Yucon schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 12:44:
[...]
Het is ook niet de auto van de medewerker van het verhuurbedrijf die hem inneemt, en over het algemeen willen die gewoon zo min mogelijk gedoe in plaats van bijna emotioneel ervan te worden. Dus als het ding goed gerepareerd is verwacht ik niet dat je er in de praktijk problemen mee zult krijgen.
De mensen die hier denken dat de verhuurmaatschappij echt boos zullen gaan worden onderschatten hoe gelaten veel mensen in laagbetaalde beroepen tegenwoordig geraakt zijn. Als je op het verkeerde stapeltje terecht komt zullen de poppen vast aan het dansen zijn. Maar de kans dat je daarop terechtkomt is vrij klein.
Naast dat je nu wel heel erg de medewerker van het verhuurbedrijf schoffeert, pleeg je gewoon contractbreuk. 99,9% zeker (100% als het een grote verhuurder is) staat er in de huurovereenkomst dat je geen eigen reparatie mag (laten) uitvoeren. Doorgaans mag je nog net het reservewiel monteren, maar daar houdt het echt wel op (ik heb huurcontracten gehad waarin zelfs dat verboden werd). Ga je het dus wel doen, en de verhuurder komt hier op de één of andere manier achter, loop je het risico op een veel hogere rekening/boete. Een verhuurder heeft het recht om bij constatering namelijk onderzoek te doen en de rekening 1:1 door te sturen aan de huurder.
Wat betreft personeel, ik huurde in mijn studietijd nog weleens bij Avis een auto, omdat die de goedkoopste waren in de regio. Maar daar werd de auto echt wel goed nagekeken.
TheGhostInc schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 22:50:
[...]
Hij gaat super netjes ermee om. Hij wil de schade laten repareren op zijn kosten zonder last voor de verhuurder.
Overigens heb ik voor mijn leaseauto ook een keer een spiegel van de sloop gehaald en erop gezet.
Dat was (iets) goedkoper dan mijn eigen risico, maar de eerste inschatting van de kosten als ik het had laten maken waren een factor 4 hoger. En het eindresultaat was perfect, daar is niemand slechter van geworden, zelfs de leasemaatschappij niet, want die had het verschil tussen eigen risico en de werkelijke kosten mogen ophoesten.
Repareren zonder melden vind ik alles behalve netjes! Natuurlijk is het netjes om het probleem zelf op te lossen, maar niet zonder eerst overleg te hebben met de eigenaar.
Als jij mijn auto zou lenen en ik kom er later achter dat je iets hebt gesloopt en gerepareerd zonder het te melden, zou ik serieus kwaad worden. Jij weet namelijk niet welke eisen ik aan een reparatie stel. Stilletjes zelf repareren doe je namelijk om één van 2 redenen, 1 het moet zo goedkoop mogelijk, 2 de eigenaar mag het niet merken dat je onzuinig met zijn spul bent geweest.
1. zo goedkoop mogelijk voldoet waarschijnlijk niet aan de criteria van de eigenaar (bij een huurder kan je wellicht daar wel mee wegkomen)
2. Je bent dus zeker niet netjes met de spullen omgesprongen en probeert het te verhullen.
Los van of het verstandig was zelf het ruitje in te slaan of niet (ik was er niet bij, weet de exacte situatie niet) is de enige juiste oplossing om contact op te nemen met de verhuurder. Taal kan dan inderdaad lastig zijn, maar dat is niet anders.
Wat betreft de tip van de ANWB, de alarmcentrale heeft speciaal voor dit soort gevallen mensen in dienst. Die kennen het land, de lokale gebruiken rond reparaties en kunnen als intermediair optreden tussen jou en verhuurder of garage. Zo raar is die tip dus helemaal niet.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier