• timberleek
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 08:32
hallo,

Alvast excuses voor de lange tekst, ik ga even van me af schrijven O-) .

Tijdens mijn studie heb ik een paar jaar (vakgericht) parttime gewerkt naast mijn studie bij bedrijf A en ongeveer een jaar geleden ben ik fulltime aan de slag gegaan. Eerst bij bedrijf B voor een half jaar, en toen figuurlijk schreeuwend weggerend naar bedrijf C. Maar ook dat lijkt het niet te zijn.

Hoe ga ik nou vinden wat ik wil?

Allereerst een stukje introductie.
Ik ben 27 jaar en woonachtig in Enschede. Na altijd al geïnteresseerd te zijn geweest in techniek heb ik een hbo opleiding elektrotechniek gedaan. Eerst begonnen op de UT, echter vond ik dit te theoretisch. HBO ging redelijk makkelijk dus om toch wat meer verdieping te krijgen heb ik daarna een Master Embedded systems gevolgd, wederom op de UT. Deze is inmiddels afgerond.

Mijn interesses zijn nogal breed. Zoals je zou verwachten heb ik de nodige elektronica projectjes liggen. Waaronder een aantal "nieuwe producten". Voor eigen gebruik en misschien meer. Daarnaast werk ook graag met mechanica. Ik onderhoud mijn auto en motoren zelf. Ben bezig met een motor tot in detail opknappen (wil het blok waarschijnlijk volledig gaan blueprinten, niet nuttig, wel leuk). Heb ongeveer een jaar terug nog met wat vrienden een doorgerotte tandemasser gekocht en opgeknapt (lees: herbouwd van voor tot achter) voor onze enduro motoren. Enz enz enz. In het kort: ik hou van bezig zijn met techniek in vele vormen.

Mijn grootste interesse is productonwikkeling. Vanaf een vaag idee, brainstormen, concepten bedenken, prototypen en ontwikkelen.

Maar nu aan het werk
Het eerder genoemde bedrijf A was een klein technisch bedrijf (ca 20-25 man) gespecialiseerd in afstandbedieningen. Ik zat hierbij in het ontwikkelteam met een man of 7. Nieuwe producten ontwikkelen, nieuwe functionaliteit voor bestaande producten ontwikkelen en klantspecifieke varianten maken. Op zich een leuke functie, alleen hoofdzakelijk software. Hier ligt niet mijn sterkste punt en niet mijn hoofd interesse.

Na de studie begonnen bij bedrijf B, een grote internationale ontwikkelorganisatie voor elektronica, als sustaining test engineer. Werd mooi verkocht, maar was naar mijn mening gewoon dom lopende band werk (no offence). Na 2 weken had ik al het idee van "is dit het dan", maar omdat ik ook bezig was met het afronden van mijn thesis heb ik het even laten lopen. Uiteindelijk tegen heug en meug mijn tijd volgemaakt en snel weg gegaan.

Dan bedrijf C, ook een project/ontwikkelorganisatie van elektronica, echter een stuk kleiner (man of 50-60 toen ik begon. inmiddels 75 denk ik). Echter gaat dit me ook steeds meer tegenstaan. De projecten waar ik in zit kunnen me eigenlijk weinig schelen. Allemaal printen die een miniem onderdeel vormen in een onbekend product. ontworpen aan de hand van een anoniem specificatie document. Diarree met silkscreen als je het mij vraagt. Als ik zo om mij heen kijk in het bedrijf heb ik het idee dat het gros van de projecten niet veel beter zijn.

Inmiddels ben ik dus een jaar verder, en voor mijn gevoel heb ik 0.0 bereikt of geleerd.

WAT WIL IK DAN WEL?... ik weet het niet.
Inmiddels ben ik begonnen met rondkijken, niet met het doel om meteen te solliciteren, maar om te vinden wat ik nou echt interessant vind, wat ik nou echt zoek.

Eerst (tussen bedrijf B en C) dacht ik dat ik op zoek was naar specialisatie, maar inmiddels denk ik dat ik me daarbij juist snel ga vervelen.

Productontwikkeling vind ik nog steeds geweldig. Ik krijg mega veel energie van brainstormen, concepten uitwerken, mogelijkheden zoeken en dergelijke. Alleen wat voor soort ontwikkeling of bedrijf moet ik dan hebben?

Ik ben nu al een tijdje door vacatures aan het zoeken, bedrijfsprofielen aan het lezen en algemeen om me heen aan het kijken, maar de crux heb ik nog niet vastgelegd. Tot zover heb ik de volgende aspecten op een rijtje die me aanspreken:

• Brede productontwikkeling functie
• Vakgebied/producten waar ik een binding mee heb
• Werken vanuit een idee --> brainstorming, concepten, prototyping onderdeel van het project
• Mag best een software/hardware combi zijn (hoofdrichting hardware)
• Product belangrijker dan elektronica
• Samenwerking met WB, IO etc is zeer welkom
• Veel verschillende aspecten/ ad-hoc werkzaamheden.
• Brede ontwikkeling mogelijk

Daarmee kom ik uiteindelijk aan bij het doel van dit topic: :z
Hoe ga ik nou de vinger leggen op wat ik echt wil? ik kan moeilijk blijven jobhoppen
Ik ben snel enthousiast, hoe voorkom ik nou dat ik weer te snel ja zeg?
Hebben jullie vergelijkbare ervaringen, hoe hebben jullie het opgelost?
Andere tips?

En deel 2 van dit topic:
Ik probeer een beeld te krijgen van allerlei functies, bedrijven en dergelijke. Echter staan alle vacaturesites vol met detacheerders. Allemaal met dezelfde kleurloze verhalen en loze beloftes zonder echte informatie of de functie of het bedrijf. Ik wil functies en bedrijven onderzoeken, niet eindeloze (verrassend slecht geschreven) teksten lezen van wat je bijna moderne maffia kan noemen (sorry, ik ben die lui echt zat aan het worden).

Sorry voor de enorme berg proza, en bedankt voor eventuele tips/hulp.

PS: En mocht je nou een bedrijf/functie/richting weten waarvan jij denkt dat ik er eens naar moet kijken, dan mag natuurlijk altijd (prive) zeggen _/-\o_

  • Sethro
  • Registratie: Maart 2017
  • Nu online
Wat zijn het type producten die je interessant vind? Is voor jezelf beginnen een optie?

  • t_captain
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 04-06 18:30

t_captain

Moderator General Chat
Je valkuil is, zoals je zelf al aangeeft, dat je te makkelijk ja zegt. In een situatie waarin iedere werkgever wel een paar vacatures voor technische software engineers heeft openstaan, kan dat tot verkeerde beslissingen leiden.

Je moet je eigen wensen concreet maken. Hou je van kleine of grote, jonge of meer gevestigde organisaties? vind je het idee van een wat langer ontwikkelingstraject prettig of wil je snel in het diepe?
En zijn er misschien producten, of maatschappelijke thema’s, die je hart hebben?

  • timberleek
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 08:32
Sethro schreef op maandag 12 november 2018 @ 21:25:
Wat zijn het type producten die je interessant vind? Is voor jezelf beginnen een optie?
Dat is helaas het lastige, ik vind te veel dingen leuk.
Accutechniek vind ik altijd interessant, net als automotive/aandrijftechniek, robotica etc. Ik denk hoofdzakelijk "tastbare" zaken.
Om terug te komen op die accutechniek. In de voorgenoemde aanhanger moet nog een accu komen voor de verlichting (als de auto uit is). Weinig eisen, lekker simpel. Echter liep de boel nogal uit de hand en was ik bezig met allerlei modulaire uitbreidbare systemen. en hoe ik die onderling ging laten samenwerken en ...

Een computerplatform doet me dan weer weinig. Leuk dat je een arm processor systeem hebt met een hip face recognition algoritme. Ik kan er weinig mee.


Ik heb een aantal projectjes staan die ik mogelijk wel vermarktbaar zie (de schaal is dan nog even de vraag). Maar op het moment is het nog niet zo ver. Ik heb nu ook niet de financiële buffer om die stap te maken. Daarnaast ben ik echt een techneut, niet echt een businessman. Dat versnelt de boel niet.
t_captain schreef op maandag 12 november 2018 @ 21:29:
Je valkuil is, zoals je zelf al aangeeft, dat je te makkelijk ja zegt. In een situatie waarin iedere werkgever wel een paar vacatures voor technische software engineers heeft openstaan, kan dat tot verkeerde beslissingen leiden.
Klopt, daarom ga ik nog niet solliciteren. Eerst duidelijkheid krijgen. Ik ben wel voornemens om op gesprek te gaan bij bedrijven (al dan niet bij bekenden) in een later stadium, maar puur oriënterend.
Je moet je eigen wensen concreet maken. Hou je van kleine of grote, jonge of meer gevestigde organisaties? vind je het idee van een wat langer ontwikkelingstraject prettig of wil je snel in het diepe?
En zijn er misschien producten, of maatschappelijke thema's, die je hart hebben?
Dat probeer ik inderdaad te doen. Ik denk dat ik het meeste hou van klein jonge organisaties. Relatief breed werken, snel schakelen, innovatie. Of dat is mijn beeld in ieder geval.

Ik denk dat ik graag snel het diepe in ga. Snel schakelen, veel verschillende dingen doen, etc. (je zou bijna denken dat ik adhd heb, maar nee). Ik heb nu steeds het idee dat ik aan het aanmodderen ben tot mijn pensioen. Wachten op besluitvorming, trage processen en dergelijke.


lastig ben ik hè? :+

  • chriscjw
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 07-11-2019
Is een ingenieursbureau niet wat voor je? Veel verschillende facetten. VIRO te Hengelo misschien iets? Veel vacatures! Succes!

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
Ik zou eens stoppen met het zoeken op vacaturesites en eens gaan zoeken naar bedrijven in de buurt die een beetje doen wat jij wilt. Als je dan wat leuks gevonden hebt stuur je een (open) sollicitatie. Op die manier zal je een stuk eerder bij het juiste bedrijf komen dan via een detacheerder die alleen maar zoveel mogelijk vacatures wil invullen, zonder daarbij echt naar de werknemer te kijken.

Dus gewoon excel open zetten en een lijstje maken van bedrijven en criteria die jij belangrijk vind.

PS, een kennis van mij werkt bij Bronkhorst in Ruurlo. Niet heel dichtbij maar volgens mij wel iets wat bij jou zou kunnen passen.
https://www.werkenbijbronkhorst.nl/vacatures/

[Voor 20% gewijzigd door Ernemmer op 12-11-2018 22:41]


  • timberleek
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 08:32
chriscjw schreef op maandag 12 november 2018 @ 22:33:
Is een ingenieursbureau niet wat voor je? Veel verschillende facetten. VIRO te Hengelo misschien iets? Veel vacatures! Succes!
Ik ga er eens in duiken.
Zou een ingenieursbureau (in de praktijk) zoveel anders zijn dan een projectorganisatie? Ik begin te vermoeden dat een binding met het product voor mij wel veel doet. (welk product is dan nog even vraag 2).
Ernemmer schreef op maandag 12 november 2018 @ 22:39:
Ik zou eens stoppen met het zoeken op vacaturesites en eens gaan zoeken naar bedrijven in de buurt die een beetje doen wat jij wilt.
Das ook wel een goeie. Dan kan ik in ieder geval het totaalplaatje bekijken van vacature, bedrijf en verdere portfolio.
Op die manier zal je een stuk eerder bij het juiste bedrijf komen dan via een detacheerder die alleen maar zoveel mogelijk vacatures wil invullen, zonder daarbij echt naar de werknemer te kijken.
Dat is mijn huidige probleem nu ook. Ik zit nu bij een detacheerder. Oorspronkelijk met het idee dat ik niet wist wat ik wou en dat ik zo hun netwerk kon gebruiken en "gratis" rond kon kijken. Maar persoonlijk vind ik dat ze weinig moeite doen en de meeste vacatures die ik sloten totaal niet aan bij mijn wensen. (bijvoorbeeld software functies terwijl ik aangaf dit niet te willen)
PS, een kennis van mij werkt bij Bronkhorst in Ruurlo. Niet heel dichtbij maar volgens mij wel iets wat bij jou zou kunnen passen.
Thanks, ga ik ook naar kijken

  • ybos
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 04-06 16:45
Zou https://alfen.com/nl iets voor je zijn? Zeker niet in de buurt maar zijn wel hard aan het ontwikkelen op grote accubatterijprojecten en energienetten van de toekomst.

Succes met de zoektocht in ieder geval!

  • JvS
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 07:57

JvS

Ik heb hem zelf ook

timberleek schreef op maandag 12 november 2018 @ 22:55:
[...]


Ik ga er eens in duiken.
Zou een ingenieursbureau (in de praktijk) zoveel anders zijn dan een projectorganisatie? Ik begin te vermoeden dat een binding met het product voor mij wel veel doet. (welk product is dan nog even vraag 2).
Dit is denk ik erg belangrijk om echt duidelijk te hebben. Ik had die conclusie ook getrokken. Het lijkt erop dat je in de basis aan een mooi product wilt werken én dat je aan iets fysieks wilt werken.

Dat eerste kan je gewoon zeggen in sollicitaties (wees daar dan gewoon duidelijk in dat dit voor jou echt belangrijk is). Het tweede vind ik lastig inschatten. Schurkt elektrotechniek en embedded systems niet enorm tegen software aan? Zou je niet wat meer de mechatronica kant op moeten / willen gaan (kan dat uberhaupt?)

Ik heb overigens hetzelfde. Ik vind het enorm belangrijk dat wat ik doe tot een tastbaar resultaat leidt. Ik ben uiteindelijk gaan werken als production engineer in een biotechfabriek (ben zelf medichtbioloog/laborant van opleiding). Sinds ik bij bedrijven werk die iets tastbaars maken aan processen (en de machines) die daaraan bijdragen, ben ik ultragemotiveerd.

Dus taak 1: Zorg dat je weet wat je motiveert en geef dit aan in sollicitaties. Dat kan voorkomen dat je wordt aangenomen op plekken waar je eigenlijk helemaal niet past.

4x APsystems DS3; 4x495Wp OZO/WNW 10° ; 4x460Wp OZO/WNW 10°; Totaal 3820Wp


  • FreezeXJ
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 10:18

FreezeXJ

DPC-Crew

Mooooh!

Volgens mij is het probleem ook dat je heel graag aan een nieuw en flink uitbreidbaar product wilt werken, terwijl het meeste werk nog altijd het onderhouden van oude meuk is, en simpele klusjes, in jouw woorden 'diarree in silkscreen'. Maakt niet uit of het goed is, als het maar (net) werkt, en goedkoop is.

Ook die bedrijven zullen mensen nodig hebben (jou dus), en ze zullen proberen hun werk zo goed mogelijk te verkopen (aan jou). Bot liegen doen ze niet, dus welke vragen wil je stellen om uit te vinden wat ze 90% van de tijd doen?

"It takes but one foe to breed a war, master Warden, not two. And those who have not swords can still die upon them" - Eowyn


  • chriscjw
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 07-11-2019
Doe nou maar gewoon een belletje naar VIRO. Ga je zeker weten veel leren en kennis maken met veel disciplines. En detacheerders heb je veelal geen moer aan echt niet. Zoals je schrijft, en de manier waarop je over komt (heel enthousiast en gedreven wat heel goed is) ben je prooi voor hun. Ik schrijf dit alles uit eigen ervaring. ;)

  • LinuX-TUX
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 03-06 22:40
Herkenbaar @timberleek . Vriendin heeft een tijdje ook met dit probleem gezeten en haar werd aangeraden om het boek "What Color Is Your Parachute" eens te lezen/door te nemen.

Nu is zij erop stuk gelopen met de opdrachten, maar heeft wel gezorgd in de tussentijd dat ze weer een uitdaging heeft gevonden. Zelf heb ik op een vrijdag avond ook een keer het boek gepakt, ik kan me voorstellen dat het voor zoekende/oriënterende mensen een enorme uitkomst kan bieden. Voor mij persoonlijk had het niet echt een (meer)waarde omdat ik altijd al een hele sterke visie/wens heb gehad om voor mezelf te beginnen. Deze heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken de afgelopen jaren en toch kwam het 'verwacht onverwachts' bij mijn oude werkgever. Kennelijk volgen niet veel mensen de wens/droom op als ze het verkondigen.

Afijn, TL/DR; Misschien dat What Color Is Your Parachute je uitkomst kan bieden.

[Voor 3% gewijzigd door LinuX-TUX op 13-11-2018 12:11]


  • blinkenlights
  • Registratie: Augustus 2010
  • Niet online
timberleek schreef op maandag 12 november 2018 @ 21:21:

• Brede productontwikkeling functie
• Vakgebied/producten waar ik een binding mee heb
• Werken vanuit een idee --> brainstorming, concepten, prototyping onderdeel van het project
• Mag best een software/hardware combi zijn (hoofdrichting hardware)
• Product belangrijker dan elektronica
• Samenwerking met WB, IO etc is zeer welkom
• Veel verschillende aspecten/ ad-hoc werkzaamheden.
• Brede ontwikkeling mogelijk
Hier reageer ik ondanks gebrek aan ervaring met detacheerders toch even op want dit lijstje is een goede beschrijving van mijn functie als elektronicus bij een (niet technische, wel beta) universiteit. Met de kanttekening dat productontwikkeling in principe leidt tot een specifiek apparaat of meetopstelling dat/die door wetenschappers gebruikt wordt in plaats van serieproductie natuurlijk. Het voordeel is dan wel dat je direct contact met je 'klanten' hebt. Ik ben persoonlijk betrokken bij het hele ontwerpproces, en de enorme variatie aan apparatuur, meetopstellingen en persoonlijkheden maakt het vanzelf een heel afwisselende baan. Bij wijze van spreken red ik 's ochtends even een wazige jaren 90 controller van z'n rotte tantaalcaps, 's middags help ik iemand met een uitbreiding voor een offsetcorrectie aan een meetroutine, en aan het eind van de dag werk ik door aan het grotere lopende project om de prestatie van een demagnetisatieinstallatie met de helft te verbeteren door een combinatie van hard- en softwareaanpassingen in een gerobotiseerde meetopstelling.
Vanaf een vaag idee, brainstormen, concepten bedenken, prototypen en ontwikkelen.
Dit doe ik dus met de wetenschappelijke staf, andere technici en de slimmere geïnteresseerde studenten ;)
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee