Wim-Bart schreef op donderdag 22 augustus 2019 @ 22:32:
Inzittenden verzekering komt van pas wanneer je een ongeluk veroorzaakt en 1 van jouw inzittenden raakt bijvoorbeeld invalide. Zorgkosten en andere kosten zoals vergoedingen voor arbeidsongeschikt zal anders gewoon op je verhaald worden.
Zelfs met leaseauto moet je dat apart opgeven wanneer je contract afsluit.
(beetje spuit 11

)
Als een inzittende letsel oploopt door een fout van de bestuurder van de auto (bijvoorbeeld auto knalt tegen een boom doordat de bestuurder een stuurfout maakt) is de schade van de inzittende gedekt onder de WA verzekering van de auto. Dat is dus voor zowel materiele alsook letsel schade. Inkomstenderving valt hier ook onder.
De bestuurder van de auto kan geen beroep doen op de WA dekking (is een geldige uitsluiting onder de WAM waar elke verzekeraar gebruik van maakt). Dus je sluit een SVI (schade verzekering inzittenden) voornamelijk af voor de bestuurder. De SVI dekt meestal tot 1 miljoen euro de (letsel)schade incl. inkomstenderving.
Dus zijn bij een ongeval met ernstig letsel met blijvende invaliditeit zowel de bestuurder als eventuele inzittenden afgedekt. De bestuurder op de SVI en de inzittenden op de WA dekking van de auto (of van de auto van de tegenpartij als dat aan de orde is).
Een ander 'voordeel' van de SVI is dat de schuldvraag niet aan de orde is. Dus ook als er sprake is van zuivere overmacht keert de SVI uit. Maar zuivere overmacht komt niet zo heel vaak voor. Dus dan is er sprake van aansprakelijkheid en kan er op de WA verzekering (voor de inzittenden en andere derden) een beroep gedaan worden.
De ongevallen inzittenden verzekering (OIV) kijkt niet naar de werkelijke 'schade' (bijvoorbeeld inkomstenderving). Daar wordt gekeken naar blijvende invaliditeit. Bijvoorbeeld of iemand een dwarsleasie heeft, of eventueel een arm of been (gedeeltelijk) niet meer kan gebruiken. Aan de hand van een lijst (Gliedertax) wordt dan gekeken welk percentage van het verzekerd bedrag hier tegenover staat. Dus bij 100% functieverlies van 1 arm is dat bijvoorbeeld 70% van het verzekerde bedrag. Maar als je de arm nog voor 50% kan gebruiken is het 50% van 70% en krijg je dus 35% van het verzekerde bedrag.
En omdat de verzekerde bedragen bij de OIV meestal niet zo hoog zijn (denk bijvoorbeeld aan € 25.000,00 bij 100% invaliditeit) zijn de uitkeringen over het algemeen ook niet zo hoog. Dit terwijl de financiele gevolgen wel hoog kunnen zijn.
En dan zou een SVI wel een goede aanvulling kunnen zijn.