Het verhaal vliegt alle kanten op voor mijn gevoel. Ik zou proberen wat structuur aan te brengen in je aanpak.
Begin eerst met een goede probleemdefinitie. De woorden “
lage wifi snelheden”, “
slechte dekking” en “
niet stabiel” zijn beschrijvingen die wel een indruk geven wat er aan hand is, maar achteraf moeilijk zijn te meten. Wanneer is het “
snel”, “
goed” en “
wel stabiel”?
Signaalsterkte
Om te weten of een apparaat het access point (AP) kan ontvangen moet je weten wat de RSSI van dat AP is door het huis heen. RSSI is een negatief getal in dBm, waarbij dichter bij 0 beter is. Een ondergrens van een redelijk signaal is -70 tot -75 dBm. De RSSI kun je meten met allerlei apps op Android, maar ook de Airport Utility op iOS. Ubiquiti heeft zelf ook een WiFi app, maar die verschilt qua functionaliteit tussen Android en iOS op onderdelen.
Let op: WiFi is tweeweg verkeer. Je kunt een AP op een hoog vermogen laten zenden, maar als het retoursignaal van een apparaat niet goed wordt ontvangen heb je er nog niks aan. Een RSSI onder -70 op een smartphone betekent nog niet een goede ontvangst door het AP.
De software van een client, zoals een smartphone bijvoorbeeld, bepaalt meestal aan de hand van de RSSI wanneer er moet worden gewisseld naar een ander (beter) AP. Dat heet “roaming”. Apple’s iOS apparaten doen dat bijvoorbeeld bij -70 dBm. Dat is voor die apparaten ook het verschil tussen 3 “streepjes” en 2 “streepjes” WiFi. Zie o.a.
https://support.apple.com/nl-nl/HT203068
Dekking en bereik:
Je gebruikt het woord dekking waar je bereik bedoelt denk ik:
- dekking: de frequentie waarin je verbindt (5 GHz en 2.4 GHz)
- bereik: de afstand waarover je kan verbinden met een RSSI tussen 0 en -75 dBm
Eigenschappen 5GHz:
- hoogste snelheden, meest stabiel, relatief rustig, ruime kanaalkeuze, minste interferentie
- maar ook: relatief kort bereik
Eigenschappen 2.4GHz:
- laagste snelheden, minst stabiel, relatief druk, weinig kanaalkeuze, meeste interferentie
- maar ook: relatief groot bereik
Ik zou zoveel mogelijk streven naar 5 GHz gebruik. 2.4GHz zou ik beschouwen als (slechter) tweede keuze alternatief. Maar IoT apparaten zoals thermostaat, luidsprekers etc.kunnen soms niet zonder 2.4GHz. Dual band oplossingen met verschillende SSIDs voor 5 en 2.4 GHz is meestal de uitkomst.
Snelheid
Welke snelheid wil je kunnen halen? Als de maximale downloadsnelheid van je provide 200 Mbps is, heeft het voor internet doeleinden weinig zin om je WiFi sneller te maken. Uiteraard wel voor je interne netwerk of voor de toekomst.
Voorbeeld probleemdefinitie:
Het verschil tussen -70 dBm en de 5GHz RSSI van smartphone A op lokatie Z.
Het verschil tussen 200 Mbps en de 5GHz snelheid van smartphone A op lokatie Z
Dus als je voor het 5GHz SSID -85 dBm meet op de 1e verdieping (ver van het AP) is je probleem 85-70=15 dBm. Die 15 dBm moet je dus oplossen. De snelheid van een smartphone of tablet met een Ubiquiti AP kun je meten met de Controller App.
Maar voor je met oplossingen aankomt, moet je eerst de
oorzaken van het probleem kennen zoals @
sypie al schreef.
Mogelijke oorzaken WiFi niet <70 dBm en <200 Mbps
- lokatie AP decentraal (meterkast)
- AP geen line of sight (meterkast)
- AP achter metaal (muren, plafonds etc.)
- AP onvoldoende vermogen (relatief tov lokatie)
- interferentie door WiFi (buren, eigen overlappende kanalen)
- interferentie door niet-WiFi (magnetron, babyfoon etc.)
- AP zelf draadloze verbonden (“mesh”, geen (gigabit) kabel naar AP)
Meten is weten. Probeer dergelijke oorzaken feitelijk vast te stellen waar mogelijk. Dat kan niet altijd. Ik zou bijvoorbeeld niet bij de buren gaan aanbellen of ze een babyfoon hebben
Zie ook
https://support.apple.com/nl-nl/HT201542Oplossing die ik heb bedacht:
Multiroom wifi aanschaffen.
Meestal is 1 AP per verdieping voldoende
Ik dacht aan ubiquiti accespoint (evt ac-ap-pro)
Meestal is een AP-AC-Lite voor thuis adequaat. Je koopt bijna twee Lites voor de prijs van 1 Pro.
en dan 1 dichtbij de meterkast (vraag: geeft dit genoeg dekking voor heel het huis?)
Ga dat vooral
meten. Op een forum kun je echt niet beoordelen hoe een AP in de praktijk uitpakt. Alle verhalen van mensen die claimen dat AP/opstelling XYZ bij hun zo goed werkt zijn leuk, maar het moet vooral bij jou werken.
Zie je bijvoorbeeld kans om je eigen Pro mee te nemen en te gebruiken als testexemplaar? Het is wel even prutsen met een paperclip in het slot bovenin om de AP-AC-Pro van de houder te krijgen. Je moet de paperclip naar je toe trekken om het beveiligingspalletje van de houder naar achteren te bewegen. Daarna kan je het AP eraf draaien.
Of een tp link multiroom netwerk set van 3 stuks. (Werkt dit goed?) TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi 3-Pack.
Draadloze AP’s zijn in mijn ogen een matige keuze. De AP’s zijn onderling zelf onderhevig aan de genoemde oorzaken van slechte WiFi.
Goed, het is niet jouw huis. Maar het
zou kunnen (hoeft niet) dat al die draadloze verbindingen nu juist een belangrijke oorzaak zijn van de huidige slechte WiFi ervaring. Sonos en Zigbee doen bijvoorbeeld ook mee in het hele 2.4GHz plaatje.
Eerst maar eens meten zou ik zeggen. Of het zinnig is om nogmaals over die kabel te beginnen kan je zelf het beste inschatten.