Brazos schreef op zaterdag 5 oktober 2019 @ 09:00:
[...]
Met 'deze generatie' bedoel ik inderdaad de mensen van 25-30 jaar.
De reden waarom de AOW lager zal komen te liggen is omdat de draagkracht gewoon afneemt. In 2016 waren er 3,3 werkenden voor elke AOW'er, als in 2040 de AOW leeftijd naar 69,5 is gegaan, dan zijn er dan nog zo'n 2,6 werkenden per AOW'er. Onze groep van 25-30 jaar is dan nog maar 45-50 jaar.
[1]
Rond 2060 zal het aantal werkenden per AOW'er zo rond de 2 liggen. Dat betekent dat elke werkende elke maand een halve AOW uitkering moet betalen aan belasting, en dan heeft de werkende zelf nog helemaal niets. Dat is niet meer houdbaar. Daarbij moet je rekening houden dat deze generatie zelf pas rond de 73 met pensioen(AOW) kan.
Het is dus maar de vraag of werknemers hier zin in hebben, of dat economisch nog wel competitief kan zijn of dat mensen gewoon naar jongere landen verhuizen. Het lijkt me realistisch dat de AOW ondanks de verhoging in leeftijd (de 25-30 jarigen kunnen uitgaan van een AOW leeftijd van 73) gewoon veel kariger gaat worden omdat er niet genoeg mensen werken om het op te kunnen brengen.
Edit, hierboven praat ik over werkenden, waar dat eigenlijk 'mensen in de werkende leeftijd' zijn. De werklozen gaan hier nog van af, dus het daadwerkelijk aantal werkenden per AOW'er valt nog wat lager uit.
Dat CBS artikeltje is uit 2016; de AOW leeftijd is inmiddels al weer gewijzigd.
Volgens het laatste voorstel verwacht men dat de pensioendatum voor mensen die tussen 1-7-1990 en 30-6-1991 zijn geboren, zal zijn 69 jaar en 6 maanden.
Dan is het inmiddels 2060. En wanneer je vanaf je 25e jaar fulltime hebt gewerkt, zal je op dat moment 45 jaren fulltime hebben gewerkt.
Dat is 90 % van het aantal jaren dat bijvoorbeeld de generatie geboren 1959-1964 zal moeten werken. Zo tussen 1975 en 1980 was studeren namelijk nog helemaal niet zo gebruikelijk als nu en gingen de meeste mensen vanaf hun 17e of 18e jaar fulltime werken.
Toen deze mensen de leeftijd van rond de 50 hadden, kregen zij rond 2011/2012 -na 35 jaar fulltime werken- ineens te horen dat de pensioendatum verhoogd werd. Eerst zou dat 1 jaar zijn, toen ineens 2 jaar, toen nóg eens -versneld- verhoogd, en later weer een beetje verlaagd….
Hoe dan ook, bij die 35 jaar “reeds-fulltime-gewerkte” jaren, moest er tot en met je 66e jaar, nog eens 15 jaar werken bij opgeteld worden; in totaal dus 50 jaar werken en bijdragen.
Maar….dus ook (vaak verplicht) aanvullend pensioen opbouwen. En daarvoor betalen.
Heb je enig idee van de belasting die “al die ouderen” straks zullen betalen over hun totale pensioeninkomen (AOW + opgebouwd aanvullend pensioen)?
Wie een goed salaris had en ook altijd voor een aanvullend pensioen heeft betaald, ontvangt later formeel AOW, maar betaalt een fors deel daarvan per omgaande retour aan de belasting.
Voor heel veel gepensioneerden geldt dat het out-of-pocket (door de overheid uit te geven) bedrag dat zij na hun pensionering van de overheid ontvangen, maar een paar duizend euro op jaarbasis bedraagt (of zelfs de te betalen belastingen het AOW bedrag overstijgt).
En wat niet uitgegeven hoeft te worden en/of per omgaande retour komt, hoeft ook niet aan premie geïncasseerd te worden.
Voor de werknemer geldt: aanvullend pensioen is “uitgesteld loon”; voor de overheid geldt dat zij nog heel veel “uitgestelde belasting” zullen gaan ontvangen…. (pensioeninleg is bruto, daarover betaal je pas ná pensionering belasting – die belasting na pensioen wás altijd lager maar wordt nu steeds meer want men heeft de belastingschijven -voor ná AOW- daar al op aangepast).
Het -alleen maar- berekenen van hoeveel (potentiële) werkenden er zijn t.o.v. het aantal AOW-gerechtigden in hetzelfde tijdperk, heeft dus niet zoveel zin.
Mogelijk is dat artikel in 2016 nog geschreven vanuit het idee dat jongeren tegen ouderen opgezet moesten worden omdat men toen de pensioenleeftijd -opnieuw en versneld- wilde verhogen en daar ‘draagvlak’ voor moest komen?
Hoe dan ook, volgens mij kun je het bedrag dat een AOW-er ontvangt (70 % van het minimum loon voor een alleenstaande en 50 % van minimum loon per persoon samenwonend/gehuwd – waarbij de verdeling ongeveer is: 40 % alleen en 60 % samenwonend) niet zomaar als kostenpost beschouwen alsof het hetzelfde is als een bijstandsuitkering of zo (die ook plm. 70 % minimum loon bedraagt).
Als je bezorgd bent v.w.b. kosten, dan zou het aardig zijn eens uit te rekenen hoeveel die werkende zestigers van nu (netto) in het systeem hebben bijgedragen gedurende de afgelopen jaren ten opzichte van hetgeen zij (netto) gaan ontvangen gedurende de jaren die zij, ná hun 67e verjaardag, (gemiddeld) nog in leven zijn.
Denk dat er meer zorgen zouden moeten zijn om het aantal mensen ónder AOW-leeftijd dat een beroep doet op het sociale systeem (gedurende vele of zelfs alle jaren voorafgaand aan de AOW + de AOW jaren daarna) zonder dat daar iets tegenover staat.