Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • amarejuvo
  • Registratie: April 2017
  • Laatst online: 20-02 16:00
Beste tweakers,

ik ben alweer met mijn volgende arduino project bezig.. en ik zie heel veel goeds over arduino. eigenlijk alleen maar. Daarom ben ik erg benieuwd naar de antwoorden op de vraag, wat zijn de nadelen van arduino ten opzichte van een raspberry pi bijvoorbeeld ?

ik hoor graag van jullie :)

Beste antwoord (via amarejuvo op 18-09-2019 17:20)


  • naarden 4ever
  • Registratie: Juni 2010
  • Laatst online: 02-07 14:15
wat zijn de nadelen van arduino ten opzichte van een raspberry pi bijvoorbeeld ?
Zoals inmiddels meer dan vaak genoeg gezegd zonder verdere basale onderbouwing: Arduino en RaspBerry Pi zijn hele verschillende apparaten met een ander doel. Zaken waarbij een Arduino vaak voldoende is, is een RaspBerry Pi vaak overkill of zelfs ronduit ongeschikt. Daar zijn talloze redenen voor te bedenken en het is daarom ook (ook voor een ontwerper) belangrijk om de mogelijkheden, het gemak en de technische eisen en specificaties van het apparaat dat je wilt bouwen en de hardware die je van plan bent daarvoor te gebruiken aan elkaar af te wegen.

Maar laat ik in ieder geval een poging doen, aan de hand van de eenvoudige technische specificaties van beiden, waarvoor je de een boven de ander zou kiezen of hoe je een combinatie van beiden goed zou kunnen gebruiken.

Een Arduino is een printplaat met een microcontroller, die in principe weinig meer kan doen dan het aan (+5V) of uit (0V) zetten van elektrische uitgangen, digitale ingangen kan lezen (+5V is hoog, 0V is laag), en aan de hand van die waarden door middel van het op de chip geprogrammeerde programma berekeningetjes en simpele als-dan redeneringen kan maken en kan uitvoeren. Afhankelijk van het soort Arduino dat je koopt heb je ook nog de mogelijkheid tot het inlezen van analoge signalen (een afstandssensor geeft een signaal tussen de 0-5V terug aan de Arduino; daarmee kan je dan een gradiënt aan waarden inlezen tegenover een eenvoudig aan/uit signaal), zoals sensors die vaak geven. Hiervoor dienen dan de analoge ingangspoorten.

Een Arduino kan één programma tegelijkertijd uitvoeren (namelijk: die ene die je op het bordje geprogrammeerd hebt) en zal dat programma continu herhalen.

Een Arduino is uitermate geschikt voor het aansturen van een systeem met meerdere elektrische signalen. Jij wilt een autootje maken? Daarvoor moet je de motor van de auto aan en uit kunnen zetten (en misschien zelfs wel de snelheid kunnen variëren, daarvoor gebruik je dan PWM), je moet elektrische signalen van sensoren binnehalen en verwerken, dat zijn allemaal dingen die de Arduino uitstekend kan: een rits aan simpele instructies, veelal met een als-dan programmastructuur, die werkt op basis van metingen van elektrische signaaltjes en de uitvoer door het uitzenden van elektrische signaaltjes. Simpele elektrische toepassingen is de Arduino absoluut heer en meester, want:

- Goedkoop (De chips kosten nog geen €3, met bordje erbij iets meer) (dus je rouwt er niet om om zo'n bordje te investeren in een situatie met permanent gebruik)
- Eenvoudig (De Arduino ontwikkelomgeving is gemaakt voor beginnende hobbyisten en snel prototypen)
- Veelzijdig (Enorm veel poortjes zodat je mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn)

Projecten waarin je een Arduino zult tegenkomen:
- Automatisch rolgordijn (laatst hier nog op Tweakers)
- DIY Domotica
- Simpele robotjes
- Waarom ben ik aan deze lijst begonnen
- Ga naar youtube en zoek op 'Arduino', de mogelijkheden zijn eindeloos

De Arduino is denk ik voor de meeste mensen die blind aan een prototype beginnen de aanstuurelektronica bij uitstek. Het is simpel, het is snel, het debugt makkelijk, en in heel veel gevallen is een Arduino meer dan toereikend.

De Arduino heeft ook wel tekortkomingen en die zul je vooral vinden in zijn verwerkingskracht. Het is geen laatste generatie Core i7 die op een Arduino zit, eerder zelfs een beetje een archaïsche chip met een kloksnelheid van 16MHz. Nou is het voor een rolgordijntje niet zo interessant of het een paar milliseconden duurt voordat het gordijn daadwerkelijk gaat zakken wanneer de lichtsensor onder de grenswaarde komt. Maar voor een toepassing waarbij je in realtime camerabeeld moet uitlezen, waar je honderden keren per seconde de huidige waarden moet herevalueren, berekenen en moet bijregelen (denk aan een tweepotige robot die continu moet meten of 'ie niet omvalt), daar schiet de processor van de Arduino eenvoudigweg tekort. Dat zijn toepassingen waarbij je echt ruwe processorkracht nodig hebt.


Wat mij brengt op: de Raspberry Pi.

De RaspBerry Pi is veel meer te vergelijken met het moederbord van een smartphone uit 2007-8. Er zit een ARM processor in (niet geheel toevallig vergelijkbaar met een chip zoals je die in je smartphone hebt zitten), en er draait gewoon een prima besturingssysteem op (Linux) waarmee je in principe gewoon een volwaardige computer hebt. Net als voor je computer thuis, kan je programma's maken voor op jouw computer. Het voordeel van een Raspberry Pi is dus dat er een stuk fatsoenlijker processor op zit die, wanneer dat jou goed uitkomt, zelfs meerdere programma's tegelijkertijd kan draaien. Ook kan een Raspberry Pi, omdat ze processorkracht veel hoger is, ook veel meer data tegelijkertijd aan en verwerken. Zo kan je gewoon skypen met een Raspberry Pi, dus moet zo'n ding wel genoeg processorkracht hebben om de data van die webcam in te lezen en te verwerken.

Dat is eigenlijk wel het grootste voordeel van een Rpi: Je hebt meer processorkracht. Zaken die een hoop snelheid of een hoop rekenkracht vereisen, daar is een RaspBerry Pi veel geschikter voor.

Een Raspberry Pi heeft ook een aantal GPIO poorten waarmee je elektrische signalen kunt ontvangen en kunt versturen maar om eerlijk te zijn, dat is niet de forte van een Raspberry Pi.

Het nadeel van een Raspberry Pi is voornamelijk zijn prijs. Valt enorm mee, maar voor een hobbyist is 'ie niet 'down in the dirt'. Zo'n bordje kost gewoon een euro of 30-40. Ook is het een stuk lastiger om mee te beginnen: de Arduino ontwikkelomgeving is echt gemaakt zodat elke kneus ermee aan de slag kan, desnoods door simpel voorbeeldjes uit het programma te kopiëren en te plakken in elkaar, een aantal waarden te vervangen en voìla: iedereen kan programmeren (Dit is hoe iedereen is begonnen met Arduino). Een Raspberry Pi werkt op gewoon computertalen zoals C of Python en heeft dus een iets stijlere leercurve dan dat Arduino dat heeft.

In mijn ervaring gebruik ik altijd een Arduino als basis voor de aansturing (tenzij die aansturing dus duizenden keren per seconde moet worden geëvalueerd), en mocht dat nodig zijn gebruik ik een Raspberry Pi als een sensor van de Arduino. Ik laat de Raspberry Pi lekker het camerabeeld verwerken, daar komt een waarde uit, en die stuur ik (door I2C bijvoorbeeld) door naar de Arduino. De Arduino moet zich bezig houden met de simpele zaken.


Nu dat is behandeld kan ik reageren op je vraag:
amarejuvo schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 13:57:
[...]


Beste mensen, bedankt voor de reacties.

het idee is dat ik met een arduino r3 een autonome arduino auto ga assembleren en die gevaar tijdig herkend doormiddel van een sensor die om zich heen kijkt.

ook zal er een bluetooth module op de arduino zitten zodat de arduino auto bestuurbaar is via een app op mijn telefoon als een soort joystick :)
Dus zoals eerder gezegd: ik denk dat je voor je aansturing vooral een Arduino moet gebruiken. Als je met sensoren bedoelt eenvoudige ultrasoon sensoren om afstand mee in te schatten, en misschien wat schakelaartjes van een botsbeugel, dan is een Arduino daar perfect voor.

Alle reacties


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TERW_DAN
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Arduino's en Raspberries zijn hele verschillende apparaten. Dus voordelen en nadelen noemen wordt lastig, die zijn er eindeloos, en vast niet relevant voor de meeste usecases.

Dus waar wil je ze voor in gaan zetten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MsG
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 11:36

MsG

Forumzwerver

Bij een usecase waarbij een Arduino net zo goed voldoet is een Raspberry Pi (behalve wellicht de goedkopere Zero) zonde van je geld.

Bij een usecase waar een Raspberry Pi alleen voldoet, zal je met een Arduino niks kunnen compenseren. Vaak werken ze eerder complementair aan elkaar dan dat het concurrenten zijn.

Als je een Arduino vergelijkt met een meer logisch alternatief, bijvoorbeeld een ESP8266 zou je kunnen zeggen dat een Arduino beperktere opslag heeft, en de reguliere varianten (ATMega SMD chips niet meegerekend) veel groter zijn dan een ESP8266.

Maar begin inderdaad eens te vertellen wat je wil maken :).

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • dragonhaertt
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 18:11

dragonhaertt

@_'.'

Een ander leuk alternatief, als je een 32bit uC wil gebruiken, is een STM32 Nucleo bordje. Ook vaak goedkoper dan de officiele arduino's.

Truth is like a language with no native speakers left.
Its poetry is speechless and it can’t be caught in human being’s breath.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • amarejuvo
  • Registratie: April 2017
  • Laatst online: 20-02 16:00
TERW_DAN schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 09:51:
Arduino's en Raspberries zijn hele verschillende apparaten. Dus voordelen en nadelen noemen wordt lastig, die zijn er eindeloos, en vast niet relevant voor de meeste usecases.

Dus waar wil je ze voor in gaan zetten?
Beste mensen, bedankt voor de reacties.

het idee is dat ik met een arduino r3 een autonome arduino auto ga assembleren en die gevaar tijdig herkend doormiddel van een sensor die om zich heen kijkt.

ook zal er een bluetooth module op de arduino zitten zodat de arduino auto bestuurbaar is via een app op mijn telefoon als een soort joystick :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • foekie01
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 17-07-2024
Ik neem aan dat je "gevaar" wilt detecteren middels een afstandssensor?
Tenzij je "gevaar" met AI wilt bepalen is een arduino ruim voldoende.

Voor afstandssensor + arduino + bluetooth zijn tig voorbeelden van te vinden.
Edit: eerste hit op Google :

https://create.arduino.cc...obstacle-avoidance-ed373f

[ Voor 25% gewijzigd door foekie01 op 17-09-2019 14:16 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Vuikie
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 18:13
Zoals al genoemd, Arduino en Raspberry Pi zijn niet echt met elkaar te vergelijken. Er zijn wel wat overeenkomst, maar meer verschillen.
Het grootste voordeel van Arduino is, naar mijn mening, ook zijn nadeel. Arduino is namelijk veel meer dan alleen het bordje dat jij in wil zetten voor je autonome auto.
Arduino is een platform, de IDE, de verschillende bordjes, de libraries én de community vormen bij elkaar Arduino. Maar dit is ook zijn nadeel. Als één van de bovenstaande niet goed werkt kost het exponentieel meer moeite om dingen op orde te krijgen.
Hier loop ik nu tegen aan. Ik wil een PWM signaal hebben met een specifiek frequentie. Hier heeft analogWrite() geen functie voor, dus moet ik lowlevel registers gaan beschrijven, maar daardoor maak ik mijn 'sketch' gelijk uC specifiek en kan ik daardoor niet van een uno naar bijvoorbeeld een mega, ESPXX of STM32 bordje zonder diep te duiken en te kijken waar ik welke registers dan moet veranderen.
Dus als het werkt is het een heel sterk en krachtig platform, maar als het niet doet zoals jij wil en er is geen library voor die het oplost(Zoals bij mijn boven genoemde probleem) dan wordt het ineens heel moeilijk om tot een oplossing te komen, zonder de specifieke kennis te hebben. Deze heb je normaal niet nodig, maar zou nu wel handig zou zijn. ;)

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 18:53

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Soms moet je bij afwijkende zaken iets externs verzinnen dat je met de Arduino bestuurd.

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


  • Vuikie
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 18:13
memphis schreef op woensdag 18 september 2019 @ 08:56:
Soms moet je bij afwijkende zaken iets externs verzinnen dat je met de Arduino bestuurd.
Ik vind het zonde om iets extern extra aan te moeten schaffen (Ook al kost dat op Ali €1,48) terwijl de meeste uC's dit prima zelf kunnen.

  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 18:53

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

Tja... dan moet je niet klagen over de beperkingen van een Arduino maar gewoon wat anders nemen. Maar mensen die denken echt alles door 1 vol-geprogrammeerde tegel werkend kunnen krijgen zijn in mijn ogen geen elektronica ontwikkelaars. Die tegel is niet in staat om alle signalen aan te nemen en te produceren maar het is wel de wens van de gedachte......

Er zijn mensen die mij een GOD vinden


Acties:
  • Beste antwoord
  • +5 Henk 'm!

  • naarden 4ever
  • Registratie: Juni 2010
  • Laatst online: 02-07 14:15
wat zijn de nadelen van arduino ten opzichte van een raspberry pi bijvoorbeeld ?
Zoals inmiddels meer dan vaak genoeg gezegd zonder verdere basale onderbouwing: Arduino en RaspBerry Pi zijn hele verschillende apparaten met een ander doel. Zaken waarbij een Arduino vaak voldoende is, is een RaspBerry Pi vaak overkill of zelfs ronduit ongeschikt. Daar zijn talloze redenen voor te bedenken en het is daarom ook (ook voor een ontwerper) belangrijk om de mogelijkheden, het gemak en de technische eisen en specificaties van het apparaat dat je wilt bouwen en de hardware die je van plan bent daarvoor te gebruiken aan elkaar af te wegen.

Maar laat ik in ieder geval een poging doen, aan de hand van de eenvoudige technische specificaties van beiden, waarvoor je de een boven de ander zou kiezen of hoe je een combinatie van beiden goed zou kunnen gebruiken.

Een Arduino is een printplaat met een microcontroller, die in principe weinig meer kan doen dan het aan (+5V) of uit (0V) zetten van elektrische uitgangen, digitale ingangen kan lezen (+5V is hoog, 0V is laag), en aan de hand van die waarden door middel van het op de chip geprogrammeerde programma berekeningetjes en simpele als-dan redeneringen kan maken en kan uitvoeren. Afhankelijk van het soort Arduino dat je koopt heb je ook nog de mogelijkheid tot het inlezen van analoge signalen (een afstandssensor geeft een signaal tussen de 0-5V terug aan de Arduino; daarmee kan je dan een gradiënt aan waarden inlezen tegenover een eenvoudig aan/uit signaal), zoals sensors die vaak geven. Hiervoor dienen dan de analoge ingangspoorten.

Een Arduino kan één programma tegelijkertijd uitvoeren (namelijk: die ene die je op het bordje geprogrammeerd hebt) en zal dat programma continu herhalen.

Een Arduino is uitermate geschikt voor het aansturen van een systeem met meerdere elektrische signalen. Jij wilt een autootje maken? Daarvoor moet je de motor van de auto aan en uit kunnen zetten (en misschien zelfs wel de snelheid kunnen variëren, daarvoor gebruik je dan PWM), je moet elektrische signalen van sensoren binnehalen en verwerken, dat zijn allemaal dingen die de Arduino uitstekend kan: een rits aan simpele instructies, veelal met een als-dan programmastructuur, die werkt op basis van metingen van elektrische signaaltjes en de uitvoer door het uitzenden van elektrische signaaltjes. Simpele elektrische toepassingen is de Arduino absoluut heer en meester, want:

- Goedkoop (De chips kosten nog geen €3, met bordje erbij iets meer) (dus je rouwt er niet om om zo'n bordje te investeren in een situatie met permanent gebruik)
- Eenvoudig (De Arduino ontwikkelomgeving is gemaakt voor beginnende hobbyisten en snel prototypen)
- Veelzijdig (Enorm veel poortjes zodat je mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn)

Projecten waarin je een Arduino zult tegenkomen:
- Automatisch rolgordijn (laatst hier nog op Tweakers)
- DIY Domotica
- Simpele robotjes
- Waarom ben ik aan deze lijst begonnen
- Ga naar youtube en zoek op 'Arduino', de mogelijkheden zijn eindeloos

De Arduino is denk ik voor de meeste mensen die blind aan een prototype beginnen de aanstuurelektronica bij uitstek. Het is simpel, het is snel, het debugt makkelijk, en in heel veel gevallen is een Arduino meer dan toereikend.

De Arduino heeft ook wel tekortkomingen en die zul je vooral vinden in zijn verwerkingskracht. Het is geen laatste generatie Core i7 die op een Arduino zit, eerder zelfs een beetje een archaïsche chip met een kloksnelheid van 16MHz. Nou is het voor een rolgordijntje niet zo interessant of het een paar milliseconden duurt voordat het gordijn daadwerkelijk gaat zakken wanneer de lichtsensor onder de grenswaarde komt. Maar voor een toepassing waarbij je in realtime camerabeeld moet uitlezen, waar je honderden keren per seconde de huidige waarden moet herevalueren, berekenen en moet bijregelen (denk aan een tweepotige robot die continu moet meten of 'ie niet omvalt), daar schiet de processor van de Arduino eenvoudigweg tekort. Dat zijn toepassingen waarbij je echt ruwe processorkracht nodig hebt.


Wat mij brengt op: de Raspberry Pi.

De RaspBerry Pi is veel meer te vergelijken met het moederbord van een smartphone uit 2007-8. Er zit een ARM processor in (niet geheel toevallig vergelijkbaar met een chip zoals je die in je smartphone hebt zitten), en er draait gewoon een prima besturingssysteem op (Linux) waarmee je in principe gewoon een volwaardige computer hebt. Net als voor je computer thuis, kan je programma's maken voor op jouw computer. Het voordeel van een Raspberry Pi is dus dat er een stuk fatsoenlijker processor op zit die, wanneer dat jou goed uitkomt, zelfs meerdere programma's tegelijkertijd kan draaien. Ook kan een Raspberry Pi, omdat ze processorkracht veel hoger is, ook veel meer data tegelijkertijd aan en verwerken. Zo kan je gewoon skypen met een Raspberry Pi, dus moet zo'n ding wel genoeg processorkracht hebben om de data van die webcam in te lezen en te verwerken.

Dat is eigenlijk wel het grootste voordeel van een Rpi: Je hebt meer processorkracht. Zaken die een hoop snelheid of een hoop rekenkracht vereisen, daar is een RaspBerry Pi veel geschikter voor.

Een Raspberry Pi heeft ook een aantal GPIO poorten waarmee je elektrische signalen kunt ontvangen en kunt versturen maar om eerlijk te zijn, dat is niet de forte van een Raspberry Pi.

Het nadeel van een Raspberry Pi is voornamelijk zijn prijs. Valt enorm mee, maar voor een hobbyist is 'ie niet 'down in the dirt'. Zo'n bordje kost gewoon een euro of 30-40. Ook is het een stuk lastiger om mee te beginnen: de Arduino ontwikkelomgeving is echt gemaakt zodat elke kneus ermee aan de slag kan, desnoods door simpel voorbeeldjes uit het programma te kopiëren en te plakken in elkaar, een aantal waarden te vervangen en voìla: iedereen kan programmeren (Dit is hoe iedereen is begonnen met Arduino). Een Raspberry Pi werkt op gewoon computertalen zoals C of Python en heeft dus een iets stijlere leercurve dan dat Arduino dat heeft.

In mijn ervaring gebruik ik altijd een Arduino als basis voor de aansturing (tenzij die aansturing dus duizenden keren per seconde moet worden geëvalueerd), en mocht dat nodig zijn gebruik ik een Raspberry Pi als een sensor van de Arduino. Ik laat de Raspberry Pi lekker het camerabeeld verwerken, daar komt een waarde uit, en die stuur ik (door I2C bijvoorbeeld) door naar de Arduino. De Arduino moet zich bezig houden met de simpele zaken.


Nu dat is behandeld kan ik reageren op je vraag:
amarejuvo schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 13:57:
[...]


Beste mensen, bedankt voor de reacties.

het idee is dat ik met een arduino r3 een autonome arduino auto ga assembleren en die gevaar tijdig herkend doormiddel van een sensor die om zich heen kijkt.

ook zal er een bluetooth module op de arduino zitten zodat de arduino auto bestuurbaar is via een app op mijn telefoon als een soort joystick :)
Dus zoals eerder gezegd: ik denk dat je voor je aansturing vooral een Arduino moet gebruiken. Als je met sensoren bedoelt eenvoudige ultrasoon sensoren om afstand mee in te schatten, en misschien wat schakelaartjes van een botsbeugel, dan is een Arduino daar perfect voor.

  • cowandchicken
  • Registratie: September 2018
  • Laatst online: 10-02 22:23
memphis schreef op woensdag 18 september 2019 @ 14:43:
Tja... dan moet je niet klagen over de beperkingen van een Arduino maar gewoon wat anders nemen. Maar mensen die denken echt alles door 1 vol-geprogrammeerde tegel werkend kunnen krijgen zijn in mijn ogen geen elektronica ontwikkelaars. Die tegel is niet in staat om alle signalen aan te nemen en te produceren maar het is wel de wens van de gedachte......
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je Arduino platform wilt gebruiken wellicht wel. Maar Zelfs in een 64K 8 bit AVR kun je gigantische regel systemen maken met vele sensoren en actuatoren. Daar heb je echt geen print met diverse micro's voor nodig.
Als je vind dat er voor diverse taken diverse micro's nodig zijn dan denk ik dat er beter naar een alternatieve micro gekeken had kunnen worden met wellicht meer processing power, meer peripherals of meer RAM/Flash. Maar ongetwijfeld zal het zo nu en dan ook zeker een reden hebben. (safety kan een issue zijn). Kostprijs wellicht?
Arduino is erg leuk voor prototyping en snel developen. Voor echte productie software en alles uit je micro halen wat ie kan vind ik het verre van geschikt.

  • Yucon
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 17:04

Yucon

*broem*

Je zou die arduino eerder met een esp moeten vergelijken. Rationeel gezien is die in veel situaties handiger: veel meer rekencapaciteit en on board wifi, terwijl de prijs niet heel veel verschilt.

Wat betreft arduino vs pi is het makkelijk om een vergelijking te trekken. Een arduino is een soort elektrisch schakelaartje waar wat simpele programmacode op kan draaien, terwijl een pi een wat klein uitgevallen computer is die toevallig ook wat kan schakelen.

[ Voor 40% gewijzigd door Yucon op 19-09-2019 12:12 ]


  • memphis
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 18:53

memphis

48k was toen meer dan genoeg.

cowandchicken schreef op donderdag 19 september 2019 @ 12:04:
[...]

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je Arduino platform wilt gebruiken wellicht wel. Maar Zelfs in een 64K 8 bit AVR kun je gigantische regel systemen maken met vele sensoren en actuatoren. Daar heb je echt geen print met diverse micro's voor nodig.
Ik bedoelde dat niet helemaal. Tuurlijk zijn veel sensoren te vinden met een analoge of I2C connectie dat direct met een processor kan praten maar er zijn er ook genoeg die heel anders werken of op andere voltageniveaus dat je gewoon extra elektronica nodig hebt.
Ook aan de uitgang bv een relais of een lamp en soms ook zelfs een LED aansturen gaat niet direct hoewel we er genoeg zien die het wel proberen.

Wat ik bedoelde is dat je er niet aan ontkomt om elektronica om een processor te hebben om je schakeling goed compleet werkend te maken. Hier beweerde de persoon dat hij zijn probleem kon oplossen met een extra printje van nog geen 2 euro maar het niet wilde, op zich een prima gedachte maar geen reden om daarover te klagen.

Er zijn mensen die mij een GOD vinden

Pagina: 1