Cavalera125 schreef op donderdag 26 december 2019 @ 13:00:
Heb inmiddels ook het totale gewicht van de dakconstructie berekend, alles dat op de palen rust dus. Kom in totaal op 2300KG inclusief 8 zonnepanelen, exclusief de staanders. De staanders zelf wegen zo'n 280KG. Wat komt hier dan nog aan sneeuwbelasting bij? Dakoppervlak zal ongeveer 34M2 zijn.
Sneeuw en of ijs belasting is voor de constructie regels al meegerekend mits je de vuistregels volgt, Dit is dus niet echt meer iets om rekening mee te houden. De constructie zoals je hem nu hebt kan dit wel hebben.
De vuistregel voor belasting was in het verleden rond de 50kg/m2 maar daar kom je niet aan. En je constructie kan veel meer hebben zoals die nu word.
Voor 20x20 gaan is inderdaad mooi robuust en mooi sterk ook, als je voor de halfhouts verbinding gaat moet je in ieder geval er voor zorgen dat de lange balken volledige oplegging hebben (bovenkant 50% ingezaagd) . de balken over de breedte mogen dan 50% ingezaagd er boven op liggen. wel vind ik de oplossing om hem wel iets oplegging te geven mooier en gevoelsmatig beter. Ik probeer zelf altijd een schuine liplas toe te passen waar het kan (werkt niet op hoeken). maar dat is meer om dat dit mij zo geleerd is. En ik heb daar het gereedschap ook voor. Best bewerkelijk omdat de balken zelden haaks en maat vast zijn. Om het simpel te houden mag je t-stuk ook gewoon ingezaagd worden. als deze +- 5 cm volledig oplegging geeft en van boven schuin door geschroefd is naar je ringbalk pakt je dakbeschot de rest van de verbinding wel weer op. Deze dus ook nog een keer goed door schroeven op dat punt. iets ingewikkelder kun je hem schuin inzagen zodat je zo een zwaluwstaart verbinding creëert. Maar ook dit is weer bewerkelijker en onnodig als je hem gewoon goed door schroef. Deze verbinding krimpt namelijk toch wel in waardoor het z'n werking wel wat verliest. Je ringbalk verliest zo maar 5 cm van zn eigen oplegging maar omdat deze toch al zwaarder is dan nodig is dat geen probleem. Een balk pakt z'n kracht meer uit de hoogte dan uit de breedte. mocht je het alsnog niet vertrouwen laat je hem aan beide kant +- 3 cm naar binnen schieten. Dan heeft je tussen balk 14 breed bij 5 diep oplegging. nog meer dan voldoende. Wel weer bewerkelijker.
Laatste als je voor kortere balken gaat (gangbare maten) voor je ringbalk en staanders, zorg dan dat je er geen 1 tussen hebt zitten waarvan de kern (van de jaarringen) zichtbaar is. als deze kern er namelijk in zit dan loop je grote kan op dat de balk gaat torderen en barsten. De balk gaat namelijk rondom deze kern inkrimpen dan. Mooiste is dat de balk dan kwartiers is, dus net buiten de kern en dan in een kwart radius lopen. Dit zorgt er voor dat de balk niet tot nauwelijks tordeerd en ook niet snel geneigd is om bol/hol te trekken. Het enigste wat deze balk wel doet is op de kopse kant gezien scheluw in krimpen. Dus als je 2 balken in het verlengde van elkaar legt, moeten de ringen mee lopen. De onderkant van de balk is dan ook eigenlijk altijd de richting waar de kern heeft gelegen. Behalve als de balk daar de bolling heeft zitten dan is de regel bolle kant boven belangrijker.
Verder zijn er nog wel meer tip/trucs natuurlijk maar probeer de reactie een beetje overzichtelijk te houden.