Buitenland opties zijn aanwezig voor de chirurgie, maar er komt redelijk wat bij kijken. Hoewel niet onmogelijk, is de kans reëel dat je ook hier niet direct een opleidingsplek zult krijgen, potentieel een jaar aan het lijntje gehouden wordt en na een jaar nog steeds niet verder bent in je loopbaan ontwikkeling.
Deze kans is aanzienlijk groter dan dat hij de opleidingsplek wel krijgt

.
MikeyMan schreef op maandag 13 januari 2020 @ 22:29:
[...]
En dat in een richting waar volgens mij genoeg behoefte aan personeel is. Los daarvan ook zonde van het (gemeenschaps)geld.
Hoe kan het zo zijn dat er wel studenten zes jaar door een opleiding kunnen voor een dergelijke richting en hier niet verder mee kunnen

Er is dan mogelijk wel behoefte aan personeel, maar er is geen geld voor. En hierop loopt het dan ook spaak. Er zijn ten eerste al meer geneeskunde opleidingsplaatsen dan opleidingsplaatsen voor de vervolgopleidingen (tot medisch specialist, huisarts en al het overige gecombineerd). Dit is dus al verkwist gemeenschapsgeld.
Dan zijn er vervolgens nog eens meer opleidingsplaatsen tot medisch specialist dan dat er voor daarna beschikbare plaatsen zijn voor medisch specialisten in Nederland. Ook hierin zie je een verlies aan medisch specialisten die gaan praktiseren in het buitenland, de geneeskunde verlaten of mogelijk nog het meest erg van allemaal, een paar maanden WW vangen om vervolgens huisvrouw/man te worden.
gold_dust schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 08:32:
[...]
Inderdaad, wat een bizar topic weer. Een enorme verspilling van resources en talent om als potentieel medisch specialist in de IT gaan werken. Een n=1 maar die arts collega die ik ooit heb gehad was ontzettend slecht in programmeren. Een beetje doorzettingsvermogen zou niet verkeerd zijn.
Een beetje doorzettingsvermogen? Ik vermoed dat @
wouser een soortgelijke achtergrond heeft als ik zelf heb. Ik heb in totaliter 2 jaar als ANIOS gewerkt binnen de chirurgie, 3 jaar promotieonderzoek gedaan binnen de PhD. Om dan na 5 jaar te solliciteren voor een opleidingsplaats, het niet te worden en dan de boodschap te krijgen succes volgend jaar of elders. Doorzettingsvermogen houd op een gegeven moment ook wel een beetje op. En voor mij is na een jaar of 5 de kous toch echt af.
Ik ben zelf wel binnen het medische gebleven, maar kan mij ook goed voorstellen dat men eruit stapt. Je wordt binnen dit wereldje figuurlijk genaaid waar je bij staat na jarenlang aan het lijntje gehouden te worden.
En voor wat betreft die n=1 ervaring van je, tsja, zo ben ik ook HBO'ers met een IT achtergrond tegengekomen die in het kader van afstudeeronderzoeken nog wel eens wat dingen deels onder mijn begeleiding gedaan hebben. Met daarbij ook een aantal met programmeer vaardigheden om te huilen. Dat soort n=1 ervaringen zijn nietszeggend.
gold_dust schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 08:32:
[...]En dan die opmerkingen over 2500 tot 3000 euro bruto salaris in de Randstad??? Dat ben je alleen aan woonlasten al kwijt en dan zou je als ooit potentieel medisch specialist van de lucht moeten gaan leven of zoiets?
Inmiddels sta ik het nodige aantal treden hoger. Maar mijn bruto startsalaris als arts viel binnen het lagere spectrum van dit getal. Inmiddels, met circa 10 jaar werkervaring verder, is mijn salaris voor een werkweek van circa 60 uur en met totaal gebrek aan secundaire arbeidsvoorwaarden om te janken wanneer ik het vergelijk met de salarissen die WO opgeleide collegae ontvangen die binnen de IT werken. Voor het geld hoef je echt geen medisch specialist te worden. Dat kun je veel beter elders gaan zoeken.
MikeyMan schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 09:26:
[...]
Dat vind ik voor een 'maatschappelijk' beroep als arts nog iets anders dan als je programmeur wordt in plaats van verkoper of iets dergelijks. De kosten verdien je wel terug, maar het gat in de gezondheidszorg blijft.
Zolang als Nederlandse medisch specialisten nog verplicht wordt om te blijven verhuizen naar het buitenland, omdat er in Nederland geen geld is om deze personen van een aanstelling te voorzien, dan is er toch echt nauwelijks te spreken van een gat in de gezondheidszorg.
Ik houd dan ook nog altijd gewoon rekening met de statistische kans van circa 15% dat zodra ik klaar ben met mijn opleiding tot medisch specialist hier in Nederland, ik richting het buitenland zal moeten vertrekken wil ik een inkomen behouden of op zijn minst binnen afzienbare tijd vastigheid in mijn leven hebben. Nog enkele jaren heen en weer verhuizen door het land, aan de slag als fellow een jaartje hier, chef-de-clinique een jaartje daar, zonder vooruitzicht op vast? Nee, mij niet gezien. Daar gaat dan een paar ton aan belasting geld gestoken in mijn opleiding. Pech gehad. Ik ben gekke Henkie niet.
EJPostema schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 11:16:
@
Osiris dat klopt. Maar de cultuur verschilt nog wel per ziekenhuis. In Amsterdam hebben ze 15 PhD's en uiteindelijk 5 plekken. In Groningen en Rotterdam gaan ze hier heel anders mee om, hoef je volgens mij geeneens per se een PhD te hebben.
Per ziekenhuis verschilt dus nogal wat een perfect CV is
Ook in Rotterdam en Groningen zijn je kansen zonder PhD toch wel erg marginaal op een opleidingsplaats binnen de chirurgie. Vergeet niet dat er ook in Rotterdam circa 30 - 40 PhD'ers rondlopen waarvan ieder uiteindelijk ook een opleidingsplaats wil bemachtigen uit een even klein aantal plaatsen. Dit zijn als niet PhD'ers ook gewoon je concurrenten.
De technische geneeskunde is een aparte opleiding, dit staat (hoe verwarrend mogelijk ook gezien de naam) los van de geneeskunde opleiding. Dus zou betekenen terug de lesbanken in.
Krylinck schreef op dinsdag 14 januari 2020 @ 19:08:
Wij zitten in exact dezelfde situatie. We komen ook nog eens overeen qua hoeveelheid werkervaring. Het is bizar wat er aan de hand is in de medische wereld op dit moment.
Mogelijke plannen B, though... Zit je in de randstad? Want binnen mijn (even gewilde) vakgebied is de druk net iets minder hoog buiten de randstad. Als je capabel bent, kom je in krimpgebieden zonder al teveel moeite aan een opleidingsplek.
Ook in de krimpgebieden is het voor de chirurgie lastig. Het is een in Nederland erg populair vakgebied met op nationaal niveau gezien een te groot aantal geïnteresseerden voor het beperkt aantal plaatsen. Het zonder veel moeite binnen komen ergens in het oosten van het land zit er dan ook eigenlijk niet meer in. Kans is groot dat er naast jou een legio aan anderen rondlopen hetzelfde pad hebben bewandeld. 1 jaar ANIOS perifeer, 1 jaar ANIOS academisch en 2 - 3 jaar promotieplaats binnen de randstad. Daar niet geworden. Nu op zoek naar betere tijden nog eens in het oosten van het land dit doorlopen. Dan kun je daar door blijven gaan tot het punt dat je te oud wordt bevonden om nog te starten met een opleiding als chirurgie

.
@
wouser, ter overweging nog een optie om mee te nemen is de radiologie. Zelf ben ik ook deze kant uitgegaan, mede gezien mijn eigen affiniteit met de IT. Een voordeel is dat het een erg breed vakgebied is, dus voor wat betreft de pathologie die je binnen de geneeskunde ligt kun je als expertise erg naar je toe trekken.
Daarnaast is het eveneens als de chirurgie een vakgebied met potentieel een erg hands-on approach, veel meer dan dat menigeen, inclusief artsen zich doorgaans realiseren. Maar zo kun je nagenoeg dagelijks op de interventiekamer komen te staan mocht je dit ambiëren.
En op IT vlak is het natuurlijk een vakgebied dat erg in ontwikkeling is. De rol van AI in de toekomst zal steeds groter worden. En ook vanuit de radiologie zijn er medisch specialisten en AIOS die zich bezighouden met deze ontwikkeling, tot zelf programmerend aan toe. Gaat je ambitie nog verder dan dat alleen, dan kun je natuurlijk ook streven om ziekenhuisbreed de rol van chief medical informatics officer op je te nemen als uiteindelijk medisch specialist zijnde.
Zeker met deze laatste rol als CMIO, vorm je echt de brug tussen medici en IT. Mocht de klinische wereld op zich je daarna toch nog minder komen te liggen, dan kun je als radioloog zijnde ook altijd nog aan de bak bij bedrijven als Philips, Siemens, GE, etc. in combinatie met de affiniteit voor IT.