Ja, en daar zit dan ook het verschil. Waarbij de andere studies historisch top-down gecreëerd en beschikbaar waren is IT eigenlijk altijd al wel een level playing-field geweest om dat het fysiek niks nodig heeft, je kan het in principe puur in je hoofd of op papier doen, of met middelen die je al hebt (computer, telefoon). De kennis werd eigenlijk van twee kanten gecreëerd en aangedragen; aan de ene kant de business/wiskunde kant wat niet altijd even snel of publiek was, en aan de andere kant de hacker mindset waar zo'n 99% van het internet op draait. Dat laatste is voor scholing en de klassieke top-down structuur moeilijk te behappen of te omarmen in een lesprogramma waardoor het op school voornamelijk een academische exercitie werd en in de praktijk je eigenlijk opnieuw moest leren wat je nou eigenlijk moet doen. Informatie, kennis en kundigheid stroomt niet een richting op, maar alle richtingen tegelijk. Je hebt dus niet 1 wetboek waar altijd 'de waarheid' in staat, er is ook niet 1 'bron' van IT waar alles vandaan komt.
Waar je (om even een slechte vergelijking te trekken) in de civiele techniek diverse niveaus hebt die op elkaar aansluiten en doorgeven wat er moet gebeuren heb je dat in IT bijna niet. Het enige waar je dat nog hebt is in de bedrijfshiërarchie en een stuk academisch onderzoek vs. toepassing. Neem bijvoorbeeld het bouwen van een huis:
- De regelgeving bepaalt wat grenzen en daar binnen moet je werken
- De architect bepaalt wat er gebouwd gaat worden en hoe het er uit moet zien
- De (ik weet de juiste naam niet) bouwkundige zorgt er voor dat de manier waarop het gebouwd wordt klopt
- De aannemer (denk ik?) zorgt er voor dat de juiste mensen en materialen beschikbaar zijn
- De bouwvakkers zorgen er voor dat op basis van de instructies de juiste materialen op de juiste plek komen
Dat gaat dus van boven naar beneden en qua praktijk-theorie balans gaat dat van het meer theoretische naar het meer praktische waarbij het een vaak geen ruimte voor het ander over laat. Een architect zal je niet moeten vragen wat beton te mixen en te vervoeren. Een aannemer de regelgeving laten opstellen is niet zo'n goed idee, de bouwvakker vragen om architect te spelen levert waarschijnlijk niet je droomhuis op. Het zijn allemaal verschillende specialismen die alleen in een richting samen werken (van boven naar beneden).
In de IT is dat (in de meeste gevallen) anders: je moet niet alleen denken aan het intypen van letters, maar ook de constructie van je code, je module en applicatie als geheel. De interfaces met de zaken om je heen. Afhankelijk van hoe formeel je proces is misschien ook een stuk data ontwerp, technisch ontwerp, functioneel ontwerp, communicatie met de interne of externe vraag, en denken over de lifecycle om dat je over een jaar waarschijnlijk niet meer weet wat je nu beslist had. Dan heb je ook nog de hele documentatie, CI/CD en security bende, en aan het eind van de rit heb je zo'n beetje alle rollen gehad, ook in een team van 10 mensen. Natuurlijk ben je als IT'er niet verplicht alles zelf te doen, maar de tijd dat je in een klein rolletje gedrukt werd en alleen dat hoeft te doen is een beetje geweest (behalve bij de klassieke hiërarchische bedrijven die je vooral in de defensie-privaat-multinational-fintech situaties tegen komt). Dat betekent niet dat je niet van 0 kan beginnen, of dat je er alleen met voorkennis wat mee kan, maar het betekent wel dat je capaciteit en doorgroei stek afhangt van je eigen drive die je niet 'geleerd' krijgt van je opleiding. (maar daar wel kan ontwikkelen, en dat kan net zo leuk zijn

)
tl;dr: het is niet dat het niet kan, maar het is wel iets waar je het voornaamste onderscheid ziet. Op HBO deeltijd zie ik na ~1 jaar ongeveer 50% afvallen. Dat is natuurlijk anders dan voltijd met jonge beginnende studenten.
Dat is eigenlijk de beste insteek

kijk ook een beetje naar bijv. de geschiedenis van Unix en Linux, niet om dat je dat nou perse moet gebruiken, maar als je zo'n stamboom aan samensmeltingen en afsplitsingen ziet is het meestal al wel een stuk duidelijker hoe sommige IT-gerelateerde zaken bedacht en tot stand gekomen zijn (denk aan Git, wat een DVCS is, wat weer bedacht is om dat de commerciële versie die gebruikt werd moeilijk ging doen, maar ook aan AT&T Labs, Bell Labs, PARC, Linux, BSD). Check ook de communities, de hackers die met hun blue boxes het telefoonsysteem gingen hacken, gewoon om te ontdekken. Al die zaken heb je niet perse nodig in een corporate SE job, maar de vraag is of dat de jobs zijn waar je gelukkig van wordt. Alleen al het verschil tussen een beursgenoteerd bedrijf en een 'gewoon' soort ontwikkel werk is al genoeg om je de zin van het leven af te vragen
[
Voor 11% gewijzigd door
johnkeates op 30-03-2019 17:21
]