Julie95 schreef op zaterdag 13 oktober 2018 @ 15:18:
[...]
Hm ik vind het moeilijk definieren welk vakgebied binnen de informatica nu echt geschikt is. Ik wil niet de hardware kant op, maar ook zeker niet websites en adminstratiesystemen. Ik heb bijvoorbeeld maar 1 vak gehad over security, dat was heel leuk maar ik weet niet of het wijsheid is om op basis van 1 vak een master te kiezen. Verder vond ik logica, formele talen en algoritmen het leukste, maar ik zie dit niet echt specifiek terug komen in masters specialisaties.
Logica, formele talen en algoritmen waren onderdeel van de basis op de TU/e, ik vermoed dat die ondertussen allemaal in de bachelor zitten.
Iemand die logica, algoritmes, complexiteit etc goed begrijpt is enorm waardevol in het bedrijfsleven. In de technische wereld (en daarbuiten vast ook wel) zijn optimale algoritmes super belangrijk. Performance kan altijd beter en hoger, en het verschil tussen ergens een lineair algoritme of een kwadratisch algoritme bouwen binnen een complex systeem resulteert in dat dat systeem wel of niet goed werkt.
Ik herken wel wat van wat je zegt; toen ik op de universiteit zat had ik een vergelijkbare interesse. Ik heb geen enkel moment spijt gehad van mijn keuze voor de TU/e en het carrièrepad wat daarop volgde. In deze tech wereld hoef je echt geen manager te worden om meer dan 100k per jaar te verdienen. Een goede techneut is zijn salaris dubbel en dwars waard.
De systemen waar ik voornamelijk aan bijdraag bestaan uit miljoenen regels code, vaak een mix van C/C++/C#/Java/Python/..., door tientallen of honderden verschillenden mensen in de loop van jaren opgebouwd. Je hebt mensen die op algoritme niveau bezig zijn, anderen houden zich bezig met de overkoepelende architectuur of een goede gebruikersinteractie. Alles is belangrijk. Van software engineering tot project management tot branching en release strategieën. Voor elk aspect zijn er specialisten. Het uiteindelijke resultaat: een product (machine of software applicatie) wat voor tonnen of miljoenen weer aan andere bedrijven wordt verkocht. Daar moet het in een productieomgeving meedraaien, interacties hebben met andere machines en software applicaties, alles is met alles verbonden (fysiek en/of digitaal). Zit er ergens een fout, dan ligt de productie van de klant stil, en daar zijn ze niet blij mee. Of de patient krijgt te veel radioactieve straling, ook niet fijn. Of een vliegveld wordt platgelegd omdat de bagageafhandeling het niet meer doet, dan zie je het 's avonds op tv.
De complexiteit die bij dit alles komt kijken is enorm, op elk vakgebied. En dat zijn dan alleen nog vakgebieden binnen de software wereld. Daarnaast heb je hardware, mechanica, fysica, noem maar op. Die moeten ook weer samenwerken. Om 1 machine te ontwerpen heb je al snel 1000 slimme hoogopgeleide mensen nodig.
Als je net uit de universiteit (of van het HBO) komt kom je net te kijken. Dat diploma is geen eindstation, maar een deurtje tot een grote wonderlijke wereld, waar je nog jaren en jaren vooruit kan om jezelf te ontwikkelen en verdiepen. Je specifieke masterkeuze is hooguit een opstapje voor de rest van je carrière, maar je zit zeker niet vast aan die keuze. Veruit het meeste wat je leert, leer je als je eenmaal van de universiteit af bent.
Zelf heb ik dus aan de TU/e gestudeerd, en mijn werkgebied zijn alle grote tech-bedrijven in en rondom Eindhoven. Denk aan Philips, ASML, NXP, FEI, Vanderlande, Océ, Bosch, DAF, etc. Het is een relatief klein software wereldje, en door al het verloop kent iedereen iedereen wel na verloop van tijd. Helemaal als je in de detacheringswereld zit, waar je 6 maanden hier zit, dan 24-36 maanden daar, etc. Je werkt dan aan (een heel klein onderdeeltje van) chipmachines, MRI scanners, elektronenmicroscopen, navigatieapparatuur, robotica, etc.
Persoonlijk vind ik deze high-tech wereld erg leuk. Ik vind het mooi dat als je op wat knopjes drukt dat er van alles gaat bewegen, en dat het ding doet wat het moet doen. Vaak met een precisie en nauwkeurigheid die onvoorstelbaar zijn. Wat voor specifiek apparaat het is maakt me dan minder uit: werken aan een MRI scanner is net zo leuk als werken aan een chipmachine of elektronenmicroscoop. Het is allemaal complex, miljoenen regels code, en de collega's zijn overal gezellige beta mensen. Technische innovatie staat vaak centraal binnen het bedrijf, ipv dat de software afdeling een ondergeschoven kindje is. Krappe deadlines horen erbij, maar dat houdt je scherp en gefocust zeggen we dan maar

Maar wat ik doe is puur software, ik houd me niet bezig met hardware.
In bovenstaand wereldje kun je met bijna elke master dus wel terecht. Met een master aan de TU/e zal je stage of afstudeerproject waarschijnlijk bij een van deze of soortgelijke bedrijven zijn.
In Delft heb je andere vergelijkbare organisaties zoals de ESA waar je aan satellietsystemen kunt werken. De TU in Twente zit weer dicht bij Thales met leuke radarsystemen voor defensie. Echter op high-tech gebied is Eindhoven wel het centrum van Nederland