Icephase schreef op woensdag 11 juli 2018 @ 14:00:
[...]
Dus volgens jou is het prima normaal dat een KLANT zich bemoeit met de bedrijfsvoering van een bedrijf en het bedrijf daar vervolgens ook naar handelt...?
En hoe denk je dat een accountant of belastinginspecteur omgaat met het argument 'we hebben geen personeel genoeg om alles na te kijken en te controleren'? Juist, geen accountantsverklaring bij de jaarrekening en dat is wel degelijk een groot issue. Adres- of tenaamstellingen op facturen veranderen kan nou eenmaal fraude in de hand werken en daar wil je als bedrijf niet mee bezig zijn.
Kijk, de KANS dat de accountant of inspecteur nou nét deze eruit pikt bij zijn controle is natuurlijk best heel erg klein maar de IMPACT die het kan hebben is wel groot... Dan mag jij van mij zelf beslissen of het een groot of klein risico is (immers, risico = kans * impact).
Overdrijven is ook een vak.
Dit is gewoon een klant die een fout gemaakt heeft bij het invullen van een webformulier (waardoor de factuur niet klopt) en vraagt om dat recht te zetten. Een creditnota plus nieuwe factuur is een perfect legale oplossing. Ik weet niet of jij klanten hebt, maar in dat geval heb jij ofwel veel geluk en maken die nooit fouten, ofwel kom je dat ook nog wel eens tegen. Je kan dan als ondernemer weigeren dat recht te zetten, maar tenzij er geen andere keus is (en dat lijkt me in het geval van Coolblue niet direct het geval), bestelt die klant de volgende keer wel ergens anders.
Als de klant dat te vaak doet (al dan niet bij verschillende bedrijven), zal de belastingdienst misschien bij de klant eens gaan controleren hoe dat komt, maar als je dat correct via een creditnota en nieuwe factuur doet, loop je als leverancier echt geen risico dat de belastingdienst of je accountant daar moeilijk over doen.
Het enige risico dat ik kan bedenken is dat klant privé een creditnota krijgt en op basis daarvan zijn geld terug wil en dat klant professioneel zijn factuur weigert te betalen, maar in dat geval zou je dat kunnen uitleggen en kunnen vragen eerst te betalen vooraleer de creditnota te versturen (als de klant echt een probleem heeft, is dat geen probleem, en anders was zijn probleem geen echt probleem) of je vermeldt op zowel creditnota als factuur duidelijk dat het enkel over een aanpassing van de facturatiegegevens gaat.
Ik ben trouwens benieuwd welke fraude dat volgens jou in de hand zou werken (andere dan als de klant direct zijn professionele gegevens had ingevuld in het formulier, want die sluit je daar niet mee uit).