Toon posts:

Macbook Pro inruilen voor Surface Go

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • Morzun
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 22-01 21:54

Morzun

kan heel goed pizza's maken

Topicstarter
Dag lieve Tweakers,

Sinds een jaar probeer ik af te stappen van Apple producten, omdat ik hun prijzen vroeger al als hoog ervaarde, maar ik het tegenwoordig bijna niet meer kan betalen. Nu heb ik mijn iPhone ingeruild voor een Mi Mix 2s, mijn super bejaarde iMac voor een dik Windows 10 Intel werkpaard, en nu is mijn Macbook aan de beurt.

Het gaat hier om de Macbook Pro Early 2015 met i5 configuratie. Deze wordt exclusief gebruikt om mee te nemen naar school, en de meeste Adobe apps te draaien. Dat gaat hem nog steeds prima af. Sinds ik echter een erg snelle desktop thuis heb staan, gebruik ik deze eigenlijk 99% van de tijd voor mijn projecten. Op school, in koffietentjes en bij klanten is het fijn om de portabiliteit van mijn MBP te hebben, maar erg intensief wordt hij dus niet aan het werk gezet.

Je zou dus kunnen stellen dat de MBP voornamelijk dient als Word processor, e-mail machine, internetbrowser en om beginnetjes te maken aan Adobe projecten. (vooral Illustrator, Photoshop, InDesign, Dreamweaver).

Nu heb ik de Surface Go ontdekt, en dit lijkt me echt de droom als het op portabilty aankomt. Zeker omdat de Surface Pen ook erg goed schijnt te werken.

Enfin: Wat denken jullie? Ga ik voor mijn dagelijkse taken spijt krijgen als ik mijn Macbook de deur uit doe, of zal de Surface Go meer dan voldoen?

Alle reacties


 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:49
Kan de surface go niet alleen maar apps uit de Microsoft store aan? Dat is voor mij een no go.

 • Morzun
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 22-01 21:54

Morzun

kan heel goed pizza's maken

Topicstarter
PageFault schreef op woensdag 7 november 2018 @ 00:59:
Kan de surface go niet alleen maar apps uit de Microsoft store aan? Dat is voor mij een no go.
Nee, ik heb ook gezien dat mensen er Adobe programma's op draaiden. Al moet ik wel zeggen dat mijn voorkeur sterk uitgaat naar een Surface Pro, helaas laat het nieuwe model daarvan denk ik nog even op zich wachten en zal deze niet goedkoop zijn.

 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 07-02 20:12

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

PageFault schreef op woensdag 7 november 2018 @ 00:59:
Kan de surface go niet alleen maar apps uit de Microsoft store aan? Dat is voor mij een no go.
Nee, de Surface Go heeft Windows 10S geïnstalleerd staan, maar je kunt direct overschakelen naar de normale Windows 10 Home. Volgens mij hoef je niet eens op nieuw op te starten :).
Morzun schreef op woensdag 7 november 2018 @ 01:49:
[...]


Nee, ik heb ook gezien dat mensen er Adobe programma's op draaiden. Al moet ik wel zeggen dat mijn voorkeur sterk uitgaat naar een Surface Pro, helaas laat het nieuwe model daarvan denk ik nog even op zich wachten en zal deze niet goedkoop zijn.
Ik wil zelf ook een Surface Go (al wacht ik denk ik toch op de opvolger), maar houd er rekening mee dat het echt alles behalve een powerhouse is. Een i3 8130u is een mobiele CPU die toch ook geen mega-performance heeft, maar is alsnog in benchmarks 2.2x sneller dan de Pentium Gold in de Go.

Nu heb ik de Surface Go al een paar keer in mijn handen gehad in de winkel, en echt traag kan ik hem niet noemen, hij werkt gewoon zoals een fatsoenlijke laptop. Het voelt in ieder geval niet (merkbaar) langzamer dan bijvoorbeeld de Lenovo 330S-14IKB met die i3 8130u die ik mijn zusje onlangs heb gekocht voor school. Waar je echter wel het verschil gaat merken is bij Photoshop dingetjes. Ik weet niet wat jou bezigheden in Photoshop precies zijn, maar grote of complexe brushes zul je wat geduld bij nodig hebben. Verder is renderen 'natuurlijk' uit den boze op een machine als de Go, maar dat zul je zelf ook wel begrijpen :+.

