Ik ga nu op zoveel mogelijk aspecten proberen te reageren in één bericht.
Beetje gek om iederen te quoten als het uiteindelijk over hetzelfde gaat...
Zoals ik al aangaf ben ik er al enige tijd (enkele jaren) uit. Dus dan lijkt het me niet onlogisch dat ik nu niet meteen weet wat er op de markt is en wat er mogelijk is. Die 5D waarover ik sprak, was een idee wat toen in me opkwam. Ik refereerde dus naar dat moment in de tijd. Toen ik effectief nog bezig was met fotografie. Dus in dat opzicht vermeld ik dat even voor de volledigheid.
Gisteren (en even terug ook maar vooral gisteren) zag ik een advertentie passeren van de Canon 2000D. Nu was het idee om iets zwaarder te gaan dan wat de 350D ooit kon en dan kom ik uit op de 80D. Mijn budget kan ‘alles’ zijn. De 5D is op zich mogelijk maar misschien wel een klein beetje te gek voor woorden. Dus ik probeer nu uit te vissen wat het midden is tussen beginner en pro. Uit wat ik gelezen heb wordt dat terug de 80D.
Ik veronderstel dat een niet-spatwaterdichte camera ook wel tegen wat regen kan. Het feit is dat de kans bestaat dat de camera in net iets vochtigere omstandigheden terechtkomt dus iedere extra ‘bescherming’ is altijd mooi meegenomen. Dus als die mogelijkheid er is, dan zou ik daar graag gebruik van maken. Better safe than sorry. Ik snap dat het geen wondermiddel is. Het heet nog altijd spatwaterdicht maar het heeft biedt misschien toch net voldoende bescherming.
Ik zit in de preventie, ik weet echt wel dat er geen 100% zekerheid kan geboden worden maar de ernst van het letsel wordt mogelijks al een stuk beperkter als je de geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Tenzij de impact dermate zwaar is. Toegepast op mijn situatie houdt dat in dat een ‘naakte’ camera/lens meer risico loopt op schade als die terechtkomt in enkele druppels of wat nevel. Een camera met iet of wat bescherming, als in spatwaterdichtheid, voorkomt misschien de ergste schade. Dat dit alles niet helpt tegen een volle waterstraal weet ik wel. Net zoals een helm uiteindelijk niet zal helpen tegen een heel zwaar en scherp voorwerp maar het kan wel handig zijn als klein werkmateriaal valt.
Ik baseer me hier ook op de info die ik vind op
https://www.thijsschouten...-artikelen/canon-cameras/ waarbij expliciet vermeld staat dat de 77D NIET stof- en spatwaterdicht is waardoor ik ervan uit mag gaan dat de 80D dat wel is.
Op de 350D heb ik eerder al andere modi gebruikt dan de ‘auto’-modus… Ik ben er heel even uit geweest dus dat wordt opfrissen maar uiteindelijk lijkt me dat wel haalbaar. Het gaat er hem vooral om dat ik niet meer mee ben met de mogelijkheden van de hedendaagse toestellen. Vandaar m’n vraag hier op het forum.
Ik ga er net zoals @
Wormaap dus vanuit dat het allemaal geen wondermiddeltjes zijn. Ik denk dat mijn gebruik gelijkaardig zal zijn aan dat van zijn vriendin. Ik kan evenmin verwachten dat ik de allerbeste kwaliteit zal verkrijgen met een alles in één lens. Da’s ook niet de bedoeling. Plus, als ik in de hierboven vermeldde situatie moet wisselen is de kans op stof- en/of waterschade nog groter. Waar de brandweer komt, tref je niet de meest optimale situaties aan om in te werken.
Ik wil de draad opnieuw oppikken en nagaan welke investering de moeite waard waarbij de bijkomende risico’s in acht genomen worden. De kans is klein dat ik terug ga treinspotten want dat hoofdstuk heb ik eigenlijk al afgesloten maar dat valt onder sportfotografie door de bewegingen. Net zoals de brandweer staat een trein niet stil.
Geen idee of ik het me goed herinner maar ik dacht gelezen te hebben dat de flash van de 80D sterker is dan die van diegene waarmee ik vergeleken heb. In de omstandigheden bij de brandweer is dat geen onbelangrijk gegeven aangezien wij de klok rond opgeroepen kunnen worden.
Hopelijk verschaft dit een duidelijker beeld.