Pietervs schreef op vrijdag 7 juni 2019 @ 01:01:
[...]
Dat is het vervelende van Click: officieel ben je verplicht te melden als je ergens een kabel, buis of wat dan ook onder de grond doet.
Maar er is 0 handhaving, met als gevolg dat veel zaken gewoon niet aangemeld worden. Daarnaast heb ik het idee dat Click een stuk korter bestaat als de wens van mensen om van alles onder de grond te stoppen...
Zeker in de grotere gemeentes is het regelmatig bal omdat er ergens weer een leiding wordt geraakt die niet op een kaart stond.

Wat je beschrijft is nu precies de reden dat Wion, nu Wibon, in het leven is geroepen. Er wordt voor vele tientallen miljoenen aan schade aan kabels en leidingen veroorzaakt door mensen die zonder informatie een graafbak in de grond zetten of ergens palen de grond in rammen. Deze wet beschrijft niet alleen de verplichting van de grondroerder een melding te doen aan het Kadaster, het verplicht netbeheerders ook hun netten in kaart te hebben. Helaas hebben veel netbeheerders hun zaken niet op orde. Reden dat je wel eens een kabel of leiding tegenkomt die niet bekend was. Wion/Wibon verplicht dan je ook daar een melding van te doen bij het Kadaster.
En over handhaving, in je tuintje niet nee. Maar er zijn echt wel kabel en leidingen lokaties waar je echt heel snel bezoek krijgt als je daar gaat graven. Denk aan Gasunie, DPO, LSNed. De leidingstraat in het Rotterdamse havengebied is ook een leuke. Daar krijg je al gezeik als je iets te lang je auto neerzet.
Mijn werkgever is netbeheerder en nabij onze netten ben je verplicht bij elke grondroerende activiteit een melding bij het Kadaster te doen, ook als je handmatig met een schep gaat graven. Daarnaast moeten wij zelf ook een seperate melding krijgen en is er de verplichting CROW500 te volgen, naast onze eigen voorschriften.
Schade wordt ook gewoon geclaimd, aantal jaren geleden een aannemer die geluidsschermen bij Rotterdam plaatste heeft een paal door een gestuurde boring met een groot aantal kabels van ons geslagen. Dat loopt in de tonnen die betreffende aannemer voor z'n kiezen krijgt.
Die handhaving richt zich overigens ook op netbeheerders die hun zaken niet op orde hebben. Er zijn al wel degelijk boetes (die kunnen oplopen tot meer dan een ton) uitgedeeld aan netbeheerders. Daarnaast loop je als netbeheerder risico op strafrechtelijke vervolging als door jouw incorrecte informatie gewonden of doden te betreuren zijn.
|<----------------------------------------------arm length---------------------------------------------->|
|<-------------------------------------------where the cat is--------------------------------------------->|