Vraag


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Door een stomme aansluitfout zit ik hier met een moederbord wat wel aangaat, maar net zo snel weer uit gaat.

Na inspectie van de kast bleek de ledkabel aangesloten te zijn op PM-OC aansluiting van een
Asrock x299m Extreme 4.
Dit heeft wellicht kortsluiting veroorzaakt uitgaande van de lucht.

Optisch valt er niets te zien aan het bord en de aansluitingen, maar nu ben ik een leek op het gebied van dit soort fijne dingen.

Ik heb het bord gisteren uit de kast gehaald en er een andere voeding op aangesloten, ander geheugen etc etc, resultaat is constant hetzelfde.

Weet iemand hier wat het probleem kan zijn en of dit op te lossen cq te repareren valt?

[Voor 3% gewijzigd door IkUitEnschede op 18-08-2019 09:49]

Alle reacties


  • M!chel
  • Registratie: december 2006
  • Niet online
Blijft de pc wel aan als je de power knop ingedrukt houd?

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Nee, hij gaat constant uit.
Als ik dan dr voeding verwijder en weer aansluit, start hij weer op en gaat weer uit.

  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:12

Tens

functie elders

twee pennen voor een schakelaar (die je dus rustig kunt kortsluiten)
en twee pennen voor een led, zie zo snel niet wat daar verkeerd kan gaan.

Zeker dat dat alles was wat er fout zat? afstandsbusjes wellicht?

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Dat was idd alles wat fout zat.
Er kwam een smeltlucht vanaf direct nadat de
Software voor de led aansporing.
Daarna begon het probleem.

  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:12

Tens

functie elders

Voor de duidelijkheid, het moederbord heeft goed gewerkt, jij sluit die ledkabel (welke/wat precies?) aan en het gaat fout?

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Jazeker, zonder problemen zelfs

  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:12

Tens

functie elders

blijft de vraag wat heb je precies waarop aangesloten.

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
een 4 pins ledkabel op de PM-OC aansluiting.
Hij gaf licht en daarna ook een brandlucht ;)
Daarna begonnen de problemen.

[Voor 47% gewijzigd door IkUitEnschede op 18-08-2019 11:58]


  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:12

Tens

functie elders

IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 11:57:
een 4 pins ledkabel op de PM-OC aansluiting.
Hij gaf licht en daarna ook een brandlucht ;)
Daarna begonnen de problemen.
'4 pins ledkabel' geeft nogal wat verschillende resultaten in google. >:)

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Een gewone RGB 4 pins kabel.
Ik wet niet hoe ik hier een foto kan plaatsen, maar als je het moederbord links onderaan bekijkt, zie je hier de PM-OC aansluiting naast de RGB aansluiting zitten, deze is door elkaar gehaald.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Foto
https://tweakers.net/ext/f/dOf6XZoakWGAXW7Ca5IPGS0B/thumb.jpg

  • Xander
  • Registratie: oktober 2002
  • Laatst online: 00:26
Wat jij "gewoon" vindt is dat voor lezers van je topic mogelijk niet.

Na het lezen van je topicstart:
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 09:48:
Na inspectie van de kast bleek de ledkabel aangesloten te zijn op PM-OC aansluiting
Nam ik aan dat dit om het kabeltje van de power of hdd led op de case ging. Nu is er ineens een RGB LED-kabel in het spel? Leuk zo'n raadspelletje maar het brengt je niet sneller naar een antwoord.

Een kabel aansluiten op die PM_OC poort kan onmogelijk de problemen geven die je nu beschrijft.

Hetgeen wat er aan de andere kant van de kabel zit, misschien wel...
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 11:10:
Er kwam een smeltlucht vanaf direct nadat de
Software voor de led aansporing.
Daarna begon het probleem.
Dit kan ik niet verklaren. De software voor de RGB LEDs zou niets met de PM_OC header moeten doen.

[Voor 16% gewijzigd door Xander op 18-08-2019 12:39]

PC specs!---Pulse mee voor GoT!
[22:49:37] <@Remy> ik wil een opblaasbare dSLR :+


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Geen raadspelletje, ik vertaalde enkel RGB ledkabel naar een ledkabel


Dit heeft toch helaas echt het probleem veroorzaakt. voor die tijd functioneerde hij goed en het
probleem ontstond na het installeren van de led software en de lucht kwam ook daarvandaan.

  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:12

Tens

functie elders

IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 12:05:
Een gewone RGB 4 pins kabel.
Ik wet niet hoe ik hier een foto kan plaatsen, maar als je het moederbord links onderaan bekijkt, zie je hier de PM-OC aansluiting naast de RGB aansluiting zitten, deze is door elkaar gehaald.
sorry, voor een bejaarde zoals ik is verlichting in een kast niet gewoon >:)

Ik hoef geen licht in mijn kast, mijn SSD moet wel lezen maar kan dat zonder licht.

Maar terug on topic; normaal gesproken zijn die aansluitingen redelijk fool proof. (verkeerd om aansluiten kan wel de led kabel beschadigen volgens de handleiding).

je zegt eerder dat het pas mis ging nadat de led door de software aangestuurd werd (en de led kabel aanging) hoe kan de led kabel aangaan als hij niet op de aansluiting zit die door de software aangestuurd wordt?

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • alex3305
  • Registratie: januari 2004
  • Laatst online: 08-12 12:27
@IkUitEnschede Wellicht is het handig als je even in stappen uitlegt wat er gebeurde én de relevante hardware erbij plaatst. Dus ook de 'led-kabel' die ergens (?) naartoe leidde.

Nu is het meer een gokspelletje voor de mensen die je willen helpen.

  • Damic
  • Registratie: september 2003
  • Laatst online: 21:07

Damic

Afwezig soms

Ik moest even opzoeken wat die PM_OC header doet want blijkbaar zit daar een knop + led op
Zie pg 25 van de handleiding http://asrock.pc.cdn.bitg...nual/X299M%20Extreme4.pdf

Volgens mij is er iets anders gesneuveld.

Ik kan vanalles en nog wat maar niets te goei, klinkt bekent?? Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Tens schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 12:40:
[...]

sorry, voor een bejaarde zoals ik is verlichting in een kast niet gewoon >:)

Ik hoef geen licht in mijn kast, mijn SSD moet wel lezen maar kan dat zonder licht.

Maar terug on topic; normaal gesproken zijn die aansluitingen redelijk fool proof. (verkeerd om aansluiten kan wel de led kabel beschadigen volgens de handleiding).

je zegt eerder dat het pas mis ging nadat de led door de software aangestuurd werd (en de led kabel aanging) hoe kan de led kabel aangaan als hij niet op de aansluiting zit die door de software aangestuurd wordt?
Heb hetzelfde probleem schijnbaar ;)

De ledverlichting ging wel aan, wat de grap daarvan is weet ik niet.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
alex3305 schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 12:57:
@IkUitEnschede Wellicht is het handig als je even in stappen uitlegt wat er gebeurde én de relevante hardware erbij plaatst. Dus ook de 'led-kabel' die ergens (?) naartoe leidde.

Nu is het meer een gokspelletje voor de mensen die je willen helpen.
Een 4 pins RGB van de fans, spannender kan ik het niet maken.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Damic schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:01:
Ik moest even opzoeken wat die PM_OC header doet want blijkbaar zit daar een knop + led op
Zie pg 25 van de handleiding http://asrock.pc.cdn.bitg...nual/X299M%20Extreme4.pdf

Volgens mij is er iets anders gesneuveld.
Kan het dan zijn dat de led inderdaad even aanging?
Wat kan er volgens jouw gesneuveld zijn?

  • _Dune_
  • Registratie: september 2003
  • Laatst online: 00:35

_Dune_

Moderator Harde Waren

RAID is geen BACKUP

Wat gebeurd er als je de RGB kabel niet aansluit? Daarnaast beiden hebben de eventueel + op dezelfde pin staan. Er vanuit gaande dat beiden 12 Volt zijn, zie ik hier niet echt wat er hier echt fout kan gaan. De connector waar je de RGB kabel op had aangesloten betreft namelijk een schakelaar. Als je deze dicht zet met een LED, welke feitelijk een weerstand heeft mag hier niet zo heel veel fout gaan lijkt mij.

Sinds 1999@Tweakers | Bij IT-ers gaat alles automatisch, maar niets vanzelf. | https://www.go-euc.com/


  • Arator
  • Registratie: juli 2004
  • Laatst online: 07-12 21:13
Ik ben even gaan zoeken wat die header eigenlijk doet. En mij doet die denken aan de "turbo"-knop die je tot (midden?) jaren 90 op een case kon terugvinden. Tijdens de boot zou dan je CPU in boosted mode gaan, ipv stockspeed.
Ik kan me dus voorstellen dat na de boot, er signalen over die pinnen gaan om die "turbo" uit te schakelen, mocht er een knop en lichtje zijn op aangesloten. Hier krijg je dan de led-lichtjes die even oplichten, waarbij dat je denkt dat het de software is, die op dat moment ook zal opstarten.
Het ding zal zijn, als de lichtjes gingen branden, is er ook een signaal terug gegaan. Wat heeft dit met de CPU en de boostclocks gedaan?

Ik vind de koe een moedig dier, want ze durft te vrijen met een stier


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Ik heb uiteraard het bord uit het systeem gehaald en alle primaire dingen ontkoppeld, dus geen USB, geen Led etc etc

Dit geeft hetzelfde resultaat.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Arator schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:21:
Ik ben even gaan zoeken wat die header eigenlijk doet. En mij doet die denken aan de "turbo"-knop die je tot (midden?) jaren 90 op een case kon terugvinden. Tijdens de boot zou dan je CPU in boosted mode gaan, ipv stockspeed.
Ik kan me dus voorstellen dat na de boot, er signalen over die pinnen gaan om die "turbo" uit te schakelen, mocht er een knop en lichtje zijn op aangesloten. Hier krijg je dan de led-lichtjes die even oplichten, waarbij dat je denkt dat het de software is, die op dat moment ook zal opstarten.
Het ding zal zijn, als de lichtjes gingen branden, is er ook een signaal terug gegaan. Wat heeft dit met de CPU en de boostclocks gedaan?
De CPU heb ik ondertussen op een ander bord geplaatst en deze draait naar volle tevredenheid.

  • pjot1
  • Registratie: augustus 2014
  • Laatst online: 22:43
Bios al gereset?

  • NotSoSteady
  • Registratie: april 2010
  • Laatst online: 01:02
Optisch valt er niets te zien aan het bord en de aansluitingen, maar nu ben ik een leek op het gebied van dit soort fijne dingen.
Je moederbord is kapot, stuur het op voor reparatie of koop een nieuwe.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Jazeker.
Batterij ook er langere tijd uit gehad.
Geen verschil

  • Mel33
  • Registratie: oktober 2009
  • Laatst online: 01:48
NotSoSteady schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:26:
[...]


Je moederbord is kapot, stuur het op voor reparatie of koop een nieuwe.
Nee, eerst de cpu weer terugplaatsen en alles minimaal aansluiten, als laatste test nu.
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:27:
[...]


Jazeker.
Batterij ook er langere tijd uit gehad.
Geen verschil
En stroom eraf?

[Voor 27% gewijzigd door Mel33 op 18-08-2019 13:28]

Ik ben zo blij dat de pen en de som nog steeds machtiger zijn dan het zwaard. ringo-remasterd


  • NotSoSteady
  • Registratie: april 2010
  • Laatst online: 01:02
Mel33 schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:28:
[...]

Nee, eerst de cpu weer terugplaatsen en alles minimaal aansluiten, als laatste test nu.
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:21:
Ik heb uiteraard het bord uit het systeem gehaald en alle primaire dingen ontkoppeld, dus geen USB, geen Led etc etc

Dit geeft hetzelfde resultaat.
Dit bord is overduidelijk gefrituurd. Je kan dan heel lang alles hopeloos blijven testen, maar dit is gewoon einde verhaal.

[Voor 11% gewijzigd door NotSoSteady op 18-08-2019 13:30]


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Mel33 schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:28:
[...]

Nee, eerst de cpu weer terugplaatsen en alles minimaal aansluiten, als laatste test nu.


[...]

En stroom eraf?
Zelfde resultaat

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
NotSoSteady schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:28:
[...]


[...]


Dit bord is overduidelijk gefrituurd. Je kan dan heel lang alles hopeloos blijven testen, maar dit is gewoon einde verhaal.
Dat hij kapot is, dat snap ik ook wel...
Gaat mij er om of iemand weet wat er kapot kan zijn en of iemand dat kan maken.

  • Mel33
  • Registratie: oktober 2009
  • Laatst online: 01:48
@NotSoSteady Herplaatsen cpu doet soms wonderen, geen idee waarom.

@IkUitEnschede Oke dus een brandlucht tijdens het per ongeluk OC'en< OCén zou toch ook niet een bord moeten laten doorbranden> kijk eens op de onderkant vh bord daar bij de oc header?

[Voor 8% gewijzigd door Mel33 op 18-08-2019 13:37]

Ik ben zo blij dat de pen en de som nog steeds machtiger zijn dan het zwaard. ringo-remasterd


  • Monkeydancer
  • Registratie: november 2005
  • Laatst online: 07-12 21:03
Heb je de kabel niet omgedraaid per ongeluk aangesloten? In de verkeerde oriëntatie?

Monkey business: pay peanuts, get monkeys


  • Flamesz
  • Registratie: oktober 2010
  • Laatst online: 00:42
De symptomen die je noemt kunnen ook resulteren uit een kapotte voeding. Toen je je cpu op een ander bord teste, teste je toen wel met de zelfde voeding?

  • Xander
  • Registratie: oktober 2002
  • Laatst online: 00:26
_Dune_ schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:20:
Daarnaast beiden hebben de eventueel + op dezelfde pin staan. Er vanuit gaande dat beiden 12 Volt zijn, zie ik hier niet echt wat er hier echt fout kan gaan. De connector waar je de RGB kabel op had aangesloten betreft namelijk een schakelaar. Als je deze dicht zet met een LED, welke feitelijk een weerstand heeft mag hier niet zo heel veel fout gaan lijkt mij.
Naast de 2 pinnen van de schakelaar zijn er ook 2 pinnen voor een LED in die header. Ik kan me zo voorstellen dat het blauwe kanaal prima ging branden tussen Button+ en OCLED- maar dat die aansluitingen niet bestand zijn tegen het vermogen van de LED's in de fans. Dan zal er ongetwijfeld een keer iets doorbranden.

Kan me alleen heel slecht voorstellen dat het starten van de software hier aan heeft bijgedragen. Dat lijkt me dan eerder toeval.

PC specs!---Pulse mee voor GoT!
[22:49:37] <@Remy> ik wil een opblaasbare dSLR :+


  • NotSoSteady
  • Registratie: april 2010
  • Laatst online: 01:02
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:32:
[...]


Dat hij kapot is, dat snap ik ook wel...
Gaat mij er om of iemand weet wat er kapot kan zijn en of iemand dat kan maken.
Daarvoor zal iemand het bord in handen moeten hebben om door te meten. Gezien de nieuwprijs is het vervangen sneller en zal het qua prijs niet veel uitmaken. Je kan natuurlijk ook gewoon het bord opsturen ter reparatie.

[Voor 18% gewijzigd door NotSoSteady op 18-08-2019 13:46]


  • Monkeydancer
  • Registratie: november 2005
  • Laatst online: 07-12 21:03
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:27:
[...]


Jazeker.
Batterij ook er langere tijd uit gehad.
Geen verschil
Je moet wel het bord ontladen. en CMOS resetten met jumpers. Heb je dat ook al gedaan?

Monkey business: pay peanuts, get monkeys


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Monkeydancer schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:45:
[...]


Je moet wel het bord ontladen. en CMOS resetten met jumpers. Heb je dat ook al gedaan?
Resetten met jumpers heb ik gedaan.

De voeding doet het uitstekend op een ander bord.

  • Sissors
  • Registratie: mei 2005
  • Laatst online: 23:17
Xander schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:40:
[...]


Naast de 2 pinnen van de schakelaar zijn er ook 2 pinnen voor een LED in die header. Ik kan me zo voorstellen dat het blauwe kanaal prima ging branden tussen Button+ en OCLED- maar dat die aansluitingen niet bestand zijn tegen het vermogen van de LED's in de fans. Dan zal er ongetwijfeld een keer iets doorbranden.

Kan me alleen heel slecht voorstellen dat het starten van de software hier aan heeft bijgedragen. Dat lijkt me dan eerder toeval.
Button+ zal een pull up weerstandje zijn naar 3.3V ofzo gok ik. Het kan ook dat die aan de voeding zit, en button- dan een pull-down weerstand. Dan zou hij via de RGB kabel misschien een enorme stroom naar OCLED- hebben kunnen trekken, als zijn voeding hoog genoeg is.

Dat is het enige wat ik zomaar zou kunnen bedenken wat een moederbord heeft kunnen frituren, maar alsnog vind ik het wel wat vergezocht. Gewone LED aansluiting zou zelfs een kortsluiting horen te overleven. En zelfs al doet hij dat niet, dan zou ik alleen die aansluiting kapot verwachten, niet het hele moederbord.

  • Xander
  • Registratie: oktober 2002
  • Laatst online: 00:26
@Sissors het heeft blijkbaar licht gegeven...
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 11:57:
Hij gaf licht en daarna ook een brandlucht ;)
Blauw licht, als ik moest gokken.

PC specs!---Pulse mee voor GoT!
[22:49:37] <@Remy> ik wil een opblaasbare dSLR :+


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Xander schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 15:58:
@Sissors het heeft blijkbaar licht gegeven...

[...]


Blauw licht, als ik moest gokken.
Idd blauw

  • Xander
  • Registratie: oktober 2002
  • Laatst online: 00:26
Daarom krijg je dus al een paar van zulke reacties:
alex3305 schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 12:57:
@IkUitEnschede Wellicht is het handig als je even in stappen uitlegt wat er gebeurde én de relevante hardware erbij plaatst. Dus ook de 'led-kabel' die ergens (?) naartoe leidde.

Nu is het meer een gokspelletje voor de mensen die je willen helpen.

PC specs!---Pulse mee voor GoT!
[22:49:37] <@Remy> ik wil een opblaasbare dSLR :+


  • rdejongjr
  • Registratie: juli 2005
  • Laatst online: 19:42
maak anders een paar scherpe hoge resolutie foto's van het gebied van die aansluiting, misschien zien we met zn allen iets waar het aan zou kunnen liggen?

  • Damic
  • Registratie: september 2003
  • Laatst online: 21:07

Damic

Afwezig soms

Ik zou RMA aanvragen waar je het bord hebt aangekocht, meestal kan alleen de fabrikant zo'n dingen maken omdat zei de schema's en ede apparatuur voor hebben.

Ik kan vanalles en nog wat maar niets te goei, klinkt bekent?? Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


  • LittleKiller
  • Registratie: oktober 2007
  • Laatst online: 06-12 22:27
IkUitEnschede schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 13:32:
[...]


Dat hij kapot is, dat snap ik ook wel...
Gaat mij er om of iemand weet wat er kapot kan zijn en of iemand dat kan maken.
Ik zou je het advies willen geven om, als je geholpen wil worden, minder vijandig te reageren op vragen. Niemand heeft hier ook maar een enkele verplichtig naar jou en je kunt hier gratis gebruik maken van, vaak, een stuk hoger opgeleide mensen dan degene die je in je gemiddelde computer winkel vindt..

Dus als mensen vragen om wat je precies hebt gedaan, dan zal dat wel voor een reden zijn en kan ik je aanraden om meer informatie te geven.

Overigens denk ik dat de kans groot is dat je of een 3v3 voeding hebt laten snuivelen, of je retourlijn weg is. Pak een multimeter en ga meten

  • PilatuS
  • Registratie: september 2002
  • Niet online
Damic schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 21:15:
Ik zou RMA aanvragen waar je het bord hebt aangekocht, meestal kan alleen de fabrikant zo'n dingen maken omdat zei de schema's en ede apparatuur voor hebben.
Moederborden die daadwerkelijk gemaakt worden door de fabrikant ? Voor zover ik weet worden die dingen gewoon vervangen. Het is veel goedkoper een bord te vervangen dan mensen in dienst te nemen en te trainen om zulke dingen te laten repareren. Een bord kost misschien een paar tientjes om te maken wat een reparatiedienst heel snel onrendabel maakt. Dit nog los van hoe lastig het is om sommige dingen te repareren, als het al mogelijk is.

Wat beteft de TS. Een brandlucht is gewoon einde verhaal voor zo'n bord. Misschien dat je ergens iemand kan vinden die het kan repareren, maar die kans acht ik klein.

  • Monkeydancer
  • Registratie: november 2005
  • Laatst online: 07-12 21:03
PilatuS schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 22:17:
[...]


Moederborden die daadwerkelijk gemaakt worden door de fabrikant ? Voor zover ik weet worden die dingen gewoon vervangen. Het is veel goedkoper een bord te vervangen dan mensen in dienst te nemen en te trainen om zulke dingen te laten repareren. Een bord kost misschien een paar tientjes om te maken wat een reparatiedienst heel snel onrendabel maakt. Dit nog los van hoe lastig het is om sommige dingen te repareren, als het al mogelijk is.

Wat beteft de TS. Een brandlucht is gewoon einde verhaal voor zo'n bord. Misschien dat je ergens iemand kan vinden die het kan repareren, maar die kans acht ik klein.
Het licht er maar aan. Ik heb zelf bij een serverfabrikant gewerkt en als er iets stuk was bij assemblage, dan wordt er lokaal zo een nieuwe component erop gezet en vervangen. Je zal je verbazen hoe snel dat wordt gedaan.

Zit niks anders op dan multimeter erbij te pakken. Kijk even op de moederbord of er zwarte plekjes zijn. (Zwarte mobo maakt het wat moeilijker om gefrituurde componenten te vinden).

[Voor 8% gewijzigd door Monkeydancer op 18-08-2019 22:21]

Monkey business: pay peanuts, get monkeys


  • PilatuS
  • Registratie: september 2002
  • Niet online
Monkeydancer schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 22:20:
[...]


Het licht er maar aan. Ik heb zelf bij een serverfabrikant gewerkt en als er iets stuk was bij assemblage, dan wordt er lokaal zo een nieuwe component erop gezet en vervangen. Je zal je verbazen hoe snel dat wordt gedaan.
Dat kan prima, maar dat is iets anders dan consumentenspul repareren wat gesloopt is. Je hebt het over fouten tijdens assemblage die dan direct worden herstelt. Al stuur je maar een bord op met kromme pinnen, zelfs dat wordt niet eens gerepareerd, en veel makkelijker dan dat kan het niet.

Ik moet de eerste moederbordfabrikant nog tegenkomen die spul gaat repareren in plaats van vervangen. Dan heb ik het over alle bekende merken als ASUS, MSI en Gigabyte. Meer dan zat meuk verzonden naar die fabrikanten en het werd allemaal omgeruild. Zelfde verhaal met videokaarten, RAM geheugen, SSD's en ga zo maar door. Zelfs een defecte koeler van een videokaart werd niet eens gemaakt maar omgeruild.

  • rdejongjr
  • Registratie: juli 2005
  • Laatst online: 19:42
PilatuS schreef op zondag 18 augustus 2019 @ 22:25:
[...]


Dat kan prima, maar dat is iets anders dan consumentenspul repareren wat gesloopt is. Je hebt het over fouten tijdens assemblage die dan direct worden herstelt. Al stuur je maar een bord op met kromme pinnen, zelfs dat wordt niet eens gerepareerd, en veel makkelijker dan dat kan het niet.

Ik moet de eerste moederbordfabrikant nog tegenkomen die spul gaat repareren in plaats van vervangen. Dan heb ik het over alle bekende merken als ASUS, MSI en Gigabyte. Meer dan zat meuk verzonden naar die fabrikanten en het werd allemaal omgeruild. Zelfde verhaal met videokaarten, RAM geheugen, SSD's en ga zo maar door. Zelfs een defecte koeler van een videokaart werd niet eens gemaakt maar omgeruild.
Omgeruild door wat? vaak is dat prima gerepareerd spul.
Asus heeft oa een afdeling in Tsjechië zitten waar pcb reparatie wordt gedaan, meermaals videokaarten (omgeruild of gerepareerd) retour gekregen waar een smd condensator oid was vervangen, niet alle elektronica gaat meteen de e-waste prullenbak in gelukkig.
MSI, Asrock en gigabyte deden destijds zelfs sockets vervangen voor sukkels die het verprutst hadden maar lief vroegen (en een paar tientjes betaalden)

@IkUitEnschede De 3-poot onder Led0(of q?)9 heeft een gezwel er op zitten van de hitte, degene ernaast zit een gat in lijkt het op, ik vermoed dat je toch de juiste header te pakken hebt gehad maar met de verkeerde led strip (Adresseerbare leds van 5V op12V RGB header?)
die 3 pootjes zijn denk ik transistoren voor die RGB header, als een betere soldeer-held ze eraf haalt (en evt vervangt) dikke kans dat het zooitje weer werkt).
- Je kunt natuurlijk ook je verkoper lief vragen of ze het bord willen insturen naar de fabrikant, de meeste shops zijn niet al te moeilijk, lachen achter de scherm je eventjes uit en sturen het klakkeloos door, wees alleen eerlijk.

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
rdejongjr schreef op maandag 19 augustus 2019 @ 01:14:
[...]


Omgeruild door wat? vaak is dat prima gerepareerd spul.
Asus heeft oa een afdeling in Tsjechië zitten waar pcb reparatie wordt gedaan, meermaals videokaarten (omgeruild of gerepareerd) retour gekregen waar een smd condensator oid was vervangen, niet alle elektronica gaat meteen de e-waste prullenbak in gelukkig.
MSI, Asrock en gigabyte deden destijds zelfs sockets vervangen voor sukkels die het verprutst hadden maar lief vroegen (en een paar tientjes betaalden)

@IkUitEnschede De 3-poot onder Led0(of q?)9 heeft een gezwel er op zitten van de hitte, degene ernaast zit een gat in lijkt het op, ik vermoed dat je toch de juiste header te pakken hebt gehad maar met de verkeerde led strip (Adresseerbare leds van 5V op12V RGB header?)
die 3 pootjes zijn denk ik transistoren voor die RGB header, als een betere soldeer-held ze eraf haalt (en evt vervangt) dikke kans dat het zooitje weer werkt).
- Je kunt natuurlijk ook je verkoper lief vragen of ze het bord willen insturen naar de fabrikant, de meeste shops zijn niet al te moeilijk, lachen achter de scherm je eventjes uit en sturen het klakkeloos door, wees alleen eerlijk.
Hierbij wat "hopelijk" duidelijker foto's:


Foto
https://tweakers.net/ext/f/R6RqTeIGDkQXXMv8XdTFwzwG/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/lN2G4E0HuMVD8CbGGkReEfk3/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/ND2DoThHsl0RyNTfj2HVQmkW/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/hMwaqBFDHtcErP1TKhdJiPRr/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/dOf6XZoakWGAXW7Ca5IPGS0B/thumb.jpg

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Plus een foto van het probleemgebied:

Foto
https://tweakers.net/ext/f/tacfT9PTUsbxYtsydMmtpdSQ/thumb.jpg

  • rdejongjr
  • Registratie: juli 2005
  • Laatst online: 19:42
Yup, led Q8 en 9 duidelijk gefrituurd zullen waarschijnlijk de verkeerde kant op doorslaan en daarmee sluiting veroorzaken, met een multimeter prima na te meten.

Even langs een ervaren elektronica nerd als je de gok wilt nemen en anders opsturen naar je verkoper, goede kans dat het gerepareerd of omgeruild wordt.

  • Tadango
  • Registratie: april 2000
  • Laatst online: 08-12 10:41
Als deze FET doorslaat laat hij wellicht 12V door naar de gate, wat via een weerstand terecht komt bij de RGB chip. Deze zit I2C aangesloten oid en zou daarmee de rest ook omzeep geholpen hebben. FETS verwijderen en opnieuw proberen. Helpt het verwijderen niets dan is het einde MB.....

Even voor mijn nieuwsgierigheid: Toen het mis ging, bleef de PC toen aan of schakelde deze zelf uit? Als deze aan bleef: Wou hij de volgende keer direct niet meer opstarten?

[Voor 23% gewijzigd door Tadango op 19-08-2019 15:55]


  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Tadango schreef op maandag 19 augustus 2019 @ 15:14:
Als deze FET doorslaat laat hij wellicht 12V door naar de gate, wat via een weerstand terecht komt bij de RGB chip. Deze zit I2C aangesloten oid en zou daarmee de rest ook omzeep geholpen hebben. FETS verwijderen en opnieuw proberen. Helpt het verwijderen niets dan is het einde MB.....

Even voor mijn nieuwsgierigheid: Toen het mis ging, bleef de PC toen aan of schakelde deze zelf uit? Als deze aan bleef: Wou hij de volgende keer direct niet meer opstarten?
Hij schakelde zelf uit en ik heb toen direct alle kabels losgehaald ivm de lucht.

Die Fets verwijderden, vertaal ik dat door gewoon die drie blokjes van het bord te laten solderen of is dat te simpel gedacht?

  • Tadango
  • Registratie: april 2000
  • Laatst online: 08-12 10:41
Dat is wel wat ik bedoel :)

  • IkUitEnschede
  • Registratie: september 2016
  • Laatst online: 27-04 09:18
Dan ga ik eens op zoek naar iemand die dat zou kunnen.
Dat ga ik mijzelf én het bord niet aandoen!
Het is in ieder geval een poging waard!

Bedankt allemaal voor de tips.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee