Mijn broek zakt letterlijk af in dit topic... Schrikdraad is geen dierenmishandeling! Maar een volledig geaccepteerde manier van het in bedwang houden van dieren.
Hier boven wordt ook het punt van mishandeling aangehaald, laat ik dat even citeren:
Dierenmishandeling omvat alle niet-noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn aangedaan, letsel toegebracht, of ernstig in hun welzijn benadeeld worden. De term "dierenmishandeling" wordt ook in meer enge zin gebruikt, namelijk ter aanduiding van een strafbaar feit, dat zich voordoet, wanneer bij de behandeling van dieren een of meer strafrechtelijke regels, die op dit gebied gelden, worden overtreden.
Inzetten van schrikdraad om te voorkomen dat een hond op een plek komt waar hij niet mag komen, is een noodzakelijke handeling en in de definitie dus géén dierenmishandeling. Daarnaast is het maar de vraag of er echt sprake is van pijn. Ik heb zelf vaak genoeg schrikdraad aangeraakt en kan zeggen dat het een naar, vreemd gevoel geeft waar je van schrikt, maar pijn doet het niet. Het risico op permanente verwonding is ook echt minimaal tot niet aanwezig.
Marteling is het ook niet te noemen, want voor marteling moet je pijn toebrengen zonder dat de ander eraan kan ontsnappen. Met een schrikmat/schrikdraad leert een dier heel snel dat die plek maar beter vermeden moet worden (want geeft naar gevoel). Zolang die plek vermeden wordt, ondervind het dier geen hinder.
Sterker nog, schrikdraad wordt gezien als de diervriendelijkere variant van prikkeldraad, iets wat wel volkomen geaccepteerd is, maar wat wel echte verwondingen geeft (tot aan bloedens toe).
Dus stap af van het hele "electrocutie" verhaal, dat slaat echt nergens op en is volkomen broodje aap. En wat betreft de intensiteiten, zo'n schokmat op standje grote hond elektrocuteerd je kitten echt niet. Alleen voor een grote hond moet de puls krachtiger zijn om effect te hebben (hogere weerstand in het lichaam en tussen poten en grond) en je wilt de puls wel zo zwak mogelijk houden.
Thy... schreef op donderdag 28 maart 2019 @ 10:03:
Een hond trainen door middel van angst/pijn is een laatste redmiddel, niet iets als eerste probeersel. En zeker niet door zelf te gaan hobbybobben met schrikdraad. Voor het zelfde geld leer je hem aan dat alle deuren pijn doen waardoor hij elke keer de boel onderpist als hij door een deuropening moet.
Neem contact op met een
kynologisch gedragstherapheut in de regio, die zal je kunnen helpen met een traingingsplan om dit op een goede manier af te leren. Let wel op dat het er een is die aangesloten is bij de
https://nvgh.nl/ en één van de HBO opleidingen hiervoor heeft gevolgd, gezien iedereen zich een kynologisch gedragstherapheut mag noemen.
Pijn is een uitstekend leermiddel, de hele natuur draait om pijn als leermiddel. Of denk je dat een grazer lief influistert krijgt dat van die acacia maar beter niet gegeten kan worden, want die heeft scherpe stekels? Nee, het jong leert dat door zich één of twee keer pijn te doen aan die stekels. Een jong mannelijk dier in een kudde wordt ook door de leider op z'n plek gezet door het toebrengen van pijn. Pijn is één van de belangrijkste leermechanieken in de natuur.
Wat je niet moet doen is een dier gaan slaan, schoppen of ander moedwillig letsel toebrengen, maar daar zal iedereen het over eens zijn.
Belangrijk is wel, en terecht wat je aangeeft, je moet voorkomen dat de hond de pijn gaat associëren met deuren, maar dat is vrij eenvoudig te voorkomen.
Wat betreft de koppigheid, een ridgeback is een jachthond pur sang en gefokt op doorzetten in de jacht op een prooi. Die zijn daardoor inderdaad nogal koppig.
@
procyon
Ga niet zelf hobbyen met schrikapparatuur. Vaak zijn die afgesteld op gebruik met een bepaalde lengte schrikdraad/band waar een zekere weerstand in zit. Rechtstreeks aansluiten op een deurklink kan wat heftige effecten geven (nogmaals, verre van schadelijk, maar sterker dan noodzakelijk).
Zo'n schrikmat, eventueel in combinatie met een (linnen)zakje peper aan de deurklink kan al snel het gewenste effect geven. En wat ik lees over ridgebacks, is zelf actief tegen houden ook aan te raden. Dus zodra je zelf merkt dat hij bezig is, of nog beter, de intentie laat merken, al ingrijpen.
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier