Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Zwollenaar038
 • Registratie: Maart 2019
 • Laatst online: 11-06 19:39
Hoe wordt ik financieel weer gezond en hoe kom ik uit mijn burn-out, heeft iemand tips of ideeën voor mij?

Zoals de meeste mensen heb ik goede en mindere tijden gekend maar enkele jaren geleden ben ik in een vicieuze cirkel terecht gekomen waar ik na jaren ploeteren maar niet uit kom.

Een kort kijkje in mijn verleden; ik ben een veertiger, ik werkte als werkvoorbereider/ict’er voor 2 werkgevers en werk inmiddels zo’n 20 jaar als ZZP’er.

Ik ben een echte denker/troubleshooter. Er stroomt techniek door mijn bloed en programmeren is mijn 2e taal.

Ik sta voor iedereen klaar. Ik werk graag en wil overal het uiterste uit halen (goede eigenschap), ik denk graag mee en geef veel terug waardoor ik (valkuil) ook regelmatig te veel werk verzet (meer dan nodig is, perfectionisme).

Mijn klanten waren zeer tevreden en via mond-tot-mond reclame kreeg ik steeds meer klanten.

Op mijn hoogtepunt had ik als ZZP’er zo’n 200 MKB klanten (winkels, bouwbedrijven, kleine zelfstandigen en ook enkele particulieren) waarvoor ik hét aanspreekpunt was voor vele technische zaken (websites, nas systemen, voip telefonie, netwerken, internet, ip-camera’s, scripting, cloudoplossingen, enz.).

Vaak adviseerde, repareerde, programmeerde (VBA of Gsuite scripting, lua, cms) of regelde ik zelf een oplossing. Regelmatig werkte ik samen met derden en soms werd ik reseller voor een derde partij (cloud, voip, ip-cam’s, domotica). Voor de grotere klanten werkte ik wekelijks op locatie (en dagelijks teamviewer) voor een kleine klant eenmalig of slechts 1x per jaar.

Tot zover mijn verleden, nu mijn heden.

Ik werd steeds drukker, ik werd 24/7 gebeld, ook tijdens vakanties en op 1e kerstdag.
Eerst regelde ik een telefonische ‘boodschappendienst’ maar daar werden mijn klanten niet blij van.

Ik ben nooit super-commercieel geweest (ik gaf makkelijk wat extra uurtjes aan een klant) dus een vaste werknemer bij mij in dienst kon ik niet betalen en durfde ik niet aan. Wel regelde ik een vaste boekhouder en cloud-based administratie.

Nee zeggen (of opgeven) wilde ik niet dus ben ik 4x in een samenwerkingsverband gestapt, mijn ideale situatie; iemand voor de administratie, acquisitie, offertes e.d. zodat ik kan mij kan richten op datgene waar ik goed in ben techniek. Doordat ik zeer breed werkzaam was heb de juiste persoon helaas niet gevonden.

Ook samenwerkingen met andere bedrijven leverden helaas geen oplossing met voordeel voor beide partijen maar die vooral goed voelde voor de klant.

Ik merkte dat ik minder productief werd in hetzelfde aantal uren, ik ging mij slechter concentreren en putte mijzelf steeds verder uit (er ontstond stress).

De klant mocht er geen hinder van ondervinden dus ik ging idiote tijden werken (midden in de nacht, elke avond, geen vakantie) en ik ging lagere facturen maken voor juist meer gewerkte uren.

Er ontstonden steeds meer klachten (maagzuur, migraine, pijnklachten) waardoor ik minder goed bereikbaar werd. Dit wilde ik zelf oplossen door 80 uur per week te werken en regelmatig iemand in te huren.

Er kwamen steeds hogere medische kosten voor onderzoeken naar pijnklachten, coaching, psychologen, enz.

Ik deed er alles aan om lichamelijk en mentaal ‘gezond’ te blijven. Ik ging steeds meer sporten, ik had gesprekken met coaches. Ik volgde een duur holistisch traject met een combinatie van psychologen en groepsactiviteiten zoals sport.

Ook huurde ik inmiddels een kantoor buiten mijn huis om mijn werk en privé situatie maximaal te scheiden (één van de vele door mij uitgeprobeerde dure oplossingen tegen de opkomende burn-out).

Ondertussen bleef mijn inkomen steeds verder teruglopen (80 uur werken maar vergelijkbaar met 20 uur verdienen). Ons geld raakte snel op en het betalen van de vaste lasten en hypotheek werd steeds lastiger, ik bedoelde het allemaal goed maar de financiële druk werd steeds groter wat weer extra stress opleverde.

Ik ben niet iemand die snel financiële hulp vraagt (bijv. een uitkering) maar gelukkig had ik mijn zaken goed geregeld, ik had een AOV (verzekering voor ZZP’ers). Mijn klachten werden niet serieus genomen, de verzekering werd abrupt beëindigd. Ik had de jarenlang betaalde premie beter zelf kunnen sparen als potje voor slechte tijden.

Ik heb getracht om voor een werkgever te gaan werken maar na meerdere sollicitaties en informatieve gesprekken blijkt dat men het niet aandurft. Zelfs niet als ik aanbied op no-cure-no-pay basis of via een reintegratie regeling te werken.

Ook heb ik eraan gedacht om post te gaan sorteren of pakketjes te bezorgen maar dat durf ik niet aan met pijn en concentratieklachten. Ik wil geen auto ongeluk veroorzaken.

Ons spaargeld is op, we rijden in een 10 jaar oude auto met gebreken, ik heb nooit gegeven om dure spullen dus ik heb niets waardevols te verkopen. Abonnementen zoals kabel-TV zijn al opgezegd.

Mijn vrouw gaat er helemaal aan onderdoor. Ik ben mijzelf niet, mijn lontje wordt steeds korter en mijn concentratie en energie steeds minder er moet iets gebeuren!

Het belangrijkste is nu stress verlagen via een (klein) extra inkomen waardoor ik door meer zekerheid beter aan mijn gezondheid kan werken.

Alles doe ik eraan om mijn hoofd boven water te houden. Ik heb weer een samenwerkingsverband en ben continu aan het werk maar de onzekerheid werkt averechts voor mijn gezondheid. Het lukt steeds nét om boven water te blijven maar op het financiele randje leven en steeds herinneringen ontvangen voor de vaste lasten is niet prettig.

Naast mijn ZZP werk zou ik graag parttime iets willen ondernemen.

*knip oproep*

Mijn positieve kenmerken:
(de minder handige zoals soms te perfectionistisch staan hierboven al)

Opleiding: MTS elektronica en ICT-studie (4 jaar avondschool)
Affiniteit met ICT, techniek en domotica (zwave, lua, fibaro)
25 jaar ervaring (CMS websites, nas systemen, voip telefonie, netwerken, internet, ip-camera’s, programmeren/scripting, cloudoplossingen, enz.)
Troubleshooter (analytisch sterk)
Geen nerd, empathisch goed ontwikkeld
Correct ABN, representatief, vlot en beleefd
Ik programmeer graag (VBA, LUA, Google script)
Sterk in netwerken, ik maak makkelijk contact en kan enthousiast zijn
Ik ga makkelijk met mensen om (vertaalslag techniek naar jip-en-janneke taal)
Denk graag mee (de persoon tussen de uitvoerend programmeur en de klant)
Diverse ideeën voor het maken van mobiele apps
En ik heb een idee klaarliggen voor een website die omzet kan genereren.

Algemene reacties graag in dit forum zodat iemand anders er ook iets aan heeft, een aanbod voor werk kan via een privé bericht.

Alvast bedankt!

[Voor 0% gewijzigd door Rukapul op 05-03-2019 20:14]


 • SmurfLink
 • Registratie: Juni 2016
 • Niet online
Is het niet verstandiger om de ziektewet in te gaan? Je bent overduidelijk nog lang niet van die burn out af, die ga je ook niet meer afwenden... Dan krijg je in ieder geval een uitkering om je financien mee af te dekken zolang je nodig hebt te herstellen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Ascension
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 21:41
SmurfLink schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:28:
Is het niet verstandiger om de ziektewet in te gaan? Je bent overduidelijk nog lang niet van die burn out af, die ga je ook niet meer afwenden... Dan krijg je in ieder geval een uitkering om je financien mee af te dekken zolang je nodig hebt te herstellen.
Als ZZP-er (eenmanszaak) kan je geen aanspraak maken op de ziektewet omdat je er ook nooit premies voor hebt betaald. Daar moet je een AOV voor afsluiten die in het geval van TS helaas moeilijk doet. Met betrekking tot het abrupt eenzijdig opzeggen van de AOV kan je wellicht nog iets mee doen, hier zou je misschien juridische hulp voor in kunnen schakelen want dit klinkt wel erg oneerlijk.

Verder denk ik dat er met jouw kwaliteiten sowieso een leuke baan in loondienst te vinden moet zijn, dan mis je misschien wel het ondernemerschap maar denk dat het je een hoop meer rust geeft.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • enverlin
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Dus het ging niet goed met je, je bent meer gaan werken en het werd alleen maar erger (burn-out).
Je denkt dat je burn-out over is, en dus wil je weer meer gaan werken?

Als ik dit zo lees (IANAD) ben je nog lang niet uit je burn-out en zou ik zeker geen extra werk erbij nemen.
Ik denk dat structuur en stabiliteit nu belangrijker is.

 • Jaaap
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Als je geen nee kan zeggen moet je zeker niet als ZZP'er aan de slag gaan.
Stop met die onzin en vraag een uitkering aan (bijstand?).
Als je huis meer dan 2 ton waard is: ruil je huis in voor een goedkoper exemplaar.

Ben ik nou zo dom of zijn jullie nou zo slim?


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 24-06 15:36

t_captain

Moderator General Chat
Neem een coach in de arm.

Ga eens sparren over belangrijke vragen. Waarom ben je ZZP-er? Waarom stel je geen grenzen? Welke stijl van werken past bij je? Etc.

 • Hankie0412
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 20-05 12:44
Focus op kwaliteit en niet op kwantiteit. Klanten betalen meer voor kwalitatieve ondersteuning dan ik doe het er een beetje bij. Als jij toch een groot verzorgingsgebied wil bereiken kun je op abonnementsbasis gaan werken en spreek vooral een SLA af.

Zorg eerst dat het in je hoofd in orde is en zet dan pas de volgende stap.

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
Zo te lezen moet je eens je hele ZZP bedrijf op papier gaan zetten en dan kijken welke klanten en diensten je leuk vind om te doen, 200 klanten is waanzin voor een ZZP-er. Zorg dat je er 5-10 hebt die leuk werk geven en goed betalen. Voor veel ondernemers is 40-50k winst per jaar genoeg om een leuke boterham te verdienen. Verder gewoon elk uurtje factureren, want met aardig zijn kan je de hypotheek niet betalen. Ook voor vrienden en kennissen dingen doen, zo snel mogelijk mee stoppen, die kosten vaak veel tijd en stress en daar zit je gewoon niet op te wachten.

Verder even heel goed leren om NEE te zeggen, ook tegen bestaande klanten. Met een beetje geluk kan je de klanten die jij niet meer wilt hebben doorverkopen aan een concurrent.

Ik ben zelf ook ZZP-er en weet van mezelf dat ik redelijk gevoelig ben voor stress en wil altijd alles zelf doen en nam eerder ook teveel hooi op mijn vork (2000+ uur per jaar werken) maar dat heeft bij mij geresulteerd in een half jaar burn-out waar ik nu nog lichamelijke klachten van heb.
Ik heb het roer omgegooid en werk nu 30-35 uur per week en doe bijna alleen nog maar klussen die ik leuk vind voor klanten die goed en op tijd betalen. Kleine klusjes van een week of zo doe ik gewoon niet meer. Voor dat soort klusjes kan je 40 uur factureren maar kosten je onderhand 80 uur met al het geregel, gezeur en gedoe er omheen.

PS. als je meer zekerheid wilt hebben kan je onderhoudscontracten afsluiten met je klanten.
Bijvoorbeeld 100 uur voor 5000 euro, 200 uur voor 9000, 300 uur voor 12500, dan heeft de klant er ook baat bij om extra uren af te nemen, jij kan het allemaal wat beter plannen en je hebt wat meer zekerheid.

[Voor 9% gewijzigd door Ernemmer op 05-03-2019 15:02]


Acties:
 • +17Henk 'm!

 • Bulder
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 22:43
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
Ik werd steeds drukker, ik werd 24/7 gebeld, ook tijdens vakanties en op 1e kerstdag.
Eerst regelde ik een telefonische ‘boodschappendienst’ maar daar werden mijn klanten niet blij van.
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
Ik ben nooit super-commercieel geweest (ik gaf makkelijk wat extra uurtjes aan een klant)
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
Nee zeggen (of opgeven) wilde ik niet
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
Naast mijn ZZP werk zou ik graag parttime iets willen ondernemen.
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
Diverse ideeën voor het maken van mobiele apps
Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 14:22:
En ik heb een idee klaarliggen voor een website die omzet kan genereren.
Als ik je één tip mag geven, van één ondernemer aan de andere; focus.

Focus op klanten die positief zijn voor je cashflow en je gestel. Bel je hoofdpijn-klanten op die je wel zondagochtend bellen maar vervolgens moeilijk doen over tientjes op de factuur, en zeg ze dat je de samenwerking stopt. Vaak zorgt 20% van je klanten voor 80% van de omzet. Bel (een deel van) die andere 80% en verwijs ze lekker door naar een concullega. Mochten ze dat écht vervelend vinden, dan kun je altijd nog een hoger (lees: normaal) tarief afspreken met een goede afspraak over bereikbaarheid en geleverde service. Je bent je klanten verder niets verplicht, het zijn je vrienden/familie niet.

Focus op één type werkzaamheid of niche. Volgens mij wil je alles door elkaar doen om zoveel mogelijk klanten te pleasen en business op te pakken. Kies een type werkzaamheid waar vraag naar is en je al bewezen hebt er goed geld mee te kunnen verdienen. Zeg al het andere af. Stop met zijprojectjes, nieuwe ideeën of je verdiepen in nieuwe werkzaamheden. Dat is een luxe voor wanneer je alles volledig op de rails hebt en je verveeld begint te raken met de dingen die je doet. Het lijkt contraproductief om werk te weigeren, maar het is voor mij de beste stap die ik in jaren heb gemaakt. Bijkomend voordeel; als specialist weten nieuwe klanten je véél beter te vinden.

Focus op jezelf. Ja zeggen tegen je klant, is meestal nee zeggen tegen jezelf. Als je dat vaak genoeg blijft doen komt (/blijft) een burnout vanzelf. Mijn telefoon staat uit in het weekend, op vakantie en op feestdagen. Als je klanten dat niet trekken gaan ze maar naar de concurrent; als je 200 klanten tegelijk hebt gehad en je nog niet met pensioen kan, betalen ze je bij lange na niet genoeg om je 24/7 te mogen claimen.

Als het op ondernemen aankomt, doe je jezelf echt te kort door altijd aardig te blijven. Dat betekent niet dat je direct een lul moet worden, maar stel duidelijke grenzen en laat je klanten daar geen millimeter overheen komen.

 • BrockOlee
 • Registratie: April 2017
 • Laatst online: 18:17
Als ik je verhaal lees lijkt het erop dat je niet goed voor jezelf en voor anderen grenzen aangeeft.
Structureel 80 uur werken vind ik zelfs voor een ondernemer aan de pittge kant om jaren vol te houden.
Ik zou verwachten als je echt zoveel klanten hebt als ZZPer dat het je ruimte geeft om te cherrypicken en de interessantste en best betalende uit te kiezen. niet om door een massa aan klanten compleet geleefd te worden.
Daarnaast vind ik heb apart dat je voor 80 uur werkt en voor twintig uur verdient. vergat je facturen te sturen of erachteraan te gaan? Nam je klussen (goedkoop/gratis) aan met de belofte van meer werk in de toekomst? Was je populair omdat je te goedkoop was?

Als ik je verhaal lees ben je nog niet helemaal uit die burnout, dus is het goed om te kijken waarom het mis ging, wat je daar zelf in de toekomst aan kan doen, dat lees ik terug niet in je verhaal.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Yucon
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 22:03

Yucon

*broem*

BrockOlee schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 16:24:
Daarnaast vind ik heb apart dat je voor 80 uur werkt en voor twintig uur verdient. vergat je facturen te sturen of erachteraan te gaan? Nam je klussen (goedkoop/gratis) aan met de belofte van meer werk in de toekomst? Was je populair omdat je te goedkoop was?
.. factureer je wel al je werk? Ik zie wel eens vaker dat de neiging hebben alleen de tijd te willen factureren die ze vinden die ze er aan zouden mogen besteden. Ondertussen blijkt dat stiekem de absolute netto tijd in het meest positief denkbare scenario is. Dat is niet realistisch. En als je ergens 40 uur aan werkt zou je onder normale omstandigheden ook gewoon 40 uur moeten factureren. Ook al vindt een stemmetje diep in je hoofd bijna principieel dat het ook in de helft had moeten kunnen.

Nog iets anders trouwens. Als ik het zo inschat wil je al die klanten bedienen omdat je mensen wil helpen. Maar zeg eens eerlijk, zijn ze nu echt met deze situatie geholpen? Daarnaast zullen de meeste klanten niet van je verwachten en zelfs niet eens willen dat je jezelf over de kop werkt. Als ik het zo lees ben je niet "nog niet helemaal hersteld van een burnout" maar meer "pas in het voorstadium van een echte knalharde burnout". Je gedrag past niet bij iemand die het al ver achter de rug heeft. Wel m'n complimenten voor het feit dat je hulp gezocht hebt.. maar maak jezelf alsjeblieft niet wijs dat je er al bent.

[Voor 26% gewijzigd door Yucon op 05-03-2019 21:17]


 • pjot1
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 22:38
Pfoe, wat een verhaal. Zoals ik het lees heb je heleboel goede eigenschappen. Helaas zijn die eigenschappen ingrediënten voor een burnout. Perfectionistisch, er zijn voor anderen en jezelf wegcijferen. Allemaal niks mis mee, maar je moet uitkijken dat je er niet in doorslaat. Probeer daaraan te werken, een stukje assertiviteit zeg maar. Ik ben zelf nu bijna een jaar uit m'n burnout en heb heel veel gehad van een psychosomatisch oefentherapeut. Af en toe moet je ook nee kunnen zeggen. Succes ermee! :(:)

Ik kan alles, moet het alleen nog leren.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • FreezeXJ
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 22:02

FreezeXJ

DPC-Crew

Mooooh!

Stap 1: beperk je totale werk tot 10-20 uur in de week. Je hebt nog steeds een burn-out, en die hou je in elk geval tot het einde van het jaar, geen excuses. Als je vrouw zegt dat je weer normaal bent, kun je verder denken. Tot die tijd ben je ziek, en doe je het minimale.

Aangezien je voor 200 bedrijven werkt(e) kun je daarvan rustig 190 uitzwaaien, en de keuze is aan jou welke dat zijn. Betalen ze slecht, bellen ze je vaak 's avonds of is hun serverhok muf? Doei! :w

Vooral: wees niet bang om ze te verliezen, je hebt al bewezen meer werk te kunnen krijgen dan je ooit aan kunt.
Verder eens met de posters hierboven...

"It takes but one foe to breed a war, master Warden, not two. And those who have not swords can still die upon them" - Eowyn


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • BiLLY_daKid
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 23:56
Breng structuur aan op een manier die jou past. Bijvoorbeeld: zet je 200 klanten in een Excel. Vier kolommen: gemaakte uren, omzet, target klant (goede omzet, leuke omgeving, nieuwe dingen).
Behoud de klanten die goed betalen, waar je plezier aan beleeft en waar je je kan ontwikkelen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Al met al komt het hier op neer, met de caveat - zo hard misschien ook - dat je geen ondernemer bent. Ook al heb je je in die positie bewogen.

Het komt heel erg dicht in de buurt van een aantal situaties van oud werknemers, die ook in velden van techiek, metaal en infrastructuur, als zzp / pseudo ondernemer aan de slag zijn gegaan - maar teveel mens bleken om bestendig ondernemer te kunnen zijn over twintig jaar van veranderingen in dynamiek en condities heen.

Een aantal van hen is er in geslaagd om terug stabiel fundament op te bouwen, maar stuk voor stuk in positie van deeltijd werkverband, veelal in combinatie met coaching en vrijwilligerswerk. Met langzame opbouw / herstel. Een van hen is er niet meer, een tweetal anderen zit nog diep in proces van afbraak en verlies.

Denk er eens over na, maar niet alleen.

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • JukeboxBill
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 00:52
Het meeste is al gezegd. Daar heb ik weinig aan toe te voegen.
Wanneer je er weer boven op bent gekomen heb ik het volgende advies:
Mijn broer is ook ZZP, weliswaar op een heel ander vakgebied, maar die heeft de stelregel: als het aantal klanten toeneemt, dan gaat het uurtarief omhoog. Lastige klanten, die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, lopen dan weg.
Zo hou je balans in het aantal uren en het inkomen.

[Voor 11% gewijzigd door JukeboxBill op 05-03-2019 17:29]

Soms ben ik bijna gelukkig


 • DjoeC
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 23-06 10:07
Als ervaringsdeskundige: Neem tijd voor jezelf. Het kiezen voor ZZP-schap heeft consequenties waaronder het kunnen dragen van kosten als je uitvalt. Huisarts hoort 1e (uit basisverzekering gedekte) aanspreekpunt te zijn, ook voor 1e lijns GGZ.

Ik begrijp dat je je klanten niet met de consequenties wilt laten zitten MAAR dat mag nooit ten koste gaan van je eigen gezondheid. En dus: Radicaal afstand nemen onder begeleiding van 1e lijns gezondheidszorg.

Na een bepaalde periode kijk je wat mogelijk is. Er is ontzettend veel vraag in de IT naar goede mensen. Als je inderdaad ooit in dienst zou willen gaan, begin dan via - bijvoorbeeld - een uitzendbureau bij een IT helpdesk bij een grote onderneming of overheidsorganisatie. Als je goed bent in je vak zullen ze je zeker willen houden, lees: na geruime tijd een baan willen aanbieden. Mijn werkgever doet dat iig. Wat er daarna gebeurt is vooral van jezelf afhankelijk.

Bedenk dat je, als je een vaste baan zou willen (voorzieningen, betaald langdurig ziek zijn) niet al te lang moet wachten. Zodra je leeftijd met een 5 begint wordt dat "moeilijk". Ja, je mist een mate van zelfstandigheid maar je krijgt er misschien een (gezins)leven voor terug.

ZZP zijn in leuk in je goede jaren als de energie eindeloos is en de gezondheid optimaal. Er komt - kwam voor mij in ieder geval - een kantelpunt waar andere dingen belangrijker worden en geld en klanten echt naar het tweede plan gaan.

Ik wens je veel sterkte en wijsheid! Denk aan jezelf en je gezin, als je nog niet over je burnout heen bent - en zo klinkt het mij een beetje in de oren - ben je nog niet aan toe om levensveranderende keuzes te maken en die door te zetten.

 • aevitas1
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 16-06 20:06
Nog steeds bezig met mijn eigen burn-out wat gelukkig al veel beter gaat de laatste 3 maanden..

* Zet jezelf op 1. Klinkt heel egoistisch maar dat moet gewoon. Als je te moe bent om iets aan te nemen qua werk, doe dit niet. Het lastigste voor mensen zoals ons is de rem erop gooien, zodra je hier de baten van in gaat zien wordt het makkelijker.
* Probeer kostte wat het kost je werksituatie te verbeteren. In mijn geval was dat een baanwissel, wat meteen al enorm veel stress weghaalde bij mij. Momenteel heb ik nogsteeds last van de focus/concentratieproblemen en vermoeidheid die hiermee gepaard gaat. Iedere maand doorlopen met een burnout is 1-2 maanden revalidatie, dat begin ik zelf ook steeds meer in te zien..


Ik dacht meer tijd te hebben voor deze post maar moet er helaas vandoor. Hopelijk heb je er in ieder geval iets aan en ik wens je veel sterkte toe!

Anoniem: 567735

Even voor het plaatje... je hebt je hier in oktober 2017 ook al eens op het forum gemeld?

Ik wil je één ding meegeven, en dat is een uitspraak van Goethe:
In der Beschränkung zeigt sich erst den Meister
Dat geldt voor heel veel, niet alleen voor het aannemen van taken.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Zwollenaar038
 • Registratie: Maart 2019
 • Laatst online: 11-06 19:39
Allereerst allemaal bedankt voor de hartelijke en uitgebreide reacties!
Fijn dat onbekenden nog echt even tijd voor elkaar vrijmaken.


-------

@enverlin
Dus het ging niet goed met je, je bent meer gaan werken en het werd alleen maar erger (burn-out). Je denkt dat je burn-out over is, en dus wil je weer meer gaan werken?
Ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest. Het is niet het plan om meer te gaan werken. Ik ben op zoek naar duidelijkheid en meer (financiele) zekerheid. Dat zou ik graag doen door (tijdelijk) parttime voor een werkgever te gaan werken.

Bijvoorbeeld 3 ochtenden voor een school of groot bedrijf, ondersteunen bij de ICT afdeling maar als er daarnaast een lampje opgehangen/vervangen moet worden vind ik dat ook geen probleem.

Ik heb inmiddels 70% van mijn vaste klanten vaarwel gezegd. Deels overgedragen aan conculega’s, deels voorgesteld aan ZZP’er waarmee ik een samenwerking had en daarnaast heb ik tegen de minder leuke (lees klanten waarbij je het nooit goed kan doen) gezegd dat ik stopte met werken voor deze klanten en dat ze op zoek dienen te gaan naar iemand anders.

Door deze (zeer moeilijke en rigoureuze stap) heb ik ruimte gemaakt voor werkzaamheden die ik graag doe maar daardoor heb ik nu vrijwel geen inkomsten meer, vandaar de wens om parttime iets te gaan doen.

@Jaaap
Stop met die onzin en vraag een uitkering aan (bijstand?) Als je huis meer dan 2 ton waard is: ruil je huis in voor een goedkoper exemplaar.
Wij hebben keihard moeten knokken voor ons huidige huis, ik ben bijvoorbeeld 2 jaar bezig geweest met het verkrijgen van een hypotheek (bij ZZP’er gaat dat soms wat minder makkelijk) en tevens hebben wij (mijn vrouw en ik maar ook familie) een heleboel geklust en verbouwd, dat geef je niet 'zomaar' op. Ook zou ik in mijn huidige situatie helemaal geen hypotheek kunnen krijgen.

Ik zit door de burn-out al niet zo goed in mijn vel, mijn vrouw wordt ook af en toe gek van mij. Als we dan ook nog ons huis moeten opgeven en in een flatje moeten gaan wonen kunnen we beter gelijk een echtscheiding aanvragen.

@t_captain
Neem een coach in de arm.
In mijn tekst staat letterlijk:
Ik deed er alles aan om lichamelijk en mentaal ‘gezond’ te blijven. Ik ging steeds meer sporten, ik had gesprekken met coaches. Ik volgde een duur holistisch traject met een combinatie van psychologen en groepsactiviteiten zoals sport.
Inmiddels heb ik gesproken met 3 coaches, 2 psychiaters en 6 psychologen. Ik weet dan ook goed wat ik wel en niet goed gedaan heb maar het herkennen en de erkenning van de situatie en daarna het herstel van de burn-out heeft tijd nodig, daarbovenop komt nog het herstel van de lichamelijke (pijn)klachten door het steeds weer overbelasten van je lijf. Aangezien ik zonder werk geen geld heb (zie het stukje over AOV) moet ik blijven doorwerken. Daarom ben ik op zoek naar zekerheid via een (tijdelijke, parttime) baan.

@Fable
200 klanten is waanzin voor een ZZP-er. Zorg dat je er 5-10 hebt
Dat heb ik inmiddels gedaan, zie mijn reactie op @enverlin

@bramm90
Focus...
Goed verhaal, helemaal mee eens al kwam ik er ‘iets’ te laat achter…..
Bel je hoofdpijn-klanten op
Dat heb ik inmiddels gedaan, zie mijn reactie op @enverlin

@BrockOlee & Yucon & alle anderen
80 uur werkt en voor twintig uur verdient
Ik bedoelde in mijn verhaal te zeggen; doordat mijn concentratie, focus en energie steeds minder werd ging ik steeds langer doen over dezelfde opdracht (meer uren voor hetzelfde geld). Aangezien ik geen 160 uur per week kon werken werkte ik heel veel voor steeds minder geld.
dus is het goed om te kijken waarom het mis ging, wat je daar zelf in de toekomst aan kan doen, dat lees ik terug niet in je verhaal.
Dit ben ik aan het doen met mijn huidige coach en hier neem ik nu zelf ook tijd voor. Ik heb de ‘hoofdpijn klanten’ vaarwel gezegd en ik sta niet meer 24/7 voor iedereen klaar. Consequentie is wel dat ik daardoor in deze overgangsfase financieel niet rond kan komen.

@Virtuozzo
dat je geen ondernemer bent
en
Denk er eens over na, maar niet alleen.
Klopt het, lees ik het goed. Ben jij een ondernemer/werkgever?

Tja, daar heb ik vaak en veel over nagedacht en ook over gesproken met coaches, klanten (tevens ondernemers) en vrienden.

Ik heb wel zo’n 20 jaar kunnen leven van mijn ZZP werkzaamheden dus ‘een beetje’ ondernemer was ik blijkbaar wel. Maar het klopt inderdaad dat ik niet keihard ben en niet over lijken ga (wil gaan).

Ik had graag een samenwerking willen hebben met iemand die de acquisitie, boekhouding en zakelijke klantcontacten deed. Ik denk dat we dan een gouden team waren geweest maar zo’n persoon kom je maar eens in je leven tegen (mits je geluk hebt).

@DjoeC & Aevitas1
Neem tijd voor jezelf
en
Zet jezelf op 1
Dit heb ik inmiddels gedaan, zie mijn andere opmerkingen hierboven.
Het was een lastige en zware stap om klanten vaarwel te zeggen maar het was nuttig/noodzakelijk en ik weet zeker dat het ondanks de lastige periode waar ik nu doorheen ga ruimte vrijmaakt voor een nieuwe start.

 • Batavia
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 25-06 18:44
Is gewoon (fulltime) in loondienst gaan een optie? Dan krijg je iedere maand een vaste belediging maar houd het werk ook een eind op na 40 uur. (Of het is in iedergeval niet jouw probleem als je na 40 uur stopt). Als ik je verhaal zo hoor vraag ik me af of een partime baan je gaat helpen als je daarnaast fulltime gaat ondernemen.

En je zegt dat je een idee hebt voor een website om omzet te genereeren. Wat houd je tegen als je zegt dat inkomen is wat je mist.

Ik vraag me ook af of hoe je aan 200 klanten komt. Doe je echt je werk voor een appel en een ei of kan je daar nog je tarief verhogen?

[Voor 52% gewijzigd door Batavia op 05-03-2019 21:40]


 • stftweaker
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 18:53
peltco schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 21:33:
I.

En je zegt dat je een idee hebt voor een website om omzet te genereren. Wat houd je tegen als je zegt dat inkomen is wat je mist.
Omdat aan klanten komen niet zo heel erg simpel is als ZZPer. Traffic kost of tijd, of kost geld. En geld is er niet en tijd ook niet :) Dan is traffic nog maar 1 van de punten. Dan moet er gekeken worden naar kosten per lead en kosten per conversie. En dan komt de rest er ook allemaal nog bij kijken :)

Ow en betreft TS
Een gouden tip: Focus focus focus. Wees er niet voor alles. Maar wees er voor 1-2 dingen(producten / diensten waar je veel plezier in heb en die geld opleveren)

Een lead zal eerder in zee gaan met een specialist dan met iemand die alles kan.

How are you doing?


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
[b]Zwollenaar038 schreef op dinsdag 5 maart 2019 @ 21:04:

@Virtuozzo


[...]
en
[...]

Klopt het, lees ik het goed. Ben jij een ondernemer/werkgever?
Ja, en nee. Tegenwoordig zit ik in een heel ander domein (EU, EEAS), daarvoor was ik actief in bankwezen en als investeerder & ondernemer. Met name vanuit die twee laatste perspectieven herken ik de prikkels die je signaleert, maar ook de bottlenecks die je aangeeft.
Tja, daar heb ik vaak en veel over nagedacht en ook over gesproken met coaches, klanten (tevens ondernemers) en vrienden.

Ik heb wel zo’n 20 jaar kunnen leven van mijn ZZP werkzaamheden dus ‘een beetje’ ondernemer was ik blijkbaar wel. Maar het klopt inderdaad dat ik niet keihard ben en niet over lijken ga (wil gaan).
Ja, maar ook nee. Je bent, zoals velen, in een positie gekomen waar je prikkels kreeg om als ZZP aan de slag te gaan, onder de marketing van ondernemerschap, terwijl het een volledig andere positie is. Zelfs al komt het aanwaaien in ZZP, het is en blijft een afhankelijkheidspositie die niet vergelijkbaar is (fiscaal, praktisch, realistisch) met ondernemerschap. Een ZZP'er is ondernemend, maar geen ondernemer.

Daarbij, uit je betoog komen sterke menselijke aspecten naar voren. Die sieren je, die geven kracht, maar vormen ook risico. Ze komen ook niet zonder prijs.

Hoe zuur en hard als het misschien klinkt, dat subtiele verschil tussen ondernemend en ondernemer is significant. De ondernemer pakt aan en verzamelt expertise en instrumentatie om vanuit doelstelling en methodiek de uitdaging om te (laten) zetten in winst, reservering en opbouw. De ondernemende wil dat ook wel, maar is degene die het werk doet. Simplistisch gesteld, zeker, maar ter illustratie van het onderscheid hier.

Jij pakt het aan, doet het werk, maar draagt ook het werk én de klant. Dat kost op meer dan één manier, en net zoals in een ander domein de bestuurder doordraait ten gevolge van te lang doorgaan als manager kost het jou in jouw domein net zo hard. Je bent een mens, maar je bent ook de component en de machine in jouw dynamiek.

Je bent in deze geen uitzondering trouwens. Het ZZP concept is instrumentatie van onze spreekwoordelijke kant in de toolbox van werkgeversperspectief voor kostenbeheersing arbeid. Niets meer, niets minder. Daarom de marketing, en de valstrik van het geloof daarin. Zolang ons collectief model staat en valt bij kostprijs arbeid zal dat zo blijven.
Ik had graag een samenwerking willen hebben met iemand die de acquisitie, boekhouding en zakelijke klantcontacten deed. Ik denk dat we dan een gouden team waren geweest maar zo’n persoon kom je maar eens in je leven tegen (mits je geluk hebt).
Dat is netwerk en opbouw van relaties. Persoonlijk denk ik, n.a.v. je (beperkte) verhaal hier met klik van gekende verhalen van eigen voormalig werknemers die in ZZP trajecten terecht kwamen, dat je waarschijnlijk meer baat hebt bij makkelijker mens te kunnen zijn.

Inkomen vereist, absoluut. Maar bestendig, draagbaar, want je blijft een prijs betalen. Ideaal zou een situatie zijn waar je een deeltijd participatieverband hebt met een onderneming, waar jij jouw deel draait op hun fundament zogezegd, met afspraken over baten/kosten/delen. Om daarnaast (deeltijd) iets volledig anders elders te doen om de cumulatieve schade van burnout langzaam af te bouwen. Of dat nu als vrijwilliger ergens is, of wat dan ook.

Misschien bekijk ik het teveel vanuit de situatie van mijn voormalig werknemers met vergelijkbare situaties, dat kan. Misschien ben ik ietwat hard, dat kan ook. Maar goed, voor wat ik hier zie, herken ik meer ondernemend dan ondernemer, meer doener dan planner, meer aanpakken dan opbouwen - als je dan tegen de lamp loopt omdat je een mens blijkt te zijn, omarm dat.

Ben die mens, werk van daaruit prioriteiten uit. Verlies je niet in de andere kant van de munt. Kijk eens rond, shop eens rond, het zou mij niet verbazen als in je netwerk al partijen zitten die aan bovenstaande kunnen voldoen.
Edit. Ik heb nog eens zitten nadenken. Als je zakelijk-zelfstandig actief wil blijven (met de aanbeveling van beperking vanuit lering trekken), dan is het misschien een idee om eens contact op te nemen met de hedendaagse iteratie van Jan Klevering's oude stichting Kleinnood, het OKB - Ondernemersklankbord.

Kort gezegd, regionaal verdeeld netwerk van zowel ondernemende mensen als ondernemers die zowel expertise als ervaring als netwerk delen. Toegankelijk, gedegen, maar ook realistisch.

Het staat vrij om aan te kloppen en hoofden bij elkaar te steken. Ga je verder, zie je (samen) opties voor een traject, dan kost dat - als ik het mij goed herinner - €150,- aan donatie (in aftrekbare toepassing).

Naast loopbaan baat ik in eigen tijd een gemeenschapscentrum uit, een aantal oud werknemers is via die ingang richting OKB gegaan. Voor een was dat een traject van ondersteuning voor verkoop van zijn zakelijke activiteiten, bij een ander was het advies voor professionalisering voor behoud van balans tussen mens en zaak. Anderen zijn via via weer uit ZZP kokers geklommen om via OKB netwerk dienst- of participatieverbanden aan te gaan. Het is niet het enig dergelijke initiatief of netwerk, vaak voorzien lokale of regionale overheden ook ingangen voor vergelijkbare initiatieven.

[Voor 14% gewijzigd door Virtuozzo op 06-03-2019 10:38]

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.

Pagina: 1Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee