Toon posts:

Ervaringen met het modden van een Arcade1up en Retropie

Pagina: 1
Acties:

  • AYCE
  • Registratie: juli 2006
  • Laatst online: 17-10 18:39
Mijn ervaringen met een rasberry pi 3b+, de software en een arcade1up kast.

Zoek even een plek waar ik mijn leuke en soms stomme bevindingen kan delen en er hopelijk anderen mee kan helpen(ik zal echter geen links naar roms en dergelijke meegeven). Dit zal wel een work in progress worden aan info, so please bare with me :D

Ik heb dus een paar maanden terug een arcade 1up met Street Fighter II erop gekocht(via Marktplaats voor 200 Euro, wel met een storend lijntje in het lcd scherm, is wel minder op hogere resolutie). Uiteindelijk toch een paar weken terug besloten hem te modden en na veel zoeken besloten alle onderdelen in het filmpje hieronder besloten alles te halen via Ali Express gezien eht zo in totaal 170 euro(Amazon) tegenover 110 euro via Ali was. Mocht er iets gigantisch misgaan met één van de onderdelen dan kon ik het risico nog wel nemen. Maar uiteindelijk alles in goede orde ontvangen binnen 3 weken.

https://www.youtube.com/watch?v=09DQCOr6zQM

In de voorbereiding rond gaan zoeken naar kant en klare images en er was er één die perfect zou moeten zijn voor de Arcade1up met allle aspect ratios van de emulatoren al op 5:4


Hardware:
Het filmpje duurt heel leuk 22+ minuten, maar kan je wel zeggen dat veel stappen worden overgeslagen omdat de maker van het filmpje een bepaalde routine heeft die iemand als ik niet heeft XD.Enkel al de knoppen vervangen met mijn onhandigheid heeft me al wat uurtjes kostte (vooral als je wat foutjes maakt). Ook kom je er achter dat het wel handig is om ergens ruimte te maken (door ergens een gat te maken) om zo makkelijker bij de knoppen van de versterker te kunnen komen. Ook is het enkele speakertje wat er in zit niet voldoende voor veel spellen en je echt wat mist als je slechts 1 speaker hebt (niet enkel het plezier van stereo). Dus voor sommige ipv een versterker te kopen, wil je misschien meteen 2 pc speakerstjes kopen.

In de periode dat ik nog ff twijfelde, dacht ik anders te wachten op de RBP4 en heel toevallig kwam die toen ook net uit. Maar gezien de warmte ontwikkeling die genoemd werd, RetroPie nog niet meteen goed zou werken(zelfs nu nog niet als ik het goed heb), de ruwweg 20-30€ extra en er bovenop niet zoveel meer interessante emulatore/spellen waren die ik dan wel zou kunnen toevoegen leek genoeg redenen om het maar te laten. Echter met mijn ervaringen nu met de n64/Dreamcast en PSP, kriebelt het wel een beetje. MAar soms moet je maar leren tevreden te zijn en anders maar voor de 5 te gaan in de toekomst.

Er kwamen nog wat kleine extra kosten bij voor bijvoorbeeld een boor om 30mm gat mee te kunnen boren, niets super spannends, maar als je het niet hebt terwijl je bezig bent, kan lastig zijn. De dubbelzijdige tape zoals in het filmpje is bij mij zover geen succes geweest en alles kwam dan ook bijna binnen een paar uur naar beneden.

De kant en klare Image:
Eenmaal klaar met de hardware, begint het echte avontuur. Zoals gezegd had ik al een leuke image, maar dan blijkt 60% zelfsvoor een kenner als ikzelf niet echt interessant te zijn en ook om echt te gaan spelen is het mooier door een gefilterde verzameling te gaan, wetende dat zelfs al deze titels kom je waarschijnlijk niet aan toe. Kan wel zeggen dat het een nog grotere aantrekkingskracht heeft gekregen om nu een willekeurige titel te willen proberen. Dus na het verwijderen van deze 'mindere' titels, kom je er dan ook plots achter dat veel van de image niet kant en klaar is en toch wel 20% van wat over is niet of niet correct werkt.

Dus je bent overduidelijk verre van klaar na het klaarmaken van je sd kaart (je hebt wel minstens 32GB nodig, er zijn images tot 256GB, maar dat is meer voor de mensen die overcompleet willen zijn). Ook zul je echt in de instellingen moeten kijken of alles zo is dat je je doelen kan bereiken. Mijn image had bijvoorbeeld een instelling zo dat ik bij het opstarten van een spel niet in het instellingsmenu kon voor welke emulator ik wilde gebruiken en met welke ratio/resolutie(wat erg belangrijk bleek bij het aan de praat te krijgen van bepaalde emulatoren)

Kijk ook uit met het instellen van shaders in retroarch en doe het per systeem(ik was vergeten dat ik het had gedaan en een bepaalde shader bleef maar terug komen, wat ook bepaalde emulatie vertraagde).

Toevoegingen emulatoren/spellen
Gelukkig is het makkelijk om spellen/emulatoren toe te voegen en ook van allerlei andere systemen. Wel raad ik aan te bedenken dat het een arcade kast blijft (alhoewel wat kleiner) waar je op speelt. Dus lange speelsessies zijn over het algemeen minder interessant, dus met dat in het achterhoofd bleef ik kritisch over wat interessant is 'voor mij'. Wel heb je tal van uitdagingen van welke spellen wel en niet werken, welke romsets, welke emulatoren, hoe deze in te stellen en waar echt de grenzen liggen van de hardware.

Wat werkt zover en hoe goed zonder over te klokken?
- Dreamcast: Gebruik ik enkel voor Marvel vs. Capcom 2. Maar is enkel geschikt voor 1 tegen 1 in de trainingsruimte. In het algemeen 90-100%. Enkel wat vertragingen als je alle super moves inzet en soms een kleine stotter.

- N64: Mijn huidige hoofdpijn dossier, het belangrijkste werkt goed, maar het apparaatje toont wel hier op zijn grenzen te lopen (mits je wil overklokken). Maar ik zie toch nog vaak mensen met betere frame rates (of dat beweren ze) spellen te kunnen draaien. Maar gezien het voor mij vooral Mario Kart 64 is wat me interesseert en ook echt goed draait, vind ik het best. Enkel nog de knoppen layout goed zien te krijgen, want de standaard instelling via Retroarch werkt perfect met de meeste systemen, echter hier gaat het goed mis. Als ik het vergelijk met 20 jaar terug, lijkt het onnodig traag, waar ik betere resultaten zag met een P3 800Mhz

- Playstation 1: Draait ook iets minder goed dan ik had verwacht en boven de standaard resolute van de originele hardware te draaien, lijkt het voor nu wat lastiger (niet onmogelijk), maar net als met de N64 moet ik hier nog wat tijd in investeren.

- Nintendo DS: Dit was een onverwachte verrassing, dit loopt als een tierelier. Enkel titels die touchscreen gebruiken zijn lastig. Hiervoor gebruikte ik de emulator Drastic en ondanks dat ie erg kaal is in opties, is hij echt de moeite waard. De spellen die voornamelijk 1 scherm gebruiken, zijn ook heerlijk full screen te spelen (Mario Kart!). Wel kwam ik tegen een aantal vervelende dingen aan voordat het werkte en moet ik bij voorbaat zeggen dat na het spelen van een spel je je retropie wil herstarten door een memory leak(verwacht ook geen updates van deze software, gezien de makers hun focus vooral op hun betaalde versie voor op Android hebben geplaatst).

Het grootste issue van Drastic is in ieder geval dat het niet mee wil werken met schermen die een 5:4 ratio hebben. Dus je kunt met geen mogelijkheid in het menu komen(M drukken werkt neit en ook niet met een controller naar rechts sturen, zoals aangeraden) om de knoppen te configureren en de 'full screen' optie werkt ook niet. Nu had ik al in Retropie na het lezen van dit probleem de ratio aangepast en ja hoor, ik kon in het menu. Nu kon ik die naderhand gewoon weer terugzetten, want Retropie zag er niet goed uit in de resolutie en deze zou ook invloed hebben op sommige andere emulatoren, maar het was voor toen een goede oplossing.

Echter kwam ik toen tegen het probleem dat ik de arcade joystick niet kon configureren. Ik zag links de joystick staan, maar kon enkel het keyboard en een extra set knoppen instellen. Ik kreeg wel voor elkaar de knoppen te mappen, maar de sticks wilden in geen geval gezien worden in het menu. Ik kon wel alle vier de richtingen instellen op de knoppen, maar dit was verre van ideaal. Gelukkig loste ik het op door naar de config files te gaan en alhoewel de knoppen nummers hadden die varieerde van 190 tot 65555(waar ik in eerste instantie niets mee kon), zag ik wel dat er wat nummers stonden die correspondeerde met de mousepointer die iets bewoog bij het aanraken van de stick en 4 richtingen aangaf. Met wat geluk bleken dat dus de juiste nummers te zijn en heb de config file opgeslagen en tadaa! Ik kon eindelijk de spellen spelen. Alles werkte dan ook en ik kon full screen Mario Karten.

Helaas dacht ik ondertussen braaf weer de resolutie terug te kunnen zetten in retropie, wat ervoor zorgde dat ik niet meer in het menu kon, maar ook het full screen spelen werkte niet meer. Ik hoopte nog ergens te kunnen vinden dat ik iedere emulator apart kon dwingen een bepaalde resolutie aan te nemen. Maar gezien die geen standaard RetroPie emulator is, krijg je niet diezelfde opties om erin te komen.Gelukkig vond ik de oplossing op een ander moment waar ik eigenlijk een ander probleem had, hierbij werd iemand gewezen dat de optie om in het opstart menu van een spel te kunnen komen, ook standaard uit kan staan. Deze staat normalerwijs aan, maar degene die de image had gemaakt die ik gebruikte, had deze dus uitgezet. Maar dankzij deze bevinding kon ik dus de standaard ratio voor 'Drastic' op 4:3 zetten ipv de 5:4 en je merkt er erg weinig van. Ook kan ik de ratio per spel aanpassen, gezien sommige spellen niet full screen te spelen zijn.

Maar eindresultaat is een erg snelle emulator voor de NDS met een bijzonder mooi beeld. Wel in acht te nemen dat het een 1 persoons emulator is en het geen aanbod heeft om met anderen samen te beleven.

- Gameboy Advance: Ondanks de iets lagere resolutie dan de snes, zijn de spellen (tenzij geport van de snes) duidelijk mooier in kleur, maar vooral ook animatie. Er was duidelijk meer opslag ruimte voor de spellen op dit systeem, dan de snes. Het bleek erg makkelijk hiermee te werken en als tip: waterpaint-scanlines(onder shaders) die bijzonder mooi kan zijn.

Ik raad de mensen aan goed rond te kijken wat dit apparaatje te bieden heeft, maar net als de NDS is het wel een één persoons ervaring.

- Snes: Gewoon perfect

- Megadrive: Gewoon perfect.

- PSP: Enkele 2D spellen zoals Patapon werken goed zonder te hoeven overklokken. Maar ik heb me aardig gefrustreerd om de knoppen goed te configureren en voor je het weet kun je niet meer door het menu heen navigeren. Zorg ervoor dat je het plusje aanklikt voor iedere nieuwe knop, zodat je de oude niet kwijtraakt als backup.

- Arcade: Zorg ervoor dat je de juiste bios hebt betreffende bepaalde spellen, veel zitten er al in de kant en klare images, maar alsnog kan je bepaalde makkelijk missen. Echter vergeet spellen die de ST-V bios nodig hebben (arcade kasten gerelateerd aan de SEGA Saturn hardware) en in 3D hoef je niets te verwachten (behalve sprite scaling zoals met After Burner). Wil je 3D arcade spellen spelen, dan moet je het via de PS1 library doen, gezien een paar dozijn 3D spellen van de arcade op de PS1 zijn beland.

Eerst alle spellen verzamelen en testen
Je kan zoals ik druk aan de gang gaan met het zoeken van wat je wil, wat werkt en hoe het werkt en ondertussen ook de plaatjes/filmpjes proberen te vinden die je niet te pakken krijgt met de Scraper (en er zijn betere die je er op kan zetten, dan die standaard erop staat). Maar als je net zoals ik ben zul je veel proberen en alsnog veel erna vanaf gooien en proberen alles tegelijkertijd te doen zal je veel tijd kosten. Ikzelf heb dan ook wel eens per ongeluk met de verkeerde scraper aan de gang gegaan en veel van mijn handmatige instellingen waren dan ongedaan gemaakt.

Ook is het goed om te weten dat je het beste het systeem via het menu moet afsluiten en niet de stekker eruit moet trekken. Vooral niet als je net allerlei wijzigingen hebt gemaakt, want deze kunnen goed nog niet zijn opgeslagen. Ook is de mogelijkheid van een vastloper om de hoek, vooral met instabiele emulatoren zoals Drastic(met zijn memory leak, die na gebruik een herstart vereist, anders werkt de rest niet meer in RetroPie).

Technische limitaties
Hoe leuk de RBP3b+ ook is, het blijft een apparaatje van 35€ en je kan niet alles verwachten. Dus vooral 3D spellen zijn voornamelijk onder de ps1/nds/n64 te vinden, maar het kan aardig wat tijd inslikken om uit te vinden wat echt werkt en/of hoe het werkend te krijgen. Daarnaast praten we over een arcade kast, dus je zit met digitale input en er zullen dan sowieso veel modernere mogelijkheden afvallen (zoals ook de touch screen mogelijkheden van de NDS)

Zelf opgelegde limitaties
Ikzelf ook om met niet te laten overweldigen met spellen heb het aantal relatief aardig omlaag gebracht, maar ook door 'slechts' 32GB te gebruiken gaat dat makkelijk. Denk eraan dat bij alle spellen op die standaard images ook previews zitten en zo makkelijk 3GB aan ruimte verslinden.

Dit komt er bijvoorbeeld ook op neer dat de NDS spellen interessanter kunnen zijn in grootte/kwaliteit dan veel ps1 spellen. de NDS spellen zijn gemiddeld 25-35MB en doen zelden tot niet onder voor de PS1 spellen.

Dat was het voor nu
Hoop dat het niet teveel een TLDR is voor velen en/of te onsamenhangend (zal het naderhand nog wel eens nakijken en regelmatig updaten)

Een van de grootste uitdagingen voor mijzelf was toch wel Drastic goed aan de praat te krijgen, maar ben ondanks dat het niet super stabiel is, erg blij met het resultaat.

[Voor 7% gewijzigd door AYCE op 26-09-2019 00:15]

www.heinyreimes.nlNintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee