Hierover een advies geven zonder het materiaal voor EN na de fasenscheiding gezien te hebben blijft erg tricky.
Verf maken lijkt eenvoudig maar is vrij complex. Uiteraard gaat het wel om een muurverf, daar liggen de eisen een stuk lager voor dan voor een watergedragen metallic basecoat verven/lakken, doe op de meeste auto's gebruikt worden. Maar ook in deze sector zijn de eisen bepaald niet gering, zowel ARBO/milieu technisch, maar ook verf/applicatie/coating technisch.
Het gaat dus om:Nelf Nelfamuur
Projectlatex. Wel, dit laatste woord zegt het al, Projectlatex"". Ik denk niet dat een architect, aannemer/project schilderbedrijf, etc, een Projectlatex op de lijst zal zetten als die niet aan de voorwaarden voldoet inclusief de houdbaarheidsdatum. De klant zal gaan claimen als blijkt dat niet het door hem vereiste niveau van kwaliteit gehaald wordt en dat kost geld... soms veel geld... Stel je moet stellages gaan bouwen om volgens ARBO wetten te moeten gaan schilderen......Dat gaat hem niet worden...
Heel praktisch gezien kun je wel algemene adviezen geven: de verf moet weer goed oproerbaar zijn, zoals aangegeven met bijv een garde op boormachine, waarbij het erg belangrijk is dat echt ALLES gemengd wordt, het plastic van de bodem moet zonder schrapen haast zichtbaar worden, daar mag geen iets dikkere laag meer op blijven zitten (een dun laagje blijft er altijd als je niet schraapt).
Dan moet de verf zo "dik" zijn als in de applicatie papieren beschreven staat, die kun je tegenwoordig vaak downloaden bij de maker, soms staat het op de verf emmer anders is een telefoontje/emailtje genoeg. Voor een snelle eerste controle zijn uitloopbekers te koop, niet zo nauwkeurig als een echte rheologische meting, maar goed genoeg als het dezelfde beker is waar de verfmaker het ook mee gedaan heeft.
Wijkt deze controle teveel af... dan mag je eigenlijk totaal niet gaan verven, dan neem je zelf een risico.
Particulieren zullen het dus op het oog moeten doen, maar "waterdun"MITS goed gemengd, kan voor normale rol/kwast muurverf niet goed zijn. Ik laat spuitmuurfverf even buioten beschouwing, want ik neem haast aan als het ready to use zou zijn (wat ik niet verwacht (*), dan moet dan op de emmer staan.
Wat verder beschreven werd:
De tweede emmer heb ik de bovenkant afgegoten
Dat lijkt handig maar dat is het niet. Uit het bovenste stuk blijkt dat als je niet tevreden bent je terug moet naar de leverancier van de verf. Eigenlijk al niet meer relevant maar ik kan er dit als achtergrond aan toevoegen.
Verf technisch is een recept best complex, zelfs een muurverf, het is een mix van latexbolletjes, opgelost polymeer, allerlei additieven om allerlei zaken in de verf EN coating goed te krijgen, en vaak een mengsel van pigmenten. Dure muurverf alleen goed
titaandioxide, maar hoe goedkoper werd des te meer zgn vulstoffen zitten erin zoals oa
Bariumsulfaat.
Er is dus onderzoek aan verricht welke balans van deze ingrediënten er nodig is om die kwaliteit te krijgen voor die markt waarvoor het ontwikkeld is. Dus als de verf weer opgeroerd is moet het die standaard weer kunnen halen. Over dat uitzakken ga ik niet verder op in hoe erg het is of dat het niet had mogen gebeuren, als na goed opmengen, wat altijd op de verfemmer staat.... de eisen worden gehaald, dan is er geen reden om te klagen.
Dus voer uit wat er gevraagd wordt en check het resultaat zoals de fabrikant het bij projecten voorschrijft. Dat dit niet bij elke emmer als een stapeltje papier erbij ligt, ontheft je niet van deze controle, je koopt project verf en dan moet je checken hoe je die controles moet uitvoeren, hoe kun je anders later claimen zonder controles... dat de verf en de coating uiteindelijk niet goed waren....
Het mag duidelijk zijn: afschenken van de bovenlaag is uit den boze. Het is niet professioneel en negeert daarbij dus wat de fabriek met een recept beoogt. De voorschriften op de verfemmer worden hierbij compleet genegeerd.
Er rest maar een weg als je niet tevreden bent: terug naar de verkoper.
Alle andere wegen kunnen gewoon niet serieus besproken worden en zijn compleet voor eigen risico.
Neen, ik ben geen echte verfmaker, maar werk in de toeleveringsindustrie voor de verf en heb daardoor wel veel kennis, chemisch en fysisch van verf.
Maar zelfs als ik geen verfmaker zou zijn, maar gewoon gebruiker die goed lezen kan.... als het afwijkt wat je mag verwachten, dan ga ik altijd terug naar de leverancier, dat doe ik met mijn smart TV ook als ik hem gekocht heb en hij doet niet wat er in de folder beloofd is....
Ik vond het leuk om een beetje inzicht te geven in wat er zo komt kijken bij verf maken en zo, maar ik had mijn reactie ook af kunnen doen met alleen de vorige regel, er is in principe geen verschil: het voldoet niet, dus terug, niet gaan zitten kl**ien.....want dat is het met alle respect.
(*)
Meestal zijn dit soort verven niet snel "ready to use"omdat de viscositeit dan zo erg laag is, dat de verf dan heel snel uit gaat zakken. omdat de pigment deeltjes zoveel zwaarder zijn dan water qua soortelijk gewicht. Dan moet aan het recept zoveel extra "tijdelijk verdikkend additief" toegevoegd worden, dat komt de prijs en de kwaliteit van de verf/coating meestal niet ten goede.