Eeven afgezien van de diverse macro-hulpmiddelen zoals voorzetlens, macrotubes of omgekeerde (groothoek)lens: de regel is: hoe kleiner je sensor, hoe groter je scherptediepte (dus hoe groter het deel van je onderwerp dat scherp is) bij eenzelfde diafragma-opening
Als je nog niet genoeg hebt aan een diafragma van f/11 of f/16 (waardoor de scherpte op je sensor sowieso terugloopt) zit er niets anders op dan stacken: een hele stapel foto's, telkens een fractie dichter bij of verder af, die je dan naderhand in een bewerkingsprogramma op elkaar legt. De door @
PageFault genoemde focusrail is daar een handzaam hulpmiddel bij, dat geen arm en been hoeft te kosten (er zijn ook automatische focusrails die zelf zo'n scherpsteltraject doorlopen. Die kosten ongeveer je budget)
Laatste snufje is dat de camera de focus stacking zelf voor je doet. De duurste Nikons, de Canon RP, de nieuwe full frame Sony's hebben allemaal een stack-modus. Helaas hebben ze ook een prijskaartje dat je budget aardig overschrijdt, zelfs zonder de eveneens dure macrolens die je er dan nog bij moet halen. Bovendien zijn het allemaal camera's met een grote sensor, dus voor maximale scherptediepte zul je een flink stapeltje foto's nodig hebben.
Dichter bij huis is er gelukkig nog de Olympus-reeks: de camera's uit de OMD EM-serie hebben afaik allemaal focus stacking aan boord. De sensor is wat groter dan die van de TZ100, maar heeft minder Mp's - 16 i.p.v. 20. Van huis uit dus iets minder scherptediepte, maar dankzij de stacktruc eindig je toch aan de goede kant. Samen met een fatsoenlijke macrolens zou een Olympus budgettair binnen bereik moeten zijn.
Gelukkig zijn die automatieken zijn niet verplicht, en de door @
sys64738 genoemde handmatig scherpgestelde macrolens met een langere brandpuntsafstand, al dan niet op een statief met focusrail, heeft ook zijn voordelen. Zo hoef je minder dicht op je schrikkerige onderwerpen te kruipen, en zit je onderwerp niet meteen in de slagschaduw van de camera.
En er is zelfs niets dat je let om eerst eenst te kijken hoe ver je met stacken op je TZ100 komt. Al met al dus vooreerst nog geen pasklare oplossing, maar wel een rijtje opties om af te gaan vinken.