Anoniem: 258387 schreef op dinsdag 29 januari 2019 @ 21:05:
Laat ik vooropstellen dat ik een absolute autonoob ben. Ik weet nergens wat van, bij elk rammeltje of kraakje rijd ik naar de garage die het maakt en me na afloop een rekening stuurt.
Men zegt vaak dat auto's waarvan de motor koud is sneller slijt. Het zal vast door de olie komen die nog niet op temperatuur is waardoor de smering niet optimaal is.
Ik rijd in een auto waar er ongeveer 8 liter motorolie in het blok zit. Dat duurt natuurlijk ontzettend lang voordat dat warm is en in feite zou mijn auto dan sneller slijten dan een auto met een kleinere motor en dus minder motorolie.
Het vreemde is echter dat ze vaak zeggen dat 6 cilinder motoren lang mee kunnen gaan omdat die helemaal niet zo hard hoeven te werken. Maar die slijten dan toch juist weer meer bij een koude motor dan een auto met een kleine motor?
Wat kun je dus beter rijden? Een 6 cilinder die als hij warm is niet heel hard hoeft te werken maar waarbij het lang duurt voordat alles op bedrijfstemperatuur is of een 4 cilinder die sneller warm is maar misschien harder moet werken.
Welke auto slijt in verhouding sneller? (er even van uitgaand dat ze beide volgens schema worden onderhouden)
En als ik hier het antwoord op mag vinden kan ik weer rustig sloapn

Even kort samengevat: Beide beweringen kloppen.
Koude olie is stroperiger dan warme en de motor heeft meer moeite om dat rond te pompen naar de delen waar het nodig is.
Aan de andere kant is moderne olie lang niet zo stroperig als vroeger, waardoor koudstarts lang niet zo erg meer zijn als 30 jaar geleden.
Het verhaal dat een grote motor minder hard hoeft te werken is ook waar.
Sowieso draaien grote motoren vaak lagere toerentallen dan kleine omdat ze niet hoeven te compenseren voor laag koppel (wegtrekken) en laag vermogen (op snelheid zijn).
Effectief beweegt er dus veel minder en op lagere snelheden waardoor wrijving minder is.
Daarbij maakt olie een dun laagje op de onderdelen die weer weggeveegd wordt door beweging (daarom pomp je steeds opnieuw olie rond om weer aan te vullen). Een kleine motor zal grotere druk produceren in de cylinders bij het wegtrekken, waardoor b.v. de zuigerringen harder tegen de cylinderwanden worden gedrukt. Daardoor schraapt de olie sneller weg.
De combinatie van koude olie moeilijker rondpompen en het hardere schrapen maakt dat een kleine motor in theorie sneller verslijt als die vaak koud is.
Nu zijn er op het vlak van chemische techniek ook enorme stappen gemaakt, wat betekent dat olie beter gerafineerd is, vloeibaarder is bij koude temperaturen, allerlei extra toevoegingen bevat om de 'filmstrength' (hoe goed het laagje blijft zitten) te vergroten, etc etc.
Kortom, met moderne olie zijn de effecten op z'n minst veel kleiner, danwel nihil te noemen.
Ernemmer schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 09:52:
[...]
Ik denk dat het type motor meer uitmaakt dan de grootte van de motor als het gaat om slijtage. Ook zie ik maar heel weinig auto's die kosten hebben aan de motor, vaak zijn het alle dingen er omheen die kapot gaan of slijten.
Er vanuit gaande dat het om normale cylinder lijn of V motoren, zit overal dezelfde baklading ervaring en innovatie achter. Dus ja, je observatie dat er niet vaak interne schade aan motoren is, kan wel eens kloppen.
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, denk aan bepaalde series VW TFSI motoren met issues met de zuigerveren en daar aan gerelateerd olieverbruik.
Andere typen, zoals b.v. een Wankel of Boxer, hebben zo hun eigen issues maar zijn ook vrij sterk ondervertegenwoordigd in de nederlandse auto-vloot.
True schreef op woensdag 30 januari 2019 @ 09:50:
[...]
De crux zit 'm ook niet in hoeveel kilometers er te rijden is met zo'n klein blokje. Maar meer dat je met een klein blokje over het algemeen een kleinere auto hebt en de auto eerder afgeschreven hebt waardoor je de auto ook sneller weg kunt doen. Als je echt veel kilometers rijdt dat je in 10 jaar van 0 tot 300dkm rijdt dan is er meestal ook wel weer geld voor een grotere auto en dus ook een groter motorblok.
Er is geen reden waarom je met een klein motorblok echt die kilometers gaat rijden, behalve als je die paar cent per kilometer wilt bezuinigen.
Dit is ook absoluut waar. Een kleine auto kost minder en flikker je ook makkelijker op de sloop zodra er wat aan scheelt.
Aan de andere kant kúnnen moderne kleine autotjes echt wel tonnen rijden als je dat zou willen en het onderhoud er in wil steken.
Zo heb ik een Corsa B uit 1998 op 270dkm gezet en motorisch issie nogsteeds niet versleten (hij leeft nog op t moment

)
Die paar cent bezuinigen die je noemt zijn voor mij ook precies de beweegreden geweest om zo'n klein gebakje te rijden en zoveel kilometers ermee te maken.
Ik reed financieel zuiniger (vaste lasten, benzine, onderhoud, alles bij elkaar) dan de kilometervergoeding van m'n werkgever. Dat had ik met een grotere auto nooit voor elkaar gekregen.
Als je op een minimaal inkomen zit, kan zoiets prima een extra inkomstenbron zijn.
Klopt, maar grotere motoren worden vaak gekoppeld aan een andere versnellingsbak met een vertanding waarmee de motor beter tot zijn recht komt

Dus in de praktijk zal een V6 inderdaad lagere toeren draaien dan een I4

[...]
Vraag ik me af; mijn Japanse 4-turbo was aanzienlijk later op temperatuur dan mijn huidige Duitse 6-TFSI.
Natuurlijk zullen de ontwerpers "zo snel mogelijk" voor ogen hebben maar er zijn meerdere factoren die wel/niet een bedrijfstemperatuur beinvloeden.
[
Voor 35% gewijzigd door
McKaamos op 30-01-2019 10:14
]