Croga schreef op vrijdag 21 september 2018 @ 23:02:
[...]
De wet maakt onderscheid tussen overeenkomsten tussen partijen met gelijke macht en partijen met ongelijke macht. In dat tweede geval ligt de verantwoordelijkheid, over het algemeen, bij de "sterkere" partij. In dit geval de werkgever.
Zomaar stellen "Dit is een zakelijke overeenkomst" gaat dus niet altijd op.
Wat maakt in dit geval de werknemer de zwakkere partij? Tussen werkgever en werknemer is altijd een ongelijke macht (hence 1 partij verkoopt tijd en de andere koopt het in).
[...]
Er is ook redelijkheid en billijkheid. De werkgever gaat hierbij in zee met een student. De werkgever kan daarbij in alle redelijkheid verwachten dat de werknemer op relatief korte termijn moet afzeggen. Er moet hier dus van de werkgever meer flexibiliteit verwacht worden dan van iemand voor wie het werk de eerste prioriteit is.
De kern daarin is communicatie en ook hier is weinig informatie over gegeven door TS. In de tijd dat ik bij de supermarkt en andere bijbaantjes werkte was men op de hoogte van mijn prioriteiten en de consequenties daarvan. meestal waren er geen problemen en was de flexibiliteit niet nodig maar indien wel wist men dat ze dat zo vroeg mogelijk wisten en was er geen probleem.
Uiteindelijk ben jij als werknemer de persoon die de flexibiliteit nodig hebt en dien je daar dus wat meer moeite voor te doen. Open communicatie, in oplossingen denken en dus niet enkel het probleem afschuiven. Dit zijn prima leerprocessen waar je als werknemer leert begrijpen dat een overeenkomst aangaan verantwoordelijkheden met zich meebrengt en dat naar rechten je ook plichten hebt.
[...]
In de wet, danwel CAO, staat ook vastgelegd dat een werknemer aan kan geven dat hij het rooster niet kan voltooien danwel verlof wil/nodig heeft. De werknemer is in dat geval zeker niet verantwoordelijk voor het komen werken of regelen van vervanging; die verantwoordelijkheid ligt gewoon bij de werkgever.
Bij vrijwel alle bedrijven zit er een minimale periode tussen de aanvraag van verlof en het goed dan wel af kunnen keuren van het verlof. Die verantwoordelijkheid om aan de periode te voldoen ligt bij de werknemer en de werkgever kan flexibel zijn in het verlenen van het verlof. Dat is geen verplichting maar een gunst.
Andere situatie, er zit een significant verschil tussen niet kunnen werken door ziekte of niet kunnen werken doordat je prioriteit ergens anders ligt. Dat zijn persoonlijke keuzes en daar moet je van bewust zijn bij het aangaan van een arbeidscontract.
Daarnaast is het voor een leerplichtige verboden om te werken tijdens schooltijd. Dus als de TS naar school moet, dan moet hij naar school.
Plus dat het voor de teamleider verboden is om iemand onder druk te zetten om de wet te overtreden. Ook is het verboden voor de werkgever om het toe te staan dat een werknemer de wet overtreed. In dit geval door een scholier te laten werken terwijl de teamleider weet dat hij daarmee de leerplichtwet overtreedt.
Overigens zal het niet de eerste teamleider van een supermarkt zijn die dit niks kan schelen, of die hier geen idee van heeft. Maar een telefoontje naar de landelijke organisatie lost dit meestal wel op. Die kennen de regels als het goed is wel en hebben vaak geen zin in een dikke boete of een arbo onderzoek.
Te weinig informatie om te concluderen dat TS jonger is dan 16 jaar en/of jonger dan 18 is en of hij derhalve nog leerplicht of kwalificatieplicht heeft.