Elke smartphone, vorig jaar (2017) iets meer dan 400 miljoen wereldwijd, komt met een hoesje, soms van hard plastic, zachte plastic, of synthetisch rubber dat correct aansluit op de camera, knoppen, microfoons en luidspreker van uw smartphone. Deze hoesjes worden gekocht op het internet, penny-markets, in mindere mate bij speciaalzaken, en weinigen staan erbij stil waar ze vandaan komen wat soort plastic zij in handen nemen.
Na het uitpakken en plaatsen van deze hoesjes zijn het plastics die wij intensief de hele dag aanraken met onze vingers, handen, wangen, oren en onze mond. Wellicht zijn dit net de plastics waarmee wij veruit het meest in aanraking komen.
Helaas is geen enkel plastic inert, alle plastics, zonder uitzondering geven reactieve chemicaliën vrij die bij contact in ons lichaam terecht komen. Soms 'zweet' het plastic residu uit het polymerisatie-proces, soms vervalt het plastic na verloop van tijd door warmte, aanraking en UV-straling in het afgeven van schadelijke scheikundige bouwstenen (verweren), of raakt het beschadigd en geeft het ongewild microscopische stukjes plastic af. Veelal bevatten deze plastics ook nog eens illegale junk chemicaliën die uit recyclage afkomstig zijn.
Volgens Case Adams geeft al de verschrikkelijke geur aan, die wij soms herkennen als 'goedkoop Chinees plastic', dat er wel eens giftige stoffen in zouden kunnen zitten. Om maar niet te spreken over geurloze en kleurloze chemicaliën die ongemerkt in ons lichaam verzeild geraken en aldaar zowel kanker als fikse hormonale ontregeling kunnen veroorzaken.
De schaal waarop wij in aanraking komen met veelal goedkope plastics is enorm, bijgevolg kan een minuscule afgifte van schadelijke stoffen in dit geval ernstige gevolgen hebben. Zeker een topic waard !
[ Voor 12% gewijzigd door blackbaby op 21-10-2018 01:19 ]