Anoniem: 1095511 schreef op woensdag 18 juli 2018 @ 00:11:
Hey Tweakers,
Een aantal maanden terug heb ik bij een botsing wat lakschade gereden en ben als schuldige bevonden.
Zelf voelde ik de botsing niet en had in eerste instantie niet door dat ik haar geraakt had maar stapte toch uit toen de dame in de auto voor mij uit haar auto stapte. Samen met haar gekeken naar de schade wat bij haar auto twee krassen van zo'n 6 centimeter waren, geen deuk / blikschade.
Schadeformulier ingevuld na constatering van schade en opgestuurd naar onze verzekeraars.
Nu krijg ik bericht dat er € 829,33 is geclaimd en uitbetaald die ik of zelf kan terug betalen binnen 3 maanden aan mijn verzekeraar of dat ik over de volgende 5 jaar €2.654.16 extra betaal en 5 jaar lang geen no-claim kan opbouwen.
Gezien de schade lijkt dit bedrag mij sowieso veel te hoog..
Zijn dit soort bedragen normaal voor lakschade aan bumpers?
Met vriendelijke groet,
Amersfoortertje
Ik heb niet alle reacties gelezen dus het kan zijn dat iemand hetzelfde al gezegd heeft, maar toch...
1. Kosten lopen nu eenmaal hard op ivm spuitwerk. Je kan een schaderapport oid opvragen, maar hou er rekening mee dat dit vrijwel zeker gewoon is wat het kost. De kosten worden zoals hier al eerder gezegd gebaseerd op kosten van een expert/specialist, niet die van een beun die eventueel een onderdeeltje van de sloop plukt...
2. Een schadeverzekeraar betaalt in principe gewoon de kosten die jij maakt aan iemand anders auto. Het enige wat jij mogelijk nog
moet betalen is eigen riscio, maar dat zal hooguit een paar honderd euro zijn en in veel gevallen zelfs 0 euro.
3. Het resultaat is wel dat jij daardoor terugvalt in bonus malus treden. Daardoor krijg je minder korting (in het geval je op een hoge korting zat) of ga je zelfs in de min qua treden en betaal je een toeslag. Hoe dan ook komt het er op neer dat je enkele tientallen procenten meer premie zal moeten betalen. Hoeveel premie dat jou in de komende jaren kost rekent de verzekeraar – als service – voor jou uit. Vervolgens kan je kiezen of jij de verzekeraar:
A - Niet terugbetaalt. In dat geval ga je dus meer premie betalen
B - Wel terugbetaalt. In dat geval kost het de verzekeraar niets, en blijf je op je normale kortingspercentage zitten. In dat geval gaat je premie dus ook niet omhoog in het eropvolgende jaar. Sterker nog, die gaat zelfs omlaag want bij 'geen schade laten uitkeren' (waar dit op neerkomt) ga je gewoon elk jaar meer korting ontvangen. Meestal 5% per jaar, bij hoge kortingen vlakt dit af naar minder.
Onderstaande nog ter overweging, maar wel op basis van een aantal aannames, kan er dus naast zitten
:
Goed om over na te denken: Jouw verzekeraar geeft aan dat je 500 euro omhoog gaat per jaar. Dat is nogal fors, aangezien dat alleen de stijging is wil ik niet weten wat uberhaupt jouw premie is. Die is in ieder geval hoog, wellicht ben je of nog jonge bestuurder, of nog onervaren (aantal jaar rijbewijs) of rij je een grote en dure auto. Mogelijk ben je ook all-risk verzekerd. Als dat laatste het geval is kun je nog overwegen om wél de verzekeraar te laten uitkeren (die 800 euro) maar vervolgens je verzekering meteen om te zetten naar alléén WA. Daarvan zijn de kosten immers een stuk minder hoog, waardoor ook die (procentuele) stijging mee zal vallen en je in zijn totaliteit uiteindelijk goedkoper uit bent.
Verder aan iedereen die zich afvraagt "waarom je uberhaupt nog verzekering zou afsluiten". Dit is nu eenmaal hoe het werkt, als je het er niet mee eens bent kun je het beste gewoon alleen het minimale nemen (WA). Verder is het niet meer dan logisch dat een premie omhoog gaat bij schade, uiteindelijk moet het product ook voor verzekeraars uit kunnen. Je kan ook mensen
niet omhoog gooien bij schade, maar dan moet
iedereen meer betalen om het product rendabel te maken. Dat lijkt ook niet fair.
Verder verbaas ik mij na het lezen van de reacties hier over hoeveel mensen gewoon uberhaupt niet weten hoe een verzekering werkt. Wonderlijk

BFmango schreef op woensdag 18 juli 2018 @ 21:53:
Het is toch te gek voor woorden dat je elke maand netjes verzekering betaald, en dat als je een keer schade rijdt de keuze krijgt: of die zelf te voldoen, of die driedubbel (letterlijk) terug te betalen dankzij verhoogde premie.
Wat is dan het nut nog van een verzekering?
Door deze manier van werken blijft de premie relatief laag voor mensen die géén of nauwelijks schade rijden en wordt die veel hoger voor brokkenmakers. Dat lijkt mij een fair systeem. Wil je dat mensen
niet meer gaan betalen na schade, dan moet je voor
iedereen de premie verhogen om evenveel geld binnen te krijgen om daarmee in zijn totaliteit alle schade te kunnen dekken.
Verder hangt het ook erg af van je verzekering, de schade-vrije jaren die je al hebt opgebouwd, etc. .. Zo heb ik zelf één keer 1200 euro schade veroorzaakt aan een andere auto, dat heb ik gewoon laten uitkeren. Mijn verzekering ging vervolgens van 200 euro per jaar naar 250 euro per jaar. Dus in dat geval loonde het absoluut niet om het zelf te betalen, want na 6 jaar (dus 300 euro 'extra' ) zit ik weer op max schadevrije jaren en betaal ik geen meerpremie meer. Ofwel, alleen in hele extreme gevallen zoals die van TS betaal je werkelijk 3x je schade als je het niet terugbetaalt aan verzekeraar. En dan is het fijn dát je die optie gewoon hebt.
[
Voor 14% gewijzigd door
Valorian op 18-07-2018 22:16
]