funkylicious schreef op zondag 9 februari 2020 @ 07:49:
Houd ook rekening met de maximale dagvergoeding vanuit de WW. Indien je hoger verdiende, dan kun je daar op gekort worden. Ik zou de online training van UWV volgen dan ben je volledig op de hoogte:
https://www.werk.nl/werkz...-bedrijf/online-training/
Deze training moet je van het UWV volgen indien je kiest om gebruik te maken van de onderzoeksperiode. Volgens mij duurt deze 6 weken en mag je gebruiken om voorbereidingen te treffen op voor jezelf te starten. Na de onderzoeksperiode start je pas met de onderneming en loopt je uitkering nog 26 weken door (indien je daar recht op hebt op basis van je arbeidsverleden).
Inmiddels de training gedaan, deze moet ook voor de startperiode.
De onderzoeksperiode is inderdaad zes weken, maar korter kan ook. Deze periode mag je enkel oriënteren maar niets ondernemen, dit omvat ook dat je geen reclame mag maken. Tijdens de onderzoeksperiode ontvang je zover ik begrijp de volledige WW en heb je geen sollicitatieplicht.
De startperiode is 26 weken of korter (afhankelijk van aantal maanden ww), hierin heb je vrijstelling van solliciteren en maakt het niet uit hoeveel uur je aan je onderneming besteed noch hoeveel je verdient. Mocht je langer dan 26 weken ww hebben dan kan je na startperiode nog recht hebben op ww als je bijvoorbeeld besluit niet door te gaan met je onderneming of gedeeltelijk.
De startperiode betreft een vaste, lagere uitkering (je maandelijkse WW * 0,71)
Voor aanvang van de startperiode mag je geen activiteiten tot een eigen onderneming ondernomen hebben, anders kom je niet in aanmerking. Inschrijven kvk mag wel bijvoorbeeld een week ervoor. Andere voorwaarde is inderdaad dat je niet voor je laatste werkgever aan de slag gaat. Dit is wel toegestaan maar dan schuif je van de startperiode regeling naar de urenverwerking regeling. Om deze reden dien je je opdrachtgevers te communiceren naar het uwv.
Het alternatief op de startperiode die je sws mag kiezen, is om volledige WW te ontvangen en je al je uren moet doorgeven, zowel directe (facturabele) uren als indirecte (reistijd, reclame, administratie). Deze uren rekenen ze aan het uurloon van je laatste baan en korten deze blijvend op je ww.
Als je 2000 ww ontvangt en je verdiende 25 per uur dan is het bijvoorbeeld zo dat als je in eerste maand 40 uur besteed aan je onderneming je 1000 euro fictief inkomen hebt en 1000 aangevuld krijgt. Je krijgt een aanvulling zolang je fictieve inkomen niet boven 87,5% van je ww uitkering komt. Je echte inkomen kan zo hoog of laag zijn, dit is waar ze mee rekenen.
Met blijvend korten wordt bedoeld dat als je in 1e maand dus 40 uur besteed hebt, ze in tweede maand ook met minstens 40 uur rekenen, zelfs ook al besteed je die maand maar 20 uur.
Voor de uren die je niet aan onderneming hebt besteed heb je nog sollicitatie plicht.
Al in al lijkt mij de startperiode met een vast, lager bedrag als uitkering mij de beste keuze.
Ondanks dat de training uitgebreid was, echter nog wel wat vragen:
- of je elk moment van onderzoekperiode naar startperiode kan overstappen. Stel je krijgt bijvoorbeeld een klus aangeboden?
Er staat wel:
Er is 1 belangrijke spelregel:
U mag de onderzoeksperiode niet gebruiken voor bedrijfsactiviteiten. Doet u dat wel, dan eindigt de onderzoeksperiode en begint u direct vanuit de WW als zelfstandige.
Maar of die laatste zin inhoud of dat met de voorwaarden van de startperiode kan alsnog of dat je die rechten verliest is niet geheel duidelijk.
- Wanneer kan je de aanvragen indienen voor onderzoek- en/of startperiode? Kan dat zodra je weet dat je contract beëindigd wordt? Je dient denk ik eerst sws de ww zelf aan te vragen?
- Hoe zit het met vakantie tijdens deze vorm van ww?
[
Voor 3% gewijzigd door
Hertog_Martin op 09-02-2020 23:23
]