Je mist de essentie, de persoon die dat gedaan heeft
is er niet meer. De huidige persoon in dat lichaam begrijpt niet eens waarvan hij beschuldigd wordt en kan zich dus ook niet verdedigen.
Misschien is het wat lastig om je voor te stellen hoe iemands geestelijke gesteldheid zo achteruit kan gaan, maar dan helpt het misschien om eens een documentaire over dementie te kijken of zo.
Ik begrijp heel goed dat het "oneerlijk" voelt, maar iemand straffen die geen besef heeft waar het over gaat draagt niet bij aan gerechtigheid. En gelukkig is de wetgever dat met me eens.
Oon schreef op donderdag 18 februari 2021 @ 14:42:
Juist omdat wij zo'n rechtssysteem hebben is het extreem belangrijk dat hij volledig vervolgd wordt.
Meteen een straf geven is dan niet binnen de geest van onze wet, maar wat hij heeft gedaan is meer dan een beetje strafbaar, hij moet gewoon de laatste 5-10 jaar van z'n leven vastgezet worden in een inrichting voor het plegen van die misdrijf. Of hij nou wel of niet snapt wat er gebeurt is niet relevant, want toen hij het gedaan heeft snapte hij het wel gewoon, en in Nederland is onwetendheid gelukkig geen excuus.
Hoe ga jij je verdedigen tegen iets waarvan je niet eens snapt wat het is?
Als jij morgen beschuldigd wordt van herhaaldelijke, opzettelijke broesfarmorgering, en je draait daar 5 a tien jaar de bak voor in, is dat dan terecht?
En als ik je erbij vertel dat je, toen je het deed, wel degelijk wist wat het was?
Voelt dat, als je jezelf in die positie plaatst, dan als gerechtigheid, of zou je denken dat je in een verhaal van Kafka bent beland?
Dat kan, de wetgever en de medische wetenschap wel, maar je mag het altijd beter denken te weten, natuurlijk.
Dat is gewoon feitelijk onjuist. Dat het universum een verschot op zijn straf heeft genomen ontslaat hem niet van vervolging. In mijn ogen.
En als hij
fysiek overleden was?
Maar ons systeem is daar dus vrij soft in.
Oh ja, de mythe van het softe Nederlandse systeem.
Heb je er ook feiten bij die dat enigszins onderbouwen, of blijft het bij "Ik begrijp de wet niet, dus is het soft"?
Ik vraag me soms af of degenen die zo ageren tegen het "softe" beleid (of eigenlijk tegen de verworvenheden van de beschaafde rechtstaat!) zich ooit realiseren hoeveel bescherming zijzelf ondervinden van die rechtstaat. Of zouden ze bij uitvoering van hun "verbeteringen" op de koop toenemen dat ze met wat pech morgen zelf alles kwijt zijn zonder eerlijk proces?
Daar waar de rechtstaat faalt wordt pijnlijk duidelijk hoe een "hardere" rechtsstaat zou functioneren. Kinderopvangtoeslagaffaire als nieuwe normaal?
[
Voor 57% gewijzigd door
Dido op 18-02-2021 14:54
]