aggregaat synchroniseren met net voor omschakeling

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nielskool
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 20-05 01:34
Wij hebben een aggregaat(100kW) staan voor backup als er storing op het net is.

Nou kunnen zich de volgende situaties voordoen:
  1. onaangekondigd net uitval
  2. aangekondigd net uitval
  3. inkomen van het net
In het eerste geval zal de stroom weg vallen en zal het aggregaat opstarten en zal het net los gekoppeld worden.
In het 2e en 3e geval zou het het beste zijn om eerst het aggregaat te laten synchroniseren met het net alvorens het omzetten van het relais.

Nu is de vraag: Ondersteund ons aggregaat synchronisatie?
Wij hebben een gesan aggregaat met gpm-2 module.
Ter info: http://www.keme-tec.com/products/gc/GPM-2.pdf en https://www.werktuigen.nl...lcmllRFBSLURWUi5wZGY=.pdf

In de boven genoemde links zie ik nergens de mogelijkheid tot synchronisatie, ook zie ik geen aansluit terminals voor het verhogen/verlagen van de frequentie.


Eventuele andere optie zou zijn om er elektronica tussen te zetten die het spanningsverschil van de fasen meet(aggregaaten vs net). Zodra ze alle 3 lager dan x volt zijn, gewoon het relais over te zetten. Á la lampen synchronisatie methode.

Iemand die weet of dit aggregaat kan synchroniseren en/of hoe ik dit zou kunnen bereiken?
Kan dit aggregaat opgestart worden aan het net? (aggregaat werkt als motor en aggregaat neemt vermogen op)


Alvast dank :)

[ Voor 3% gewijzigd door nielskool op 13-06-2018 21:46 ]

Alle reacties


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • SA007
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 11:54

SA007

Moderator Tweaking
Als je die GPM2 als controllermodule hebt heb je geen netsynchronisatie inderdaad.

Ik weet natuurlijk je situatie niet, maar situatie 1 is meestal stukken waarschijnlijker dan situatie 2.
Daarom staat er vaak ook nog een UPS bij die gedurende minimaal 5 minuten 'de belangrijke dingen' van stroom voorziet terwijl de generator start.

Dat gezegd hebbende, een controller maken voor netsynchronisatie en live overschakelen is erg moeilijk doordat je niet 'instantaan' kan overschakelen.
De meeste apparaten vinden een stroomuitval van meer dan 10 milliseconden niet leuk en in die periode krijg je niet het net afgeschakeld en de generator ingeschakeld, daar zijn relais simpelweg niet snel genoeg voor.

Dat houdt in dat de enige optie eigenlijk is om je generator netsynchoon te laten draaien, dan de generator parallel op het net te zetten en daarna het net af te koppelen.
Dit is alleen nogal gevaarlijk als de generator hier niet op voorbereid is, de lichtste fasehoekafwijking zorgt al snel voor absurde stromen die hopelijk alleen je zekering eruit laten klappen maar best flinke schade kunnen veroorzaken.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • nielskool
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 20-05 01:34
@SA007 Bedankt voor de info. Heeft me toch weer aan het denken gezet.
SA007 schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 00:19:
Ik weet natuurlijk je situatie niet, maar situatie 1 is meestal stukken waarschijnlijker dan situatie 2.
Na situatie 1 of 2 komt helaas ook altijd situatie 3.
SA007 schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 00:19:
De meeste apparaten vinden een stroomuitval van meer dan 10 milliseconden niet leuk en in die periode krijg je niet het net afgeschakeld en de generator ingeschakeld, daar zijn relais simpelweg niet snel genoeg voor.
Solid state relais kunnen schakelen in de orde van 20-100 us, dit zou vlot zat zijn.
SA007 schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 00:19:
de lichtste fasehoekafwijking zorgt al snel voor absurde stromen die hopelijk alleen je zekering eruit laten klappen maar best flinke schade kunnen veroorzaken.
Een andere optie is misschien om spoelen tussen te plaatsen die de stroom begrenzen, hierdoor kan de stroom niet in één klap omhoog schieten. Het faseverschil van de generator kan zich nu oplossen. Als ze dan vervolgens synchroon lopen de spoelen bypassen en dan het net afsluiten/aansluiten.

Maar dan blijf ik nog zitten met: Hoe krijg ik de generator en het net synchroon. Of kan dit al "redelijk" in de buurt komen door gewoon te wachten tot ze ongeveer gelijk lopen, omdat ze toch nooit 100% dezelfde frequentie hebben. Bij 0.1Hz verschil zitten ze elke 10 seconde gelijk maar als ze te dicht bij elkaar liggen kan het best lang duren.

En kan deze generator het ook aan als hij juist iets achterloopt waardoor hij vermogen opneemt? Tevens zullen de spanning ook niet 100% gelijk zijn waardoor hij reactief vermogen opneemt of produceert.

[ Voor 18% gewijzigd door nielskool op 14-06-2018 02:38 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • BCC
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 12:11

BCC

In datacenters zetten ze volgens mij het aggregaat uit als de ups vol genoeg is en dan de stroom weer aan.

Na betaling van een licentievergoeding van €1.000 verkrijgen bedrijven het recht om deze post te gebruiken voor het trainen van artificiële intelligentiesystemen.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • cactusman
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 22-09-2020

cactusman

nu met extra naalden

De enige optie is om die goed te doen zoals SA007 zegt.

Het gaat om 100 kW... dat zijn echt geen vermogens om mee te spelen... dat ga je niet redden met een paar spoelen of ongeveer goed zitten...... dat moet gewoon goed zijn of je vernielt je generator en alles wat erachter hangt....


Ik vermoed dat deze unit wel te voorzien is van de juiste controller zodat ze kan synchroniseren met het net en dan met een paar zware snelle omschakelaars de zaak in elk geval bij 2 en 3 fatsoenlijk zonder door donker te gaan kan schakelen.

Ook als bijkomend voordeel kan je dan ook tegen het net indraaien om je generator te testen ( na toestemming netbeheerder)

Is echter wel allemaal een dure aangelegenheid.

euhmmmm


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • WhizzCat
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 15-05-2024

WhizzCat

www.lichtsignaal.nl

Schakel een professional in. Hier in een ziekenhuis schakelen we ook synchroon bij, maar dat heeft wel even geduurd voordat het zover was. De vermogens zijn best fors zoals cactusman al zegt. Hierin zijn een aantal gespecialiseerde bedrijven die gewoon weten wat ze doen.

Wij hebben dan ook verschillende stopcontacten die in bepaalde mate last hebben van uitval. Het is dus niet alleen je noodstroom waar je iets mee moet.

Onze gewone witte stopcontacten hebben pech. Gele stopcontacten zitten achter een centrale UPS die eerste klappen van uitval opvangt (daar zijn ze immers voor) en rode stopcontacten zitten alleen maar achter het aggregaat. Klinkt misschien wat raar, maar de belangrijkste medische apparatuur zit op rode stopcontacten. Waarom? Omdat de leverancier al accu's enzo voorts inbouwt die aan bepaalde specs voldoen en niet achter een UPS mogen zitten. Computers enzo zitten dan op geel of wit, afhankelijk van hoe belangrijk ze zijn.

Gezocht: netwerkbeheerder
Als je het niet aan een 6-jarige kan uitleggen, snap je er zelf ook niks van! - A. Einstein


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • jbhc
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 10:12
Met alle respect maar als je dit soort dingen op Tweakers moet vragen gaat er volgens mij iets niet goed. Een aggregaat synchroon met het net laten draaien is zelfs voor gespecialiseerde bedrijven een uitdaging. Je moet daar echt niet zelf aan willen beginnen.

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Joepla
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 12:46

Joepla

Geavanceerde micro-elektronica

Ik werk bij een bedrijf dat netovernames op diverse locaties vrijwel dagelijks doet. Het is zeker geen rocket science meer en controllers doen dit helemaal zelf, ze nemen zelf de beslissing om te syncen en te schakelen. Toch is er geregeld een techneut aanwezig om eea te begeleiden, bv. bij netovername van een bedrijf of een woonwijk. Het gaat dan vaak om vermogens van meer dan een MVA, maar voor het principe maakt het niet uit.

Het moment van sync is inderdaad zodra de 3 fases van de generator geen spanningsverschil hebben met de 3 fases van het net. Maar ook de draairichting wordt gecheckt en het snelheidsverschil waarmee het net "voorbij komt". Klopt er iets niet, dan wordt er niet geschakeld. Safety first.

Weet je wat kW, kVAr, cos phi en excitation is en wat hiermee gebeurd/moet gebeuren zodra je eenmaal synchroon draait? Ik verwacht van niet en daardoor kun je niet even zelf iets in elkaar knutselen.

De praktijk is dat je heel goed moet weten wat je doet en wat er precies gaat gebeuren. " Proberen wat werkt", is geen optie. Zoals ook hierboven al genoemd: zoek gespecialiseerde kennis.

Live solarinfo op PVoutput [5500 Wp]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mcDavid
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 12-05 12:24
Volgens mij mist er gewoon een belangrijk component in je setup: De UPS. Als je apparatuur hebt die continue moet draaien, heb je die gewoon nodig. Die UPS kan, afhankelijk van het model, meerdere inputs tegelijk hebben of gemakkelijk even zonder input draaien als je overschakelt.

Datacenters e.d. draaien over het algemeen überhaupt niet syncrhoon met het net. Die hebben een inline-UPS die de spanning en fase regelt, volledig onafhankelijk van zijn input.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Delakhan
  • Registratie: Mei 2016
  • Laatst online: 22-02-2022
Niet zelf prutsen...

Omschakelen met solid state heb ik persoonlijk nog nooit gezien in de praktijk.

Bijvoorbeeld:
De laatste keer dat ik dit mee ontworpen heb werd de aggregaat gestart bij te hoge last van de 250kVA nettrafo of geplande net overname. De aggregaat synchroniseert eerst en koppelt vervolgens aan de HVI. Deze heeft dan 2 voedingen en de railen dienen hierop ontworpen te zijn.

Mocht het een geplande afschakeling van het net zijn wordt het vermogen van de aggregaat verhoogd tot de stroom van de trafo voldoende verlaagd is om deze af te schakelen. Aggregaat neemt complete stroomvoorziening over en koppelt net af.

Indien bij te hoge last voor de nettrafo levert de aggregaat voldoende vermogen om de nettrafo tot bijv. 80% te belasten. Het vermogen van de aggregaat wordt dan dus ook geregeld.

Bij 'onverwacht' netuitval is een compleet ander verhaal.
UPS neemt dan alle belangrijke processen over. Zoals serverruimte, omroep/ontruimingsinstallatie en noodverlichting. Continuiteit is gegarandeerd! Ondertussen worden de grote vermogens afgeschakeld (nulspanningsrelais) zoals sfeer, verwarming en o.a. keuken. De aggregaat start en indien deze goed draait terug op de HVI gezet. Deze ligt dan al los van het net. Nu heeft het bedrijf weer spanning. Vervolgens worden de zware vermogens langzaam ingeschakeld. Complete overname duurt dan 12s. Hoofdverlichting brandt op het gehele bedrijf zelfs binnen 8s. Om dit te halen ligt o.a. de dieselaggregaat bijvoorbeeld altijd op temperatuur. (Grote vermogens worden uitgeschakeld om dieselmotor tijd te gunnen om te regelen. Start maareens een auto op een stijle helling in de eerste versnelling)

Terugschakelen net
Aggregaat wordt na 'x' tijd van een stabiel net langzaam gesynchroniseerd. Vervolgens wordt deze met net gekoppeld. Aggregaat draaid nog 'y' tijd parallel mee.

Ik heb hiervoor de HVI en gebouwbeheersoftware (domotica) gemaakt. Aggregaat moet je echt aan een expert bijvoorbeeld @Joepla overlaten.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • chromeeh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 14:17

chromeeh

the Gnome

mcDavid schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 10:31:
Volgens mij mist er gewoon een belangrijk component in je setup: De UPS. Als je apparatuur hebt die continue moet draaien, heb je die gewoon nodig. Die UPS kan, afhankelijk van het model, meerdere inputs tegelijk hebben of gemakkelijk even zonder input draaien als je overschakelt.

Datacenters e.d. draaien over het algemeen überhaupt niet syncrhoon met het net. Die hebben een inline-UPS die de spanning en fase regelt, volledig onafhankelijk van zijn input.
Dit... We hebben hier ook een (dikke) inline UPS tussen de aggregaat en het datacenter zitten.

Maar zoals meermaals gezegd; dit wil je echt niet zelf met een "hobby" projectje oplossen.
Hoge stromen, kans op (fatale) fouten etc.

"Some day, I hope to find the nuggets on a chicken."


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jbhc
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 10:12
Joepla schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 10:18:
Ik werk bij een bedrijf dat netovernames op diverse locaties vrijwel dagelijks doet. Het is zeker geen rocket science meer en controllers doen dit helemaal zelf, ze nemen zelf de beslissing om te syncen en te schakelen.
Het is dan misschien geen rocket science maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat het in bedrijf stellen van dit soort installaties lastiger blijkt te zijn dan de techneuten van te voren zelf denken >:)

[off topic]
Ik blijf het trouwens prachtig vinden om te zien hoe een NSA omgaat met piekstromen. Je hoort dan dat de turbo harder gaat draaien en soms zie je hem zelfs wit worden terwijl het toerental van het aggregaat gewoon gelijk blijft.
[/off topic]

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 13:41
Als er achter de NSA een UPS zit dan kun je toch gedurende een seconde of meer de spanning eraf gooien?
  1. UPS is aan het NET gekoppeld.
  2. NET valt uit, UPS vangt op.
  3. NSA start.
  4. UPS wordt aan NSA gekoppeld.
  5. NET keert terug
  6. NSA blijft draaien totdat UPS weer volledig opgeladen is.
  7. UPS is volledig opgeladen, NSA wordt afgeschakeld
  8. Een seconde of meer zonder spanning, UPS vangt op.
  9. UPS weer aan het NET koppelen.
Dan hoef je niets te synchroniseren. Je moet wel een stevige relay hebben die de vlamboog goed kan weerstaan. Het is niet de mooiste oplossing maar het werkt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BCC
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 12:11

BCC

Na betaling van een licentievergoeding van €1.000 verkrijgen bedrijven het recht om deze post te gebruiken voor het trainen van artificiële intelligentiesystemen.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 13:33
nielskool schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 21:38:
Nu is de vraag: Ondersteund ons aggregaat synchronisatie?
Het apparaat wat je toont, de GPM-2, is puur en alleen een paneeltje voor de motor. Dit ding weet niet eens hoe snel de motor draait, ergens anders zit nog iets wat de snelheid regels.

Als je de manual bekeken hebt, zie je dat deze set ook geleverd kan worden met DEEP SEA of ComAp controllers, die moet je hebben. Want die bevatten ook besturing voor circuit breakers en alle andere benodigdheden voor (net)synchronisatie. (voltage matching, synchronisatie, pf control, reverse kvar protection, vector jump en vele andere limiet bewakingen)

De generator die je nu hebt is puur voor tijdelijke mobiele energievoorziening. Je kunt niet eens meerdere van deze generatoren parallel zetten hoe deze nu is uitgerust.

Als je deze wilt gebruiken als noodstroom, dan kan dat wel. Maar dan handmatig, je moet de schakelaar openen en sluiten met èèn sleutel. Zodat ze nooit beide in kunnen.

Als je deze set wilt ombouwen. Dan kun je zoeken naar deep sea, comap, deif, woodward of cre techology.

[ Voor 6% gewijzigd door jeroen3 op 14-06-2018 13:26 . Reden: +woodward ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 13:41
Dat is inderdaad het simpele concept. De switch die Bigclive in de video uit elkaar heeft haalt is niet compatible met een 100 kVA 3P+N opstelling maar een iets zwaardere versie zal in beginsel wel voldoen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BCC
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 12:11

BCC

Neem dan moet je een "iets" zwaardere hebben. Staan wel op eBay trouwens.

Na betaling van een licentievergoeding van €1.000 verkrijgen bedrijven het recht om deze post te gebruiken voor het trainen van artificiële intelligentiesystemen.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Joepla
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 12:46

Joepla

Geavanceerde micro-elektronica

@Delakhan Inderdaad is dit de manier, ook qua timing. Solid state is niet gebruikelijk, ook redelijk kostbaar bij wat grotere vermogens.
jbhc schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 12:31:
[...]
Het is dan misschien geen rocket science maar ik heb al een paar keer meegemaakt dat het in bedrijf stellen van dit soort installaties lastiger blijkt te zijn dan de techneuten van te voren zelf denken >:)
Dat klopt. Meestal omdat de installatie toch nèt even anders in elkaar zit dan op de tekening of omdat er gewoon niet goed vooraf over is nagedacht. Of de klant heeft nog een last minute risico-analyse erop losgelaten en komt erachter dat..., etc.
[off topic]
Ik blijf het trouwens prachtig vinden om te zien hoe een NSA omgaat met piekstromen. Je hoort dan dat de turbo harder gaat draaien en soms zie je hem zelfs wit worden terwijl het toerental van het aggregaat gewoon gelijk blijft.
\[/off topic]
Grappig inderdaad. De generator blijft z'n 1500 rpm doen maar het brandstofverbruik schommelt tegelijkertijd tussen 50 - 300 liter per uur. Je hoort het verschil wel en ook de hoeveelheid uitlaatgassen en de temperatuur verraden of de set het moeilijk heeft.

[ Voor 6% gewijzigd door Joepla op 14-06-2018 13:58 ]

Live solarinfo op PVoutput [5500 Wp]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Erwin-NL
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 18-05 09:16
BCC schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 08:08:
In datacenters zetten ze volgens mij het aggregaat uit als de ups vol genoeg is en dan de stroom weer aan.
In de meeste datacenters kun je net-parallel weer terug naar netbedrijf. Hierbij ga je niet door het donker heen en hoef je de batterijen dus niet nog een 2e maal aan te spreken. Daarnaast heb je doorgaans een autonomietijd van 5minuten op vollast. 1x door het donker = 30 seconden, hou je nog 4,5 minuut over voor een eventuele 2e dip in korte termijn.
FrankHe schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 12:48:
Als er achter de NSA een UPS zit dan kun je toch gedurende een seconde of meer de spanning eraf gooien?
  1. NET valt uit, UPS vangt op.
  2. NSA start.
  3. UPS wordt aan NSA gekoppeld.
Vergeet de netschakelaar niet uit te schakelen, anders gaat je NSA terugvoeden naar het net (en die wil veeeeel meer hebben dan een NSA kan leveren :) ). Daarna kun je je hoofdrail voeden welke op zijn beurt weer de verbruikers (non-preferent) voedt en de UPS (preferent) kan voeden. Hierdoor weinig schakelmomenten en dus weinig kans op uitval van de voeding voor de preferente groepen

[ Voor 39% gewijzigd door Erwin-NL op 14-06-2018 14:04 . Reden: +extra quote ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 13:41
Erwin-NL schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 13:56:
[...]

In de meeste datacenters kun je net-parallel weer terug naar netbedrijf. Hierbij ga je niet door het donker heen en hoef je de batterijen dus niet nog een 2e maal aan te spreken. Daarnaast heb je doorgaans een autonomietijd van 5minuten op vollast. 1x door het donker = 30 seconden, hou je nog 4,5 minuut over voor een eventuele 2e dip in korte termijn.

[...]

Vergeet de netschakelaar niet uit te schakelen, anders gaat je NSA terugvoeden naar het net (en die wil veeeeel meer hebben dan een NSA kan leveren :) ). Daarna kun je je hoofdrail voeden welke op zijn beurt weer de verbruikers (non-preferent) voedt en de UPS (preferent) kan voeden. Hierdoor weinig schakelmomenten en dus weinig kans op uitval van de voeding voor de preferente groepen
Dat is inderdaad de luxere oplossing. Beter dan een botte transfer switch. Maar daar moet het de hele infrastructuur dan ook netjes voor zijn ingericht. Dit zet je er niet eventjes bij in een bestaande installatie. En als je NSA geen mogelijkheid heeft om te synchroniseren dan houdt het ook snel op.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 13:33
FrankHe schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 14:11:
Dit zet je er niet eventjes bij in een bestaande installatie.
Dat hangt er vanaf. Als je het gebouw gaat inricht voor iets waar je noodstroom nodig hebt, dan is de investering van het wijzigen van de hoofdverdeler misschien niet eens zo heel gek.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • nielskool
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 20-05 01:34
Joepla schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 10:18:
Weet je wat kW, kVAr, cos phi en excitation is en wat hiermee gebeurd/moet gebeuren zodra je eenmaal synchroon draait?
Ik ben bekend met reactief vermogen en met de werking van generators in het net en hoe belasting en impedantie verschillen bepalen hoeveel (reactief)vermogen waar gaat lopen.

Echter de reden voor het starten van dit topic is omdat ik niet weet hoe dit aggregaat in elkaar zit en er weinig informatie van kon vinden. Tevens merk ik op dat er hier op Tweakers toch een hoop techneuten met echt wel ervaring zitten.

Op dit moment is de belasting van het aggregaat ongeveer 3x 12A (~8kW).

Beetje achtergrond informatie over mij zelf: Ben zelf een master student electrical engineering. Heb "wat" theorie gehad over generators en vermogens electronica. Ben echter zelf gespecialiseerd in micro electronica.(ontwikkelen van controller PCB's). Heb daarnaast nooit in de praktijk getest met syncen van generators.
mcDavid schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 10:31:
Volgens mij mist er gewoon een belangrijk component in je setup: De UPS.
De meest belangrijke dingen zitten gelukkig wel achter een ups. Echter zijn er dus ook heel veel dingen die niet achter een ups zitten.
jeroen3 schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 13:19:
Het apparaat wat je toont, de GPM-2, is puur en alleen een paneeltje voor de motor. Dit ding weet niet eens hoe snel de motor draait, ergens anders zit nog iets wat de snelheid regels.

Als je de manual bekeken hebt, zie je dat deze set ook geleverd kan worden met DEEP SEA of ComAp controllers, die moet je hebben. Want die bevatten ook besturing voor circuit breakers en alle andere benodigdheden voor (net)synchronisatie. (voltage matching, synchronisatie, pf control, reverse kvar protection, vector jump en vele andere limiet bewakingen)

De generator die je nu hebt is puur voor tijdelijke mobiele energievoorziening. Je kunt niet eens meerdere van deze generatoren parallel zetten hoe deze nu is uitgerust.

Als je deze wilt gebruiken als noodstroom, dan kan dat wel. Maar dan handmatig, je moet de schakelaar openen en sluiten met èèn sleutel. Zodat ze nooit beide in kunnen.

Als je deze set wilt ombouwen. Dan kun je zoeken naar deep sea, comap, deif, woodward of cre techology.
Ik had in de manuals gezien dat de andere modules wel apart synchronisatie opties hadden. Maar bij de GPM-2 zag ik er eigenlijk helemaal niks over en had eigenlijk wel enigszins verwacht dat het ondersteunt werd ook omdat de sleutel naar "auto" gezet kon worden. Maar dat zal wel enkel zijn dat het aggregaat kan opstarten bij net uitval.
Ik zal kijken wat de kosten en opties zijn van de andere modules.
Joepla schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 13:52:
@Delakhan Inderdaad is dit de manier, ook qua timing. Solid state is niet gebruikelijk, ook redelijk kostbaar bij wat grotere vermogens.
Het viel mij dus reuze mee wat solid state relais kosten. farnell

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • jeroen3
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 13:33
De sleutel op auto betekend alleen dat hij luistert naar het "remote start" contactje en het dan drie keer probeert.

Een solid state relais kun je niet gebruiken als lastschakelaar bij synchronisatie, omdat de spanning over de contacten tussen twee 400V netten 1200Vpk is. (of 700Vpk voor één fase)
Je moet echt twee contactors gebruiken, met synchronisatiebewaking.

Er is nog een bedrijfsmethode, no-break change-over, zoals Cre dat noemt in de GENSYS, dit betekent dat hij synchroniseert, en na het inkomen van de netschakelaar direct de generatorschakelaar opent. De set is dan hooguit een seconde parallel. Het is nogal bot, want als je enige last hebt dan gooi je dat er direct af, en dan kan hij wellicht overtoeren maken.

Maar hiervoor heb je alsnog twee schakelaars nodig, een controller, en een generator met minstent voltage matching en toerenal beinvloeding. PF control is theoretisch niet nodig.

Je zult de panelen toch echt even van binnen moeten bekijken.

[ Voor 10% gewijzigd door jeroen3 op 14-06-2018 15:51 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 13:41
Anders kun je overwegen om het vraagstuk bij de importeur / fabrikant van het aggregaat neer te leggen? Misschien bieden ze een upgrade aan van de elektronische regeling (gouverneur) die wel met het net gesynchroniseerd kan worden. Ik krijg de indruk dat het aggregaat wat je nu hebt staan misschien meer het instapmodel is waarbij ze de uitgebreidere functionaliteiten zoals synchroniseren niet standaard hebben ingebouwd.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Erwin-NL
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 18-05 09:16
Zelf zou ik toch eens contact opnemen met een noodstroomspecialist met jouw vraagstuk. Meer kans op het goed functioneren van je installatie en minder kans op defecten en incidenten. Zelf ben ik veel in contact met B&A services uit Houten maar uiteraard weet het internet er nog veel meer te vinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Damic
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 20-05 21:39

Damic

Tijd voor Jasmijn thee

Is het 100kW of 100kVA ;)

Er zijn omschakelaars die automatisch kunnen de generator starten en om schakelen zoiets bvb http://www.socomec.be/ran...l?product=/atys-t_nl.html

net > schakelaar > verder de verdeel kast in
Nood >

[ Voor 11% gewijzigd door Damic op 18-06-2018 22:14 ]

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MewBie
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 20-05 22:01
Damic schreef op maandag 18 juni 2018 @ 22:13:
Is het 100kW of 100kVA ;)

Er zijn omschakelaars die automatisch kunnen de generator starten en om schakelen zoiets bvb http://www.socomec.be/ran...l?product=/atys-t_nl.html

net > schakelaar > verder de verdeel kast in
Nood >
Klinkt leuk zo'n ATS, maar lost het probleem niet op. Zo'n ding onderbreekt minimaal 0,3s de stroom tijdens het omschakelen

Please leave a message after the beep.
*beeeeep*


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nielskool
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 20-05 01:34
Ik zou zelf ook kVA zeggen maar op het gegevens plaatje wat erop staat, staat echt 100kW.

Ik heb ook zitten kijken naar 3 fase UPS en hoe dit eventueel gecombineerd kan worden met zonnepanelen en bijbehoren omvormer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Damic
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 20-05 21:39

Damic

Tijd voor Jasmijn thee

ja 1 of meerdere ups'en natuurlijk er tussen voor de delen die noodzakelijk onder spanning moeten blijven staan.

Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag

Pagina: 1