Tens schreef op woensdag 10 april 2019 @ 11:36:
Een baan krijg je, die neem je niet, maar dat terzijde.
Assertief, maar niet agressief. Je hebt blijkbaar geen besef van wat je over je heen krijgt als agent of ander soort van handhaver. Je moet immuun zijn voor alles wat je naar je kop geslingerd krijgt, en hooguit 'functioneel boos' reageren in die situaties. Dat is wrs op meerdere manieren getest tijdens je gesprek.
gebrek aan weerbaarheid is niet hetzelfde als te lief. Je kunt zelfs in bedreigende situaties 'lief' blijven.
aanvulling:
Niet negatief bedoeld, je kunt dezelfde vraag krijgen tijdens een sollicitatie.
kan jij de volgende vraag beantwoorden: Waarom denk jij dat je geschikt bent?
Klopt, ik bedoelde meer te zeggen dat ik de kans wil aangrijpen om zulk werk te mogen/kunnen doen.
Ik heb zeker wel besef wat ik over me heen kan krijgen als agent of in soortgelijke functie. Dat ik in een sollicitatiegesprek anders reageer dan in de praktijk vind ik verder ook niet eens zo raar. Ik wil aangenomen worden, waarom zou ik dan anders reageren dan ik zou willen? Dat echte testen komt ook voor, maar dat is pas tijdens de derde ronde. Ze baseren het nu op op basis van een paar vragen en geven niet de kans dit te bewijzen bij de daadwerkelijke test. Die test is er niet voor niets natuurlijk. Dat ze hier op voorhand al naar kijken prima, maar daar op afwijzen vind ik toch een stap te ver. Dat zelf ook wel aan mij liggen, omdat ik daar natuurlijk met een bepaald idee zat; aangenomen worden.
Iva_Bigone schreef op woensdag 10 april 2019 @ 11:39:
Als jij al "een toneelstukje" moet gaan opvoeren bij een sollicitatie-gesprek om op de gewenste manier over te komen, hoe moet het dan in de grote boze echte wereld?
Acteer je dan ook dat je sterker/assertiever bent dan werkelijk het geval is?
Hoe lang denk je dat vol te kunnen houden?
Ga je uit van het "Fake it until you make it"-concept?
Kortom, ga goed bij jezelf te rade hoe je zou reageren als er een agressieve figuur op je af komt en tegen je begint te schreeuwen en je voor van alles en nog wat gaat uitmaken.
Breek je dan of ben je in zo'n situatie wel (mentaal) stevig genoeg:
Are you (really) tough enough?
Ik heb de laatste tijd o.a. filmpjes gezien waar meerdere agenten wegrennen/-duiken omdat een verdachte met een stok een stuk assertiever is dan zij.
En dat terwijl de agenten:
- in de meerderheid waren
- diverse wapens tot hun directe beschikking hebben (taser, wapenstok, pistool)
- een opleiding hebben genoten om -in theorie- om te gaan met die situaties
Persoonlijk denk ik dan: leuk geprobeerd en fijn dat ze werk hebben, maar misschien zijn agenten met een wat weerbaarder karakter toch beter geschikt voor die functie

toon volledige bericht
Ik wil mezelf juist niet voordoen zoals ik niet ben. Ik heb dit topic geopend om advies te krijgen over hoe ik het aan zou kunnen pakken en de tijd nemen om een aantal van deze punten te verbeteren bij mezelf. Wat ook nou zou kunnen is dat jullie mijn ogen openen en ik bij mezelf te raden ga of het wel echt iets voor me is, maar me anders voordoen is sowieso niet handig bij de politie.
Tijdens mijn bijbaantje bij de Burger King heb ik ook wel eens een zeer agressieve klant gehad, die zelfs met de placemats begon te gooien en kapot te slaan om de kassa's. Ik heb deze man op een rustige manier verteld dat ik zijn boosheid begrijp en we het probleem gaan oplossen. Tuurlijk heb ik toen met mijn manager overlegd, maar ik had het toen wel gedaan en was op dat moment nog "maar" 16.
Agenten mogen ook niet zomaar hun wapens gebruiken, daar zitten vrij strenge regels aan. Wegduiken kan soms beter zijn dan zelf ook gaan dreigen.

CurlyMo schreef op woensdag 10 april 2019 @ 11:43:
Volgens mij zit assertiviteit veel meer in de volgende dingen:
- Bij ophalen direct hand uitsteken en hem stevig schudden.
- Bij binnenkomst ruimte direct aangeven "Kan ik hier plaatsnemen" i.p.v. afwachten totdat iemand zegt "Je kan daar zitten".
- Ook niet twijfelend over de gang lopen, maar met een stevige houding. Dus rechtop, borst naar boven, stevige passen.
- Voor het gesprek begint ook je eigen punten inbrengen. Oftewel, de agenda van je eigen sollicitatiegesprek mede bepalen.
- Aan tafel rechtop zitten, richting de tafel geleund en niet achterover in je stoel. Niet benen over elkaar zodat je snel kán opstaan. Niet armen over elkaar, maar handen in elkaar op tafel.
- Tijdens het gesprek niet wachten met reacties, maar: "Hier onderbreek ik u toch even, want ...".
- Tijdens het gesprek kunnen zeggen: "Hier ben ik het niet mee eens, of ik zie dat anders, maar dat is iets voor later".
- Na het gesprek zelf al aangegeven dat je het een goed gesprek vond.
Maar wat al gezegd is, als dit je niet op enigerlei natuurlijk afgaat, dan is de vraag of de politie wel geschikt voor je is.
Bedankt voor deze punten. Ik wacht bij sollicitaties vrijwel altijd tot zij zeggen dat ik plaats mag nemen, neem ooit eens gelezen hebben dat dit goed overkomt. Bij de politie niet de juiste aanpak, dus dat neem ik zeker mee. De juiste houding neem ik zo aan, dat zit het minst gestrest.
Het punt van eigen agenda is toch wel wat lastig bij zulke gesprekken, zij volgde een vrij strak schema met vragen en als ik een bepaalde kant opging werd dat snel naar hun schema herstelt. De overige punten neem ik sowieso mee en ga ik op oefenen. Ik ben vrij bescheiden opgevoegd en moet een beetje werken aan iets gedurfder te werk gaan.
DeKaerften schreef op woensdag 10 april 2019 @ 11:59:
Bestaat er niet iets als een weerbaarheidstraining? Het lijkt mij dat een serieuze training hierin volgen, je veel meer kan leren over wat weerbaarheid is, hoe je het uitstraalt en waarom dat nu niet zo is, dan dat youtube filmpjes of mede-forumgebruikers dat kunnen.
Die bestaan inderdaad wel. Kan mijn huisarts eens contacteren om dit mee te bespreken.
SmurfLink schreef op woensdag 10 april 2019 @ 12:01:
Vraag dit eens aan je directe omgeving. Vrienden, familie, kennissen. Die kennen jou het beste en kunnen beter oordelen over hoe jij overkomt dan wij via het internet. Assertiviteit is wel een groot ding, als je bij de Politie wil zal je dat moeten bezitten. Heb je dat niet, zal je erop moeten trainen.
Ik kom altijd vrij rustig over, maar als het nodig is kan ik goed uit de hoek komen.
3x3 schreef op woensdag 10 april 2019 @ 12:11:
Wat je ook misschien tegen je hebt, en waar je niets aan kan doen. Is dat je misschien man en ook nog eens blank bent. Ik weet bij vrienden die gewerkt hebben bij de politie dat als zij mensen aannamen dat ze daarop moest selecteren en het ook een factor was binnnen de organisatie voor promotiekansen. Er worden wel blanke witte mannen aangenomen, maar niet te veel.
Dat viel gelukkig mee. Tijdens mijn sollicitatie was iedere aanwezige blank en een groot deel daarvan mocht naar de sporttest. Vond het vrij bizar, had wel wat meer verschillende culturen verwacht.
mashell schreef op woensdag 10 april 2019 @ 12:58:
Je krijgt een tweede gesprek en hebt feedback over het eerste gesprek. Op zich heel goede kaarten. Je zelf weerbaarder opstellen is niet heel gemakkelijk, maar als je weet dat dat van je verwachten weet je dat het niet onbeleefd is dat als je zegt wat je denkt. Een opmerking als "zie je wel goed?" kun je dan inderdaad weerbaar afslaan met "volgens mij is er niks mis met mijn ogen, dat zal uit het medisch onderzoek wel blijken".
Ik had het misschien iets verkeerd verwoord, zal ik zo aanpassen, maar ik moet gewoon opnieuw solliciteren en hopen uitgenodigd te worden. Mocht ik er doorheen komen dan krijg ik een nieuwe kans en weet ik in ieder geval beter wat ik kan verwachten.
Bedankt ook voor je voorbeeld van hoe zo een vraag af te slaan. Ik had echt het idee dat ik hier wat agressiever had moeten zijn, maar zo een antwoord is netjes en toch weerbaar.

koppie schreef op woensdag 10 april 2019 @ 13:10:
Misschien een hele andere idee: Benader je wijkagent eens, (via politie.nl kan je die vinden) en probeer daar eens een (half)uurtje een gesprek mee te doen. Juist over deze onderwerpen, en wat ze zoal tegenkomen.
Ik weet heel goed wat de agent meemaakt. Mijn oom en tante werken daar al een aantal jaren en heb een hoop vervelende en leuke verhalen langs horen komen. Des al niet te min blijft het een goed idee en zal kijken naar deze mogelijkheid.
Iva_Bigone schreef op woensdag 10 april 2019 @ 18:47:
[...]
Ik denk dat je dan niet eens extra assertief hoeft te zijn, maar gewoon nieuwsgierig en vragen "Waarom willen jullie dat weten?".
Het kan zijn om te zien of je in de stress schiet als je erg persoonlijke vragen voorgeschoteld krijgt, echter vermoed ik eerder dat ze proberen in te schatten hoe de thuissituatie is.
Vergeet niet dat je van alles gaat meemaken, van leuke dingen tot zeer vervelende en mogelijk ingrijpende dingen.
Hoe ga je dat verwerken, kun je thuis tot rust komen en/of kan je vriendin een luisterend oor bieden?
Als je thuis komt en je hebt (even gechargeerd

) 9 van de 10 keer onenigheid met je vriendin, dan blijft je stressniveau te hoog aangezien je op je werk ook al vrij regelmatig met stresssituaties te maken zult krijgen.
Wanneer je vriendin jouw idee om bij de politie niet ziet zitten en je ook niet wil steunen (met bijv. een verhuizing) dan is de kans dat er bonje in de toekomst komt behoorlijk;
da's niet goed voor je relatie, niet goed voor jouzelf, en niet goed voor je werk.
toon volledige bericht
Dat is inderdaad al een mooi begin. Wat ik deed was reageren op de vraag en achteraf zat ik met de vraag waarom ze die vraag precies stelde (snappie?

). Ik had daar inderdaad beter meteen op in kunnen spelen en zo het gesprek een draai geven. Gelukkig is mijn thuis situatie helemaal in orde en van mij mogen ze dat allemaal weten.
rickysedai schreef op woensdag 10 april 2019 @ 20:22:
Als ik eerlijk ben dan zijn deze vragen nog maar het begin en als je er nu al van ‘van slag’ raakt: maak je borst maar nat. Ik heb uiteindelijk iemand bij mij thuis over de vloer gehad die me 4 uur lang doorgezaagd heeft over mij, mijn familie, vriendin, vrienden, geld, overtuigingen, misstappen en ga maar door. In 4 uur kan je écht veel onderwerpen bespreken. Het gaat er niet om of er een goed of fout is. Er zijn agenten in alle vormen, kwaliteiten en competenties. Dé perfecte agent bestaat niet, maar je maakt wel deel uit van een team die het samen zo goed mogelijk probeert te doen. En jij als individu moet (de praktijk blijkt weerbarstig ;-)) boven elke twijfel verheven zijn. Door deze intieme vragen proberen ze een beeld te krijgen van hoe jij in de praktijk om zult gaan met bijvoorbeeld pogingen om jou om te kopen, als je op 2 miljoen contant stuit of bijvoorbeeld je oom zonder gordel ziet rijden. De vraag wat je vriendin vindt van je werk is zeker relevant, het antwoord niet zozeer, jouw gevoel bij het geven van het antwoord dan weer wel. Snap je een beetje waar ik naartoe wil?
Het probleem met het eerste gesprek was dat ik er eigenlijk met een heel ander idee in kwam. Ik had vragen verwacht over motivatie, waarom ik geschrikt ben, of ik fit genoeg ben, hoe ik zou reageren op bepaalde siutaties, etc. Dat gebeurde echter totaal niet, ik kreeg vragen over mijn vriendin en daar reageerde ik naar mijn inziens prima op. Geen euhs, ahs, uhms enzovoort, maar gewoon een duidelijke reactie.
Bij de sollicitatie had ik dus dat soort vragen verwacht en bij de screening meer de echt persoonlijke vragen. Ik heb er ook echt geen moeite mee om alles te vertellen, al zou dit 8 uur duren, maar tijdens een sollicitatiegesprek vind ik deze vragen nog niet belangrijk en daarom had ik ze niet verwacht. Ik weet nu dat ik zulke dingen dus wel kan verwachten en kan hier mooi op inspelen mocht ik een tweede kans krijgen dit jaar.
krakendmodem schreef op woensdag 10 april 2019 @ 21:47:
Ik heb een tijdje bij de politie gewerkt (niet als agent/handhaving, maar op kantoor), en kreeg dagelijks agenten aan de lijn. Ik begrijp wel dat TS het idee heeft dat je heel assertief en nors moet zijn om door die "test" te komen. Sommige mensen hebben het in zich, en bij sommige komt dat met de tijd door ervaring op te doen.
Toen ik net begonnen was bij de politie had ik direct bij het eerste gesprek al een "boze agent" aan de lijn. Ik was namelijk niet gewend dat iemand zo direct kon zijn, en ik kroop dus direct in de "slachtoffer rol". (Je zegt dus dat het jouw schuld is, terwijl dat niet zo was).
Na een tijdje had ik dat probleem niet meer. Je groeit erin en wordt dus zelf ook assertiever. (Niet in negatieve zin). In mijn geval durfde ik dus meer tegengas te geven en alsnog de leiding te nemen in het gesprek, ipv over mij heen te laten lopen. Dat leer je in een politieorganisatie wel.

Natuurlijk zat ik veilig op kantoor en niet op straat waar je alle shit over je heen kan krijgen. Daar moet je natuurlijk ook tegen kunnen.
Verder eens met de punten wat hier boven staat.
Ik denk dat de politieacademie al een goed begin is om met dit soort mensen in aanraking te komen. Als agent wordt je hier op getraind en leer je in feite uit je comfortzone te stappen en over te gaan tot actie. Ik weet verder ook dat ze niet op de persoon spelen, ze reageren zuur omdat je een uniform aan hebt en ze weten dat ze een boete of ergere consequenties kunnen krijgen. Dat vind ik juist het mooie aan het werk.