Dostar schreef op maandag 8 april 2019 @ 23:57:
Ik heb een kleine update betreft mijzelf. Heb de auto sinds donderdag en pas zaterdag voor het eerst aangeraakt. Eerste stukjes rijden waren zwaar problematisch, op de zaterdag een keer een route van 6 kilometer met niks dan problemen (vriendin nam het maar over want was klaar met mijn rijgedrag), toen op de zondag alleen mijn eigen straat oefenen met uberhaubt weg kunnen rijden en parkeren.
Ben vandaag langs een collega van mij gereden zelfstandig met wat lichte paniek onderweg betreft het totaal niet gewend zijn aan een benzine auto. Deze collega heeft mij stap voor stap op een leeg industrieterrein de verschillen verteld tussen diesel en benzine en ook stap voor stap het schakelen en terugschakelen doorgenomen. Hebben zo'n 2 uur alleen maar rondjes gereden met stoppen, starten, schakelen, noem het allemaal maar op. Daarna weer zelfstandig terug naar zijn huis.
Hij gaf ook aan dat met de auto niks mis is, al had ik het idee van wel, maar dat met mijn aangeleerde rijstijl alles mis was.
Moet zeggen dat hielp een hoop, ben namelijk naar huis gereden meer zelfverzekerd. Motor sloeg geen seconde af. Het is met benzine inderdaad een hoop extra gas geven wat je niet gewend bent dankzij een moderne diesel auto.
Wat me wel erg op valt is dat het "nieuwe rijden" en dan ook nog eens in een diesel auto niet bepaald goed is als je daarna zonder instructeur ineens in een benzine auto zit alleen. Je bent gewoon letterlijk een gevaar en last op de weg...
Collega heeft mij dus het "oude rijden" geleerd en merk dat ik daarmee stukken beter uit de voeten kom.
Natuurlijk nog niet 100% vlekkeloos, maar wel een kleine 70-80% vergeleken met daar voor een 50/50 gevalletje van geluk hebben met koppelen en schakelen.
Betreft je opmerking boven deze reactie over het invoegen op snelweg: Je moet de auto dus echt in zijn 3 naar de 100 trekken en daarna pas zijn 4 pakken? Snelweg heb ik namelijk om duidelijke redenen nog niet gedaan, omdat ik nog moet wennen aan de auto. Dus wat tips met de snelweg zijn ook welkom.
toon volledige bericht
Ik heb vorig jaar toevallig ook in dit topic gereageerd, grappig dat het weer leeft

Ik heb nu ook pas 3,5 jaar mijn rijbewijs, maar heb wel altijd grote affiniteit met auto's gehad en ik heb er denk ik wat meer aanleg voor dan gemiddeld. Vrienden van mij hebben dat niet, en dat ik helemaal niet erg. Het beste is inderdaad zoals jij gedaan hebt met iemand anders op een leeg terrein oefenen.
Om een paar onduidelijkheden bij je weg te nemen:
- Iedere auto is anders, je zult bij iedere auto weer heel even moeten wennen. De koppeling zal anders pakken, het gaspedaal heeft een andere curve of de rembekrachtiging is sterker. In de ene auto heb je geen stuurbekrachtiging, in de andere adaptieve stuurbekrachtiging. Mijn vader heeft letterlijk in honderden verschillende auto's gereden, en hij stapt in een auto waar hij nog nooit in heeft gezeten en rijdt makkelijk weg. Als je alleen je lesauto gewend bent (dieseltje), en verder maar 1 auto bestuurd, zul je (vooral de eerste jaren) nooit zonder enige oefening een onbekende auto soepel kunnen bedienen.
- Je hoeft niet een hoop extra gas te geven bij het wegrijden, dat slijt enkel de koppeling onnodig hard. Als het even kan zou ik weer naar een leeg terrein rijden en weg proberen te rijden met een oog op de toerenteller. Probeer de koppeling zo ver te laten opkomen dat je de motor iets hoort/ziet zakken in toeren en geef dan een minimale hoeveelheid gas. Laat de koppeling een paar millimeter opkomen en geef weer minimaal meer gas om de toeren steeds zo rond de 1500 de houden.
- Start/stop schakelt in vrijwel iedere auto enkel in als je volledig stil staat (voet op de rem), de auto in neutraal zet en de koppeling volledig laat opkomen. De auto zal enkel automatisch starten als je de koppeling weer volledig in trapt. Soms gaat start/stop niet aan, dit kan een legio aan redenen hebben.
- Het nieuwe rijden is prima toe te passen in een benzineauto, maar je moet er wel rekening mee houden dat als je met een kleine 3-cilinder onderweg bent, je niet kunt verwachten dat als je bij 2000 RPM schakelt je binnen de lengte van een invoegstrook op 120km/h zit. Je zult hem moeten doortrekken tot 4000/4500rpm wil je dat lukken. De motor sloop je daar niet mee, mocht je niet opletten loopt hij uiteindelijk een begrenzer in rond de 6000RPM bij een gemiddelde benzineauto. Daarnaast is het nieuwe rijden heel leuk, maar als je heel weinig toeren maakt bij een kleine motor moet je vaak plankgas geven om überhaupt iets te accelereren en dit zet grote druk op diverse delen van de motor (hetgeen niet bevorderlijk is voor de levensduur). Daarnaast is het in zo'n geval ook beter voor het brandstofverbruik om de motor op 2500/3000 rpm te houden als dat betekend dat deze niet zo enorm hard hoeft te werken. Zuinig rijden kan ook prima als je accelereert tot 3000rpm in iedere versnelling, je moet alleen (bijvoorbeeld) voorkomen dat je abrupt gas geeft of niet 'soepel' gas geeft. Als je een constante snelheid moet aanhouden kun je de hoogste versnelling kiezen zolang de motor maar niet minder dan 1500rpm hoeft te maken en je tegelijk niet bergop gaat.
- Een diesel is fundamenteel anders dan een benzinemotor. Een diesel heeft meestal relatief veel koppel vanaf een erg laag toerental, vandaar dat je ook op de koppeling kunt wegrijden. Een diesel heeft echter ook een erg beperkte range waarin dat koppel beschikbaar is. Bij de meeste diesels is het feest na 3500rpm echt wel voorbij. Vandaar dat je in de lesauto meestal onder de 2000rpm doet schakelen. Een gemiddelde benzineauto met de inhoud van een melkpak en het koppel van een mestkever heeft gewoonweg niet voldoende koppel om 'fatsoenlijk' op louter de koppeling te kunnen optrekken. Veelal hebben deze motortjes ook geen turbo en dat betekend dat het maximumvermogen en koppel pas rond 3500/5500 rpm zal vrijkomen. Met andere woorden: waar de diesel bij 1500RPM al 250NM koppel heeft, heb je op dat toerental misschien 40NM koppel bij een kleine benzinemotor. Er zijn echter ook snelle benzinemotoren die ook bergen koppel vanaf 1500 rpm produceren. Daar kun je (als je wil) ook prima mee op de koppeling wegrijden. Alleen heeft niet iedereen die op de oprit staan

Ik heb persoonlijk het geluk om net als mijn vader ook al in tientallen verschillende (echt totaal verschillende ook: van mijn eigen 45 jaar oude Kever tot een nieuwe RS3, en van een Niro Hybrid tot een camper) voertuigen te hebben mogen rijden en nu stap ik ook in bijna iedere auto en rij zonder problemen of stress weg. Dat was toen ik uit de diesel lesauto stapte (waar hij me nog geen enkele keer afgeslagen was) in een Kia Rio 1.2 wel even anders. Wat een k*t koppeling hebben die dingen! Maar ook daar wen je aan, ik heb dezelfde 1.2 motor met dezelfde koppeling in mijn Picanto uit 2014 liggen en rij er makkelijk mee weg. Picanto's vanaf 2012 met de 1.0 3-cilinder hebben een compleet andere koppeling, in mijn ervaring makkelijker dan die van de 1.2.
Ik hoop dat je er wat aan hebt