CPU tech gaat wel weer snel vooruit, de i5 6300HQ (dus een high-performance CPU die 45W mag verbruiken tegenover de 15W van een U-CPU) in mijn laptop is nu 2 generaties oud, en die is nog maar (in benchmarks) 20% sneller dan de i3 8130u. Ligt natuurlijk ook aan de workload etc. De 4 fysieke cores van mijn i5 zullen in VM werk wat ik voor school wel eens doe beter werken dan 2 cores en 4 threads van de i3.

R7 5800X - RX 6900XT - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20:49
Je hebt gelijk wat betreft de S mode:

https://www.windowscentra...-unlock-windows-10-s-mode

https://support.microsoft...s-10-switch-out-of-s-mode

https://www.howtogeek.com...leave-windows-10s-s-mode/

Dus dan valt mijn opmerking in de prullenbak (gelukkig, want dat zou echt een dealbreaker zijn).

 • RRV
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 19-11-2022
Surface Go-gebruiker hier (deze reply werd trouwens op een Surface Go, 8 GB/128GB geschreven).

Enkele zaken die ik het vermelden waard vind:
- topding voor "erbij", het is echt een fantastisch klein apparaat!
Zelf heb ik 'm met de Surface Pen en Alcantara Burgundy en eveneens de Precision Mouse.

Gezien ik na m'n uren nog een opleiding met dikke cursussen (gelukkig verkrijgbaar in pdf) volg, is dit m'n beste maatje!

Touch/pen
Notities nemen gaat als een trein, heel eenvoudig om onder andere aantekeningen te maken in kleine hoekjes en dan uit te vergroten/verkleinen. En maak je een fout? Dan gom je die eenvoudig weg met de achterkant van de pen. Dus als overgewaardeerde notepad is die wel een fijn ding.

Notebook?
Vervangt 'ie de befaamde notebook? Ja. Neen. De basiszaken in Photoshop (de app uit de Windows Store) gaan nog aardig, het zwaarder werk kan 'ie écht niet aan. Maar om op te typen op het klavier, daar blinkt hij dan weer uit, ondanks het compactere klavier, is er zo goed als geen gewenningsperiode, althans niet voor mij, en ik heb vrij grote handen.

Trage Pentium?
Dat er een Pentium in zit, dat merk je soms wel, als je surft naar bv. Youtube zul je dat wel merken, het duurt langer dan op mijn 4 jaar oude i5-4690 (desktop-)cpu. Daarnaast vind ik de battery-life ook wel ondermaats. Notebook gaan tegenwoordig gemakkelijk 10 uur of langer mee, met deze moet je ongeveer de helft gaan rekenen.

Beste alternatief?
Hangt naar mijn mening wat af van wat je precies wil:
- wil je enkel een compacte internetmachine, zonder meer, dan raad ik je eerder een ultrabook aan, die draaien rond 1kg en kosten ongeveer evenveel als ik het goed voor heb. Verder heb je over het algemeen een betere cpu en betere battery life.

- wil je een compacte internetmachine met notepad/tabletmodus? Dan kan ik je deze wel aanbevelen, zie redenen bovenaan.

- wil je de beide? Dan zou ik kijken voor een Surface Pro. Deze staan (in België althans) geregeld in promo voor de i5/8gb/128gb-config voor nog geen €900,00 met de typecover inbegrepen.


In het kort (ik zoek gewoon een excuus om nog wat op de typecover te mogen tokkelen ;-)
positief:
Pen, klavier, mooi scherm om op te werken, licht, Windows Hello, bouwkwaliteit, goed voor "erbij", goeie speakers voor zo'n klein gedrocht

negatief:
batterijduur kon stukken beter, geen USB-A (kip-ei verhaal), Pentium komt soms wel wat te kort, behoorlijk aan de dure kant.

Ik hoop dat je hier wat meer mee bent :-)

P.S. vergat ik nog even te melden: Windows 10 S is dus niet meer. Het heet tegenwoordig Windows 10 in S-mode (oid). Je begint met gesloten S-versie en kan eenvoudig eruit gaan zonder al teveel poeha. Op dit model staat Windows 10 Pro geïnstalleerd gezien het om een zakelijke variant gaat.
Maar je hoeft je dus geen zorgen te maken om Windows 10 S.

[Voor 6% gewijzigd door RRV op 15-11-2018 23:09]


 • Chrosser
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 07-02 19:59

Chrosser

ook wel sjef oponthoud genoemd

Je eigen bericht en de reacties hierboven lezende, zou ik adviseren gewoon bij je Macbook te blijven.

Ik snap je gedachte wel heel goed, de prijzen stijgen echt enorm de laatste jaren bij Apple. Ook al vind je Apple te duur worden, rationeel gezien moet je dan eigenlijk niks vervangen dat nog voldoet. Je hoeft immers in principe helemaal geen kosten te maken nu. Ik zou dat al helemaal niet doen door er een product voor in de plaats te nemen dat minder krachtig is (Ook al werkt het apparaat ansich prima).

Daarnaast vraag ik me af wat portability nu echt is in dit geval. In mijn ogen is een Macbook uitermate portable. Een Surface Go gaat nog een stap verder, maar gaat dit dan niet ten koste van workflow? Persoonlijk denk ik dat je dan toch echt voor een ultrabook zou moeten gaan, in ieder geval echt iets met een laptop formfactor.

Hoop dat je er wat aan hebt.

 • Morzun
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 22-01 21:54

Morzun

kan heel goed pizza's maken

Topicstarter
Bedankt voor de reacties iedereen. Momenteel typ ik dit vanaf mijn Surface Pro 2017 model. De Macbook gaat de deur uit voor net iets meer dan ik deze deal op de kop heb weten te tikken (met Pen en Type Cover erbij) dus dat zit wel snor.

 • Jazzy
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 07-02 13:27

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

Nice, goede keuze! Ik wilde ook nog even zeggen dat de Surface Go meer iets voor erbij is, naast de specs die niet overhouden is het scherm toch net wat aan de kleine kant.

Met de rest van de Surface lijn heb ik eigenlijk alleen maar goede ervaringen (Surface RT, Surface Pro 3, Surface Go, Surface Laptop). Kwalitatief goede hardware en zeker met Windows 10 tegenwoordig werkt het gewoon zoals je mag verwachten van premium hardware.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Gewal
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 24-01 12:19
Zojuist de black friday aanbieding uit de UK besteld. Surface Pro i5, 8GB Ram & 256GB SSD incl type cover voor 890 pond. Wellicht dat dit een optie is aangezien ik inderdaad denkt dat de Surface Pro beter geschikt is voor de dingen die je ermee wilt doen.

 • xlvg
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 19-01 20:15
Gewal schreef op woensdag 21 november 2018 @ 15:08:
Zojuist de black friday aanbieding uit de UK besteld. Surface Pro i5, 8GB Ram & 256GB SSD incl type cover voor 890 pond. Wellicht dat dit een optie is aangezien ik inderdaad denkt dat de Surface Pro beter geschikt is voor de dingen die je ermee wilt doen.
890 pond -> 1.037,04 Euro
Maar in Nederlandse Microsoft kost hij nu 999 euro. https://www.microsoft.com...d=&preview=&previewModes=

 • Morzun
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 22-01 21:54

Morzun

kan heel goed pizza's maken

Topicstarter
xlvg schreef op donderdag 22 november 2018 @ 09:05:
[...]


890 pond -> 1.037,04 Euro
Maar in Nederlandse Microsoft kost hij nu 999 euro. https://www.microsoft.com...d=&preview=&previewModes=
Nee, die uit de UK is de 6e generatie, met 8th gen Intel chips. Die wordt hier pas verkocht vanad januari/februari.

 • xlvg
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 19-01 20:15
Morzun schreef op donderdag 22 november 2018 @ 11:11:
[...]


Nee, die uit de UK is de 6e generatie, met 8th gen Intel chips. Die wordt hier pas verkocht vanad januari/februari.
Interessant! welke site zou hij die besteld hebben als ik vragen mag?

 • Morzun
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 22-01 21:54

Morzun

kan heel goed pizza's maken

Topicstarter
Zeer waarschijnlijk de Microsoft Store UK, die leveren namelijk gewoon in Nederland. Overigens vindt je hem ook op Amazon.de, de 6e generatie Surface Pro bedoel ik dan. Denk er aan dat je dan beter alleen de tablet zelf kan bestellen zonder toetsenbord, want zowel de UK Typecover en de DE Typecover zijn anders ingedeeld dan die van NL.

[Voor 6% gewijzigd door Morzun op 22-11-2018 15:02]


 • Gewal
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 24-01 12:19
@xlvg Hierbij de link naar de site. Moest even zoeken en merk dat deze nu 30 pond duurder is, maar wellicht heb je er wat aan:
https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee