Blokker_1999 schreef op maandag 27 augustus 2018 @ 09:37:
[...]
Mij heeft men altijd verteld dat de wettelijke garantie een garantie is tussen koper en verkoper en puur wettelijk gezien niet overdraagbaar is. Maar heb aan de andere kant ook nog nooit een winkel geweten die om bevestiging van de identiteit vraagt dus daar heb je geen probleem. De fabrikant is ook geen partij in de wettelijke garantie. Als je product na 1,5 jaar een defect vertoont en de fabrikant geeft maar 1 jaar garantie dan kan je enkel nog bij de originele verkoper je garantie claimen.
Voor wat betreft de conformiteitsgarantie uit het NL BW (overeenkomst tussen koper en verkoper) is dat deels waar. Dan nog moet de verkopende partij de overdraagbaarheid in de voorwaarden hebben beperkt. De meeste rechten zijn inherent overdraagbaar, behalve wanneer dit rechtsgeldig is beperkt of uit de aard van het recht volgt dat dit per definitie niet overdraagbaar is.
Je hebt verschillende soorten 'garantie', waarbij de NL conformiteitsbepaling er maar één is en die is in deze niet relevant (BE product). Fabrieksgarantie rust bijvoorbeeld op het product (los van de koop) en is land-van-aankoop onafhankelijk. Binnen de EU heb je minimaal de EU richtlijn, eventueel via nationale wetgeving.
Zoals altijd is er een groot verschil tussen je recht hebben en je recht krijgen. In deze is zijn er twee mogelijke garantiebepalingen van toepassing: een eventuele fabrieksgarantie op het product en de BE/EU consumentenbeschermingsbepalingen. Vaak kan je bij echte fabrieksgarantie ook rechtstreeks bij de fabrikant terecht (als bijvoorbeeld de verkoper er mee opgehouden is) maar voor de consumentenbepalingen moet je bij de originele verkoper zijn. In dit geval is dat Alternate .be en is het aan de coulance/service gerichtheid van Alternate.nl of zij er iets mee zouden doen (geen recht).