Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Toon posts:

2 LAN-kabels bij boot,1 PCI-bus beschikbaar en vice versa

Pagina: 1
Acties:

  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Mijn oude pc fungeert als server. Deze bevat een moederbord(Asus P5W DH Deluxe) met 2 ethernetpoorten, welke ik beide wil gaan gebruiken. Een voor mijn externe subnet en de andere voor intern. Nu loop ik tegen een gek probleem aan waar ik de vinger niet op kan leggen

Ik draai het volgende:
code:
1
2
$ uname -a
Linux - 4.4.0-138-generic #164-Ubuntu SMP Tue Oct 2 17:16:02 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


Chipset:
marvell Yukon 88E8053

Wanneer ik de pc opstart met 1 netwerkkabel aangesloten worden beide pci bussen netjes gedetecteerd:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
$ dmesg | grep -P '0(3|4):00.0'
[    0.180140] pci 0000:04:00.0: [11ab:4362] type 00 class 0x020000
[    0.180182] pci 0000:04:00.0: reg 0x10: [mem 0xfa8fc000-0xfa8fffff 64bit]
[    0.180193] pci 0000:04:00.0: reg 0x18: [io  0xb800-0xb8ff]
[    0.180233] pci 0000:04:00.0: reg 0x30: [mem 0xfa8c0000-0xfa8dffff pref]
[    0.180277] pci 0000:04:00.0: supports D1 D2
[    0.180280] pci 0000:04:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
[    0.180338] pci 0000:04:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force'
[    0.180424] pci 0000:03:00.0: [11ab:4362] type 00 class 0x020000
[    0.180465] pci 0000:03:00.0: reg 0x10: [mem 0xfa7fc000-0xfa7fffff 64bit]
[    0.180476] pci 0000:03:00.0: reg 0x18: [io  0xa800-0xa8ff]
[    0.180516] pci 0000:03:00.0: reg 0x30: [mem 0xfa7c0000-0xfa7dffff pref]
[    0.180559] pci 0000:03:00.0: supports D1 D2
[    0.180562] pci 0000:03:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
[    0.180620] pci 0000:03:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force'
[    2.062437] sky2 0000:04:00.0: Yukon-2 EC chip revision 2
[    2.064723] sky2 0000:04:00.0 eth0: addr 00:00:00:00:66:b6
[    2.068332] sky2 0000:03:00.0: Yukon-2 EC chip revision 2
[    2.070348] sky2 0000:03:00.0 eth1: addr 00:00:00:00:62:84
[    2.140054] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: renamed from eth0
[    2.256554] sky2 0000:03:00.0 enp3s0: renamed from eth1
[   19.799013] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: enabling interface
[   19.801113] sky2 0000:03:00.0 enp3s0: enabling interface
[   22.727625] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex, flow control both
[  412.644094] sky2 0000:03:00.0 enp3s0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex, flow control both

*De laatse 'Link is up' van enp3s0 is na het zelf aansluiten van de tweede kabel

Wanneer ik echter de pc opstart met 2 kabels aangesloten wordt alleen pci bus 04.00.0 gedetecteerd:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
$ dmesg | grep -P '0(3|4):00.0'
[    0.180140] pci 0000:04:00.0: [11ab:4362] type 00 class 0x020000
[    0.180181] pci 0000:04:00.0: reg 0x10: [mem 0xfa8fc000-0xfa8fffff 64bit]
[    0.180193] pci 0000:04:00.0: reg 0x18: [io  0xb800-0xb8ff]
[    0.180233] pci 0000:04:00.0: reg 0x30: [mem 0xfa8c0000-0xfa8dffff pref]
[    0.180277] pci 0000:04:00.0: supports D1 D2
[    0.180279] pci 0000:04:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
[    0.180337] pci 0000:04:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force'
[    2.077454] sky2 0000:04:00.0: Yukon-2 EC chip revision 2
[    2.080310] sky2 0000:04:00.0 eth0: addr 00:00:00:00:66:b6
[    2.147949] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: renamed from eth0
[   18.815400] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: enabling interface
[   21.829377] sky2 0000:04:00.0 enp4s0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex, flow control both

Hoe kan ik dit probleem dieper debuggen. Ik ben nu op een terrein aangekomen dat ik niet meer weet met welke zoektermen ik moet gaan zoeken.

[Voor 3% gewijzigd door Keuvie op 26-10-2018 22:24]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 22:53

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Bij beide staat er ook nog dit in het log, heb je daar al verder op gezocht wat het betekend?
code:
1
2
3
[    0.180277] pci 0000:04:00.0: supports D1 D2
[    0.180280] pci 0000:04:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
[    0.180338] pci 0000:04:00.0: disabling ASPM on pre-1.1 PCIe device.  You can enable it with 'pcie_aspm=force'

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Ik heb hier naar gekeken maar weinig waarden aan gehecht omdat de melding pas komt nadat de interface is gedetecteerd via PCI.

Active-State Power Management (ASPM) saves power in the Peripheral Component Interconnect Express (PCI Express or PCIe) subsystem by setting a lower power state for PCIe links when the devices to which they connect are not in use. ASPM controls the power state at both ends of the link, and saves power in the link even when the device at the end of the link is in a fully powered-on state.

Het toevoegen van de force zou zorgen dat het apparaat in een lagere powerstate kan komen. Dat lijkt mij niet gewenst nu de interface niet werkt.

[Voor 3% gewijzigd door Keuvie op 26-10-2018 23:02]


  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 22:53

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Kan je in je BIOS/UEFI een cable check doen eigenlijk? Sommige moederborden kunnen dit. Kan je dat met beide NICs dan doen met resultaat?

En heel stom, maar heb je er ook Windows eens op gedraaid? Ben benieuwd of het daar ook voorkomt. Je kan daarnaast ook eens een nieuwere kernel proberen. Ubuntu heeft een aparte kernel PPA die je zo kan gebruiken in 16.04. Ook een andere distro is het proberen waard.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Ik heb in ieder geval de kernel een schop gegeven:
code:
1
Linux version 4.15.0-38-generic

Windows heb ik er wel op gedraaid maar nooit twee netwerkkabels aangesloten gehad.

Ik is een optie 'LAN Cable Status'. Hierin heb ik 'POST Check LAN cable' ingeschakeld. Wanneer er geen kabel is aangesloten stopt hij al bij POST.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
LAB CABLE STATUS
Pair    Status  Length
1-2     Open    0.0M
3-6     Open    0.0M
4-5     Open    0.0M
7-8     Open    0.0M
-----------------------
1-2     Open    0.0M
3-6     Open    0.0M
4-5     Open    0.0M
7-8     Open    0.0M

Bovenstaande geeft niet kloppende info weer wanneer ik een kabel aansluit. In bovenstaand voorbeeld is niks aangesloten.

Heb ik bijvoorbeeld een kabel aangesloten in 04:00.0 dan krijg je het volgende:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
LAB CABLE STATUS
Pair        Status  Length
1-2     Normal  N/A
3-6     Normal  N/A
4-5     Normal  N/A
7-8     Normal  1.6M
-----------------------
1-2     N/A
3-6     N/A
4-5     N/A
7-8     N/A

Plaats ik deze kabel in 03:00.0 en ik reboot de pc dan krijg je:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
LAB CABLE STATUS
Pair        Status  Length
1-2     Open    0.0M
3-6     Open    0.0M
4-5     Open    0.0M
7-8     Open    0.0M
-----------------------
1-2     Normal  N/A
3-6     Normal  N/A
4-5     Normal  N/A
7-8     Normal  0.8M

En switched soms naar:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
LAB CABLE STATUS
Pair        Status  Length
1-2     Open    0.0M
3-6     Open    0.0M
4-5     Open    0.0M
7-8     Open    0.0M
-----------------------
1-2     Normal  0.8M
3-6     Normal  N/A
4-5     Normal  N/A
7-8     Normal  1.6M

Doe ik een reboot met beide kabels aangesloten:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
LAB CABLE STATUS
Pair        Status  Length
1-2     Normal  N/A
3-6     Normal  N/A
4-5     Normal  N/A
7-8     Normal  1.6M
-----------------------
1-2     Normal  N/A
3-6     Normal  N/A
4-5     Normal  N/A
7-8     Normal  N/A

Dus er lijkt misschien toch meer aan de hand te zijn. Vreemde is wel dat het allemaal los van elkaar goed werkt.

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 22:53

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Aan wat voor apparatuur hangen die kabels? Zijn dat slimme apparaten die zelf ook een test functie hebben voor kabels? Er is iig iets niet helemaal in orde met je bekabeling.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Ze zijn nu beide verbonden aan dezelfde switch. Een D-Link GO-SW-8G/E.
https://eu.dlink.com/nl/n...rt-gigabit-dlinkgo-switch

Ik ga maandag 2 nieuwe kabels halen en direct aansluiten op de fritz.box. #fingerscrossed

  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Jammer maar helaas, het bood geen soelaas.

Ik heb nu een extra PCI kaartje met 2 ethernetpoorten besteld zodat ik er toch verder kan gaan met mijn project experimenteren.

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 22:53

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

De media test geeft hetzelfde weer, of nu wel dat de aderparen kloppen?

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Daar is geen verandering in te zien, dus er zit iets niet helemaal OK. Maar helaas op een niveau wat ik niet kan debuggen.

  • Hero of Time
  • Registratie: oktober 2004
  • Laatst online: 22:53

Hero of Time

Moderator NOS

There is only one Legend

Kan een rotte test zijn van het moederbord. Een aparte tester zou het beste zijn, maar die heeft ook niet iedereen zomaar op de plank liggen. Wel een enorm wazig probleem.

Commandline FTW | Tweakt met mate


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
De vraag 'Wat zou Hero of Time vragen als ik nu een topic zou plaatsen?' is mij menig keer door het hoofd geschoten, maar hier kwam ik echt niet meer uit. En "gelukkig" ben ik niet de enige ;)

Edit: Kabels zijn het overigens ook niet. Deze heb ik meermaals veranderd met andere kabels.

[Voor 20% gewijzigd door Keuvie op 01-11-2018 21:19]


  • Cyphax
  • Registratie: november 2000
  • Laatst online: 21:18

Cyphax

Moderator NOS
Ik heb echt de indruk dat het je mobo is, het ziet er allemaal wel erg vreemd uit. Had een mobo van mij kunnen zijn, die gaan na verloop van tijd ook altijd vreemd doen (meestal in de vorm van willekeurig overleden usb-poorten). :+
Ik gok dat dat pci-kaartje het probleem wel op zal lossen.

Saved by the buoyancy of citrus


  • Keuvie
  • Registratie: oktober 2005
  • Laatst online: 16-06 09:39
Ik heb nu inderdaad een pci-e bijgeprikt en dit werkt zonder problemen. Nu het probleem tackelen van een extra subnet gebruiken van XS4All.
Pagina: 1


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True