Toon posts:

Moeite met vloeiend schakelen zelfs na 15000KM

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen


  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
Hallo iedereen,

Sinds begin 2018 heb ik mijn Peugeot 206 uit 2000 ingeruild voor een Opel Karl uit 2015. Van een 1.4, 4-cylinder met 75pk naar een 1.0, 3-cylinder met 75pk. Allebei een handgeschakelde 5-bak. In de Peugeot had ik geen enkele moeite met vloeiend schakelen, op een gegeven moment voelde het gewoon aan alsof ik 'één' was met de auto qua op- en terugschakelen.

Nu, na ruim 15000KM in de Opel Karl erger ik me nog iedere dag over het niet lekker kunnen schakelen.
Van 1 naar 2 is het meest lastig, het toerental zakt langzamer dan dat het schakelen duurt tot ik de koppeling weer op kan laten komen. Dat met als gevolg dat de auto één keer bokt als ik de koppeling direct zowel rustig als wat sneller op laat komen. Ik heb verschillende manieren geprobeerd om dit te verminderen (Koppeling langzamer op laten komen, koppeling later op laten komen, gas een fractie eerder los laten voor het intrappen van de koppeling), niets lijkt te helpen om soepeler maar toch vlot van 1 naar 2 te schakelen.

Nu hoor ik de vraag opkomen, "So be it, dan wacht je toch gewoon wat langer, niemand die er iets van merkt..."

Dat is dus wel het geval. Ik kan tot nu toe op één hand de keren tellen dat ik vanaf de 1e tot de 3e versnelling de bestuurder voor me bij kon houden qua optrekken in een normaal toerenbereik (max 3500 toeren), en ook op één hand dat tijdens 1 naar 2 schakelen de gene achter mij niet ineens veel dichterbij komt. Met andere woorden, om vanuit stilstand goed met het verkeer mee te komen moet ik zowat vol gas geven in de 1e versnelling om het schakelmoment van 1 naar 2 te compenseren. Dat lijkt me, ondanks het bescheiden vermogen, niet zoals het zou moeten gaan. Van de Peugeot 206 kan ik me absoluut niet herinneren dat het schakelen een hekelpunt was (behalve de versleten versnellingsbak dan...).

Mijn vraag/discussiepunt is dan ook; komt het vaker voor of heeft iemand anders dezelfde ervaring (gehad) met een 3-cylinder dat voornamelijk het toerental langzamer zakt (en ook lijkt te stijgen in z'n vrij) wat het soepel schakelen negatief beïnvloedt?

Ik beperk mijn zoekopdrachten naar een nieuwe auto nu enkel tot een automaat om van dat probleem af te zijn. Maar ik denk toch ergens dat die 'angst' dat de volgende auto hetzelfde zal hebben niet gerechtvaardigd is.

  • Rmanen
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 13-05 10:33
Zonder je te hebben zien en horen rijden is het lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven. Dat gezegd hebbende, ik heb ervaring met zowel een 206 1.6 als handbak als een Opel Karl 1.0 Automaat dus ik denk enig relevant inzicht te kunnen geven.

Het klinkt voor mij alsof je juist te weinig gas bij geeft tijdens het schakelen (of de toeren te laag laat zakken). Vergeleken met de 4 cyl van je 206 heeft de 1.0L van Opel heeft bijzonder weinig koppel onderin, en heeft ook bij de automaat flink veel toeren nodig om door het schakelmoment heen te komen. Wees niet bang om de tpm rond de 1800-2200 te houden, de koppeling is gemaakt om dat soort krachten over te brengen. Laat ook zeker niet de koppeling "er op vallen": het bokken van het blok is schadelijker dan de eventuele schade van te langzaam de koppeling op laten komen, daar sloop je immers je krukas mee.

  • Stef87
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 09:45
Ik heb nog nooit in een Karl gereden maar wel in een p206: dat is schakelen als een lepel in een kom soep.

Wat vind jij lang? Daar komt het op neer. Ik neem aan dat een stuk modernere Opel Karl een stukje fijner kan schakelen (met meer gevoel, al lijkt dat misschien langzaam??)

Model Y -P, Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


  • Endy
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 27-04 17:52
Ik ken dit gedrag niet en heb wel vaker in auto's gereden met zulke motoren.
Enkele vragen om e.a te verduidelijken

-Wat was de km stand toen je de auto kocht?
-Heb je hem bij een (Opel?) dealer in onderhoud (gehad) en daar al eens over deze problemen gesproken?
-Heb je er al eens een familielid in laten rijden hoe hij / zij dit ervaart?
-Evt ook nog een second opinion bij een ander garagebedrijf?
-Ik zie dat je zoekopdrachten bekijkt voor een nieuwe auto; M.a.w wil je je auto nu verkopen?

Ik denk dat de angst voor vergelijkbare problemen er niet hoeven te zijn. Bij een toekomstige aankoop zal je ook een proefrit maken en lijkt me dat zulke problemen daar niet aan de orde zijn. Neem anders voor de zekerheid een bekende mee die veel van auto's weet.

Panasonic TX-P50VT60E, Yamaha RX-A1040, Dali Piano series ,Sunfire SDS-12 sub, Game HTPC met Dual DVB-C tuner


  • NeHoX
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 27-05 10:08

NeHoX

Gamer + PV

Heel klein beetje gas geven tijdens het op laten komen van de koppeling na het in de juiste versnelling zetten. Bijna zeker dat dit het oplost.

23x330Wp NNO & 8x405Wp op Zuid = 10.830Wp


  • .Maarten
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 03:00
Hoe koppel je weer na het schakelen? Laat je alleen het koppelingspedaal opkomen? Of geef je ook gas bij? Normaal geef je gas bij en laat je de koppeling langzaam opkomen zodat je niet die schok krijgt wanneer de koppeling aangrijpt en dit niet matcht met de toeren van de motor.

  • DaWaN
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 27-05 20:04

DaWaN

'r you wicked ??

Sanchaz12 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:10:
Nu, na ruim 15000KM in de Opel Karl erger ik me nog iedere dag over het niet lekker kunnen schakelen.
Van 1 naar 2 is het meest lastig, het toerental zakt langzamer dan dat het schakelen duurt tot ik de koppeling weer op kan laten komen. Dat met als gevolg dat de auto één keer bokt als ik de koppeling direct zowel rustig als wat sneller op laat komen. Ik heb verschillende manieren geprobeerd om dit te verminderen (Koppeling langzamer op laten komen, koppeling later op laten komen, gas een fractie eerder los laten voor het intrappen van de koppeling), niets lijkt te helpen om soepeler maar toch vlot van 1 naar 2 te schakelen.
Het is waarschijnlijk een combinatie van 3 factoren: elektrisch gaspedaal, 3 cylinder motor en versnellingsbakverhoudingen.

Ten eerste hebben nieuwere auto's elektrische gaskleppen: het gaspedaal staat niet meer rechtstreeks in verbinding met de gasklep. Het gevolg daarvan is dat de motor veel minder snel reageert op verandering van het gaspedaal. Dit alles om de uitstoot van de motor beter te kunnen controleren.

Ten tweede heeft jouw nieuwe auto een 3 cylinder motor. Meestal hebben die een wat zwaarder vliegwiel om de motor soepel te laten lopen t.o.v. een 4 cylinder motor. Daardoor zakt het motortoerental minder snel wanneer je de koppeling intrapt en het gaspedaal loslaat.

Ten derde hebben nieuwere auto's langere versnellingen waardoor er bij dezelfde snelheid met een lager motortoerental gereden kan worden. Opnieuw om de uitstoot en het verbruik te kunnen verminderen. Dit heeft ook als gevolg dat bij het opschakelen de toeren verder moeten zakken dan bij oude auto's met kortere versnellingen.

Die drie factoren bij elkaar zorgen er dus voor dat je in jouw nieuwe auto veel meer tijd nodig hebt om soepel te kunnen schakelen.
Dat is dus wel het geval. Ik kan tot nu toe op één hand de keren tellen dat ik vanaf de 1e tot de 3e versnelling de bestuurder voor me bij kon houden qua optrekken in een normaal toerenbereik (max 3500 toeren), en ook op één hand dat tijdens 1 naar 2 schakelen de gene achter mij niet ineens veel dichterbij komt. Met andere woorden, om vanuit stilstand goed met het verkeer mee te komen moet ik zowat vol gas geven in de 1e versnelling om het schakelmoment van 1 naar 2 te compenseren.
Opnieuw is het hier appels met peren vergelijken. De 1000cc motor in jouw Opel heeft bij hetzelfde toerental een stuk minder trekkracht dan de 1400cc motor uit jouw Peugeot. Het piekvermogen van beide auto's mag dan hetzelfde zijn; dit merk je alleen als je de motor doortrekt tot 6000 rpm. Ook is de 2e versnelling van de Opel waarschijnlijk langer dan de 2e versnelling van de Peugeot. Dit betekent opnieuw dat je minder trekkracht aan de wielen hebt.

Je kunt denk ik twee kanten op: óf meer toeren gebruiken (opschakelen bij 4500-5000 rpm bijvoorbeeld) óf voor lief nemen dat je niet de snelste bent in het verkeer. Persoonlijk zou ik voor het tweede kiezen en jezelf niet gek laten maken.

If you do not change direction, you may end up where you are heading


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
hoi, begrijp precies wat je bedoelt . Dit is echter wel een motormanagement ' ingebouwd' ding van opel bij de turboloze 1.0 3 cil. Ze doen dit alszijnde comfortabel met overschakelen maar vind het ook averechts werken. Het lijkt alsof je tussengas geeft en daarbij is de terugval in toeren heel langzaam wat resulteert in een bonk bij koppeling op . Wat je kan doen is REV-matchen , dan wacht je op de toerenval
totdat ie zakt naar begin toerental in volgende versnelling en dan laat je de koppeling pas opkomen. Dus dan zou je even die toerentallen moeten onthouden. Op den duur ook beter voor je koppeling want als je bij 4k rpm draait en zou op 3k uitkomen is die bonk de koppeling die die 1k rpm ineens opvangt/afremt. Het zal dus zo blijven en die 1.0 vereist nogal veel schakelen.

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 27-05 00:37

PcDealer

HP ftw \o/

Meer gas geven bij het koppelen. Ik heb in de autoverhuur met de Panda 2 cilinder gereden. Dat is gewoon een gaar ding. Slaat ook bijna af zonder gas bij te geven. Driecilinger Audi A1 is subliem. Met en twin air Punto had ik achteraf pas door dat het een tweecilinder was. Ik had ook een paar keer een 106 mee Eindhoven-Maastricht en die kwam niet boven den 110 km heuvel op. Kan ook best een 2 c zijn.

LinkedIn WoT Cash Converter


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
NeHoX schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:57:
Heel klein beetje gas geven tijdens het op laten komen van de koppeling na het in de juiste versnelling zetten. Bijna zeker dat dit het oplost.
Nee helaas , dit is ' de schok ' van het toerenverschil vd motor en bak na schakelen

  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 12:00
Het is een 1.0 zonder turbo die zijn maximum koppel vanaf 4500 heeft en het maximum vermogen haalt bij 6500. Nogal logisch dat het ding niet vooruit te branden is als je al bij 3500 schakelt.
Jouw vorige auto haalde zijn maximum koppel al bij 2800 door de grotere inhoud en extra cilinder, geef eens gas met die Karel!

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 27-05 00:37

PcDealer

HP ftw \o/

jadjong schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:01:
Het is een 1.0 zonder turbo die zijn maximum koppel vanaf 4500 heeft en het maximum vermogen haalt bij 6500. Nogal logisch dat het ding niet vooruit te branden is als je al bij 3500 schakelt.
Jouw vorige auto haalde zijn maximum koppel al bij 2800 door de grotere inhoud en extra cilinder, geef eens gas met die Karel!
@Sanchaz12 hoeft geen sprintjes te trekken hoor. Maar je advies lijkt op die van mij: meer gas geven.

LinkedIn WoT Cash Converter


  • Snake
  • Registratie: Juli 2005
  • Laatst online: 26-05 18:56

Snake

Los Angeles, CA, USA

jadjong schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:01:
Het is een 1.0 zonder turbo die zijn maximum koppel vanaf 4500 heeft en het maximum vermogen haalt bij 6500. Nogal logisch dat het ding niet vooruit te branden is als je al bij 3500 schakelt.
Jouw vorige auto haalde zijn maximum koppel al bij 2800 door de grotere inhoud en extra cilinder, geef eens gas met die Karel!
Dan vinden we TS binnen 1 maand in een ander topic 'Waarom verbruikt mijn auto zoveel'


En gas geven wil niet zeggen plankgas tot de juiste toeren, dat kan ook rustiger.

Lieve mensen, het is 2019. Koop een automatic.

[Voor 7% gewijzigd door Snake op 10-09-2019 22:06]

Going for adventure, lots of sun and a convertible! | GMT-8


  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 27-05 00:37

PcDealer

HP ftw \o/

Snake schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:04:
[...]

Lieve mensen, het is 2019. Koop een automatic.
Laat @Sanchaz12 dat lekker zelf weten. Maar let dan wel op of het wel een automaat is. Fiat 500 semi auto is brak.

LinkedIn WoT Cash Converter


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
@PcDealer @jadjong

Jongens hier heeft TS niks aan , vergelijkingen met een A1 of allerlei autos gaan niet op. en 'gas geven' als advies ook niet want de 1.0 maakt de extra toeren zelf al :*)

  • Dynazap
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 27-05 01:11

Dynazap

Go Hard Or Go Home

Is een 'eigenschap' van de laatste generatie Opel 3 cilinders. Mijn 2016 Corsa met het 3 cilinder turbo 115PK blok heeft precies hetzelfde. Toen ik 'm net had heeft het redelijk wat **'moeite' gekost om normaal weg te rijden of vlot te schakelen. Lees ook maar op het Corsa forum..

Heb een tijdje terug zo'n Karl meegekregen als leenauto en daar precies hetzelfde verhaal. Laatst nog een proefrit gemaakt in een Adam (4 cil) en die heeft het weer niet :-).

  • PcDealer
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 27-05 00:37

PcDealer

HP ftw \o/

nuffy schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:10:
@PcDealer @jadjong

Jongens hier heeft TS niks aan , vergelijkingen met een A1 of allerlei autos gaan niet op. en 'gas geven' als advies ook niet want de 1.0 maakt de extra toeren zelf al :*)
Ik geef een duidelijke onderbouwing PcDealer in "Moeite met vloeiend schakelen zelfs na 15000KM"
En jij?

Volgens mij geeft Dynazap in "Moeite met vloeiend schakelen zelfs na 15000KM" het verlossende woord.

LinkedIn WoT Cash Converter


  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
Endy schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:51:
Ik ken dit gedrag niet en heb wel vaker in auto's gereden met zulke motoren.
Enkele vragen om e.a te verduidelijken
-Wat was de km stand toen je de auto kocht?
Ongeveer 67000KM (nu ~83000KM), gezien het carfax report van de tijd is hij eerst als demo wagen bij de dealer gebruikt en daarna als vervangend vervoer
-Heb je hem bij een (Opel?) dealer in onderhoud (gehad) en daar al eens over deze problemen gesproken?
Ja, voorheen en nu bij de dealer tijdig in onderhoud geweest. De dealer zegt dat hij goed rijdt/schakelt, maar toen ik specifiek vroeg of het normaal is kreeg ik geen duidelijk antwoord.
-Heb je er al eens een familielid in laten rijden hoe hij / zij dit ervaart?
Wel andersom, ik in een andere vergelijkbare 3-cylinder (Opel Agila), daar is het ook, maar minder aanwezig. (lijkt het beter op te vangen/maskeren)
-Evt ook nog een second opinion bij een ander garagebedrijf?
Nog niet
-Ik zie dat je zoekopdrachten bekijkt voor een nieuwe auto; M.a.w wil je je auto nu verkopen?
In principe wel, want dit haalt voor mij het plezier van het rijden onderuit.
Stef87 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:50:
Wat vind jij lang? Daar komt het op neer. Ik neem aan dat een stuk modernere Opel Karl een stukje fijner kan schakelen (met meer gevoel, al lijkt dat misschien langzaam??)
Toch wel een seconde of 1,5 tot 2 tot het gezakt is naar het juiste toerental (voor soepel schakelen) waar íe in de tweede versnelling in zou 'vallen', in ieder geval langer dan 95% van de bestuurders achter mij zo voelt het.
.Maarten schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 21:03:
Hoe koppel je weer na het schakelen? Laat je alleen het koppelingspedaal opkomen? Of geef je ook gas bij? Normaal geef je gas bij en laat je de koppeling langzaam opkomen zodat je niet die schok krijgt wanneer de koppeling aangrijpt en dit niet matcht met de toeren van de motor.
Altijd met een klein dotje gas, dat lijkt tot nu toe het beste te werken. Iets te veel en het toerental verschil wordt weer groter met als gevolg de 'bonk'. Te weinig en de auto houdt in en heeft even nodig om te stabiliseren en het motormanagement regelt de stand van het gaspedaal even 1 seconde omlaag voordat hij weer accelereert. De slag van het koppelingspedaal is niet zo heel kort als bij de Agila, maar het aangrijpingspunt heel abrupt. Het vereist de juiste timing om te schakelen, in mindere mate ook 3-4-5, maar meer timing als andere auto's waar ik in gereden heb.
DaWaN schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 21:47:
[...]
Je kunt denk ik twee kanten op: óf meer toeren gebruiken (opschakelen bij 4500-5000 rpm bijvoorbeeld) óf voor lief nemen dat je niet de snelste bent in het verkeer. Persoonlijk zou ik voor het tweede kiezen en jezelf niet gek laten maken.
Dat laatste zou zeker kunnen, het was vooral maar een vergelijking. Het doet vooral af aan het rijplezier, waaronder voor mij ook goed met het verkeer mee komen valt zonder mensen achter me te irriteren.
jadjong schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:01:
Het is een 1.0 zonder turbo die zijn maximum koppel vanaf 4500 heeft en het maximum vermogen haalt bij 6500. Nogal logisch dat het ding niet vooruit te branden is als je al bij 3500 schakelt.
Jouw vorige auto haalde zijn maximum koppel al bij 2800 door de grotere inhoud en extra cilinder, geef eens gas met die Karel!
Hoe hoger het toerental is voor het opschakelen vanuit 1, hoe langer het duurt voor het zakt uit ervaring (ook gezien de verhouding hoger toerental naar hoger toerental). Boven de 3500-4000 is het dus nog vervelender.

_________________

Er zou ook vervuiling in de motor kunnen zitten wat (deels) dit gedrag verklaart, bij een koude start bonkt de motor de helft van de tijd hevig bij het aanslaan. Daarna is er niets aparts te merken tot de volgende koude start. Of het helpt zal ik zien, maar voorlopig tank ik even BP Ultimate 98 om te kijken of dat het starten vergemakkelijkt. Ik merk al wel dat er meer vermogen vrij komt en de motor rustiger loopt.

[Voor 5% gewijzigd door Sanchaz12 op 10-09-2019 22:34]


  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 12:00
Sanchaz12 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:19:
Hoe hoger het toerental is voor het opschakelen vanuit 1, hoe langer het duurt voor het zakt uit ervaring (ook gezien de verhouding hoger toerental naar hoger toerental). Boven de 3500-4000 is het dus nog vervelender.
Ik had iets specifieker moeten reageren op het meerijden met overig verkeer. Dat de motor langzaam in toeren daalt komt door het relatief grote vliegwiel, wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat de motor niet zo snel afslaat.
Hoewel je op papier een 15 jaar jongere auto hebt gekocht met ongeveer hetzelfde vermogen is het bruikbare vermogen net aan de helft als je voor 3500 blijft schakelen. De oude Peugot is op papier zelfs 1.5 seconde eerder naar de 100. Nu hoef je van mij geen Audi A1 of vergelijkbaar te kopen(dat denkt iemand anders uit tekst te halen), maar met dezelfde rijstijl als in de Peugot ga je niet hetzelfde plezier aan Karel beleven.

  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
jadjong schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 22:43:
[...]

Ik had iets specifieker moeten reageren op het meerijden met overig verkeer. Dat de motor langzaam in toeren daalt komt door het relatief grote vliegwiel, wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat de motor niet zo snel afslaat.
Hoewel je op papier een 15 jaar jongere auto hebt gekocht met ongeveer hetzelfde vermogen is het bruikbare vermogen net aan de helft als je voor 3500 blijft schakelen. De oude Peugot is op papier zelfs 1.5 seconde eerder naar de 100. Nu hoef je van mij geen Audi A1 of vergelijkbaar te kopen(dat denkt iemand anders uit tekst te halen), maar met dezelfde rijstijl als in de Peugot ga je niet hetzelfde plezier aan Karel beleven.
Daar zou het ook aan kunnen liggen inderdaad, de 206 was mijn eerste auto in 2017 en nu de Karl. Verdere ervaringen heb ik van de Mercedes Vito (diesel) van het werk. Dit is dus de eerste zuinige, koppel in hoog toerental auto waar ik langer in heb gereden. De 206 en Vito liggen een stuk lager in toerental qua max. koppel. Misschien kan ik daar ook niet goed aan wennen/voelt het niet goed.

  • Stef87
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 09:45
@Sanchaz12 Ik denk dat het voornamelijk het lage motorvermogen en koppel is die je bij normaal rijden (lagere toerentallen) mist.

Als je automatisch wilt rijden, zonder schakelen en altijd met vol koppel en een direct gasresponse: Probeer een elektrische auto.

(ik wil sinds 2016 niet anders meer: De Renault Zoe is op papier een langzame auto, maar bij normaal rijden en altijd snelle reactie op het pedaal én hoog koppel: Heerlijk... Heb er 90.000km mee gereden)

Model Y -P, Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


  • Helgie
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 02-07-2021

Helgie

Misantroop

Waarom zou vol gas bij schakelen niet de bedoeling zijn? Als ik in m'n Skoda met 86 pk en een koppel lager dan dat van een elektrische fiets schakel, dan geef ik altijd een kwart seconde voordat ik de koppeling op laat komen vol gas. Echt helemaal het pedaal op de bodem. Werkt prima.
En ook al zeg je dat je het doet: koppeling nóg langzamer laten opkomen. Als het goed is voel je wanneer hij grijpt, en vanaf dat punt kan je 'm sneller omhoog laten komen.

Nu moet ik wel zeggen dat ik nog nooit in een grasmaaiertje ( dus een driecilinder) gereden heb, maar volgens mij zijn de karakteristieken van die dingen, op het toerental na, redelijke gelijk aan m'n oude viercilinder Skoda.

Nog een ander idee: bij een lager toerental van z'n 1 naar z'n 2 gaan? Dan zou 'ie niet moeten bokken.

Hypocrites must die


  • sj0nsj44k
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 27-05 14:50
Dat bokken kan ook liggen aan het gas geven bij een te laag toerental. Ik zorg er altijd voor dat ik niet onder de 2000 rpm kom omdat de motor moeilijk kan gaan doen wanneer ik teveel gas geef bij lage toeren. Dus misschien juist in een hoger toerental schakelen?
Hoe goed synchroniseer je het toerental aan de snelheid? Wanneer je de koppeling laat opkomen op het moment dat de motor even snel draait als de uitgaande kant van de versnellingsbak zul je ook veel minder moeite hebben. Probeer eens te kijken wat de "drops"zijn als je schakelt, in mijn auto is het rond de 800 rpm bij 3000 rpm. Als ik de koppeling op laat komen rond de 2200 toeren merk ik dus eigenlijk niks behalve dat de motor gekoppeld is.

  • XiaomiGlobal
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 23-03-2020
Ik heb geen probleem met schakelen bij mijn driecilinder 1.0 van de Suzuki Celerio. Inderdaad gewoon voldoende gas geven, maar goed het is ook een totaal andere auto natuurlijk.

Als ik in de 1 weg rij, dan moet ik juist zo snel mogelijk opschakelen omdat het anders schokkerig word. Maar echt langzaam in de 1 rijden, is dan ook weer schokkiger hehe. Ik denk dat het voor een deel toch rijeigenschappen zijn, waar je zo goed als mogelijk mee dient te leren omgaan.

Het bijgehouden verbruik van mijn zuinige Thaise Suzuki Celerio


  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
sj0nsj44k schreef op woensdag 11 september 2019 @ 00:26:
Dus misschien juist in een hoger toerental schakelen?
Hoe goed synchroniseer je het toerental aan de snelheid? Wanneer je de koppeling laat opkomen op het moment dat de motor even snel draait als de uitgaande kant van de versnellingsbak zul je ook veel minder moeite hebben.
Schakelen bij een hoger toerental duurt het nog langer voor het toerental is gezakt (in verhouding).

Dat tweede is ook wat ik altijd probeer te doen, maar dan merk ik dat het wachten tot het juiste toerental merkbaar langer duurt dan bij de bestuurders voor en achter mij. Ik heb het al eens de afgelopen dagen goed in de gaten gehouden wanneer en hoe snel de bestuurders voor mij opschalen, en dat lukt ze toch een stuk sneller dan mij. Ook in vergelijkbare auto's als een Ford Ka of een Kia Picanto.

  • Highfive95
  • Registratie: April 2014
  • Laatst online: 12:00
Klinkt als te snel schakelen bij te weinig toeren en dan te weinig gas geven daarna. Mijn vrouw heeft ook een Karl en ik heb altijd weer moeite met schakelen als ik in dat ding stap. Rij zelf een Megane diesel dus dat schakelt heel anders.

Bij de Karl moet je dat ding echt hoog in de toeren brengen en dan schakelen. Anders rijdt het voor geen meter. Het aangrijpingspunt is lastig te vinden en daardoor wil het nog weleens horten en stoten tijdens het wegrijden in de 1ste versnelling. Maar dat is gewenning dus zou bij jou inmiddels wel goed moeten zijn.

Ik zou dus in hoger toerental schakelen en dan sneller weer gas bij geven. Ik denk dat je iets te langzaam koppelt en gas bij geeft. En dat bij een te laag toerental.

Vraag anders eens iemand van je familie/vrienden er een keer in te rijden. Wellicht is het dan merkbaar anders.

  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 12:00
Het is ook wel raar dat je in een moderne auto moet nadenken over schakelen. Tot nu toe gaat bij mij alles vanzelf en zonder schokken, het is alleen antiek spul van voor 1970 dat soms een eigen handleiding heeft.

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
Ik had laatst een bijna nieuwe Renault Clio als leenauto en die had een 3 cilinder 0.9ltr en ik vond het echt voor geen meter rijden.
Qua pk was het ruim voldoende, maar door het gebrek aan koppel onderin zat ik ook elke keer te klooien met wegrijden en schakelen. Soms had ik zelfs het gevoel alsof de auto willekeurig de koppeling maar eens aanpakte en kon er totaal geen feeling mee krijgen. Gelukkig kon ik hem na 2 dagen weer inleveren.

  • Fab1Man
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 27-05 19:09

Fab1Man

Live life to the fullest

Gas bij geven tussendoor bij het schakelen lijkt me ook niet geheel de bedoeling, dat is echt iets van vroeger. Moderne auto's hebben een synchrone bak, dus dat regelt zichzelf. Is goed te testen door even flink door te trekken en daarna de koppeling in te trappen, als ie dan blijft hangen bij een bepaald toerental weet je dat je daarboven wil zitten met schakelen, anders loopt de motor te langzaam qua toerental.

  • DataGhost
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 27-05 12:41

DataGhost

iPL dev

Sanchaz12 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:10:
[... toerental zakt "te" langzaam ...]

[... met als gevolg langzaam door kunnen schakelen ...]

Mijn vraag/discussiepunt is dan ook; komt het vaker voor of heeft iemand anders dezelfde ervaring (gehad) met een 3-cylinder dat voornamelijk het toerental langzamer zakt (en ook lijkt te stijgen in z'n vrij) wat het soepel schakelen negatief beïnvloedt?
Natuurlijk kan het liggen aan de constructie van de motor, of dat je motormanagement gewoon zo staat ingesteld vanwege milieu/verbruiksredenen. De makkelijkste manier is om het te proberen in een andere identieke auto :p

Maar wat bedoel je precies met het dikgedrukte? Want dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor het zakken van je toerental voor het schakelen. Bedoel je dat 'ie hoog stationair draait? Of dat het toerental echt omhoog gaat terwijl je het gas los hebt gelaten en daarna ontkoppelt? Het zou kunnen zijn dat je gasklephuis (of zelfs je inlaatspruitstuk) lekt, of je stationairregelaar niet lekker is. Dan lijkt het net alsof je nog een klein beetje gas geeft, ook al doe je dat niet. Daardoor zakt het toerental minder snel of zelfs helemaal niet. Ook kan het zijn dat de sensor/veer van je gaspedaal niet meer lekker is waardoor die nooit helemaal op 0 komt te staan.
Ik heb zelf een tijdje een apparaatje in m'n auto gehad dat m'n stationairregelaar helemaal dichtzette bij gas los (boven x toeren) zodat het toerental sneller zou zakken om vlotter te kunnen schakelen. Gevolg daarvan was wel dat 'ie niet meer door de gasmeting van de APK kwam.

  • LordSinclair
  • Registratie: Oktober 2014
  • Laatst online: 10:05
Probleem is dat moderne auto's gemaakt worden om schoon te zijn bij de uitstoot testen. Het is niet meer gemaakt om lekker te rijden. Het is toch raar dat je van 0 tot 60km/h door al je versnellingen heen gaat en dan tot de top de hoogste versnelling gebruikt (met daarbij het bijbehorende toerental).

There's no need to kneel, I'm a very democratic sort of lord.


  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
DataGhost schreef op woensdag 11 september 2019 @ 10:14:
[...]
Maar wat bedoel je precies met het dikgedrukte?
Daar bedoel ik mee; gas geven zonder te koppelen (revven). Het toerental stijgt veel minder snel dan iedere andere auto waar ik in gereden heb. In de Opel Agila (ook 3-cylinder 1.0) betrap ik me erop dat ik steeds te veel gas geef (toerental stijgt sneller) voor ik de koppeling op laat komen, ondanks dat de koppeling in de Agila vrij vroeg en ook abrupt aan pakt.

Het gaspedaal zelf voel ik niets bijzonders aan, ik kan 'm gerust 0,5 tot 1 cm indrukken zonder dat het toerental verandert. Stationair en opgewarmd loopt de motor rond de 800-850 toeren, en ook stabiel zonder merkbare variatie.

Het is een demo/leen/lease auto geweest door de jaren heen tot ik 'm kocht bij ~67000KM. Het zou heel goed kunnen dat de motor vaak korte ritjes heeft gemaakt onder hoge belasting zonder goed op temperatuur te zijn.

[Voor 29% gewijzigd door Sanchaz12 op 11-09-2019 10:48]


Anoniem: 310408

Zorg ervoor dat je de allerlaatste software krijgt want ik weet dat ze daaraan gewerkt hebben.

  • DataGhost
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 27-05 12:41

DataGhost

iPL dev

Sanchaz12 schreef op woensdag 11 september 2019 @ 10:40:
[...]

Daar bedoel ik mee; gas geven zonder te koppelen (revven). Het toerental stijgt veel minder snel dan iedere andere auto waar ik in gereden heb. In de Opel Agila (ook 3-cylinder 1.0) betrap ik me erop dat ik steeds te veel gas geef (toerental stijgt sneller) voor ik de koppeling op laat komen, ondanks dat de koppeling in de Agila vrij vroeg en ook abrupt aan pakt.
Ik moest het nog een paar keer lezen voordat ik doorhad dat je "en ook langzamer lijkt te stijgen in z'n vrij" bedoelde, maar nu snap ik 'm.

  • Basilange
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 22-05 22:15
Veel moderne auto's met een kleine motor doen het zo:

Het gaspedaal is niet meer direct verbonden met de motor.
Daar zit een computer tussen.
Kleine motoren met een turbo hebben baat bij een flinke dot gas om een beetje fatsoenlijk weg te komen.
De computer doet dit voor je.
Het kan zijn dat deze Karl een beetje te conservatief is ingesteld.
De bedoeling is dat de computer het allemaal wat beter laat aanvoelen en je de illusie geeft dat je 100% controle hebt over de auto....

Ik ken de curve niet van beide motoren. Maar ondanks dezelfde hoeveelheid pk vraag ik me af hoeveel verschil er is in koppel en wanneer dat beschikbaar is.

Ikzelf ben nog bediend met een 2.0 ongeblazen 8 klepper. Ding is heel voorspelbaar en weinig kracht in de top maar kom wel altijd overal weg.

Edit
Anoniem: 310408 schreef op woensdag 11 september 2019 @ 11:03:
Zorg ervoor dat je de allerlaatste software krijgt want ik weet dat ze daaraan gewerkt hebben.
Dit dus :)

[Voor 13% gewijzigd door Basilange op 11-09-2019 11:48]


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
Het antwoord is allang gegeven in eerdere posts . Het is een product eigenschap bij deze 3 cilinder van opel . Als je schakelt giert hij eerst door in de toeren waarna ze vervolgens langzaam zakken , daarnaast hoe meer gas hoe langer hij doorgiert dus die meer gas reacties zijn nutteloos . Die 1 a 2 seconden daartussen is het probleem van TS. Heeft niks met het voetenwerk te maken het hoort helaas bij de auto.

  • timberleek
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 11:35
Fab1Man schreef op woensdag 11 september 2019 @ 10:04:
Gas bij geven tussendoor bij het schakelen lijkt me ook niet geheel de bedoeling, dat is echt iets van vroeger. Moderne auto's hebben een synchrone bak, dus dat regelt zichzelf. Is goed te testen door even flink door te trekken en daarna de koppeling in te trappen, als ie dan blijft hangen bij een bepaald toerental weet je dat je daarboven wil zitten met schakelen, anders loopt de motor te langzaam qua toerental.
Imo gaat het hier niet om "tussengas", maar om gas geven bij het opkomen van de koppeling.

Zit wel eens bij lui in de auto die schakelen volgens:
gas los - koppeling in - volgende versnelling - koppeling op - gas in
Alles sequentieel. Het resultaat?
- Remmen op de motor voor dat je de koppeling intrapt.
- motor draait nog te hard bij koppeling op -> auto krijgt een ruk naar voren, gevolgd door remmen op de motor (want er wordt nog geen gas gegeven).

laat gas los goed samenvallen met koppeling in, en de "remactie" is weg.
Geef vast gas bij het opkomen van de koppeling en de aandrijving blijft "trekken" en dus constant. Als de koppeling er dan in "klapt", dan laat je hem te snel opkomen

Misschien wat overdreven uitgelegd, maar even voor de beeldvorming.

TS hoeft ook niet vol gas te geven bij het op laten komen van de koppeling, maar het gas "er op rollen" tijdens het op laten komen van de koppeling.

Bij mijn auto kun je het altijd heel goed merken. Er zit ergens speling in de versnellingsbak. Als je daar schakelt zoals hierboven slaat de auto redelijk hard heen en weer in die speling. Speel je netjes met het gas, merk je er niks van.
nuffy schreef op woensdag 11 september 2019 @ 12:11:
Het antwoord is allang gegeven in eerdere posts . Het is een product eigenschap bij deze 3 cilinder van opel . Als je schakelt giert hij eerst door in de toeren waarna ze vervolgens langzaam zakken , daarnaast hoe meer gas hoe langer hij doorgiert dus die meer gas reacties zijn nutteloos . Die 1 a 2 seconden daartussen is het probleem van TS. Heeft niks met het voetenwerk te maken het hoort helaas bij de auto.
Meer gas is denk ik vooral tijdens het rijden. Op hogere toeren zal het blok meer weerstand bieden bij gas dicht en dus sneller in toerental zakken.

En het is inderdaad een eigenschap van de auto, maar met het juiste voetenwerk is er wel mee om te gaan. TS rijdt niet perse fout, maar misschien wel voor deze auto.

[Voor 19% gewijzigd door timberleek op 11-09-2019 12:53]


  • Tomatoman
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 11:58

Tomatoman

Fulltime prutser

LordSinclair schreef op woensdag 11 september 2019 @ 10:15:
Probleem is dat moderne auto's gemaakt worden om schoon te zijn bij de uitstoot testen. Het is niet meer gemaakt om lekker te rijden. Het is toch raar dat je van 0 tot 60km/h door al je versnellingen heen gaat en dan tot de top de hoogste versnelling gebruikt (met daarbij het bijbehorende toerental).
Dat is inderdaad raar. De automaat in mijn auto (diesel) heeft een voorkeur om zo dicht mogelijk boven 1300 rpm te zitten, dan rijdt hij het zuinigst. Dat is in de 8e versnelling net onder 90 km/h. Bij 60 km/h zit hij 2 versnellingen lager.

Een goede grap mag vrienden kosten.


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
timberleek schreef op woensdag 11 september 2019 @ 12:51:
[...]


Meer gas is denk ik vooral tijdens het rijden. Op hogere toeren zal het blok meer weerstand bieden bij gas dicht en dus sneller in toerental zakken.

En het is inderdaad een eigenschap van de auto, maar met het juiste voetenwerk is er wel mee om te gaan. TS rijdt niet perse fout, maar misschien wel voor deze auto.
Het is hier precies anders om aangezien de motor al meer toeren maakt dan de bak. daarom is meer gas geven geen optie . de ' bonk' komt door de abrupte toerenval na opkomen koppeling.

Voorbeeld;
Je rijd in zn 1e en ontkoppelt bij 3000tpm om te schakelen, het blok giert eerst zelf hoger in toeren ( motormanagement ) naar bijv 3300tpm om daarna pas te dalen . Als je dan gewoon doorschakelt en koppeling op laat komen dan zouden ze beide in die schakeltijd op zeg 2000tpm uitkomen ( matchen ) in de volgende versnelling . De opel valt echter heel langzaam terug in toeren en zal in de schakeltijd nog ergens op 2700rpm zitten. Deze ' bonk ' is de klap die de koppeling (bak) opvangt en weer laat matchen met de motor rpm . De motor valt dus abrupt van 2700 naar 2000 (smoort ) en je bonkt verder.

Hoe langer je doortrekt ( 5000rpm ) hoelanger hij erover doet om terug te vallen dus sneller rijden of altijd volgas planken is volstrekt onzin om dit op te lossen. Bovendien is alles dan zo versleten.

Hetgeen wat dus anders is dan normaal is dat automatische tussengas . Dus zelf motor rpm en bak rpm gaan matchen ( = wachten op toerenval ) is de comfortabelste oplossing.
Gezien de kleine powerband is veel schakelen een vereiste dus zal nooit comfortabel worden.

  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
Tomatoman schreef op woensdag 11 september 2019 @ 13:29:
[...]

Dat is inderdaad raar. De automaat in mijn auto (diesel) heeft een voorkeur om zo dicht mogelijk boven 1300 rpm te zitten, dan rijdt hij het zuinigst. Dat is in de 8e versnelling net onder 90 km/h. Bij 60 km/h zit hij 2 versnellingen lager.
Dat verschilt heel erg per auto en per blok/bak .

Er is ook een ondergrens ( vooral kleine ecoturbo blokkies ) als je een auto hebt met lange 5 bak en hij draait bij 80kmh net 1500rpm zou zn 4e met 1900 rpm ervoor kunnen zorgen dattie lekkerder/makkelijker draait en zuiniger is dan zo laag in toeren.

Omdat ze er meer versnellingen tussen proppen zit je vaker in juiste toerental .Het aantal versnellingen zegt ook niks over toerental want dit hangt af vd verhouding bak bijv.een lange 5 bak kan minder rpm draaien dan een 6 bak of 6 vs 8.

Een automaat staat idd geprogrammeerd om zo laag mogelijk rpm te draaien maar test zelf maar eens op je bc met huidigverbruik stand. Ga eens 80kmh op de cruisecontrol rijden en kijk dan in zn 6/7/8e versnelling wat ie verbruikt. Ik gok op minimaal verschil ( tienden )

  • mikerosauer
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 23-03-2020
nuffy schreef op woensdag 11 september 2019 @ 14:13:
[...]


Dat verschilt heel erg per auto en per blok/bak .

Er is ook een ondergrens ( vooral kleine ecoturbo blokkies ) als je een auto hebt met lange 5 bak en hij draait bij 80kmh net 1500rpm zou zn 4e met 1900 rpm ervoor kunnen zorgen dattie lekkerder/makkelijker draait en zuiniger is dan zo laag in toeren.

Omdat ze er meer versnellingen tussen proppen zit je vaker in juiste toerental .Het aantal versnellingen zegt ook niks over toerental want dit hangt af vd verhouding bak bijv.een lange 5 bak kan minder rpm draaien dan een 6 bak of 6 vs 8.

Een automaat staat idd geprogrammeerd om zo laag mogelijk rpm te draaien maar test zelf maar eens op je bc met huidigverbruik stand. Ga eens 80kmh op de cruisecontrol rijden en kijk dan in zn 6/7/8e versnelling wat ie verbruikt. Ik gok op minimaal verschil ( tienden )
Dat ligt hellemaal in welke stand de automaat staat 😁

leef vandaag,want niemand heeft je de morgen belooft.....


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
mikerosauer schreef op woensdag 11 september 2019 @ 14:26:
[...]


Dat ligt hellemaal in welke stand de automaat staat 😁
Stand S met Launchcontrol natuurlijk oOo

  • Readdy
  • Registratie: December 2013
  • Laatst online: 26-05 11:29
Ik zit eigenlijk deze topic vanaf vanochtend al te volgen en ben toch eens voor jou op onderzoek uit gegaan om te kijken of ik je kan helpen.

Ik kan zo op Google niks voor jou vinden over mensen die het zelfde ervaren, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat wanneer eens een keer in de auto van mijn moeder rijd(Citroën C3 1.4 3 cilinder blok), ik het schakelen ook (piep) vind. Wanneer ik dan weer in mijn Mazda 3 stap, ben ik weer zoooo blij. Maar goed, dat is even off-topic.

Ik ben eens aan het kijken geweest bij Autoweek wat men van de Opel Karl vind(https://www.autoweek.nl/r...l-karl-10-edition-2015-2/)

En daar kom ik het volgende tegen:

Wegrijden
Met nog koude motor kan met “ietsje gas” (circa 1000 rpm) rustig weggereden worden.
Tussen stationair (ca. 800 rpm) en 2000 rpm kan ook rustig getoerd worden, maar is de trekkracht gering. Na opwarming lijkt dat iets gunstiger.
Vanaf ca. 2000 toeren is er aanmerkelijk meer kracht.
De één is aan de korte kant, tot ca. 40 km/h (bij 6500 rpm). Dit maakt dat met weinig toeren opgetrokken kan worden. De andere bereiken: resp. 90, 140, 175 en 220 km/h.

Nu heb ik in mijn autoboekje staan wanneer er geschakeld moet worden en bij hoeveel km/u de auto geschakeld moet worden. Zou je eens kunnen kijken of jij dat ook in je boekje hebt staan? Ik lees namelijk dat de versnellingen 1 t/m4 vrij dicht op elkaar zitten en dat er juist een hele lange 5e versnelling is. Dat is namelijk wat ik bij de Citroën ook ervaar, dat wanneer ik de auto in de toeren jaag, de auto bokt bij elke schakel die ik maak. Schakel de auto eens in lage toeren, dus rond de 1500-2000rpm.

Ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar nooit geschoten is altijd mis.

  • waal70
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 21-02 08:37
nuffy schreef op woensdag 11 september 2019 @ 13:58:
[...]

Voorbeeld;
Je rijd in zn 1e en ontkoppelt bij 3000tpm om te schakelen, het blok giert eerst zelf hoger in toeren ( motormanagement ) naar bijv 3300tpm om daarna pas te dalen .
En dat zou voor mij een reden zijn om Opel er eens op aan te spreken. Waarom zou het motormanagement dit doen?
Veel logischer is om bij opschakelen het toerental snel te laten zakken maar te laten uitvlakken op het beredeneerde nieuwe toerental (zo doet mijn 10-jaar oude auto het ook). Wat jij schrijft is dat het toerental zelfs stijgt! Dat klopt natuurlijk nooit (behalve bij terugschakelen).

Het stijgen van het toerental lijkt te duiden op het feit dat de motor behoorlijk aan het zwoegen is en ineens een stuk minder weerstand krijgt (ontkoppelen) waardoor die nog even een slinger krijgt.

Ik begrijp @Sanchaz12 wel, dit zou mijn plezier ook wel vergallen. Maar ik zou dus wel eerst eens kijken of dit een producteigenschap is, of dat er iets mis is met de jouwe. Mss kan de garage je eens in een andere laten rijden?

  • Sanchaz12
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 21-05 08:48
Heel erg bedankt iedereen voor alle tips en ervaringen! Ik houd het erop dat zowel de auto als ikzelf een rol speel. Karel en ik zijn misschien gewoon niet de beste vrienden... Het zal me toch steeds blijven ergeren, dus ik ga toch maar eens rustig aan naar een 4-cylinder of desnoods een automaat op zoek. Nu gebruik ik de Karl uitsluitend als woon-werk auto, korte reisjes doe ik met de fiets en langere vrije tijd reizen met het OV. Ik hoop dat de volgende auto het rijplezier weer kan terugbrengen!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Nu online
@Anoniem: 37297 Geef je wel juist tussengas tijdens het schakelen ?

Ik rij ook in een auto waarbij de versnellingen verder uit elkaar zitten, de koppeling reageert behoorlijk vel en pakt hem al vrij snel onderin en idd de auto gaat dan snel bokken als de verhouden niet helemaal klopte.

Ik houd de koppeling gewoon langer vast op een bepaald punt dan gaat het goed met een klein beetje tussengas erbij, de verhouding moet je aanvoelen.

Mijn vorige auto (Volvo C30) was dan weer een super makkelijke auto daar kon ik zowat zonder koppeling schakelen (of hard laten opkomen) en de auto gaf er niks om zo soepel.

[Voor 10% gewijzigd door mr_evil08 op 11-09-2019 15:37]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


  • Buzz134
  • Registratie: Februari 2015
  • Laatst online: 28-04-2022
Niet echt vergelijkbaar. ik had een golf 4 uit 2000 (563.xxx KM) deze schakelde ook heel zwaar en slecht. gezien de auto het volgens de garage niet meer waart was om nieuwe koppeling platen in te zetten hebben we de koppeling in gesmeerd. hierna voelde ik persoonlijk een enorm verschil. Misschien de moeite waart om dit te vragen bij de garage ?

PS: ik heb heeel weinig auto kennis :)

[Voor 5% gewijzigd door Buzz134 op 11-09-2019 15:45]


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
waal70 schreef op woensdag 11 september 2019 @ 15:24:
[...]


Wat jij schrijft is dat het toerental zelfs stijgt! Dat klopt natuurlijk nooit (behalve bij terugschakelen).

Het stijgen van het toerental lijkt te duiden op het feit dat de motor behoorlijk aan het zwoegen is en ineens een stuk minder weerstand krijgt (ontkoppelen) waardoor die nog even een slinger krijgt.
klopt helemaal :)

  • Plainside
  • Registratie: September 2014
  • Laatst online: 26-05 13:59

Plainside

I browse when I'm at work

Ik herken het probleem, helaas was mijn peugeot 206 1.4 (x-line) total los verklaart na achter aangereden te zijn. Toen een tweede hands Ford Fieste 1.25 limited voor een mooi prijsje kunnen krijgen. Stond direct verbaasd hoe "stroef" het schakelen ging. idd nooit problemen mee gehad in de peugeot. Helaas rijd ik niet super veel prive en meer in mijn zakelijke caddy.

Wat anderen hier al zeggen is - en wat bij mij ook geholpen heeft - iets meer gas bij geven tijdens koppelen, of tenminste van 1 naar 2e versnelling, daarna gaat het beter.

  • mugenmarco
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 18-05 11:51
Onthoud wel dat je met de Karl wat meer toeren moet hebben voordat je gaat schakelen, denk dat hij daarom zo 'vaag' rijd bij het schakelen.

  • Dieken Taffert
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 04-11-2022
Allemachtig, een normaal beademde 1 liter met 75 pk! Normaal meekomen met het verkeer kun je dan gewoon vergeten in veel situaies. Die Peugeot 1.4 heeft nog iets van koppel onderin, dit is een grasmaaier-blok.

Een beetje vlotte auto rijdt echt veel fijner; auto's zijn veel vlotter geworden dan vroeger dus om mee te komen met de rest heb je ook een motor nodig met een beetje pit. Is bovendien veel veiliger.

  • deepbass909
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 27-05 11:01

deepbass909

[☼☼] [:::][:::] [☼☼]

waal70 schreef op woensdag 11 september 2019 @ 15:24:
[...]


En dat zou voor mij een reden zijn om Opel er eens op aan te spreken. Waarom zou het motormanagement dit doen?
Veel logischer is om bij opschakelen het toerental snel te laten zakken maar te laten uitvlakken op het beredeneerde nieuwe toerental (zo doet mijn 10-jaar oude auto het ook). Wat jij schrijft is dat het toerental zelfs stijgt! Dat klopt natuurlijk nooit (behalve bij terugschakelen).

Het stijgen van het toerental lijkt te duiden op het feit dat de motor behoorlijk aan het zwoegen is en ineens een stuk minder weerstand krijgt (ontkoppelen) waardoor die nog even een slinger krijgt.

Ik begrijp @Sanchaz12 wel, dit zou mijn plezier ook wel vergallen. Maar ik zou dus wel eerst eens kijken of dit een producteigenschap is, of dat er iets mis is met de jouwe. Mss kan de garage je eens in een andere laten rijden?
Als eerste, er zit nogal een verschil in motoraansturing tussen een Peugeot 206 en een Karl. Die eerste had waarschijnlijk nog een ouderwetse gaskabel die een directe verbinding vormde tussen pedaal en gasklep. Daarnaast heeft een 206 ook nog een kabel voor de koppeling (wat ook een heel ander gevoel geeft).

De Karl is drive-by-wire voor het gas en waarschijnlijk hydraulisch op de koppeling. Het kan daarmee best het geval zijn dat de ECU extra benzine in laat spuiten als je aan het accelereren bent. Bij drive-by-wire systemen is er geen directe relatie meer tussen gaspedaal en gasklep, de ecu past een bepaalde strategie toe die past bij de situatie. Dus het kan heel goed zijn dat als je denkt half gas te geven bij het optrekken, de ecu 75% doet om het allemaal wat vlotter te laten gaan.
Tegelijkertijd kan dus ook best het toerental nog even stijgen bij ontkoppelen, zelfs als je het gaspedaal niet indrukt.

Een hydraulische koppeling wordt vaak gedempt, het is vrij makkelijk om de koppeling rustig te laten aangrijpen terwijl jij je voet los hebt. Alleen kan een dergelijk systeem ook tegen je werken als je het te traag vind gaan.

Wat ik vermoed is dat de Karl kunstmatig het motortoerental wat hoger houdt omdat dit nodig voor 1-liter turbo om voldoende koppel te houden. Wil je daarmee soepel schakelen, is het een kwestie van gewoon een beetje gas blijven geven (nooit het gas helemaal los laten als je schakelt, ook niet bij terugschakelen) en de koppeling slippend laten aangrijpen. Dan kan je soepel blijven versnellen, terwijl het motortoerental zakt tot het match met de snelheid en volledig aangrijpt. Dat is het moment om weer meer gas te geven.

Kijk niet teveel naar de toerenteller, schakelen doe je op gevoel.

Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier


  • Jim423
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 27-05 22:28
Als ik het dus goed begrijp, het enige probleem is dus een schokje bij het laten opkomen van de koppeling?
Het inleggen e.d. van de versnelling gaat wel probleemloos.

Dit komt waarschijnlijk omdat het een nieuwe drukgroep met frictieplaat betreft. Deze zijn veel gevoeliger dan je oude koppelingsset welke waarschijnlijk al aardig versleten was. Als gevolg hiervan zijn de druk en frictie beide hoog waardoor je koppeling als het ware snel ''hapt'' als je hem op laat komen. De Karl heeft van nature al een vrij gevoelige koppeling en natuurlijk is de ene nieuwe auto ook de andere niet.

Als voorbeeld: in mijn oude werkbus met bijna 3 ton op de klok kon je opschakelen en daarna het koppelingspedaal vrij snel op laten komen. (als je zou willen binnen een halve sec). Echter in mijn gloednieuwe werkbus is dit onmogelijk geworden, laat je nu het pedaal te snel opkomen (sneller dan een seconde) en ram je dus door het aangrijpingspunt heen resulteert dit een een forse schok + dreun omdat het geheel in 1x vastslaat op elkaar. Je zou eens kunnen proberen een rondje zonder schoenen aan te rijden zodat je wat meer feeling krijgt voor de koppeling. Voelt in het begin wel wat vreemd aan :P

AMD Ryzen 5800X - 32GB DDR4 Corsair RGB - XFX 6900XT - Panasonic HIT 990Wp - AE200L WPB met cv-ondersteuning


  • CriticalHit_NL
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 26-05 18:47
Stef87 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 20:50:
Ik heb nog nooit in een Karl gereden maar wel in een p206: dat is schakelen als een lepel in een kom soep.

Wat vind jij lang? Daar komt het op neer. Ik neem aan dat een stuk modernere Opel Karl een stukje fijner kan schakelen (met meer gevoel, al lijkt dat misschien langzaam??)
Ik denk dat het een beetje per auto verschilt, dit roeren in een pan soep heb ik inderdaad wel vaker gehoord.
Zelf heb ik een 206 Generation met 1.4 blok uit 2008 en heeft er nu inmiddels bijna 272.000KM opzitten met z'n eerste versnellingsbak.
De schakelbak bij mij nu niet alsof het gevoelloos is als dat bedoelt wordt met in een pan soep roeren, ja de schakelslagen zijn wat langer maar alles wordt wel strak begeleid naar iedere bestemming.

Soms zelfs een beetje te strak want met een koude motor en het eerste stuk rijden wilt hij nog wel eens wat tegenstribbelen om in de 3e versnelling te gaan, naarmate je een eindje gereden hebt gaat het merkbaar een heel stuk vloeiender, maar zeker niet gevoelloos en de pook wiebelt ook zeker niet.

Tijdje terug wel een lekkage aan de bak moeten repareren omdat deze blijkbaar een halve liter olie mistte, daar heb ik gewoon meer dan een jaar mee doorgereden, wie weet wel 2 jaar als het al langer zo was, maar verder doet hij het nu nog altijd prima.
Ze kwamen er eigenlijk achter toen ik de opmerking maakte over het wat hakerige schakelen na een controle.

Daarentegen, de 306 break die we hebben met hetzelfde blok uit 1999 had ik een tijdje terug een kort stukje in gereden en toen ik schakelde voelde ik inderdaad letterlijk geen feedback, het floepte gewoon de versnelling in.
Weet niet of dat nu wat anders is, want na 19 jaar begaf de drukgroep en is er een nieuwe koppelingsset ingekomen en toen is tevens de bakolie maar vernieuwd want die kwam er pik-zwart uit na 19 jaar.

Wat ik overigens wel doe is gewoon geduldig schakelen, het zijn geen racemonsters, soms heel kort even in de vrij zetten en dan door. Als je te haastig bent wilt de 2e versnelling nog wel eens gaan schuren als je vanuit de 1e versnelling komt. :+

Ik heb er trouwens recentelijk ook de nylon bussen en schakelstangen van laten vernieuwen, inclusief de motor rubbers, het kan wat schelen. De 306 ziet dat soort onderhoud simpelweg niet en er zit nog veel origineel spul op qua onderdelen.

[Voor 5% gewijzigd door CriticalHit_NL op 13-09-2019 19:08]

https://valid.x86.fr/k7v9mf & https://valid.x86.fr/4x989t - https://valid.x86.fr/div8y2


  • Tomatoman
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 11:58

Tomatoman

Fulltime prutser

Dieken Taffert schreef op donderdag 12 september 2019 @ 10:01:
Allemachtig, een normaal beademde 1 liter met 75 pk! Normaal meekomen met het verkeer kun je dan gewoon vergeten in veel situaies. Die Peugeot 1.4 heeft nog iets van koppel onderin, dit is een grasmaaier-blok.
Laat ik het iets genuanceerder stellen: naar hedendaagse maatstaven is dit qua motorisering de onderkant van de markt. Met 14 seconden voor de 100 km-sprint valt het nog wel mee, maar het wordt vooral een beetje treurig bij lage toerentallen. Ik heb ter vergelijking een andere Opel met een wat snellere motor gepakt (maar zeker geen sprintkanon):
• Opel Astra 1.4 (125 pk) uit 2015. Van 80 naar 120 km/h in 5e versnelling: 9,0 s
• Opel Karl 1.0 (75 pk) uit 2015. Van 80 naar 120 km/h in 5e versnelling: 22,8 s :O

Hieruit blijkt wel dat als je met de Karl een beetje vooruit wilt komen, je aardig hoog in de toeren moet gaan zitten. Als je hoge toerentallen hebt, is bij doorschakelen naar de volgende versnelling de terugval in toerental relatief groot. Daardoor valt het extra goed op als een auto niet helemaal lekker schakelt. En als je dan ook nog eens veel moet schakelen om de motor een beetje op toeren te houden, valt het ook nog eens vaker op.

Resumerend: al met al zou dat hakerige schakelen van de Karl van de topicstarter weleens extra kunnen opvallen doordat de motor nogal gezapig is bij lagere toerentallen en daarom vaak een lagere versnelling wordt gekozen.


nuffy schreef op woensdag 11 september 2019 @ 14:13:
[...]

Een automaat staat idd geprogrammeerd om zo laag mogelijk rpm te draaien maar test zelf maar eens op je bc met huidigverbruik stand. Ga eens 80kmh op de cruisecontrol rijden en kijk dan in zn 6/7/8e versnelling wat ie verbruikt. Ik gok op minimaal verschil ( tienden )
Het is specifiek bij mijn eigen auto niet zozeer dat de auto bij lagere toerentallen geen trekkracht meer heeft (bij 1000 rpm zit mijn auto al op 450 Nm), maar vooral dat fabrikanten een optimum zoeken tussen vele factoren. Meer in het algemeen: niet alleen verbruik en koppel spelen een rol, maar bijvoorbeeld ook dat een turbo bij lage toerentallen nauwelijks druk opbouwt en dat het bij een kickdown dus relatief lang duurt voordat de turbo substantieel vermogen gaat leveren. Enige andere factoren die meespelen: geluidsproductie, welke trillingen een motor bij specifieke toerentallen veroorzaakt, emissies (die zijn niet recht evenredig met het brandstofverbruik) en de tijd die een koude motor nodig heeft om op de ideale bedrijfstemperatuur te komen.

[Voor 39% gewijzigd door Tomatoman op 13-09-2019 20:39]

Een goede grap mag vrienden kosten.


  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
Het zijn inderdaad kleine toerenjagertjes maar die heeft de concurrentie ook , dat is ook verder prima voor simpel alledaags gebruik . Alleen dat het bijna niet mogelijk is om niet schokkend door de versnellingen te gaan maakt het dat dit een onprettige constructie is. Dit was ook al bij de oudere 2002 Corsa C dus is niet geheel aant elektrische gaspedaal verhaal toe te schrijven. Het is een keuze van de fabrikant en zeker geen technisch mankement of iets in de categorie versleten wat veel gedacht wordt.

Er zijn hobbymatig op fora wel modelspecifieke kastjes ontwikkeld om de toerenval te versnellen.

  • Tomatoman
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 11:58

Tomatoman

Fulltime prutser

nuffy schreef op woensdag 11 september 2019 @ 14:13:
[...]
Een automaat staat idd geprogrammeerd om zo laag mogelijk rpm te draaien maar test zelf maar eens op je bc met huidigverbruik stand. Ga eens 80kmh op de cruisecontrol rijden en kijk dan in zn 6/7/8e versnelling wat ie verbruikt. Ik gok op minimaal verschil ( tienden )
Aannames zijn goed, feiten zijn beter. Daarom hier de feiten. Zojuist door de bijrijder gefotografeerd O-) op een lege, kaarsrechte polderweg :Y waar ik 100 mag O-). Het actuele verbruik staat onderaan in het midden, het toerental staat rechts.

8e versnelling:


7e versnelling:


6e versnelling:


5e versnelling:


4e versnelling:


3e versnelling:

Een goede grap mag vrienden kosten.


  • Peenutzz
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 27-05 16:57
Dieken Taffert schreef op donderdag 12 september 2019 @ 10:01:
Allemachtig, een normaal beademde 1 liter met 75 pk! Normaal meekomen met het verkeer kun je dan gewoon vergeten in veel situaies.
Onzin, rijd maar een rondje met mij mee, krap 70pk, kan prima meekomen. De rest mag zelfs wat meer doorrijden als je t mij vraagt :P

@TS: ik heb ook een driecilinder en heb geen enkele moeite met schakelen. Het enige wat ik kan bedenken is dat je een timingprobleem hebt met koppeling/gaspedaal. Als het toerental nog iets stijgt wanneer je de koppeling intrapt kan dat betekenen dat je je gas iets te laat loslaat. We kregen op het werk ooit een nieuwe bus, en daar had ik de eerste paar keer hetzelfde, toerental steeg na intrappen van de koppeling en daardoor niet lekker kunnen schakelen. Net iets andere timing met de voeten en het was opgelost.

[Voor 40% gewijzigd door Peenutzz op 16-09-2019 22:25]

Snel is hetzelfde als langzaam, maar dan sneller.


  • SadisticPanda
  • Registratie: Februari 2009
  • Niet online

SadisticPanda

Heet patatje :o

Peenutzz schreef op maandag 16 september 2019 @ 22:19:
[...]


Onzin, rijd maar een rondje met mij mee, krap 70pk, kan prima meekomen. De rest mag zelfs wat meer doorrijden als je t mij vraagt :P

@TS: ik heb ook een driecilinder en heb geen enkele moeite met schakelen. Het enige wat ik kan bedenken is dat je een timingprobleem hebt met koppeling/gaspedaal. Als het toerental nog iets stijgt wanneer je de koppeling intrapt kan dat betekenen dat je je gas iets te laat loslaat. We kregen op het werk ooit een nieuwe bus, en daar had ik de eerste paar keer hetzelfde, toerental steeg na intrappen van de koppeling en daardoor niet lekker kunnen schakelen. Net iets andere timing met de voeten en het was opgelost.
Inderdaad, polo 1.9 diesel gereden (platte versie) met hoop en al 70 pk. Verwacht geen strepentrekker maar je kan perfect mee gaan in het verkeer. 0 tot 100 sprintjes ga je niet winnen maar een keer dat ding in beweging is, valt het best mee. Kwestie van inschatten.

  • nuffy
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 24-05 22:24
Tomatoman schreef op maandag 16 september 2019 @ 19:58:
[...]

Aannames zijn goed, feiten zijn beter. Daarom hier de feiten. Zojuist door de bijrijder gefotografeerd O-) op een lege, kaarsrechte polderweg :Y waar ik 100 mag O-). Het actuele verbruik staat onderaan in het midden, het toerental staat rechts.
Je hebt het hier ook wel over het summum van trekkracht deze koppelkoning 8) die heeft in elk toerenbereik power :w itt de gemiddelde eco 1400cc- 1600cc waar ik het over heb . Het zijn alsnog maar tienden die het verschilt bij 100kmh . Vooral onder de 1500rpm hebben die het zwaar ( leunen op turbo ) en wat ik dan aan wil geven is dat een hogere versnelling dan niet altijd zuiniger is omdat er onderin minder kracht zit dan bijv. bij +/-2000rpm.
En dan terug bij de automaten die graag op 1200-1300 rpm draaien ( zeg bij 60-80kmh ) ondanks dat ook weer gepaard kan gaan met trillingen en langzamere opwarming tot bedrijfstemp is dat een toch keuze van de fabrikant om bij lage snelheid ook naar die hoogste versnelling te gaan ( mijn punt )
Die laatste versnelling zal echter wel zo lang moeten zijn ivm de rpm ( dus ook verbruik/geluid ) dat bij bijv.130kmh al veel belangrijker word.

  • mk1992
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 25-05 20:58
Dieken Taffert schreef op donderdag 12 september 2019 @ 10:01:
Allemachtig, een normaal beademde 1 liter met 75 pk! Normaal meekomen met het verkeer kun je dan gewoon vergeten in veel situaies. Die Peugeot 1.4 heeft nog iets van koppel onderin, dit is een grasmaaier-blok.

Een beetje vlotte auto rijdt echt veel fijner; auto's zijn veel vlotter geworden dan vroeger dus om mee te komen met de rest heb je ook een motor nodig met een beetje pit. Is bovendien veel veiliger.
Wat een zinloze, nee, onbruikbare reactie. TS heeft het niet over zijn rondetijd op Zandvoort of de mogelijkheid om linkerbaan te knallen. Hij ervaart ongemak tijdens het schakelen. 'Een vlotte auto aanschaffen' is niet eens een antwoord op zijn serieuze vraag.

Groet 60pk naaimachien.

Cash is king.


  • Blasterxp
  • Registratie: Februari 2002
  • Niet online
Bij het doorschakelen, rem je het motortoerental op de koppelingsplaat .. totdat je ongeveer gelijk loopt, dan laat je hem helemaal opkomen.
Het helpt om je hak op de mat te laten staan, dat geeft je meer gevoel; en kun je hem gemakkelijker opvangen.
Jouw oude 206 als je de koppeling intrap bij gas los - draait direct stationair. Dat gedrag zie je in de Karl niet terug.
Ik verwacht dat beide auto's een vloeistof aangedreven koppeling hebben; je voelt daardoor geen feedback in het pedaal. Het voordeel is dat ze 'zelf'stellend zijn; vroeger kon je instellen hoe je pedaal de koppeling bediende. Ik vrees dat je dat nu kunt vergeten.

Trouwens; ik vind het tof dat je ermee bezig bent. Ik zie zoveel auto's hobbelen, verkeerde versnelling, knalkoppelen. Dat is niet goed voor de techniek; en de bijrijders :) Ik snap je gedachte heel goed; je zou (ook in een schakelbak) moeten kunnen rijden met een EI op het dashboard.

  • gielie
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 12:10
@Sanchaz12
Heel herkenbaar verhaal. Ik ben van een Peugeot 3008 (2010) naar een Opel astra (2017) gegaan en ik had in het begin ook last dat het schakelen niet helemaal lekker liep, vooral van 1 naar 2 en naar 3. Waar ik bij de peugeot met 40 km/uur al in zijn 4 zat zit ik met de opel pas in zijn 1. Ik trek hem nu gewoon door en sla de 2de versnelling vaak over (is dit slecht voor de auto?)
IN de peugeot kon ik prima in zijn 2 wergrijden, dat lukt bij de opel ook niet.

"Death smiles at us all, all a man can do is smile back." - Maximus Decimus Meridius


  • Peenutzz
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 27-05 16:57
Versnellingen overslaan kan totaal geen kwaad. Je zou in zekere zin zelfs kunnen zeggen dat het goed is, want de overgeslagen versnelling slijt een stuk minder :P

Snel is hetzelfde als langzaam, maar dan sneller.


  • Helgie
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 02-07-2021

Helgie

Misantroop

SadisticPanda schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 07:08:
[...]


Inderdaad, polo 1.9 diesel gereden (platte versie) met hoop en al 70 pk. Verwacht geen strepentrekker maar je kan perfect mee gaan in het verkeer. 0 tot 100 sprintjes ga je niet winnen maar een keer dat ding in beweging is, valt het best mee. Kwestie van inschatten.
Ja, 70 PK, maar wel een diesel viercilinder met waarschijnlijk het meeste koppel rond de 2000 toeren... maakt nogal een verschil met een driecilinder eenliter diesel :) Zeker zonder turbo hebben die gewoon een vermogensopbouw van likmevestje.

Hypocrites must die


  • SadisticPanda
  • Registratie: Februari 2009
  • Niet online

SadisticPanda

Heet patatje :o

Helgie schreef op dinsdag 17 september 2019 @ 17:32:
[...]


Ja, 70 PK, maar wel een diesel viercilinder met waarschijnlijk het meeste koppel rond de 2000 toeren... maakt nogal een verschil met een driecilinder eenliter diesel :) Zeker zonder turbo hebben die gewoon een vermogensopbouw van likmevestje.
denk dat het 3 cylinder bezine is, die maakt wat makkelijker toeren.

De diesel polo had 120Nm en hoger gewicht. Denk min of meer vergelijkbaar. Pokketraag :D

  • Lt-Crash
  • Registratie: Oktober 2008
  • Laatst online: 08:28
Wij hebben hier ook een Opel Karl en ik merk absoluut niets van wat de TS omschrijft. Onze vorige eerste auto was een V40 T4 en die schakelde net zo gemakkelijk als de Karl. Ik vind het zelf een heerlijk strak schakelende auto die behoorlijk wat pit heeft in vergelijking met andere kleine turboloze auto's. Zelfs versnellen in zijn vijf op de snelweg vind ik niet eng.

Overall, het aangrijpingspunt ligt relatief hoog, maar is ook lang, dus het blokje neemt netjes de toeren van de versnelling over. Wij zijn in ieder geval zeer tevreden met de Karl

  • visblegamer
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 09:28
Zelf rijdt ik een astra g uit 2004 en gaat schakelen prima

Maar mijn vader rijdt een opel crossland x 1.0 3cil en ook hiermee gaat het schakelen waardeloos...

  • mdo8
  • Registratie: Augustus 2019
  • Laatst online: 10-11-2019
Dat zijn de moderne versnellingsbakken. Wordt bespaard op onderdelen en zodoende is de eerste versnelling waardeloos. Mijn moeder rijdt een i20. Zelfde gedoe. Mens heeft sinds 1969 dr rijbewijs nog nooit problemen mee gehad. Zelf ook geprobeerd. De verhouding is gewoon zoek. Je moet gas geven en amper koppeling laten opkomen zodat die niet uitvalt. Het zou ook iets met het milieu te maken kunnen hebben zodat je niet te hard weg rijdt vanuit stilstand.

  • MoldyInko
  • Registratie: April 2018
  • Laatst online: 20-03-2021
Misschien leuk om toch weer de discussie op gang te helpen.

Ik heb dit dus ook bij een Fiesta gehad. De derde, vierde, vijfde en de zesde versnelling geen probleem. Ook terugschakelen was geen probleem.

Het is echt de eerste versnelling naar de tweede- of langzaam rijden en spelen met de koppeling wat bonkerig/stoterig is. Deels volgens mij omdat het gedeeltelijk computer geregeld is bij opkomen van de koppeling. Die 1.0 motoren zijn voor de rest leuke dingen. 100 PK voelde voor mij ook meer als voldoende.

  • SniperGuy
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 26-05 15:14
Soms zijn het producteigenschappen van een auto, ik lees zaken als rev-hang' ed.

Dit is (bij moderne auto's) elektronisch geregeld en wellicht dat dit door een goede ervaren tuner aangepast (lees: verwijderd) kan worden.
Je kan ook zaken hebben als koppelingsdempers (niet die in de koppling/vliegwiel) die hydraulisch invloed hebben op het terugkomen van de koppeling tussen motor en versnellingsbak.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee