EVC glasvezel

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Red-Front
  • Registratie: Juni 2007
  • Laatst online: 20-03 10:04
Zijn er Tweakers met ervaring op het gebied van FTTB verbindingen met een EVC? De situatie is als volgt. Er zitten meerdere bedrijven in één pand die op dit moment 2 IP adressen delen met 4 bedrijven. Dit willen we gaan opsplitsen als 3 IP adressen voor 4 bedrijven (2 bedrijven horen min of meer bij elkaar / zijn kleine afnemers).

Er komt nu een FTTB verbinding met 3 EVC's. Het lijkt mij dat ik hier achter een switch plaats, met dan VLAN tagging op de poorten om de juiste bedrijven het juiste EVC / IP te geven? Dit is even een aanname die ik doe.

Daarnaast nog een klein probleem, er loopt vanaf de glasvezel switch 1 kabel naar het 2e bedrijf. Vanuit dat netwerk zitten nu de 2 kleine bedrijven aangesloten op hetzelfde netwerk. De bedoeling is hier nog een firewall te plaatsen voor de 3e EVC. Maar dit moet dus allemaal over 1 kabel heen gaan. Is het voldoende om bij het 2e bedrijf een switch op de kabel te zetten welke vanuit de glasvezel switch komt en dan op de firewalls een VLAN in te stellen?

Om het iets duidelijk te krijgen, deze situatie wil ik maken:

Afbeeldingslocatie: https://image.ibb.co/ehYpLJ/Untitled_Diagram.png

Nu heb ik in de tekening gezegd dat ik de VLAN's in stel op de WAN poorten van de firewalls. Aangezien wij alle huurders in het pand als klant hebben is dit geen probleem, maar anders zou ik de VLAN kunnen taggen op de switches lijkt mij. Of is dit per definitie de beste PVA?

Alvast bedankt voor jullie visie.. en excuus als de vragen of bedachte oplossing niet al te snugger is :P
Red-Front

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • remcovn
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 06-05 15:39
Wat gebruikelijk is bij afname van een zakelijke glasvezelverbinding is dat er een switch bijgeleverd wordt die in beheer is van de ISP. De fysieke glasvezelstekker gaat in deze switch en vervolgens heb je per EVC een switchpoort die je kunt gebruiken om daarachter je eigen router / firewall te plaatsen.

Je kunt ook een eigen switch aansluiten op de switch van de provider. Wanneer je in je eigen switch losse VLAN's configureerd voor de verschillende EVC's kun je deze EVC's ook via een trunk op een andere locatie krijgen.

Vermoedelijk dien je per EVC een PPP-sessie op te bouwen dus links of rechtsom heb je uiteindelijk een apparaat (router / firewall) nodig die die PPP-sessie tot stand brengt.Dit dien je dus per EVC te regelen wat betekent dat ieder bedrijf zijn eigen firewall moet regelen en beheren.

Dat is positief want dat betekent dat ieder bedrijf zijn eigen zaakjes kan regelen maar wel gebruik kan maken van de fysieke glasvezelverbinding die toch al binnen ligt.