Conono schreef op dinsdag 23 april 2019 @ 13:50:
[...]
Wat is het dan wel?
[...]
Voor een lening die NIET direct opeisbaar is? Bijzonder..
[...]
Het staat gewoon in de wet (art. 15 SW, eerste lid). Of begrijp je niet wat een juridische fictie is?
[...]
Dat kan je afspreken, maar de fiscus is daar natuurlijk niet aan gehouden.
[...]
Met name het stuk over directe opeisbaarheid.
toon volledige bericht
De rente die je op een spaarrekening krijgt bij de bank is niet een rente die berekent wordt als "leningsrente", het is helaas niet zo dat je als spaarrekeninghouder geld leent aan de bank. Was het maar zo dan kregen we een stuk meer rente op ons spaargeld ;-)
Leningen die niet direct opeisbaar zijn in beginsel 6%, opeisbaarheidsgronden zijn er vaak altijd wel natuurlijk. Niet alleen op basis van de wet maar ook staat er vaak in bij faillissement, overlijden etc.Verder kan bij een niet direct opeisbare lening er nog sprake zijn van andere factoren die de 6% redelijk maken, zoals looptijd en zekerheden. Bijvoorbeeld de leningnemer geeft een pandrecht aan de leninggever (kan ook onderhands).
Jij hebt het over de successiewet, dat is echt wat anders, gaat over leningen tussen natuurlijke personen en de gevolgen ervan bij overlijden van een van de twee. Dat is een ander iets, de fiscale gevolgen bij overlijden...Direct opeisbare leningen zonder rente of zakelijke rente werd volgens de successiewet voorheen niet eens als een lening gezien, omdat er geen echte vermogensverschuiving voltooid was, dus kon er geen schenkingsrecht geheven worden. Er is nu een wijziging in gemaakt, dat het vruchtgebruik wordt of zoiets maar ik wil daar verder niet veel over zeggen omdat de successiewet ziet op belasting over geërfde zaken (dus ook over geërfde geldvorderingen) en ik daar geen expert in ben.
De successiewet heeft mijns inziens niets met de marktconforme rente op leningen an sich te maken, de successiewet sluit alleen wel aan bij wat er op de markt als zakelijk/marconform wordt gezien.
Indien je in de leningsovereenkomst een onzakelijke/niet marktconformerente afspreekt kan de fiscus het als een schenking zien. Jij zegt dat de fiscus niet aan afspraken onderling is gebonden, dat heeft er op zich niet zoveel mee te maken, het gaat om de realiteit van de lening en de afgesproken rente. Indien de rente wijzigt als gevolg van negatieve fiscale gevolgen, kan je aan de fiscus aantonen dat de rente automatisch verhoogd is/verschuldigd is. Dan kunnen ze moeilijk zeggen dat het alsnog een schenking is...
Niet direct opeisbare leningen is 6% zelfs aan de lage kant (let wel dat indien er andere zekerheden worden verstrekt aan de leninggever 6% weer wel redelijk kan zijn, bijvoorbeeld pandrechten etc). Zie
https://www.geld.nl/lenen...rme-rente-belastingdienst
Dit klopt juist wel, hoe kom jij toch tot jouw conclusie?
Dank wel voor je bijdrage, de successiewet lees ik niet dagelijks maar ben nu wel een stukje wijzer wat betreft het vererven van geldvorderingen!
@
HPX voor jouw vraag, je zou de rente wel in de overeenkomst opnemen het ligt eraan wat jullie nu eigenlijk willen en wat de intentie is. Geldlener kan het dan uiteindelijk schenken maar blijft een keuze, en is fiscaal niet direct aan te merken als een schenking totdat je het daadwerkelijk schenkt. Je kan zelfs beter een hogere rente afspreken die precies aansluit op wat er geschonken mag worden (even mijn eerste mening) indien die schenking toch al de bedoeling was. Zo maak je optimaal gebruik en laat je de belastingdienst niet het bedrag van de rente/schenking bepalen (tegen het minimum wellicht)
De geldlener kan indien er geen rente overeengekomen is ook geen aanspraak meer maken op rente, maar komt hij direct in aanraking met schenkingsbelasting (vrijgesteld schenking of niet). Hij kan dan ook niet meer schenken aan zijn kinderen denk ik omdat hij wellicht al aan zijn maximum zit.
Zie ook dit:
https://www.estateplannin...asting/leningen_en_rente/
[
Voor 15% gewijzigd door
LucyLG op 23-04-2019 17:19
]