Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Clukers
  • Registratie: Januari 2012
  • Laatst online: 28-04 09:56
Hallo,

ik heb dit topic gestart omdat ik zelf toch wel wat vragen had bij het overschakelen van een gewone SSD naar een NVME SSD.
Ik ben onderweg in het hele process toch wat vragen en issues tegengekomen, en omdat google het moeilijk had om consistente antwoorden te geven heb ik het gebundeld voor het nageslacht. Dit is de eerste keer dat ik een dergelijke guide schrijf, hopelijk hebben jullie er wat aan. ;)

First things first, de installatie.
Je zou verwachten dat het installeren van je NVME SSD een makkie is, en dat is het feitelijk ook, maar wanneer je een moederbord hebt met een ingebouwde heatsink voor je M2.2 slot kan je jezelf de vraag stellen of het opportuun is om dit slot te gebruiken met heat sink, of dat het mss toch beter is om het gewone blanke M2.1 slot te gebruiken.
Er is zo veel info te vinden over wat wel en niet zou werken, maar ook hier zijn meningen verdeeld en is consistentie ver zoek.

Allereerst de vraag of je uberhaupt die heatsink van je mobo wel dient te gebruiken of niet. Sommigen zeggen dat dit overbodig is, anderen laten dan weer met metingen zien dat dit daadwerkelijk wel zijn nut heeft om de NVME SSD op een koelere operating temperature te krijgen.

Link met positieve data:
https://www.tweaktown.com...eatsinks-worth/index.html

Na wat meer opzoekingswerk bleek dan dat de verschillende componenten op je NVME PCB anders reageren op temperatuur. De VNAND chips (de zwarte geheugen chips op je PCB) kunnen blijkbaar goed om met warmte en hebben een ideale werkingstemperatuur op 40gr, en vinden het ook niet erg om te opereren onder temperaturen die richting 70gr gaan. Deze dienen niet gekoeld te worden want dat zou de prestaties negatief beïnvloeden.

De controller daarentegen (de metalen “die” op je PCB) kan wel zeer warm worden en zelfs gaan throttlen bij hogere temperaturen, wat effectief de werkingssnelheid van je NVME drive negatief zal beïnvloeden.
Het loont dus zeker wél de moeite om deze te koelen.

Link omtrent temperatures voor de verschillende componenten en het koelen van de controller:
https://www.reddit.com/r/...r_of_the_nvme_ssd_before/
https://www.reddit.com/r/...eatsink_and_ssd_warranty/

Tip van een specialist omtrent NVME cooling, kijken vanaf 6:15:
https://www.youtube.com/watch?v=KzSIfxHppPY&t=365s

Dus conclusie voor mij: NVME in het M2.2-slot en gebruik van de heatsink, maar op een manier zodat enkel de controller gekoeld wordt. De VNAND chips mogen gerust op een hogere temperatuur werken. Let wel, bij bepaalde moederborden heeft het in gebruik nemen van een M2 slot invloed op de SATA-poorten, zo ook bij mij. Ik heb in mijn setup een MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon mobo zitten en als bij een MSI MPG Z390 Gaming Pro Carbon moederbord de M2.2 slot gebruikt wordt, dan zijn je SATA 5 en 6 poorten niet meer bruikbaar (meer info hierover op de site van MSI zelf).

Mijn moederbord heeft de volgende geïntegreerde heatsink:

Heatsink:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/dte9yCA.jpg

Binnenkant heatsink met volledige thermal pad:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/8czj2gW.jpg

Na uitmeten tot waar je NVME SSD komt kan je de thermal pad op maat snijden:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/OdIrun7.jpg

Hou de rest van je thermal pad bij, zodat je het bij een rebuild eventueel opnieuw kan gebruiken:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/IFMBXQF.jpg

Na het besluit om de heatsink van m'n mobo te gebruiken kwam ik dan voor de keuze te staan of de stickers die op een NVME geplakt zijn, of deze al dan niet erop moeten blijven zitten.
Ook hierover was geen consistent antwoord te vinden...
Pro voor het laten zitten van de sticker:
- Geen garantieverlies (sticker vermeld "Warranty void if removed", ook al is dit illegaal blijkbaar)
- Geen cleanup van lijmresten
- Makkelijker
- Stickers zouden met koper gelined zijn voor warmtetransport en coolingperformance

Cons voor het laten zitten van de sticker:
- Geen rechstsreeks contact dus theoretisch een slechtere warmteoverdracht naar je heatsink

Links naar bronnen:
https://hardforum.com/thr...-sink-on-m-2-ssd.1968940/
https://linustechtips.com...icker-have-to-be-removed/
https://forums.tomshardwa...hall-i-remove-it.3370623/
https://rog.asus.com/foru...tb-on-Z370-strix-i-gaming

MAAR de bewering dat de stickers op een Samsung 970 NVME drive een koperen lining hebben is maar deels waar!
De sticker op de onderkant heeft inderdaad een koperen basis om zo de warmte tussen de 2 VNAND chips ongeveer gelijk te kunnen houden. De sticker op de bovenkant, juist deze waar de heatsink op zou komen te zitten heeft dit NIET. Dit is een gewone plastic sticker...

Onderkant met koperbased sticker:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/M2pua3t.jpg

De plastic sticker op de bovenkant:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/2qVIXe3.jpg

Dus theoretisch gezien kan je voor de beste warmteoverdracht naar je heatsink de sticker best verwijderen van de bovenkant van je controller chip op je PCB. Maar praktisch gezien zal je dit verschil niet merken (zeker niet als je systeem vooral voor gamen gebruikt wordt ipv grote data read/write operaties).
En aangezien je je garantie kwijt kan zijn na het verwijderen van deze sticker heb ik hem laten zitten en de heatsink er bovenop gemonteerd. De montage is, zoals hierboven al aangegeven, met het thermal pad aangepast dat deze de VNAND chips niet raakt en enkel op de Controller “die” zit.

Eenmaal de installatie gedaan is wordt het tijd voor je NVME operational te krijgen.
Indien deze nieuwe drive niet je OS partitie wordt is, dan is je werk nu al gedaan. PC terug booten en je krijgt normaal gezien je NVME SSD als een nieuw volume te zien.

Als je die nieuwe NVME SSD wél wil gebruiken als OS partitie, en je wil geen clean install doen dan kan je een tool van Samsung hiervoor gebruiken.
Deze noemt de Samsung Data Migration tool:
https://www.samsung.com/s...isite/ssd/download/tools/

VOOR dat je dit uitvoert moet je ook kijken hoe je bios van je PC opgebouwd is. Ik had een upgrade naar Windows 10 gedaan vanaf een 8.1 versie, en deze kwam als upgrade van een Windows 7 versie.
Dit wil zeggen dat mijn bios systeem nog bestond uit een Legacy BIOS setup. Als je een NVME drive wil gebruiken als OS partitie, dan moet je bios omgezet worden naar een UEFI setup. Dit valt gelukkig vrij eenvoudig te doen, maar is noodzakelijk.
Een goede handleiding hiervoor vindt je hier:
https://www.windowscentra...move-bios-uefi-windows-10

Eenmaal je bios op een UEFI setup staat kan je verder met je huidige SSD te clonen naar je fonkelnieuwe NVME drive. De manual voor de Samsung data migration tool kan je ook op bovenstaande link dl'en en is pretty straightforward. Deze tool werkt snel en (redelijk goed).

Ik had deze tool al eens gebruikt om een clone te maken van mn 840 Evo naar mn 860 Evo, en toen heeft dit gewerkt zonder problemen. Maar omdat ik deze keer van een SATA SSD een clone maakte naar een NVME drive heb ik toch wat problemen gekend om mn systeem terug werkend te krijgen zoals ik wou...

In de manual voor de tool staat namelijk vermeld dat eenmaal als het clonen gedaan is, dat je dan je PC moet heropstarten en dan in je bios de boot order moet aanpassen naar je nieuwe drive met je OS op. Dit werkte voor mij gewoonweg niet. Bij boot naar bios kon ik wel een boot order bepalen zoals normaal, maar mn nieuwe drive stond hier nergens vermeld. Enkel mn oorspronkelijk 860 Evo en dan de andere opties (USB, CD/DVD,...) waren aanwezig.

Oplossing hier is om je originele drive met je OS op, die je hebt gecloned naar je nieuwe drive, even uit te trekken en dan zo op te starten naar je bios. Nu stond 970 drive wél vermeld en kon ik gewoon opstarten.
Eenmaal als dit 1x gebeurd is zal je PC de nieuwe NVME drive herkennen als boot disk en kan je de oorspronkelijk disk (die 860 Evo in mijn geval) gewoon terug aansluiten op je SATA poort. Indien dit niet zou werken kan je nog steeds opstarten met je oorspronkelijke OS drive (die 860 hier) niet aangesloten op je mobo, en in de BIOS bij SATA instellingen je sata poorten instellen op hot-pluggable. Dit wil zeggen dat je normaal kan opstarten met de OS drive (970 in dit geval), maar dat je systeem dan in de mogelijkheid is om sata-drives te herkennen als deze ingestoken worden als windows al opgestart is. Dus dit stelt je in de mogelijkheid om de oorspronkelijk drive in te steken en te laten herkennen terwijl windows op de nieuwe geclonede drive aan het draaien is. Zo is er geen boot conflict mogelijk en kan je verder met de stappen hier onder.

Het volgende probleem stelde zich na het heropstarten naar windows met de nieuwe 970 als OS partition drive. In mijn windows verkenner stonden maar 2 drives meer, de origenal OS drive die ik clonede naar mn 970 was verdwenen. Dit komt logischerwijs omdat je systeem niet kan opstarten naar 2 OS partitions. Als je bij je schijfbeheer gaat kijken (windows toets en zoeken naar schijfbeheer of naar formatteren) zal je zien dat daar wél alle drives staan, maar dat je originele OS partition drive (de 860 evo in mijn geval) offline is. Als je over de offline disk hovert zal staat daar de volgende boodschap bij: “Disk offline because it has a signature collision”. Dit is omdat bij het clonen van je originele OS partition de unieke naamgeving van je SSD ook gekopieerd wordt naar je nieuwe drive. En omdat deze drive offline is, zal je deze niet kunnen formateren en dus ook niet kunnen gebruiken als storage device. Bij windows 7 en 8.1 hernoemde Windows zelf je originele HD die je clonede naar je nieuwe drive, bij Windows 10 zal je dit zelf moeten doen. Vroeger moest dit gebeuren via commandpromt en diskpart.exe, nu kan je gewoon rechts klikken op de offline drive en klikken op terug online brengen. Je disk zal terug online komen en nu kan je deze formatteren.

Let wel, als je in schijfbeheer je SSD formatteert is dat een quick format. Dit wil zeggen dat je op deze HD nog steeds een repair partitie zal hebben voor je Windows (+-500mb) en een normale restore partition (ook +-500mb). Deze Windows restore partition wordt nog door allerhande programma’s ook herkend (zoals bijvoorbeeld ook door de Samsung Data Migration Software, go figure…) en kan soms voor problemen zorgen.

Als je een volledige format wil doen van de zojuist geformatteerde drive dan gan ja naar je command prompt en geef je de volgende commands:
- diskpart (ander window opent met diskpart.exe running)
- list disk
- select disk X (vervang de X met de disknummer je pas geformatteerde disk heeft, dit kan je zien in je schijfbeheer en vergelijken met je “list disk” command)
- clean
- create partition primary
- format fs=NTFS
- exit

Als je hierna heropstart moet je opnieuw naar je schijfbeheer gaan en daar zal je de zopas geformatteerde disk niet zien staan in je normale lijst, maar wel onderaan bij de partities. Daar moet je dan de zopas geformateerde disk nog een naam geven en onmiddellijk daarna zal deze in je disk lijst verschijnen.

Eindelijk klaar!!!

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, heeft mij toch redelijk wat tijd gekost om alles bij elkaar te puzzelen en te krijgen zoals ik wil… 😊

[ Voor 5% gewijzigd door Clukers op 31-01-2020 17:00 . Reden: Hot-plug enabling in bios ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • br00ky
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 17:17

br00ky

Moderator Harde Waren
Schopje naar OT.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GijsF
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 19-06-2023
Bedankt voor deze nuttige bijdrage!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sdk1985
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 17:58
Kan mij niet herinneren dat ik ooit last heb gehad van de signature collision bij gebruik van de samsung migratie tool. Laatste keer heb ik macrium reflect gebruikt en daarvoor acronis (gratis via crucial) dus dat is al enige tijd geleden. In ieder geval heb ik op dit moment zowel een 960 Evo met mijn OS als een SX8200 Pro met mijn OS en die kan ik door elkaar heen gebruiken en clonen dus het hoeft niet lastig te gaan.

Heatsinkjes zijn verder niet zo duur, scheelt snel 20 graden.

Het advies om de 'extra' partities van windows10 maar over te slaan zal ik zelf niet snel geven. Wel raad ik aan om tijdens een installatie alle andere storage devices los te koppelen. Doe je dat niet dan loop je de kans dat de bootsector op de verkeerde drive komt en je bij het verwijderen van dat apparaat ineens je OS niet kunt opstarten zonder repair, (Geen idee hoe relevant dat nog is met windows10, doe dat al sinds XP).

[ Voor 4% gewijzigd door sdk1985 op 27-01-2020 17:43 ]

Hostdeko webhosting: Sneller dan de concurrentie, CO2 neutraal en klantgericht.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Clukers
  • Registratie: Januari 2012
  • Laatst online: 28-04 09:56
sdk1985 schreef op maandag 27 januari 2020 @ 17:40:
Kan mij niet herinneren dat ik ooit last heb gehad van de signature collision bij gebruik van de samsung migratie tool. Laatste keer heb ik macrium reflect gebruikt en daarvoor acronis (gratis via crucial) dus dat is al enige tijd geleden. In ieder geval heb ik op dit moment zowel een 960 Evo met mijn OS als een SX8200 Pro met mijn OS en die kan ik door elkaar heen gebruiken en clonen dus het hoeft niet lastig te gaan.
Zoals ik vertel had ik het vorige keer ook niet aan de hand gehad, maar deze keer dus wel en zat ik er mee... Daarom dat ik een oplossing wil aanrijken voor anderen die dit ook voorhebben zodat er niet eindeloos gegoogled moet worden ;)
Het advies om de 'extra' partities van windows10 maar over te slaan zal ik zelf niet snel geven. Wel raad ik aan om tijdens een installatie alle andere storage devices los te koppelen. Doe je dat niet dan loop je de kans dat de bootsector op de verkeerde drive komt en je bij het verwijderen van dat apparaat ineens je OS niet kunt opstarten zonder repair, (Geen idee hoe relevant dat nog is met windows10, doe dat al sinds XP).
Ik denk niet dat ik ergens extra partities van W10 heb overgeslaan, ik heb de normale werkwijze van Samsung Data Migration tool gevolgd. Enige wat ik achteraf deed is de oude partities op de 860 verwijderen. Aangezien deze drive niet meer als OS drive gebruikt werd heeft het geen nut deze te laten staan. Op de 970 staan deze herstelpartities namelijk ook na het clonen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mrleonz
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 22-12-2023
Leuke topic!

Ik zie in je verhaal dat je een M.2. Samsung evo plus SSD hebt geïnstalleerd.
Zelf heb ik ook een Z390 Carbon gaming pro & ben ik aan het overwegen om een M.2. SSD te nemen.

Alleen zijn er een paar onduidelijkheden.....

De samsung evo plus heeft een lees/schrijfsnelheid van 3500/3200mb/s.
- Is de SSD wel compatible? aangezien de MSI Z390 driver tot 32gb/s ondersteund
Van de MSI Site
Twin Turbo M.2
NVMe support, up to 32 Gb/s using PCI-Express Gen3 x4, ready for Intel® Optane™ memory

MSI Z390 CARBON GAMING PRO DETAILS WEBSITE
zie kopje 9.
- Is het dan niet verstandiger om een normale samsung evo te halen die ietsjes goedkoper is maar wel minder snel is dan de evo plus of is er wel een dergelijk snelheidsverschil? (dat we kunnen merken)

Ik zie dat je het in de m.2. tweede slot heb gemonteerd. Na gebruikerservaring van jou; maakt het echt veel uit?

Ik hoor graag van je/jullie :D

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Clukers
  • Registratie: Januari 2012
  • Laatst online: 28-04 09:56
Mrleonz schreef op zaterdag 11 april 2020 @ 22:46:

De samsung evo plus heeft een lees/schrijfsnelheid van 3500/3200mb/s.
- Is de SSD wel compatible? aangezien de MSI Z390 driver tot 32gb/s ondersteund
SSD is compatibel ja, alles draait hier nu zonder problemen, ik heb ook nog geen BSOD gekregen of iets dergelijks ;)
Mrleonz schreef op zaterdag 11 april 2020 @ 22:46:
- Is het dan niet verstandiger om een normale samsung evo te halen die ietsjes goedkoper is maar wel minder snel is dan de evo plus of is er wel een dergelijk snelheidsverschil? (dat we kunnen merken)
Dat kan je zeker doen, ik heb deze voor dezelfde prijs als een gewone 970 kunnen aanschaffen daarom dat de keuze voor mij een no-brainer was. Als je use-case niet migratie van grote datapakketten omvat zal je in realiteit niet veel verschil merken (if any...)
Mrleonz schreef op zaterdag 11 april 2020 @ 22:46:
Ik zie dat je het in de m.2. tweede slot heb gemonteerd. Na gebruikerservaring van jou; maakt het echt veel uit?
Waarom ik dit slot heb gebruikt staat in de post en dat was omdat ik dan het heatshield kon gebruiken, je kan ook in de links zien dat deze wel degelijk nuttig kunnen zijn indien goed ontworpen en correct geinstalleerd. Ik heb tot nog toe geen NVME in slot 1 steken en kan je dus niet met zekerheid zeggen of het problemen zou geven voor boot order of andere bios problemen, maar ik vermoed dat dit helemaal niks zal uitmaken.
Pagina: 1