Ik heb hier een aantal jaar geleden ook last van gehad in huis, het is echt heel vervelend als je een plaag hebt en het kan lang duren om er volledig vanaf te komen. Ik zou geen vervelender ongedierte weten om in je huis te hebben.
Hygiëne speelt geen rol voor wantsen. Het maakt niet uit of het schoon of vies is, of je elke dag stofzuigt of eens per week, of het vochtig is of droog, en zelf warm of koud. Wantsen gedijen onder nagenoeg alle normale omstandigheden goed, dat maakt ze ook zo vreselijk lastig te bestrijden.
Ik zag hierboven iemand die aangaf je bed goed te luchten. Hoewel dit natuurlijk sowieso een goed idee is, gaat het je niet helpen om van wantsen af te komen. Wat wel helpt, zo vaak mogelijk je beddengoed verschonen en heet (op meer dan 60 graden) wassen. Zo voorkom je dat ze eitjes in je bed achter laten.
In tegenstelling tot een aantal adviezen hier zou ik niet direct naar een commercieel bedrijf zoals RenToKill stappen, maar eerst even contact opnemen met de milieudienst van je gemeente. Zij doen ook aan ongediertebestreiding, en dan ben je een hoop minder kwijt dan bij commerciële partijen (als ik me goed herinner heb ik ongeveer €140 betaald, inclusief enkele herhalingsbehandelingen).
Ter voorbereiding op de komst van een ongediertebestrijder zul je een aantal dingen moeten doen. Doe al je kleding en andere textielproducten (dekens, kussen, etc) in luchtdicht afgesloten vuilniszakken en zorg dat je kledingkasten leeg zijn. Al die kleding mag na bestrijding pas weer terug als het op ten minste 60 graden gewassen is, of het ten minste een week in de vriezer heeft gelegen (bij minder dan -20 graden). Doe het direct vanuit deze zakken in de wasmachine, of met zak en al in de vriezer, je wilt niet het risico lopen dat je eitjes of wantsen naar andere ruimtes verplaatst. Wassen of vriezen is echt nodig, de kleding alleen een tijd in zakken laten zitten heeft geen zin.
Verder is het handig als de kamer zoveel mogelijk is opgeruimd en de bestrijder overal goed bij kan. Ruim kasten leeg zodat die verplaatst kunnen worden en ook daarachter gecontroleerd / gespoten kan worden. Maar, ga daarvoor geen spullen uit de besmette kamer verplaatsen, dan heb je kans dat je het erger maakt.
Je matras laat je liggen. Ik zou aanraden het na het bestrijden van de plaag te vervangen (maar pas als je zeker weet dat ze weg zijn, anders blijf je bezig), maar dat was volgens de milieudienst hier niet per sé noodzakelijk. Ik vond het zelf wel een prettig idee, en mijn matras was sowieso aan vervanging toe.
Bedwantsen worden voor zover ik weet niet bestreden met gas, ik heb in ieder geval nooit een bedrijf of milieudienst gezien die dat aanbiedt. Bij ons thuis werd er vloeibaar gif gespoten, dat was behoorlijk effectief. Met hitte kan inderdaad ook, maar is een stuk duurder en normaal gesproken niet noodzakelijk.
Houd er rekening mee dat bedwantsen enkele maanden zonder voedsel kunnen en de eitjes ook pas na lange tijd uitkomen. Je weet dus echt pas een paar maanden na bestrijding of je echt verlost bent van de wantsen. Het is ook vrij normaal dat de bestrijder een paar keer terug moet komen voordat het echte nest wordt gevonden (normaal gesproken is dat er wel, al kunnen er altijd een paar wantsen op andere plekken zitten).
Wat betreft je bed: wantsen kunnen niet springen of vliegen. Zorg dat je bed niet tegen de muur staat en dat ook dekens en dergelijke de muur niet raken. Als je dan dubbelzijdige tape om de poten van je bed doet, kun je vrij goed voorkomen dat ze in je bed komen, tot je er definitief vanaf bent. Je kunt ook de poten in bakjes water zetten, wantsen zwemmen niet.
Er zijn ook allerlei artikelen verkrijgbaar die zouden kunnen helpen, zoals matrashoezen en oplosbare zakken die je in de wasmachine kunt doen. Ik zou je aanraden hiernaar te kijken. Laat je niet verleiden door vallen voor bedwantsen, die werken eigenlijk nooit goed en zijn hooguit geschikt om zekerheid te krijgen over het aanwezig zijn van bedwantsen, niet om ze te bestrijden.
Als je vragen hebt, stuur gerust een berichtje. En veel succes en sterkte de komende tijd.