de Peer schreef op maandag 15 juli 2019 @ 18:50:
[...]
Bedankt.
Het hangt van je definitie van goed af, maar mijn 'goed' is alles van na 1992. En in de praktijk merk ik gewoon dat ik niet noemenswaardig hoef te stoken, vandaar dat ik mijn huis (idd ramen HR++), vergeleken met de rest van Nederland 'goed' geïsoleerd noem. Vergeleken met een nieuwbouwwoning uit 2019 is er natuurlijk weer een wereld van verschil.
Milieucentraal noemt huizen van na 2000 ook huizen met 'goede tot zeer goede isolatie'
Dus in de context van mijn verhaal zie ik niet in waarom je zegt dat ik een fabel verspreid.
Maar nu ben ik wel benieuwd: zou jij zeggen dat bij een huis uit 2008 verdere isolatie nog kosteneffectief is?
Ja, Milieucentraal verspreid wel meer fabels. Zie ook hier;
https://www.milieucentraa...ren/isolerende-raamfolie/Pas op dat je geen zonwerende folie koopt. Daarmee houd je de zon buiten, waardoor je juist meer energie gaat verbruiken. Veel zonwerende folies worden ten onrechte als 'energiebesparend' verkocht. Zonwerende folie herken je aan een zontoetreding (g-factor) van 0,3 of lager. Deze folie wordt aan de buitenkant op het glas geplakt.
Dat is ook pure onzin. Dankzij mijn zonwerende folie draait mijn airco gedurende een half jaar minder en gedurende twee weken harder (in verwarmingsmode). Eenmaal raden wat hoe dat er op de meter uit ziet...
Die hele toko heeft nul aandacht voor koeling en is er alleen maar op gericht alles in een kas om te toveren. Daar heeft die hele "energiebespaar" sector wel een handje van. Ondertussen negeren ze keihard dat het energieverbruik voor koeling kneitershard groeit...
Maar tussen Rc 2,5 en Rc 6,0 (dak) zit nog een wereld van verschil.
Naisoleren is al snel niet kosteneffectief als je er speciaal bestaande aftimmering voor gaat slopen. En het is ook maar net met welke kapitaalkosten je rekent, of je het zelf doet en je uren niet meetelt, of laat doen.
Er zijn echter woning uit die tijd waar het binnenspouwblad een gipsplaatje is. Als de kozijnen dan toch ook al doorgerot zijn en je bent de ruimte binnen toch aan het opknappen staat er weinig in de weg om de "muur" wat dikker te maken.
Maar de grootste besparing zit in het dak. Zie ook;
http://www.hollands-ontwe...van-hoge-isolatiewaardes/
En tja.. een besparing van 100 kuub per jaar om bij een rijtjeshuis van Rc 2,5 naar Rc 6,0 te gaan voor het dak verdien je niet snel terug. Maar in die scenario's tellen ze comfort en koeling niet mee. Het is evident dat je 's zomers met Rc 6,0 nog het halve koelvermogen nodig hebt tov Rc 2,5 om de inkomende warmte door het dak weg te koelen.
En daarmee kom je dus op het punt uit dat als je een jaren '30 huis hebt waar je 14cm PIR tussen de balken stopt stopt het er veel comfortabeler is dan een huis uit '92 - '12.
Over het algemeen vind ik huizen van 1990-2006 toch uiterst flut vanwege de lage plafonds en vele platte daken. Allebei zijn van de Satan wat mij betreft... Veel van die wijken verloederen ook snel. Ik las laatst nog een stuk. De strekking was dat met dingen als lage plafonds, lelijke duren, en (waar het stuk vooral om ging) betonpannen de boel erg snel verouderd, bewoners niet trots zijn op hun woning en navenant er dan ook weinig aan gaan doen.
Een rijtjeshuis van 5m breed en 10m diep heeft iets van 55 m2 aan dak. Dat gaat je alleen al 900 euro aan B-Keus PIRplaat kosten om naar Rc 6,0 te krijgen. Als de zolder toch nog niet afgetimmerd is zou ik het wel doen. 100 kuub gas is 80 euro, maar als je er toch airco hebt kun je daar ook het verbruik van halveren. En is het ook gewoon een luxe dingetje (comfort).
[
Voor 13% gewijzigd door
kabeltjekabel op 15-07-2019 20:09
]