Teijgetje schreef op zaterdag 24 november 2018 @ 20:18:
[...]
Ja dat is wel andere informatie die je verstrekt.
Jij zegt min of meer dat binnen SEPA de overboeking uiterlijk de volgende dag (D+1) is.
Zowel de Belfius als de ING, beide betreffende banken, zijn gebeld door TS. Beiden geven aan dat het pas woensdag op zijn rekening kan staan.
Maar ach, de jongens daar weten het blijkbaar minder goed dan jij.

Dan verwijs ik je naar de ECB,
die stelt:
Making retail payments faster, especially cross-border payments, was one of the prime initial policy objectives of SEPA. This objective has been clearly met for cross-border payments: since 1 January 2012, the Payment Services Directive has obligated all EU payment service providers to adhere to strict time limits in the execution of their payments (“D+1”). The impact of SEPA on the speed of execution of retail payments at the national level will, however, be less obvious, as, for instance, the starting conditions have varied substantially across the different countries.
(onder het kopje "
Does SEPA make retail payments faster everywhere in Europe?")
Er is natuurlijk een voorbehoud voor de zogenaamde 'cut-off time' die meestal ergens tussen 15:00 en 17:00 (lokale tijd) ligt, en het moet ook nog een betaling zijn die electronisch aangeboden wordt aan de bank.
Mocht derhalve de betaling de betaling bijvoorbeeld om 16:05 aangeboden zijn op vrijdag en de cut-off time 16:00 zijn, dan is de betaling op z'n laatst op dinsdag (zijnde D+1) op de rekening van de OP bijgeschreven.
Bovendien is de D+1 waarover ik sprak de eerstvolgende datum waarop op de financiële markten gehandeld wordt, hetgeen niet altijd 100% gelijk oploopt met onze nationale feestdagen in Nederland. Vandaar 'bankdag' tussen aanhalingstekens. Dat was klaarblijkelijk niet duidelijk genoeg.
Je kunt een paar voorbeelden hier zien:
Bank of Ireland,
Deutsche Bank NL (eerdere cut-off maar meestal dan nog zelfde dag),
TopTarif.
TopTarif heeft de regels zoals ik eerder al noemde ook nog een klip en klaar (maar in het Duits) op de door mij verlinkte pagina staan. Je kunt daarvoor ook bij de
Rabobank kijken.
En
EU/260/2012 is je uitgangspunt als je meer lezen wilt.
Dus ja, als jij het zo stelt, dan weet ik het beter dan de diverse callcentra, en link ik gelijk maar de bronnen om dat te staven. Als dat niet zo zou zijn, zou ik mijn werk niet goed doen.
Ik zal er overigens ook nog bij vermelden dat er niet zoiets is als een 'zakelijke' of 'particuliere' SEPA-overboeking, en dat ik ook weet dat er SEPA Instant is. Dat is nog weer een ander concept, dat ik hier verder onbenoemd laat.
[
Voor 8% gewijzigd door
Anoniem: 567735 op 24-11-2018 21:00
]