Zeker eens, al zullen de meeste oudere badkamers die nog niet hebben en is het soms nogal een ingrijpende operatie om dat volgens richtlijnen te realiseren (trekken van afdoende aarding vanaf meterkast en die vervolgens aan alles met metaal verbinden, inclusief weggewerkt leidingwerk). Meer iets voor als je toch al ingrijpend verbouwt dan voor wanneer je een lampje vervangt, pragmatisch gezien.
Maar hoe dat daaruit volgt snap ik even niet. Kabels splitsen door aders van 1 aansluitdraad uit elkaar te plukken is een slecht idee om verschillende redenen, maar ik zie geen direct verband met CAP.
Grof splitsen van losse aders van 1 aansluitdraad naar twee draden halveert de draaddiameter en vormt daarmee twee draden (vermoedelijk nu zonder kunststof bescherming) die dunner en dus veel kwetsbaarder en overbelastingsgevoeliger (en dus brandgevaarlijker) zijn. Gewoon niet doen.
Maar splitsen met Wago-klem oid is mechanisch/elektrisch veilig zat, mits correct aangesloten, dan kan je aardedraad makkelijk in beide klemmetjes bevestigen, maar verandert niks aan bestaande situatie qua potentiaalvereffening. Sterker nog, dat is gewoon wat er ook in meeste centraaldozen gebeurt: je splitst een centraal binnenkomende draad op in het aantal draden dat je nodig hebt, met behulp van de daarvoor bedoelde klemmen. Een CAP splitst ook 1 aardedraad op naar aantal aardedraden dat je nodig hebt, wederom met daarvoor ontworpen blokje.
Het gaat hier om het bevestigen van twee aardpunten van een lamp met aardedraad van plafonddoos, die wil je juist wel allebei aansluiten en liefst ook op zelfde aardedraad. Dat is beetje het idee van die dingen. Mooi Wago-klemmetje met aardedraad uit plafonddoos en 2 draden naar die aardpunten lijkt me dan prima oplossing, toch? Het maakt in deze helemaal niet uit of er een CAP is of niet, resultaat is hetzelfde: een lamp waarvan alle metalen delen keurig aan aarde zijn bevestigd, zoals het hoort.