Toon posts:

WTW kaduuk?

Pagina: 1
Acties:

  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Ik had net een gesprek met mijn buurman over het feit dat de motoren van zijn Orcon WTW versleten waren en herrie begonnen te maken. Mij is eigenlijk nooit opgevallen dat ik dat ding uberhaupt hoor (wonen hier 9 jaar). Dus ik dacht laten we de kap er eens afhalen en de boel checken. Als ik de stekker eruit haal en er weer in doe hoor ik een relais schakelen en vervolgens gaan de motoren 3 seconden draaien om vervolgens weer te stoppen.. (knop op stand 3) ze gaan ook niet meer draaien. Is dit normaal? Of moet ik nu concluderen dat hij waarschijnlijk al eigenlijk 9 jaar stuk is?

  • kabeltjekabel
  • Registratie: april 2018
  • Laatst online: 13-02 01:33
Als hij nooit gedraaid heeft zal er geen vervuiling inzitten. Dat zie je toch zo?

Heb je nog zo'n ding met condensatorbank? Dan kunnen die einde levensduur zijn waardoor de motor niet meer draait.

  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
kabeltjekabel schreef op zondag 22 september 2019 @ 16:54:
Als hij nooit gedraaid heeft zal er geen vervuiling inzitten. Dat zie je toch zo?

Heb je nog zo'n ding met condensatorbank? Dan kunnen die einde levensduur zijn waardoor de motor niet meer draait.
Ik heb wel braaf eens in de zoveel tijd de filters vervangen. Die zijn wel grijs maar om nou te zeggen dat hij vol vervuiling zit nee.. Boel ziet er zonder schoonmaak zo uit
Ik ga eens verder op onderzoek ik heb ook geen boekjes of niks.

  • Rowwan
  • Registratie: november 2000
  • Laatst online: 21:57
Er is een verschil tussen grijs en grijs... :). Mijn filter aan de kant van de inlaat is na 6 maanden bijna zwart, of in elk geval heel donker grijs.... En we gebruiken eigenlijk alleen maar stand 1. Op stand 3 moet hij zeker duidelijk hoorbaar zijn. Zo te zien heb je het voorfront al verwijderd, kleine moeite om nu ook nog het filter eruit te halen en kijken of de motor draait

  • Barrycade
  • Registratie: november 2003
  • Laatst online: 19:45

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

Onze WTW ziet er heel wat anders uit na 9 jaar. Zeker het schuim. Denk zo te zien dat hij al een aantal jaartjes stil staat.

Maar op stand 3 niets horen, waar hebben jullie m hangen, nooit opgevallen dat er geen lucht verplaatsing meer was op stand 3?

Wij hebben in de douche m echt nodig op stand 3 en dat is zeker goed te horen door zowel de ventielen als vanuit de technische ruimte (hoewel het met nieuwe lagers op de motoren wel een stuk zachter is).

  • blubbers
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 08-12 13:54
De bacteriën hebben lekker kunnen kweken in de leidingen als deze al jaren stilstaat.

  • Señor Sjon
  • Registratie: juli 2003
  • Laatst online: 18:08

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Een a4tje tegen een ventiel houden. Wordt ie niet aangezogen/weggeblazen dan doet ie niks.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • Theo
  • Registratie: januari 2005
  • Laatst online: 21:50
Señor Sjon schreef op maandag 23 september 2019 @ 09:29:
Een a4tje tegen een ventiel houden. Wordt ie niet aangezogen/weggeblazen dan doet ie niks.
Volgens mij de enige echt duidelijke meting die je kunt doen idd :) Voor de volledigheid zou ik dit wel doen op alle drie de WTW standen (lo-mid-high)

Al hoop ik voor de TS dat er nog wel lucht wordt afgezogen, en dat de inblaasmotor stuk is. Anders krijg je een enorme koudeval onder de ventielen, en kan het vocht uit de badkamer niet weg uit de lucht waardoor alles beslaat in de badkamer

7400 Wp op het dak


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Theo schreef op maandag 23 september 2019 @ 10:45:
[...]


Volgens mij de enige echt duidelijke meting die je kunt doen idd :) Voor de volledigheid zou ik dit wel doen op alle drie de WTW standen (lo-mid-high)

Al hoop ik voor de TS dat er nog wel lucht wordt afgezogen, en dat de inblaasmotor stuk is. Anders krijg je een enorme koudeval onder de ventielen, en kan het vocht uit de badkamer niet weg uit de lucht waardoor alles beslaat in de badkamer
Jep vochtprobleem in de badkamer is herkenbaar, raam staat eigenlijk altijd open. Ik kan de hele module (inclusief motoren) er zo uitschuiven. Zit amper stof op de bladen :X de motoren lopen vrij en zoals ik in de topicstart al aangaf ze draaien een seconde of 4 a 5 en gaan dan weer direct uit. We wonen nu 9 jaar in dit huis (2e bewoner). Zoals de boel er nu uitziet en mijn eigenlijke gebrek aan kennis doen mij nu toch vermoeden dat dit ding nooit gedraaid heeft. Hij is praktisch schoon vanbinnen. :/

  • Theo
  • Registratie: januari 2005
  • Laatst online: 21:50
Zijn beide motoren maagdelijk schoon? Dat zou niet echt gezond zijn; die WTW heb je voor ventilatie eigenlijk best hard nodig. Als deze uit staat en je ventileert daardoor niet goed (niet 24/7 raampjes open) dan is dat no best erg ongezond

7400 Wp op het dak


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Theo schreef op maandag 23 september 2019 @ 12:30:
Zijn beide motoren maagdelijk schoon? Dat zou niet echt gezond zijn; die WTW heb je voor ventilatie eigenlijk best hard nodig. Als deze uit staat en je ventileert daardoor niet goed (niet 24/7 raampjes open) dan is dat no best erg ongezond
Bladen zijn praktisch schoon, zit een heel klein randje bruin stof op de onderste (uiteinde van de bladen).

  • blubbers
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 08-12 13:54
Filters dienen elke x maanden gereinigd te worden. Grote nalatigheid van de TS eigenlijk.

  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
blubbers schreef op maandag 23 september 2019 @ 12:38:
Filters dienen elke x maanden gereinigd te worden. Grote nalatigheid van de TS eigenlijk.
Eens, even ingelezen .. gaat ook niet meer gebeuren. Komt deze week iemand naar kijken..

  • Theo
  • Registratie: januari 2005
  • Laatst online: 21:50
blubbers schreef op maandag 23 september 2019 @ 12:38:
Filters dienen elke x maanden gereinigd te worden. Grote nalatigheid van de TS eigenlijk.
Juist goed dat de TS geen filters vervangt van een unit die niet gebruikt wordt; anders gooi je in 9 jaren tijd toch een paar honderd euro weg voor filters die niet gebruikt worden.. :P :'(

In elk andere situatie ben ik het compleet met je eens; filters moet je om de 6 maanden vervangen.

7400 Wp op het dak


  • blubbers
  • Registratie: december 2005
  • Laatst online: 08-12 13:54
Theo schreef op maandag 23 september 2019 @ 13:12:
[...]


Juist goed dat de TS geen filters vervangt van een unit die niet gebruikt wordt; anders gooi je in 9 jaren tijd toch een paar honderd euro weg voor filters die niet gebruikt worden.. :P :'(

In elk andere situatie ben ik het compleet met je eens; filters moet je om de 6 maanden vervangen.
Dan had ie er mogelijks geen 9 jaar over gedaan. :9

  • Theo
  • Registratie: januari 2005
  • Laatst online: 21:50
blubbers schreef op maandag 23 september 2019 @ 13:49:
[...]


Dan had ie er mogelijks geen 9 jaar over gedaan. :9
Als je de filters niet vervangt dan zal het heel erg gaan stinken in huis :P En na een tijdje zal het apparaat ook gewoon smerig worden van binnen, en dat lijkt hier niet het geval. Apparaat is maagdelijk schoon van binnen. En als de schoepen van de fan ook schoon zijn dan is het apparaat niet met stof in aanraking gekomen.

Dus ofwel de WTW is in een cleanroom gebruikt met een heel stevig voorfilter, ofwel de WTW is stuk. Gezien de TS ook vochtproblemen heeft in de badkamer lijkt mij een defecte WTW logischer. En gezien de schoonheid van het apparaat zal deze niet door stofophoping stuk zijn gegaan.

Protip is wel voor de TS om, wanneer de unit weer draait en is ingeregeld, wel tweemaal per jaar de filters te vervangen. (En mocht je last hebben van hooikoorts; overweeg dan een stevige filterklasse; dat houdt ook pollen tegen)

7400 Wp op het dak


  • TommyGun
  • Registratie: mei 2004
  • Laatst online: 23:43

TommyGun

Stik er maar in!

blubbers schreef op maandag 23 september 2019 @ 09:03:
De bacteriën hebben lekker kunnen kweken in de leidingen als deze al jaren stilstaat.
Inderdaad, die zou ik meteen maar laten reinigen (+ ventielen).

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Eindstand is dus kaduuk en geen onderdelen meer voor te krijgen... Nu ben ik bij verschillende partijen prijzen aan het opvragen voor vervanging. Dammnnn wat zijn die dingen duur, terwijl het niet meer lijkt te zijn dan een kast met een warmtewisselaar en 2 ventilatoren :o

Ik heb dus deze twee units op het oog maar krijg het advies wederom voor een Orcon te gaan omdat het rendement hoger is en makkelijker is terug te plaatsen. Nu trek ik dat laatste al in twijfel maar lijkt mij een mooie klus voor de monteur.

https://www.ventilatielan...m3-h-perilex-stekker.html

https://www.ventilatielan...rc-300-ecomax-300m-h.html

is het verschil van 400 euro te rechtvaardigen kijkend naar het rendement ?

  • Señor Sjon
  • Registratie: juli 2003
  • Laatst online: 18:08

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Heb je een hoogbouw met perilex nodig of een 'gewone' met een randaarde stekker?

Ik zou ook even naar de filterprijs kijken. Als het rendement opgaat aan duurdere filters win je er ook niks mee.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • weertenaar
  • Registratie: februari 2001
  • Laatst online: 22:53
T-Blizzard schreef op donderdag 10 oktober 2019 @ 14:40:
Eindstand is dus kaduuk en geen onderdelen meer voor te krijgen... Nu ben ik bij verschillende partijen prijzen aan het opvragen voor vervanging. Dammnnn wat zijn die dingen duur, terwijl het niet meer lijkt te zijn dan een kast met een warmtewisselaar en 2 ventilatoren :o

Ik heb dus deze twee units op het oog maar krijg het advies wederom voor een Orcon te gaan omdat het rendement hoger is en makkelijker is terug te plaatsen. Nu trek ik dat laatste al in twijfel maar lijkt mij een mooie klus voor de monteur.

https://www.ventilatielan...m3-h-perilex-stekker.html

https://www.ventilatielan...rc-300-ecomax-300m-h.html

is het verschil van 400 euro te rechtvaardigen kijkend naar het rendement ?
Om de pijn te verzachten: Je kunt je huidige WTW waarschijnlijk nog aan je buurman verkopen. Jouw motor is tenslotte nog zo goed als nieuw

  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Señor Sjon schreef op donderdag 10 oktober 2019 @ 15:04:
Heb je een hoogbouw met perilex nodig of een 'gewone' met een randaarde stekker?

Ik zou ook even naar de filterprijs kijken. Als het rendement opgaat aan duurdere filters win je er ook niks mee.
Wat er nu hangt is een Orcon hrv-4-p (met perilex), filterprijs is inderdaad ook belangrijk om mee te nemen maar in dit geval gaat dit om enkele euro's per set.

  • dragonhaertt
  • Registratie: februari 2011
  • Laatst online: 22:23
Even ter controle, gaat hij ook na 3 seconde uit als je de unit wél dicht hebt?
Als je de kap er af haalt, en dan test, kan het zijn dat hij uit gaat vanwege een drukbalans-beveiliging.

Truth is like a language with no native speakers left.
Its poetry is speechless and it can’t be caught in human being’s breath.


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
dragonhaertt schreef op donderdag 10 oktober 2019 @ 16:19:
Even ter controle, gaat hij ook na 3 seconde uit als je de unit wél dicht hebt?
Als je de kap er af haalt, en dan test, kan het zijn dat hij uit gaat vanwege een drukbalans-beveiliging.
Maakt niet uit wat ik doe altijd naar een paar seconden uit..

  • The Wizard
  • Registratie: januari 2000
  • Laatst online: 07-12 12:39

The Wizard

Moderator Mobile
Nog op marktplaats gekeken naar een 2e hands? Kan je gebruiken voor donor onderdelen.

7090 kWp, 3 subsystemen (20x LG 320 Wp / 3x Canadian Solar 230 Wp)


  • teacher
  • Registratie: september 2001
  • Laatst online: 22:16

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Wat is er volgens jou "kaduuk"? Print, motor? Sensor?
Er zijn hele motorplaten te koop als het nodig is en die zijn een stuk goedkoper dan de wisselaar.

Welk type is het eigenlijk?

Wise enough to play the fool


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
teacher schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 10:02:
Wat is er volgens jou "kaduuk"? Print, motor? Sensor?
Er zijn hele motorplaten te koop als het nodig is en die zijn een stuk goedkoper dan de wisselaar.

Welk type is het eigenlijk?
Het gaat om een Orcon HRV-4-P, zoals ik al zei motoren draaien helemaal vrij, relais hoor ik schakelen maar maar daarna gaat de boel weer uit. Ben afgelopen weken aan het kijken voor vervanging of reparatie. Ik kan nergens specificaties vinden, staat de 4 voor 400m3? Offertes opgevraagd maar blijkt een aparte wereld. Kreeg bijvoorbeeld een offerte van dik 2500 euro. Toen ik ging opzoeken wat de nieuwe unit zelf koste bleek deze 1350 euro te kosten, de rest wordt gerekend voor montage etc (wordt ik voor de gek gehouden?). Bij andere bedrijven wordt weer moeilijk gedaan over de hoogte. Alle huidige units zijn minstens 20 cm hoger. Als ik bedrijven bel krijg ik mensen die mijn vragen niet kunnen beantwoorden... Zucht...

  • teacher
  • Registratie: september 2001
  • Laatst online: 22:16

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Kapot is hij toch al. Trek hem eens uit elkaar. Even alle connectoren los en vast, visuele inspectie, evt vocht/temperatuursensoren doormeten.
Paar fotos hier plaatsen zodat we beter mee kunnen denken.

Orcon zelf al gebeld?

Alternatief: zelf aansturing maken met arduino/esp oplossing :Y

Wise enough to play the fool


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
teacher schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 13:23:
Kapot is hij toch al. Trek hem eens uit elkaar. Even alle connectoren los en vast, visuele inspectie, evt vocht/temperatuursensoren doormeten.
Paar fotos hier plaatsen zodat we beter mee kunnen denken.

Orcon zelf al gebeld?

Alternatief: zelf aansturing maken met arduino/esp oplossing :Y
Voor de sturing van de motoren zijn 2 identieke printen die heb ik inderdaad al eens uitgewisseld. Ook alle condensatoren zien er visueel nog prima uit. Connectors ook los gehad en ik zie wel wat draden ergens de kast in verdwijnen maar waar naartoe geen idee. Ik heb ooit lang geleden een electronica opleiding gedaan maar jammergenoeg is die kennis best weg gezakt :+ Zal eens een foto maken.

Update zo ziet de boel er dus uit... Na alles te hebben los getrokken. De sensoren zijn dus 23l behoorlijk ranzig, maar of dit ook de issues veroorzaken?






Second update in de bol wol vond ik dit:

Die leeft dus niet meer... Kijk ik naar een temp sensor?


Gaat het om zoiets?

https://www.conrad.nl/p/t...-k-radiaal-bedraad-557288

[Voor 31% gewijzigd door T-Blizzard op 26-10-2019 13:18]


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
Nog een update dan maar, er van uitgaande dat het een ntc was heb ik er als test een weerstand tussen gezet van 1K, resultaat?... Gewoon draaien >:)

  • The Executer
  • Registratie: juli 2005
  • Laatst online: 08-12 14:11
Dus waarschijnlijk toch een temp sensor... Dit heeft je flink geld gespaard. Nu nog zien of je deze ergens los kan verkrijgen.

"We don't make mistakes; we just have happy accidents" - Bob Ross


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
The Executer schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 22:24:
Dus waarschijnlijk toch een temp sensor... Dit heeft je flink geld gespaard. Nu nog zien of je deze ergens los kan verkrijgen.
Ziet eruit als een off the shelf onderdeel (lees halverwege de kabel krimpkousjes). Gegokt dat het een 3920 was dus een 1k weerstand er bij gepakt maar of dat echt zo is weet ik niet. Dit was even een snel experimentje...

  • teacher
  • Registratie: september 2001
  • Laatst online: 22:16

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

T-Blizzard schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 22:19:
Nog een update dan maar, er van uitgaande dat het een ntc was heb ik er als test een weerstand tussen gezet van 1K, resultaat?... Gewoon draaien >:)
Ik vermoedde wel zoiets: draaien, niet door de zelftest komen er weer uitschakelen.
Maar, respect, goed gevonden!

Wat ik zou doen: orcon even bellen en vragen om schema/meetwaarden. Of even bij je buurman meten, of zijn unit overnemen voor een mooi flesje en de onderdelen gebruiken.

Kijk nog even naar die andere (vocht?)sensor, wellicht dat die ook zijn beste tijd gehad heeft.

Wise enough to play the fool


  • T-Blizzard
  • Registratie: juni 2001
  • Laatst online: 07-12 15:39
teacher schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 23:56:
[...]

Ik vermoedde wel zoiets: draaien, niet door de zelftest komen er weer uitschakelen.
Maar, respect, goed gevonden!

Wat ik zou doen: orcon even bellen en vragen om schema/meetwaarden. Of even bij je buurman meten, of zijn unit overnemen voor een mooi flesje en de onderdelen gebruiken.

Kijk nog even naar die andere (vocht?)sensor, wellicht dat die ook zijn beste tijd gehad heeft.
Laatste update dan maar, contact opgenomen met Orcon en artikelnummer van service onderdeel ontvangen. Vandaag binnen gekregen en gemonteerd (lees plakband). Bij het terug plaatsen wel wat draden van de andere sensor losgetrokken (de sensor was blijkbaar alleen vast te zetten vanuit de afvoer buis, zat met schroeven in het piepschuim) dus moest met een soldeerbout aan de gang. Maar lang verhaal kort, nieuwe filters erin en draaien d:)b . Iedereen bedankt voor het meedenken _/-\o_

  • teacher
  • Registratie: september 2001
  • Laatst online: 22:16

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Topper!

En dan komt er dus een specialist, die niet verder komt dan "Ja, niks meer aan te doen" en voor je het weet ben je dik 1500 euro verder voor een nieuwe, terwijl de oude voor een paar tientjes te fixen is.

Tweakers <3

* teacher houdt ervan

Wise enough to play the fool


  • X-ecutioner
  • Registratie: januari 2011
  • Laatst online: 02-12 16:58
Beetje late to the game, maar ik heb een HRV-2 met soortgelijke problemen, al stopt die van mij na een aantal dagen en niet direct. Simpelste probleem zou sensor zijn, wat was het part nr.?
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee