sprankel schreef op zaterdag 5 oktober 2019 @ 19:21:
Eerst en vooral, de KM stand word bij iedere bandenwissel, keuring, pechverhelping of onderhoud doorgegeven. Dat is dus meestal meer dan 1 keer per jaar. Fraude waarbij iemand continu die km terugdraait komt zelden voor.
Nee, bij bandenwissels, pechhulp, onderhoud is bij mij nog nooit de km stand doorgegeven aan het NAP. Sterker nog, zelfs niet elke keuring staat er in, ook al zou je dat wel verwachten.
Daarnaast is het ook helemaal niet nodig om elke keer de km stand terug te draaien. Laat je bevriende garage verkeerde standen doorgeven aan de NAP en alleen als je hem verkoopt hoef je maar iets aan te passen. Het NAP is nogal fraudegevoelig omdat zolang de kmstand maar oploopt ze alles prima vinden.
[...]
Ja dat gebeurd massaal bij import, ik weet zelfs gevallen van auto's die heel veel gereden hadden op korte tijd en goed onderhouden (je zag het dus niet aan de staat) die geëxporteerd zijn, km stand terug gedraaid en gewoon terug geïmporteerd zijn naar hetzelfde land.
Waarom zou je hier zo moeilijk voor doen? Exporteren en importeren is niet nodig als je veel rijdt in korte tijd. Je kunt dan nl. simpelweg de kmstand lager zetten en die lagere stand doorgeven aan NAP. Die vinden dat dan nl. prima.
Boekjes zijn waardeloos, kan je zo bijbestellen en een stempel namaken is niet moeilijk, voor zover je een stempel hoeft na te maken want waar controleer jij hoe de stempel er exact uitziet van een garage in een ander land? Als je slim bent laat je af en toe een vakje of blad over en wissel je eens van dealer om het nog geloofwaardiger te maken.
Gezien Europa vrij verkeer van goederen heeft en consumenten (onterecht) heel gevoelig zijn aan km standen, prijs verschil tussen 168 000 km en 188 0000 is opmerkelijk (immers dan zit je te dicht bij de grens van 200 000 en dan is een auto hier afgeschreven), kan je ervan uitgaan dat er wel wat fraude gebeurd.
Dat er gefraudeert wordt geloof ik helemaal. Dat gebeurt niet alleen met import, maar ook met de normale Nederlandse auto die NAP heeft. Zeker als je een bevriende dealer hebt (die b.v. ook je auto mag verkopen) is het supersimpel om je km stand laag te houden en toch een kloppende NAP te hebben.
Moet daar moet ik wel bijzeggen dat dealers hier soms wel aan meewerken maar niet vaak de verkoop zelf willen doen, zij hebben een naam hoog te houden en nemen doorgaans niet het risico hun handen hieraan te verbranden.
Wat betreft de bronnen: om te beginnen is het NAP systeem einde leven, vanaf 1 januari, niet lang meer dus, krijg je geen NAP meer maar een Europese Car-pass (wen dus al maar aan de naam). Blijkbaar vonden ze het in Europa dat het gedaan moest zijn met km fraude bij import. Car-pass is iets wat de Belgen al langer kennen overigens maar de Europese versie is daar ook nieuw.
Tuurlijk werkt zoiets beter als je dat Europees doet, zeker omdat in veel landen er helemaal nog geen controle is (Midden+Oost-Europa)
Maar de reden waarom ik vooral aangeef dat je (vooral met jongere auto's) erg op moet letten, ook bij niet import, is dat je pas na 4 jaar de 1e verplichte keuring hebt, waarbij dus ook de NAP pas dan voor het eerst genoteerd wordt. Iemand die dus wil frauderen heeft binnen deze 4 jaar alle vrijheid.
Ga er dus maar van uit dat die fraude niet alleen bij import speelt, maar bij alle 2e hands auto's. Je zult dus altijd goed moeten kijken of de staat van de auto en het gepleegde onderhoud wel met elkaar overeen komen.
Aan de andere kant wordt er ook teveel waarde gehecht aan de km stand, als de auto er goed uitziet en goed is onderhouden zal 30/40k meer of minder geen bal uitmaken.