Toon posts:

IOTA - The backbone of the Internet of Things and more!

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • +10Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Mede-auteur:
  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online

D-Ed

~ Work in progress ~
Dit topic is bedoeld om te discussiëren over IOTA met als doel om de mogelijkheden van de technologie te bespreken en waar nodig ondersteuning te bieden. Dit topic is niet bedoeld voor prijs promotie en pump & dump praktijken. Er mag over de prijs gespeculeerd worden, maar wel met goed onderbouwde argumenten. Vragen zoals: When Moon? etc. willen wij graag vermijden.



IOTA



IOTA is een nieuwe generatie van het gedistribueerde grootboek. Waar vele cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum gebruik maken van de Blockchain technologie, maakt IOTA gebruik van de Tangle. Dit is een nieuwe structuur gebaseerd op een Directed Acyclic Graph (ook wel DAG genoemd). Deze technologie is bedacht om de basis te leggen voor de 'Economie der Dingen' oftewel ‘Internet Of Things’. Hiervoor zijn microtransacties nodig en is het van belang dat er grote aantallen transacties tegelijkertijd plaats kunnen vinden. De Tangle is speciaal ontworpen om de tekortkomingen van Blockchain op te lossen. Waar blockchain last heeft van schaalbaarheid en (in sommige gevallen hoge) transactiekosten probeert de Tangle hier een oplossing voor te bieden.



De Tangle architectuur vereist een compleet verschillende aanpak ten opzichte van Blockchain. De architectuur van de Tangle kent namelijk geen blocks en geen miners. Om een transactie op het Tangle netwerk te kunnen voltooien dien je zelf eerst twee voorgaande transacties goed te keuren. Deze vorm van een participatie economie zorgt er voor dat, door actief mee te doen, het netwerk sneller en stabieler wordt.



Voordelen
  • Schaalbaarheid: IOTA kan in theorie een oneindig aantal transacties per seconde aan. Hoe meer transacties er worden gedaan, hoe sneller het netwerk wordt.
  • Geen transactie kosten: IOTA kent geen transactie kosten. Er moet een klein beetje Proof of Work gedaan worden om een transactie te versturen. Dit kan de persoon zelf doen met zijn eigen device of kan worden uitbesteed aan een node.
  • Gedecentraliseerd netwerk: Iedereen die in het netwerk een transactie doet acteert als 'miner'. Op deze manier is er geen enkele entiteit of centrale node die het netwerk beheert of kan aanpassen.
  • Quantum-proof: IOTA gebruikt een Winternitz signature schema om transacties te doen. Dat betekent dat IOTA ook op lange termijn (als quantumcomputers commercieel beschikbaar komen) robuust en veilig is.
Nadelen
  • Voorlopig is er een Coördinator(COO) node actief. Deze schrijft iedere minuut een aantal milestones uit die andere nodes de weg wijst. Nodes hoeven de COO niet te volgen, maar het is aan te raden om dit wel te doen. De COO dient in de beginfase van het netwerk als zijwieltjes om het netwerk te beschermen tegen aanvallen. De voorlopige planning is dat deze eind 2018/begin 2019 wordt uitgefaseerd.
  • Er zijn weinig permanente nodes bekend. Permanente nodes houden de gehele Tangle geschiedenis bij. Om de transactie geschiedenis te herleiden naar de 1e transactie van het netwerk zal je toegang moeten hebben tot een permanente node. Dit zijn vrij kostbare nodes om te onderhouden omdat er veel storage gebruikt gaat worden.
  • Op dit moment is IOTA nog in een bèta-stadium. Dat betekent dat er nog volop ontwikkeld wordt, en dat het netwerk nog niet volwassen is. Er wordt echter op allerlei fronten intensief gewerkt aan de ontwikkeling van het netwerk, maar ook allerlei toepassingen in diverse gebieden; zowel door de IOTA Foundation als ook door developers uit de community en het bedrijfsleven.

Achtergrond


In 2015 is IOTA opgericht door de founders David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo (oprichter van NXT) en dr. Serguei Popov (schrijver van de Whitepaper). Samen willen ze technologie ontwikkelen als drijvende kracht voor de economie van geconnecteerde en autonome devices. Blockchain was simpelweg niet schaalbaar en had daarnaast transactiekosten. Eind 2015 is er een crowdsale (geen ICO) gestart om 1337 Bitcoin op te halen. Dit was omgerekend zo'n 500.000 USD. De oprichters en ontwikkelaars moesten hun eigen tokens inkopen, zij kregen niets toegewezen.

De oprichters van IOTA vroegen vervolgens een geste van de eerste token houders om een deel van hun tokens in te houden. Dit was in totaal zo'n 5% van het complete aanbod van tokens. De IOTA oprichters hebben dit, naast eigen inleg, gebruikt om zichzelf als non-profit organisatie te registreren in Duitsland (Berlijn). Dit is uiteindelijk gelukt op 3 November 2017. Dit is uniek in de historie van crypto tokens. Op deze manier willen zij als onafhankelijke partij overheden, industrieën en samenlevingen bij elkaar brengen om hun visie waar te maken.

De IOTA Foundation heeft een aantal belangrijke doelen:
  • Het onderzoeken en beveiligen van het protocol. Nieuwe kennis en inzichten opdoen om het ecosystem achter het economie der dingen op te bouwen.
  • Het ontwikkelen van productie-klare software voor de community, partners en ecosysteem zodat zij dit kunnen gebruiken en hier verder op kunnen bouwen.
  • Educatie en promoten van de technologie en toepassingen hieromtrent om zo adoptie te realiseren.
  • Het standaardiseren en zorgen voor volwassenheid van het product zodat het door vele partijen geadopteerd kan worden.
Om deze doelen te realiseren is er kapitaal nodig. De IOTA Foundation komt op de volgende manieren aan geld:
  • Donaties vanuit de community en niet verkochte tokens tijdens de crowdsale.
  • Subsidies vanuit overheden voor onderzoek.
  • Donaties van individuen en/of bedrijven.

Eenheden


De kleinste rekeneenheid van IOTA is één Iota, genoemd naar de kleinste letter in het Griekse alfabet. Grotere rekeneenheden worden gemaakt door het toevoegen van afleidingen uit het metrieke stelsel aan het woord Iota. Vandaar dat een miljoen Iota een MegaIota of Miota (Mi) wordt genoemd. Dit is tevens de basiseenheid van Iota die wordt gebruikt voor de handel op de cryptovalutamarkt. Op volgorde van grootte zijn de eenheidsnamen:

Iota = 1 Iota = 1i = 1i
KiloIota = 1 Kiota = 1Ki = 1.000i
MegaIota = 1 Miota = 1Mi = 1.000.000i
GigaIota = 1 Giota = 1Gi = 1.000.000.000i
TeraIota = 1 Tiota = 1Ti = 1.000.000.000.000i
PetaIota = 1 Piota = 1Pi = 1.000.000.000.000.000i

In totaal zijn er 2,779 Pi in omloop, dit aantal neemt niet meer toe. Bij een waarde van USD 2,20 per Mi wordt de totale voorraad op USD 6,1 miljard gewaardeerd.


Toepassingen op de Tangle


Om adoptie te realiseren heeft de IOTA Foundation inmiddels al een aantal modules uitgebracht. Dit zijn functionaliteiten die als onderlaag dienen voor nieuwe producten/business modellen om gebruik te maken van de technologie.

Flash Channels (Offline betalingen)
IOTA’s flash netwerk is een off-Tangle betaalkanaal dat er voor zorgt dat er in hoge frequenties transacties gedaan kunnen worden zonder dat er transactiekosten hoeven worden betaald. Daarnaast hoeft er niet worden gewacht totdat de transacties zijn goedgekeurd op het hoofdnetwerk. Er worden maar twee transacties van de flash channel geregistreerd op het hoofdnetwerk. Dat is de opening transactie en de sluitende transactie. Deze off-Tangle aanpak zorgt er voor dat iedereen zijn eigen offline Tangle kan gebruiken en stelt in staat om bijvoorbeeld Tokens te kunnen streamen. Meer info kan je hier vinden:

[url=”https://blog.iota.org/instant-feeless-flash-channels-88572d9a4385”]IOTA Flash Channels[/url]

Masked Authenticated Messaging (Encrypted data stromen)
Masked Authenticated Messaging(MAM) is een 2e laags data communicatie protocol dat het toelaat om encrypted data stromen te versturen of toegang toe te verkrijgen. Het is vergelijkbaar met RSS, maar dan gaat het door het Tangle netwerk. Het voordeel van het toevoegen van IOTA’s consesus protocol is dat je op deze manier de integriteit van de data kan waarborgen. Data kan via MAM op een veilige en integere manier worden verstuurd.
Voor meer informatie kan je het beste deze link raadplegen:

[url=”https://blog.iota.org/introducing-masked-authenticated-messaging-e55c1822d50e”]IOTA MAM[/url]

Data Marketplace
De IOTA Data marketplace stelt sensoren in staat om data te streamen tegen een vergoeding. De combinatie van de Tangle en MAM zorgt er voor dat data integer en encrypted verstuurd kan worden. Iedere transactie op de Data Marketplace zorgt er weer voor dat twee andere transacties in het netwerk worden goedgekeurd.

De IOTA Foundation werkt aan een API zodat iedereen zijn eigen sensoren kan toevoegen aan de marketplace. Verder is de verwachting dat de source code volgend jaar beschikbaar gaat komen zodat iedereen zijn eigen Data Marketplace kan gaan bouwen.

[url=”https://data.iota.org”]IOTA Data Marketplace[/url]
[url=”https://blog.iota.org/iota-data-marketplace-cb6be463ac7f”]Uitleg omtrent de Marketplace[/url]

Qubic (Oracles, Smart Contracts & Outsourced computing)
Voorlopig is er nog weinig bekend omtrent Qubic. Begin Mei is door de IOTA foundation het volgende filmpje aangekondigd: [url=”https://qubic.iota.org”]Qubic aankondiging[/url]. Begin Juni weten we meer.

Trinity Wallet (Officiële IOTA wallet)
De Trinity wallet is de portemonnee voor gebruikers die IOTA’s willen bewaren, versturen of ontvangen. Dit is de officiele IOTA wallet en is door twee verschillende audits op security getest. De beta versie kan nu voor iOS en Android gedownload worden. De desktop versie komt er ook binnenkort aan.

Trinity Wallet

Ecosysteem
Het IOTA Ecosysteem is een platform om ontwikkelaars, startups, hobbyisten en andere initiatiefnemers bij elkaar te brengen om zo samen een wereld te creëren waarin wij niet meer afhankelijk zijn van bedrijven, overheden of andere instanties. Het is een beetje vergelijkbaar met https://developers.google.com, maar dan voor gedistribueerde grootboek applicaties die gebouwd zijn op het IOTA protocol. Hierin worden veel interessante zaken gedeeld zoals Proof of Concepts, tools, libraries, educatief materiaal, media en meer. Iedereen binnen de IOTA community kan hier elkaar vinden, samenwerken, leren, inspireren, ontwikkelen en uiteraard bouwen.

Het IOTA Ecosysteem is een initiatief van de community zelf. Er zijn 21.69TI aan Tokens gedoneerd om dit initiatief op te zetten. Dat is op het moment van schrijven zo’n $60.000.000 dollar dat beschikbaar is om initiatieven vanuit de community te sponsoren.

[url=”https://ecosystem.iota.org”]IOTA Ecosystem[/url]


Partnerships


Diverse grote bedrijven hebben al laten weten IOTA te omarmen. Daarnaast heeft de IOTA Foundation laten weten dat ze met veel andere partijen in gesprek zijn, maar er vanwege geheimhouding nog niets over te kunnen zeggen. De Partnerships zijn verdeeld in de volgende categorieën: Corporate partners, Universiteiten, Exchanges

Corporate Partners
  • [url=”https://www.com-magazin.de/news/internet-dinge/volkswagen-kuendigt-zusammenarbeit-iota-an-1476781.html”]Volkswagen[/url]
  • [url=”https://blog.iota.org/iota-joins-the-mobility-open-blockchain-initiative-mobi-1c017a8c00f0”]MOBI (Mobility Open Blockchain Initiative[/url]
  • [url=”https://www.nasdaq.com/article/iota-the-only-winner-in-top-10-after-porsche-partnership-announcement-cm960701”]Porsche Digital Lab (Startup Autobahn Project)[/url]
  • [url=”https://www.finder.com.au/fujitsu-showcases-iota-cryptocurrency-as-new-automation-standard”]Fujitsu[/url]
  • [url=”https://theindependentrepublic.com/2018/01/27/boschs-new-iot-adaptor-xdk110-and-how-it-is-related-to-iota-miota/”]Bosch[/url]
  • [url=”http://www.bosch-presse.de/pressportal/de/en/robert-bosch-venture-capital-makes-first-investment-in-distributed-ledger-technology-137411.html”]Robert Bosch Venture Capital[/url]
  • [url=”http://www.dxc.technology/nce/press_releases/144635-dxc_technology_teams_with_blockchain_specialist_iota_at_hannover_messe_industrie_making_industry_4_0_safe”]DXC Technologies[/url]
  • [url=”https://www.apgsga.ch/en/company-market/news-presse-releases/2018/01/29/apgsga-interaction-testet-blockchain-anwendung-im-/”]APG SGA[/url]
  • [url=”https://blog.iota.org/worlds-first-iota-smart-charging-station-52f9024db788”]Enexis/ElaadNL[/url]
  • [url=”https://blog.iota.org/iota-partners-with-innoenergy-on-smart-energy-community-5dc483b42aa0”]Innogy[/url]
  • [url=””]Gemeente Haarlem[/url]
  • [url=”https://blockchain4cities.net/cities/taipei/”]Taipei City[/url]
  • [url=”https://lab.ruuvi.com/iota/”]Ruuvi[/url]
  • [url=””]Trusted IOT Alliance[/url]
  • [url=”http://www.itic-sc.com/iota-partners-with-itic-to-build-a-global-alliance-of-smart-mobility-testbeds/”]ITIC (International Transportation Innovation Center)[/url]
    [url=”https://iampass.io/”]IamPass[/url]
  • [url=”https://www.crowdfundinsider.com/2017/11/125158-lattice80-worlds-largest-fintech-hub-partners-germanys-iota-new-innovation-lab/”]Lattice80[/url]
  • [url=”https://www.soprasteria.com/en/media/press-release/blockchain-and-the-iot-sopra-steria-partners-with-iota”]Sopra Steria[/url]
  • [url=”https://insights.ubuntu.com/2017/02/20/iota-iot-revolutionized-with-a-ledger”]Canonical[/url]
  • [url=”https://outlierventures.io/our-first-investment-in-tokens-is-iota/”]Outlier Ventures[/url]
  • [url=”http://iotafeed.com/index.php/2017/10/24/brickblock-and-nakamo-to-announce-partnership-to-fuse-real-world-asset-trading-with-the-potential-of-iotas-tangle-network/”]Nakamo.to[/url]
  • [url=”https://www.engadget.com/2017/09/26/blockchain-smartphone-sirin-finney-solarin/”]Sirin Labs[/url]
  • [url=”http://www.ecologie.io/”]Ecologie[/url]
  • Kontakt.io
  • En meer die ik vast nog niet heb genoemd ..
Non-Profit OrganisatiesUniversiteiten
  • [url=”https://blog.iota.org/blockchain-berkeley-iota-82bef52a2554”]UC Berkeley[/url]
  • [url=”http://www.wzl.rwth-aachen.de/cms/www_content/de/dc5f626f19bbf8f1c125826700371c46.htm”]RWTH Aachen University[/url]
  • [url=”https://blog.iota.org/iota-luxoft-and-st-petersburg-polytechnic-university-supercompute-the-tangle-33092417ec0c”]St Petersburg Polytechnic University[/url]
  • [url=”https://medium.com/iota-ucl/iota-ucl-inaugural-team-announced-f9ba41bc12e1”]University College London[/url]
  • [url=”http://www.ibtimes.co.uk/iota-foundation-partners-imperial-college-london-drive-tangle-dlt-1631047”]Imperial College London[/url]
  • [url=”https://blog.iota.org/announcement-iota-as-backbone-in-e-voting-research-18f13d0edbd4”]University of Lancaster[/url]
Data Marketplace participanten



Klik hier voor meer informatie

Exchanges

IOTA(MIOTA) is inmiddels verkrijgbaar via de volgende exchanges:
  • [url=”https://www.bitfinex.com/”]Bitfinex[/url]
  • [url=”https://www.binance.com/”]Binance[/url]
  • [url=”https://www.huobi.com/”]Huobi[/url]
  • [url=”https://www.okex.com/”]Okex[/url]
  • [url=”https://coinone.co.kr/”]CoineOne[/url]
  • [url=”https://coinfalcon.com/”]CoinFalcon[/url]

Tangle explorers
Om transacties in te zien of te volgen kan je de volgende Tangle explorers gebruiken:
Extra bronnen


Archief van interessante videos

Als er zaken ontbreken of niet helemaal juist zijn omschreven graag even een comment plaatsen. Samen kunnen wij iedereen van de juiste informatie voorzien en op de juiste wijze weergeven.

[Voor 12% gewijzigd door trummel op 31-05-2018 19:54]


Acties:
  • +6Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Mooie thread start, complimenten!

Vanaf zomer 2017 IOTA ontdekt (ook via Tweakers/cryptothread). Dankzei IOTA mijn eerste BTC gekocht en direct over gezet in IOTA en NEO.. Mooie bullrun meegemaakt en met leuke winsten andere coins kunnen kopen maar sinds een maand ongeveer weer 100% van mijn PF op IOTA ingezet en blijf met kleine stapjes bijkopen..

Solide team, solide partners (waarvan een flink deel nog niet eens is aangekondigd volgens mij), solide plannen. Ik kijk uit naar 3 juni! _/-\o_

Acties:
  • +5Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
Mooi topic! Ik ben me eveneens sinds vorig jaar gaan verdiepen in IOTA toen ik er hier over gelezen had. In eerste instantie ook als 'investering' maar toen ik de volledige potentie er van in zag ben ik me ook actiever gaan verdiepen in ontwikkeling op de tangle en me gaan mengen in de community, die over het algemeen een stuk interessanter is als de meeste crypto communities die met name vol zitten met speculators. Ik denk serieus dat dit de defacto crypto kan gaan worden als alle kinken uit de kabel zijn, om de volgende redenen:

- Gemaakt met het oog op schaalbaarheid, niet als after-tought.
- Gerund vanuit een non-profit DE foundation, de enige crypto die dit doet. Geen shady constructies maar alles via de 'legale' route, samenwerkend met overheden en in overleg op de G20 top om ook na legislatie door te kunnen gaan.
- Fee-less opent een hoop extra mogelijkheden, het maakt het gebruik van de tangle een stuk makkelijker omdat je als applicatie niet perse funds nodig hebt om er gebruik van te maken.
- Qubic, het smart contract/oracles/distributed computing gedeelte van IOTA waar volgende maand meer over bekend wordt gemaakt zal een behoorlijke hoeveelheid extra mogelijkheden met zich meebrengen, niet alleen op IoT gebied.
- Er wordt actief gewerkt aan samenwerkingen met grote bedrijven om een wereldwijde adoptie te kunnen realiseren, wat zelfs in deze nog vroege fase al behoorlijk de goede kant op lijkt te gaan met grote namen die zich al binden aan de foundation.

IOTA is echter nog niet productie-klaar (de schaalbaarheid van het netwerk is nog beperkt op dit moment door een safety feature, de COO, daarnaast laat de bestaande wallet te wensen over en is integratie voor exchanges nog vrij complex), en dat is waar veel mensen nu over vallen, ik ben er echter van overtuigd dat dit allemaal op relatief korte termijn verholpen kan worden met o.a. de Trinity wallet, IXI Hub en het development team van IOTA wat steeds groter wordt.

Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met Qubic, ik ben een fan van smart contract maar niet van Solidity; Ik denk dat Qubic met IOTA, mits goed uitgedacht, de meer bruikbare vervanger zou kunnen worden van Ethereum.

[Voor 3% gewijzigd door D4V3 op 12-05-2018 13:35]

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Bold81
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 20-01 07:26
Mooi overzicht OP!

Ik hoorde voor het eerst iets over IOTA ergens in april 2017 en heb een paar weken op de listing op bitfinex gewacht om m’n eerste tokens aan te schaffen. Wat voor mij als eerste in het oog sprong was dat het feeless is en niet afhankelijk is van enkele grote mining organisaties met veel macht.

Zoals al is aangegeven is IOTA nog beta en gedijt het netwerk/tangle bij een toename van het aantal transacties. Iets wat nu enigszins nog een bottleneck is. Blockchain is vanuit de startblokken snel en raakt steeds meer “verstopt” (denk vorig jaar aan de cryptokitties) en een DLT zoals DAG schaalt juist mee naarmate de activiteit op de tangle toeneemt.

De partnerships met oa Bosch, Volkswagen en Fujitsu geven mij vertrouwen dat IOTA inderdaad de backbone van IOT gaat worden in de (nabije) toekomst. De komst van qubic sterkt mij in die gedachte. Ben heel benieuwd naar 3 juni!

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • GeeMoney
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 18:27
Ook half 2017 ingestapt omdat ik er veel potentie in zag en nog steeds zie.
Daarnaast zeer leuke winsten uit gehaald maar altijd een minimale hoeveelheid vastgehouden.
Vandaag de dag probeer ik mijn aantallen op te hogen want volgens mij is dit pas het begin voor IOTA.

Het team communiceerde veel en duidelijk en ze doen hun best deadlines te halen maar houden ondanks de druk en concurrentie een reëel beeld vast.

PS. Mooie openingspost !

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Bedankt voor jullie leuke reacties!

Wat denken jullie hiervan? Schindler volgende partnership??

https://blog.iota.org/wel...a-foundation-403feb15bb6a

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
trummel schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 17:54:
Bedankt voor jullie leuke reacties!

Wat denken jullie hiervan? Schindler volgende partnership??

https://blog.iota.org/wel...a-foundation-403feb15bb6a
Yep, lijkt me wel een zekerheidje.. Maar eigenlijk vind ik het meest interessante dat hij in de sueprvisory board van Lufthansa zit.. Afgelopen week zag ik een item op RTLZ over het feit dat Europese vliegtuigmaatschapijen zo’n 7 miljard per jaar kwijt zijn aan kosten ivm ticketverkoop (fee aan creditcard maatschappijen). Nu hebben ze plannen om zelf een bank te beginnen om van die fee’s af te komen.. Ik moest meteen aan IOTA denken natuurlijk :9

Jammer genoeg kan ik het item niet meer terugvinden maar ik zie de Foundation er voor aan om dit in gang te kunnen zetten met zulke kopstukken aanwezig _/-\o_

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
D-Ed schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 18:23:
[...]


Yep, lijkt me wel een zekerheidje.. Maar eigenlijk vind ik het meest interessante dat hij in de sueprvisory board van Lufthansa zit.. Afgelopen week zag ik een item op RTLZ over het feit dat Europese vliegtuigmaatschapijen zo’n 7 miljard per jaar kwijt zijn aan kosten ivm ticketverkoop (fee aan creditcard maatschappijen). Nu hebben ze plannen om zelf een bank te beginnen om van die fee’s af te komen.. Ik moest meteen aan IOTA denken natuurlijk :9

Jammer genoeg kan ik het item niet meer terugvinden maar ik zie de Foundation er voor aan om dit in gang te kunnen zetten met zulke kopstukken aanwezig _/-\o_
Dat zeker! Ben benieuwd hoe de traditionele lift er over 5-10 jaar uit ziet. Ik vraag me wel af hoe een DLT daar aanvulling aan gaat geven.

Als je kijkt naas IOTA zelf en je ziet wie er ik de supervisory board zitten:

Johann Jüngwirth - CDO Volkswagen
Rolf Werner - Head of Fujitsu Central Europe en dan nu deze man. Dat is toch echt een knap staaltje industrie experts.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Wat oude, kritische, posts:
Sissors schreef op zondag 18 februari 2018 @ 12:30:
[...]

Of een e-tallig stelsel echt het beste zou zijn betwijfel ik, maar ik ken tegelijk mijn eigen beperkingen, en heb niet genoeg verstand van de wiskunde erachter. Dus hetzelfde geldt of een 2-tallig of een 3-tallig stelsel in theorie efficienter zou zijn.

Wat ik wel weet, omdat ik er wel verstand van heb, is dat alle huidige processoren binair zijn. En dat is niet omdat het nou eenmaal zo is, maar dat is omdat de CMOS logica die de digitale revolutie hebben mogelijk gemaakt binair is. En dat er geen fatsoenlijk idee bestaat hoe je met huidige technologie een ternair systeem maakt dat een beetje fatsoenlijke efficiëntie kent.

Nu bij je cryptocurrentie naar ternair gaan omdat misschien ooit spintronics met een ternair systeem zou doorbreken is imo kansloos. Al helemaal omdat ze zeggen voor IOT te zijn, en laat IOT nou hetgeen zijn dat normaal puur qua technologie een paar generatie achterloopt omdat er geen noodzaak is om maximale rekenkracht te hebben op nieuwste van nieuwste technologie. Behalve dan als je IOTA wil kunnen draaien...
Oh en optisch? Ik zie optische computing nooit gebeuren. Daarnaast vergeet hij een stand: Er kan geen licht zijn, horizontaal gepolariseerd, verticaal, maar ook beide. Dus dan zitten we op een 4-tallig stelsel, past alleen jammer genoeg niet in zijn verhaaltje. Oh en daar komt circulair gepolariseerd nog bovenop.

Oftewel laten we realistisch zijn waarom ze ternair bezig zijn: IOTA is voortgekomen uit een andere startup die onderzoek deed naar ternaire chips (schokkend genoeg nooit wat uitgekomen). Dus ze zijn gewoon met dat idee verder gegaan. Maar als jij een ternaire processor kan maken die zogenaamd superieur is, doe dat dan gewoon, en ga niet alleen eentje specifiek voor je crypto maken.

TL;DR: CMOS is wat we gebruiken, CMOS is alles wat aan de horizon te zien is voor iig IoT, en CMOS is binair.

Edit: Overigens heb ik best een hoop ernaar gezocht hoe IOTA denkt een ternaire chip te maken. Helaas (big surprise) is er geen enkele informatie over te vinden. Wel wat filmpjes / presentatie die volgens Reddit van de IOTA oprichters zijn ten tijden van hun vorige project. Ik heb dat niet kunnen bevestigen, maar dat was echt een laag niveau. Als iemand iets heeft kunnen vinden hoe ze een ternaire chip willen maken (dus niet gewoon met binair het emuleren, dat haalt een beetje het doel eruit) houd ik me aanbevolen.
Rannasha schreef op vrijdag 23 februari 2018 @ 10:07:
[...]


Het hele idee dat je apparaten die op batterijen draaien PoW operaties laat uitvoeren is absurd. Die hardware / software wordt ontworpen om zo min mogelijk energie te verbruiken en het vereisen van een (relatief) forse hoeveelheid rekenkracht voor transacties is volledig tegenstrijdig met dit doel.

Ik kan weinig recente, goede benchmarks vinden van de IOTA PoW, maar volgens deze kost het ruim 20 seconden op een low-end desktop GPU om een data-only transactie te verwerken. Transacties die waarde verplaatsen hebben 4x zoveel tijd nodig.

Ook al zijn de ternaire chips een stuk efficienter, dan zit je nog met een behoorlijke brok rekenwerk die gedaan moet worden.

Dit in tegenstelling tot blockchain-cryptocurrencies, waar het rekenwerk wordt uitgevoerd op plekken die daar voor bedoeld zijn: bij de miners. Het aanmaken en ondertekenen van transacties van Bitcoin, Ethereum en vele anderen is computationeel behoorlijk licht. Voor low-power apparaten die op een batterij draaien zijn blockchain-crypto's, waar het zware werk wordt uitbesteed aan miners, dus een stuk geschikter dan het DAG-model van IOTA. Eventuele bezwaren die te maken hebben met microtransacties en transactie-fees zijn te verhelpen met tweede-laags offchain oplossingen zoals Raiden en Lightning Network.

Bijkomend probleem is dat het aanmaken van een IOTA transactie vereist dat de PoW wordt uitgerekend met 2 eerdere transacties als input. Dus het apparaat moet een verbinding hebben met het IOTA network en een up to date versie van de tangle (of in ieder geval de uiteindes ervan) kennen om deze transacties te selecteren. Bij een blockchain cryptocurrency kan het apparaat offline blijven tot het moment waarop de transactie verstuurd moet worden. En dit verzenden kan vervolgens met low-power toepassingen zoals NFC of Bluetooth als het direct met de tegenpartij wordt uitgewisseld. Meer besparing op de batterij door het netwerkverkeer te beperken.

Kortom: De voornaamste doelgroep van IOTA: low-power IoT apparaten, lijkt juist niet geschikt voor de technologie waar IOTA op draait. Ik vraag me dan ook af of de ontwikkeling niet is begonnen met "we hebben een leuke techniek, welke hippe toepassing kunnen we vinden om deze op te marketen?"


[...]

Een combinatie van de sunk cost fallacy en persoonlijke trots kan dit prima verklaren. Zoals @Sissors (volgens mij) al aangaf was het idee voor de ternary processor er eerst en werd daarna IOTA bedacht. Dit lijkt op het gedrag van iemand die tijd heeft gestoken in een project en hier z'n persoonlijke trots aan verbindt en daarom een vervolg-project verder bouwt op het oorspronkelijke project zonder een objectieve analyse te doen om te bekijken of het niet beter is om de fundering opnieuw te leggen.

Overigens is "ternary is efficienter" in het kader van PoW-berekeningen niet bijzonder relevant. Een PoW-systeem biedt zekerheid dankzij de hoeveelheid rekenkracht/energie die er in de PoW is gestoken. Hoe efficienter er gerekend wordt, hoe makkelijker het is om een double-spend aanval op te zetten. Een algoritme dat niet te optimaliseren is met behulp van een ternaire processor is dan ook niet minder effectief.
Helaas heb ik momenteel alleen tablet met twijfelachtig touchscreen, dus hoop extra tikken en zoeken is lastig. Maar hoewel ik het idee achter iota interessant vind, ben ik heel sceptisch over de implementatie, het team en de use case.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • BasBedenkt
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 09-11-2020
@Sissors ik ben nu op vakantie, dus kan je niet goed antwoorden. Op Discord kun je wellicht meer vinden, bijvoorbeeld in #tanglemath

Je kritiek is deels gerechtvaardigd. Veel moet nog waargemaakt worden – en dat duurt wel even voordat dat in kannen en kruiken is. Nadeel is ook dat een deel van het werk onder NDA valt. Van wat er zichtbaar is, is voor mij wel duidelijk dat er progressie gemaakt wordt.

Ternary is een van de onderdelen die nagejaagd worden, omdat er volgens de devs voordelen aan zitten, maar het project staat of valt er niet mee. Het kan ook binair draaien.

We zijn in de Discord ook op zoek naar iemand die een goed, simpel antwoord kan geven op de gequote onderdelen.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
@Sissors Maanden geleden heb ik hier ook deels al op gereageerd.. Niet op het technische vlak want daar heb ik te weinig kaas van gegeten.

Maar als je sinds die tijd kijkt naar hoe het team wordt opgebouwd, samenwerkingen tot stand komen en de ene naar de andere partner IOTA presenteerd dan begrijp ik niet hoe je nu nog kunt stellen dat het team niet voldoet.. (Edit: of nog sceptisch bent over het team bedoel ik eigenlijk. Het team én de foundation zijn juist de kracht van IOTA)

In mijn optiek is er géén team in crypto dat bestaat uit zoveel kopstukken uit verschillende industrieën.. Dus niet toevallig een cryototeam van grote bedrijven die ‘wat onderzoek doen en IOTA hoort daar toevallig bij’ zoals dat afgelopen jaar vaker voorbij kwam hier op het forum..

IOTA in zijn huidige vorm is nog niet eens in beta, de eerste cases zijn gepresenteerd en de komende maanden gaan er nog interessante aankondigingen komen. Sceptisch zijn is top maar met alleen oude en kritische posts aankomen zetten zonder je even in te Lexen in de huidige status van het project en in te zien wat het team het laatste half jaar heeft bereikt doe je ze (en de topicstarter) wat mij betreft mee te kort.

[Voor 6% gewijzigd door D-Ed op 13-05-2018 10:40]


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
Sissors schreef op zondag 13 mei 2018 @ 02:02:
Wat oude, kritische, posts:


[...]


[...]


Helaas heb ik momenteel alleen tablet met twijfelachtig touchscreen, dus hoop extra tikken en zoeken is lastig. Maar hoewel ik het idee achter iota interessant vind, ben ik heel sceptisch over de implementatie, het team en de use case.
Ik denk dat er binnenkort (o.a. met de Qubic info de 3e) een hoop extra duidelijk zal worden over waar ternary, de bijbehorende hardware en PoW naar toe gaan; Hier is al enkele malen naar gehint in de IOTA Discord.

M.b.t. PoW op devices: Dit kan in de toekomst inderdaad allicht met een efficiente PoW (ternary) SOC, maar het is nu al ook gewoon mogelijk om de PoW te laten uitvoeren door de node waar je mee verbonden staat (mits deze het toe laat); In dat geval heeft de sensor zelf helemaal niet zo veel power nodig. Een andere use case zou zijn als er bijv. in een smart city een hele boel sensoren zijn die verbonden zitten via LoraWan met een gateway, deze gateway kan dan eventueel die sensor data in een bundel naar de IOTA tangle sturen en PoW voor rekening nemen; De sensor zelf hoeft dan niet eens van IOTA af te weten en kan mits goed gebouwd jarenlang op een simpele batterij draaien. Ook heb ik hints voorbij zien komen van het vervangen van het huidige PoW systeem met 'network bound PoW', hier is verder nog niets over bekend maar ik denk dat dit nauw samen hangt met het hele Qubic verhaal.

IOTA is inderdaad voortgekomen uit Jinn, een hardware ICO voor een ternary processor; Beide hangen nauw samen met Qubic, al in 2012 bedacht door CfB (bedenker NXT (eerste full PoS coin) en IOTA co-founder). Inderdaad, Qubic, wat nu door IOTA uitgebracht gaat worden, 6 jaar later, dit is dus iets waar ze al jaren mee bezig zijn. Hier een oud topic op Bitcointalk over Qubic met het originele idee er achter: https://bitcointalk.org/index.php?topic=112676.0. De IOTA foundation heeft wel aangegeven dat de plannen met betrekking tot Qubic behoorlijk veranderd zijn in de loop der jaren, ook is Jinn geloof ik geen officieel onderdeel van IOTA zelf; Ook heb ik een van de founders horen zeggen dat ternary hardware niet perse nodig is om IOTA te laten slagen, wel verwacht ik hier binnenkort meer informatie over. Over het nut van Ternary boven Binary laat ik me verder niet uit, ook ik ben hier niet wiskundig genoeg voor; Wel vind ik het zeer interessant om te zien dat er actief out of the box gedacht wordt; Ik zie wel een toekomst in distributed computing, X86 mag nou wel eens een keer vervangen worden. Ben benieuwd waar ze mee komen. De laatste Jinn specifieke details die ik gehoord heb van CfB op het bijbehorende Slack/Discord kanaal was iets met een 27-core chip met LiFi die minder dan een dollar zou moeten kosten, kan onzin zijn natuurlijk maar klinkt mij eigenlijk wel erg interessant.

Ik zie Jinn overigens wel enigzins los van IOTA, ja, IOTA gebruikt ternary maar dat betekent niet dat het niet binary gebruikt kan worden. Er is ongetwijfeld nog een lange weg te gaan voor IOTA, een crypto die zeker nog niet in een production ready state is, maar ik zie de IOTA Foundation er wel alles aan doen om dat te realiseren. Ik kan me geen andere crypto bedenken die zo toekomstgericht bezig is als IOTA als sustainable crypto die ook na eventuele regulering nog een plek heeft.

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
BasBedenkt schreef op zondag 13 mei 2018 @ 10:15:
@Sissors ik ben nu op vakantie, dus kan je niet goed antwoorden. Op Discord kun je wellicht meer vinden, bijvoorbeeld in #tanglemath

Je kritiek is deels gerechtvaardigd. Veel moet nog waargemaakt worden – en dat duurt wel even voordat dat in kannen en kruiken is. Nadeel is ook dat een deel van het werk onder NDA valt. Van wat er zichtbaar is, is voor mij wel duidelijk dat er progressie gemaakt wordt.

Ternary is een van de onderdelen die nagejaagd worden, omdat er volgens de devs voordelen aan zitten, maar het project staat of valt er niet mee. Het kan ook binair draaien.

We zijn in de Discord ook op zoek naar iemand die een goed, simpel antwoord kan geven op de gequote onderdelen.
Dat eerste probleem ken ik, daarom heb ik ook enkel een tablet :P .

Het ternaire binair draaien gebeurd nu, echter hoewel in een theoretische situatie ternair een fractie efficiënter is, schijnt huidige ternair nogal twijfelachtig in binair te draaien: https://iota.stackexchang...ing-individual-trits-with
D-Ed schreef op zondag 13 mei 2018 @ 10:29:
@Sissors Maanden geleden heb ik hier ook deels al op gereageerd.. Niet op het technische vlak want daar heb ik te weinig kaas van gegeten.

Maar als je sinds die tijd kijkt naar hoe het team wordt opgebouwd, samenwerkingen tot stand komen en de ene naar de andere partner IOTA presenteerd dan begrijp ik niet hoe je nu nog kunt stellen dat het team niet voldoet.. (Edit: of nog sceptisch bent over het team bedoel ik eigenlijk. Het team én de foundation zijn juist de kracht van IOTA)

In mijn optiek is er géén team in crypto dat bestaat uit zoveel kopstukken uit verschillende industrieën.. Dus niet toevallig een cryototeam van grote bedrijven die ‘wat onderzoek doen en IOTA hoort daar toevallig bij’ zoals dat afgelopen jaar vaker voorbij kwam hier op het forum..

IOTA in zijn huidige vorm is nog niet eens in beta, de eerste cases zijn gepresenteerd en de komende maanden gaan er nog interessante aankondigingen komen. Sceptisch zijn is top maar met alleen oude en kritische posts aankomen zetten zonder je even in te Lexen in de huidige status van het project en in te zien wat het team het laatste half jaar heeft bereikt doe je ze (en de topicstarter) wat mij betreft mee te kort.
Ze hebben aantal adviseurs uit de industrie, maar die horen voor mij niet bij het team. En dat core team is waar ik mijn twijfels bij heb. Dan vind ik het wel erg makkelijk dat je die posts af doet als te oud, maar volgens mij zijn die fundamentele problemen er gewoon nog. Specifiek wat betreft ternair heb ik alle info die er over is wel gevonden, en ook op andere plaatsen de vraag gesteld. Maar niemand kan ook maar een idee geven hoe het praktisch zou werken.
D4V3 schreef op zondag 13 mei 2018 @ 10:31:
[...]


Ik denk dat er binnenkort (o.a. met de Qubic info de 3e) een hoop extra duidelijk zal worden over waar ternary, de bijbehorende hardware en PoW naar toe gaan; Hier is al enkele malen naar gehint in de IOTA Discord.

M.b.t. PoW op devices: Dit kan in de toekomst inderdaad allicht met een efficiente PoW (ternary) SOC, maar het is nu al ook gewoon mogelijk om de PoW te laten uitvoeren door de node waar je mee verbonden staat (mits deze het toe laat); In dat geval heeft de sensor zelf helemaal niet zo veel power nodig. Een andere use case zou zijn als er bijv. in een smart city een hele boel sensoren zijn die verbonden zitten via LoraWan met een gateway, deze gateway kan dan eventueel die sensor data in een bundel naar de IOTA tangle sturen en PoW voor rekening nemen; De sensor zelf hoeft dan niet eens van IOTA af te weten en kan mits goed gebouwd jarenlang op een simpele batterij draaien. Ook heb ik hints voorbij zien komen van het vervangen van het huidige PoW systeem met 'network bound PoW', hier is verder nog niets over bekend maar ik denk dat dit nauw samen hangt met het hele Qubic verhaal.

IOTA is inderdaad voortgekomen uit Jinn, een hardware ICO voor een ternary processor; Beide hangen nauw samen met Qubic, al in 2012 bedacht door CfB (bedenker NXT (eerste full PoS coin) en IOTA co-founder). Inderdaad, Qubic, wat nu door IOTA uitgebracht gaat worden, 6 jaar later, dit is dus iets waar ze al jaren mee bezig zijn. Hier een oud topic op Bitcointalk over Qubic met het originele idee er achter: https://bitcointalk.org/index.php?topic=112676.0. De IOTA foundation heeft wel aangegeven dat de plannen met betrekking tot Qubic behoorlijk veranderd zijn in de loop der jaren, ook is Jinn geloof ik geen officieel onderdeel van IOTA zelf; Ook heb ik een van de founders horen zeggen dat ternary hardware niet perse nodig is om IOTA te laten slagen, wel verwacht ik hier binnenkort meer informatie over. Over het nut van Ternary boven Binary laat ik me verder niet uit, ook ik ben hier niet wiskundig genoeg voor; Wel vind ik het zeer interessant om te zien dat er actief out of the box gedacht wordt; Ik zie wel een toekomst in distributed computing, X86 mag nou wel eens een keer vervangen worden. Ben benieuwd waar ze mee komen. De laatste Jinn specifieke details die ik gehoord heb van CfB op het bijbehorende Slack/Discord kanaal was iets met een 27-core chip met LiFi die minder dan een dollar zou moeten kosten, kan onzin zijn natuurlijk maar klinkt mij eigenlijk wel erg interessant.

Ik zie Jinn overigens wel enigzins los van IOTA, ja, IOTA gebruikt ternary maar dat betekent niet dat het niet binary gebruikt kan worden. Er is ongetwijfeld nog een lange weg te gaan voor IOTA, een crypto die zeker nog niet in een production ready state is, maar ik zie de IOTA Foundation er wel alles aan doen om dat te realiseren. Ik kan me geen andere crypto bedenken die zo toekomstgericht bezig is als IOTA als sustainable crypto die ook na eventuele regulering nog een plek heeft.
De marktplaats voor sensor data, hetgeen waar iota mee was begonnen voor het de oplossing voor alles inclusief wereldvrede werd :P . Klinkt interessant, al vraag ik mij wel af of je daar nou een tangle voor nodig hebt, en hoe je valse data voorkomt.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • PuckStar
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 18-03 11:16
Sissors schreef op zondag 13 mei 2018 @ 12:13:

Ze hebben aantal adviseurs uit de industrie, maar die horen voor mij niet bij het team. En dat core team is waar ik mijn twijfels bij heb. Dan vind ik het wel erg makkelijk dat je die posts af doet als te oud, maar volgens mij zijn die fundamentele problemen er gewoon nog. Specifiek wat betreft ternair heb ik alle info die er over is wel gevonden, en ook op andere plaatsen de vraag gesteld. Maar niemand kan ook maar een idee geven hoe het praktisch zou werken.
Wat/wie bedoel je met core team en wat zijn je twijfels?
Ik zie op deze pagina de "board of directors" en "our team" members zeker als core team. Daaronder staan nog de adviseurs waarbij het inderdaad niet altijd duidelijk is hoeveel tijd en energie ze precies in IOTA stoppen, maar dat ze het promoten en uitleggen waar mogelijk ga ik wel vanuit.

[My Home Automations]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Board of directors zie ik niet als core team zelf. Degene die er (bijna) fulltime mee bezig zijn wel. Dus diegene van "our team".

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Sissors schreef op zondag 13 mei 2018 @ 13:33:
Board of directors zie ik niet als core team zelf. Degene die er (bijna) fulltime mee bezig zijn wel. Dus diegene van "our team".
De CEO van Fujitsu (die óók bezig zijn met IOTA) hoort niet bij Het team maar die zijn intern ook al erg ver met IOTA 😉

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Sissors schreef op zondag 13 mei 2018 @ 13:33:
Board of directors zie ik niet als core team zelf. Degene die er (bijna) fulltime mee bezig zijn wel. Dus diegene van "our team".
De keuze van Ternary is gebaseerd op innovatie. Je ziet nu dat bedrijven die chips maken daar ook al op inspelen. Zie bijvoorbeeld Intel: https://software.intel.co...family-technical-overview

Intel werkt inmiddels samen met Fujitsu voor IoT en Fujitsu op zijn beurt heeft IOTA verklaard als new industry standard: https://twitter.com/Inteliot/status/989506157218795520

Daarnaast is dit maar een klein deel en is IOTA helemaal niet afhankelijk van Ternary. Binary is ook een prima optie dat werkt.

Met betrekking tot het team vraag ik mij dan af waar jouw pijn punt zit? Als je de blogposts van iedere medewerker leest zijn het echt industrie/academische experts op hun gebied.

Verder zou ik je met klem willen advisren om eens te luisteren naar 1 van de founders van IOTA: David Sonstebo. Dit interview geeft namelijk een heel goed beeld van wat IOTA is en wat het gaat doen. Qubic is nog niet hierin meegenomen maar dat is wederom een 'module' waar andere mensen op verder kunnen bouwen: YouTube: Interview with David Sønstebø - Founder of IOTA, Coordinator, Wallet...

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • dj_tjerk
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:55
trummel schreef op zondag 13 mei 2018 @ 20:35:
[...]


De keuze van Ternary is gebaseerd op innovatie. Je ziet nu dat bedrijven die chips maken daar ook al op inspelen. Zie bijvoorbeeld Intel: https://software.intel.co...family-technical-overview
Dat is een andere ternary? Van wat ik begrijp is het gewoon 3 normale (binary) bitjes, en alles behalve een ternary processor.
trummel schreef op zondag 13 mei 2018 @ 20:35:
Intel werkt inmiddels samen met Fujitsu voor IoT en Fujitsu op zijn beurt heeft IOTA verklaard als new industry standard: https://twitter.com/Inteliot/status/989506157218795520
Wat heeft dit te maken met IOTA? Ik zie alleen IoT, en Xeon processors.
trummel schreef op zondag 13 mei 2018 @ 20:35:
Daarnaast is dit maar een klein deel en is IOTA helemaal niet afhankelijk van Ternary. Binary is ook een prima optie dat werkt.
Eens, en daarom ook belachelijk i.m.o. dat ze (in eerste instantie, of uberhaupt) voor ternary gekozen hebben. Je moet dan het hele wiel opnieuw uitvinden. Ik snap wel waarom het zo is gegaan, want uiteindelijk is het team achter IOTA een hardware bedrijf die graag zijn ternary processors aan de man wil brengen.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Zoals mijn voorganger al schreef, wat Intel doet heeft absoluut niks met het ternaire van IOTA te maken. Maar zo ongeveer alles waar drie in staat wordt door de IOTA aanhang gebruikt als bewijs dat iedereen ternair wil. Wat precies de reden is dat ze stug volhouden aan ternair weet ik niet. En IOTA heeft toch wel problemen gehad volwassen met kritiek om te gaan, laat staan het hele debacle rond de fout in hun gepubliceerde code van hun algoritmen.

[Voor 27% gewijzigd door Sissors op 14-05-2018 02:59]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Rannasha
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 15:46

Rannasha

aka "Species5618"

trummel schreef op zondag 13 mei 2018 @ 20:35:
[...]


De keuze van Ternary is gebaseerd op innovatie. Je ziet nu dat bedrijven die chips maken daar ook al op inspelen. Zie bijvoorbeeld Intel: https://software.intel.co...family-technical-overview
Ben je nu gewoon aan het Googlen op alles waar het word "ternary" in zit en dat er officieel uitziet?

De "ternary operations" in de AVX512 extensie waar het in deze link om gaat slaan op operaties met 3 operanden. Veel operaties hebben 2 operanden (bitwise AND, OR en XOR, maar ook dingen als +, *, enz...), sommige operaties hebben er slechts 1 (b.v. bitwise NOT) en blijkbaar is er behoefte aan operaties met 3 operanden.

Dit heeft helemaal niets te maken met de ternaire logica waar IOTA het over heeft, want dat gaat over de basis-elementen ("trits") die 3 mogelijke waardes hebben in plaats van de 2 die een bit heeft in de gebruikelijke binaire logica.

|| Vierkant voor Wiskunde ||


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
dj_tjerk schreef op maandag 14 mei 2018 @ 00:09:
[...]

Dat is een andere ternary? Van wat ik begrijp is het gewoon 3 normale (binary) bitjes, en alles behalve een ternary processor.
Interessant. Ik weet niet exact hoe het in elkaar zit, maar het lijkt mij dat Ternary hardware met Ternary software moet gaan praten? Ik ben geen expert op dit gebied.

[...]
Wat heeft dit te maken met IOTA? Ik zie alleen IoT, en Xeon processors.
Absoluut niets. Ik wilde alleen aangeven dat er blijkbaar ook behoefte is vanuit de industrie in een ternaire gedachte. Wat het Jinn team (dus niet IOTA) ook wil bereiken.


[...]
Eens, en daarom ook belachelijk i.m.o. dat ze (in eerste instantie, of uberhaupt) voor ternary gekozen hebben. Je moet dan het hele wiel opnieuw uitvinden. Ik snap wel waarom het zo is gegaan, want uiteindelijk is het team achter IOTA een hardware bedrijf die graag zijn ternary processors aan de man wil brengen.
Is dat zo belachelijk? Als binair werkt, en ternair een optie is voor meer efficiente in low-powered devices dan biedt dat toch mogelijk voordelen? Als je altijd gebaande wegen gaat volgen zul je ook nauwelijks innoveren.
Rannasha schreef op maandag 14 mei 2018 @ 09:36:
[...]


Ben je nu gewoon aan het Googlen op alles waar het word "ternary" in zit en dat er officieel uitziet?

De "ternary operations" in de AVX512 extensie waar het in deze link om gaat slaan op operaties met 3 operanden. Veel operaties hebben 2 operanden (bitwise AND, OR en XOR, maar ook dingen als +, *, enz...), sommige operaties hebben er slechts 1 (b.v. bitwise NOT) en blijkbaar is er behoefte aan operaties met 3 operanden.

Dit heeft helemaal niets te maken met de ternaire logica waar IOTA het over heeft, want dat gaat over de basis-elementen ("trits") die 3 mogelijke waardes hebben in plaats van de 2 die een bit heeft in de gebruikelijke binaire logica.
Zeker niet, ik geef ook aan dat het niets met IOTA te maken heeft. Maar dat de industrie blijkbaar ook op ternary inspeelt. En niet alleen het Jinn team.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Rannasha
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 15:46

Rannasha

aka "Species5618"

trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 09:55:
[...]

Zeker niet, ik geef ook aan dat het niets met IOTA te maken heeft. Maar dat de industrie blijkbaar ook op ternary inspeelt. En niet alleen het Jinn team.
Nee. Die features van Intel hebben helemaal niets te maken met wat Jinn doet. De enige overeenkomst is het woord "ternary". Ternary operations and ternary logic zijn totaal andere dingen. Intel doet dat eerste, Jinn doet dat laatste.
trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 09:55:
Is dat zo belachelijk? Als binair werkt, en ternair een optie is voor meer efficiente in low-powered devices dan biedt dat toch mogelijk voordelen? Als je altijd gebaande wegen gaat volgen zul je ook nauwelijks innoveren.
Efficientie is onzin voor proof-of-work systemen. Het hele idee achter PoW is juist dat het moeilijk is en een noemenswaardige hoeveelheid rekenkracht vereist. Hoe makkelijker de PoW is om uit te voeren, hoe makkelijker het is voor een aanvaller om een effectieve aanval op gang te zetten.

Het idee dat het team achter een cryptocurrency tevens de ontwikkeling van een speciaal soort processor, die de PoW van die cryptocurrency efficienter maakt, is dan ook nogal 8)7

[Voor 44% gewijzigd door Rannasha op 14-05-2018 10:05]

|| Vierkant voor Wiskunde ||


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
Jammer dat deze discussie zo richting Ternary gaat terwijl dat slechts een van de eigenschappen is van IOTA; En in mijn ogen bij lange na niet de belangrijkste. Ik denk dat de kracht van IOTA op dit moment met name zit in de schaalbaarheid en feeless transactions; Nog even buiten de Smart Contracts/Distributed Computing/Oracles om. Een interessante talk over Ternary uit 2016 geeft wat meer inzicht waarom het mogelijk interessant kan zijn om Ternary i.p.v. Binary te gebruiken: YouTube: Building A Base 3 Computer (kort samengevat: Ternary is efficienter als Binary in de Radix economie waardoor chips efficienter kunnen worden ingezet, iets wat mogelijk nodig is nu Moore's law begint te stagneren).

Er is overigens niet gezegd dat Jinn een vervanger zal zijn van de binaire processor, het zou een aanvullende processor moeten zijn, er hoeft geen OS voor gebouwd te worden o.i.d. Ternary gebruiken bestempelen als 'het wiel opnieuw uitvinden' vind ik wat kort door de bocht, als je niet innoveert blijf je stil hangen (doet me een beetje denken aan Tesla's AC motor, dat was onmogelijk en er was toch al een DC motor? :P).

Mijn take is dat IOTA verzonnen is als het verbindende netwerk voor een gigantisch ternary distributed computing systeem (Qubic) waarbij efficiente chips over een netwerk parallel taken kunnen uitvoeren die normaal dagen zouden duren op een enkel systeem of simpel cluster; Denk hierbij aan bijv. het trainen van AI. Als dit klopt dan is het betaal gedeelte slechts een detail van het geheel en verklaart het ook waarom er voor Ternary gekozen is, voor PoW alleen is het allicht overkill, maar voor distributed computing en het trainen van AI kan het mogelijk een game changer zijn.

[Voor 0% gewijzigd door D4V3 op 14-05-2018 10:21. Reden: typos]

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 09:55:

[...]


Is dat zo belachelijk? Als binair werkt, en ternair een optie is voor meer efficiente in low-powered devices dan biedt dat toch mogelijk voordelen? Als je altijd gebaande wegen gaat volgen zul je ook nauwelijks innoveren.
Theoretisch zou ternair 6% efficiënter zijn in integer zaken. Oftewel waar hebben we het over? Zou jij in welk werk je ook doet alles compleet omgooien voor 6% meer theoretische efficiëntie, en daarbij alle andere optimalisaties die al in het systeem zitten opnieuw moeten uitvinden?

Tegenwoordig draait het meeste op 32 of 64 bit processoren. Hoeveel bedrijven ken jij die een 30-bit processor gebruiken omdat dat voor hun use case voldoende is, en het 6% efficiënter is dan 32 bit?

En dat staat dus nog los ervan dat het allemaal theoretisch is, en ik iig geen enkele zinvolle praktische manier ken om ternaire logische gates te maken. Ook zijn die nog nooit bij een serieuze conferentie gepubliceerd. En momenteel is de conversie van ternair naar binair volgens de link die ik eerder postte dus nogal inefficiënt.

@D4V3, eerst is ternair niet zo belangrijk, en daarna gaat het een revolutie veroorzaken? We hebben het dus over een puur theoretische efficiëntie verbetering van 6%.

[Voor 6% gewijzigd door Sissors op 14-05-2018 10:26]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
Sissors schreef op maandag 14 mei 2018 @ 10:24:
[...]

Theoretisch zou ternair 6% efficiënter zijn in integer zaken. Oftewel waar hebben we het over? Zou jij in welk werk je ook doet alles compleet omgooien voor 6% meer theoretische efficiëntie, en daarbij alle andere optimalisaties die al in het systeem zitten opnieuw moeten uitvinden?

Tegenwoordig draait het meeste op 32 of 64 bit processoren. Hoeveel bedrijven ken jij die een 30-bit processor gebruiken omdat dat voor hun use case voldoende is, en het 6% efficiënter is dan 32 bit?

En dat staat dus nog los ervan dat het allemaal theoretisch is, en ik iig geen enkele zinvolle praktische manier ken om ternaire logische gates te maken. Ook zijn die nog nooit bij een serieuze conferentie gepubliceerd. En momenteel is de conversie van ternair naar binair volgens de link die ik eerder postte dus nogal inefficiënt.

@D4V3, eerst is ternair niet zo belangrijk, en daarna gaat het een revolutie veroorzaken? We hebben het dus over een puur theoretische efficiëntie verbetering van 6%.
Ik zeg niet dat ternair een revolutie gaat veroorzaken, ik zeg dat Qubic dat kan gaan doen. Dit kan met of zonder de Jinn processor, en met of zonder Ternary. Ik denk dat Jinn een efficiente co-processor is dedicated voor distributed computing, mogelijk met ingebouwde logica voor communicatie over een netwerk, iets wat vanaf de grond af aan gebouwd moet worden want een dergelijke processor is er nog niet. Gezien de beperkte winst die nog te behalen valt in het bouwen van binaire chips (heel veel kleiner zullen de transistoren niet meer worden) en het toch van scratch of aan moeten beginnen van het bouwen van een dergelijke chip lijkt deze keuze me gerechtvaardigd. Het is denk ik meer een korte/lange-termijn verhaal. Nee, Trinair heeft momenteel geen meerwaarde zonder bijbehorende hardware, maar mogelijk over een paar jaar wel; Ik denk dat efficientie steeds belangrijker zal worden nu we steeds meer richting het praktisch toepassen van AI aan het gaan zijn, daarin kan de keuze van Ternary mogelijk een edge kunnen leveren.

Dit is overigens het laatste wat ik hier nu aan vuil ga maken tot er meer bekend is over Qubic, Ternary is slechts een detail voor IOTA en het succes van IOTA zal hier niet van afhangen. Ook valt er nog bijzonder weinig over te zeggen zonder verdere Qubic details.

[Voor 5% gewijzigd door D4V3 op 14-05-2018 10:43]

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • dj_tjerk
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:55
D4V3 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 10:19:
Jammer dat deze discussie zo richting Ternary gaat terwijl dat slechts een van de eigenschappen is van IOTA; En in mijn ogen bij lange na niet de belangrijkste.
Zoals ik eerder al zei; ik weet waar de ternary logic vandaan komt (ze zijn een voormalig hardware bedrijf), maar als je gaat innoveren op andere vlakken (block chain/tangle) lijkt het me een stuk handiger om "gewoon" bij binary te blijven (en bij bewezen hash functies). Dat een ternary processor ontwikkelen dan later als optimalisatie ingezet kan worden indien nodig, lijkt me dan een logische gang van zaken. Maar nu voelt het als hopeloos vasthouden aan hun oorspronkelijke identiteit, i.p.v. accepteren dat andere zaken een veel hogere prioriteit hebben.
[b][message=55191077,noline]
Ik denk dat de kracht van IOTA op dit moment met name zit in de schaalbaarheid en feeless transactions; Nog even buiten de Smart Contracts/Distributed Computing/Oracles om.
Juist, en daar moeten ze zich dan ook op richten. Feeless is het natuurlijk niet echt als je zelf je PoW moet doen, maar redelijk goedkoop is het wel. IOTA's gedecentraliseerde schaalbaarheid ben ik ook nog niet van overtuigd, en hoop dan ook dat ze daar hun meeste moeite in steken. Gecentraliseerde schaalbaarheid (zoals ze nu hebben) bestaat al, en ook al veel beter dan een block chain/tangle ooit zou kunnen. Het idee van de block chain is juist "distributed consensus", en ik hoop dat ze dat punt dan ook snel bereiken (zonder veel in te leveren op schaalbaarheid).
D4V3 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 10:19:
Denk hierbij aan bijv. het trainen van AI. Als dit klopt dan is het betaal gedeelte slechts een detail van het geheel en verklaart het ook waarom er voor Ternary gekozen is, voor PoW alleen is het allicht overkill, maar voor distributed computing en het trainen van AI kan het mogelijk een game changer zijn.
Als je wil weten hoe echte voor AI geoptimaliseerde co-processors eruit zien is het misschien een idee om te kijken naar Google's TPU. Vanwege de latency en communicatie overhead van netwerken zal een globaal netwerk daar nooit kunnen winnen. Als er geen twijfel van of noodzaak voor consensus is, waarom zou je dan de overhead daarvan willen incasseren?

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Bold81
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 20-01 07:26
Zoals ik eerder al zei; ik weet waar de ternary logic vandaan komt (ze zijn een voormalig hardware bedrijf), maar als je gaat innoveren op andere vlakken (block chain/tangle) lijkt het me een stuk handiger om "gewoon" bij binary te blijven (en bij bewezen hash functies).
Mij is de volgende tijdlijn bekend m.b.t. qubic, JINN (de vermoedelijke ternary hardware) en IOTA:Hierbij is door de foundation op meerdere malen aangegeven dat IOTA de "payment function" van de originele visie m.b.t. qubic heeft overgenomen en dat qubic als een extra layer/module op de tangle moet worden gezien.

Ik denk daarom dat het te kort door de bocht is om te stellen dat 1. ze zijn een hardware bedrijf, 2. en daarom "vastzitten" aan ternary, aangezien de oorsprong van IOTA bij qubic begint.

Verder ben ik het helemaal met je eens dat de focus moet liggen op de schaalbaarheid en de ontwikkeling hier in. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe goed / efficiënt de tangle zal zijn hierin. Dat is nu nog te vroeg om te zeggen.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • BasBedenkt
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 09-11-2020
@dj_tjerk

“Feeless is het natuurlijk niet echt als je zelf je PoW moet doen, maar redelijk goedkoop is het wel.”

Dat is niet eerlijk geredeneerd. Een fee is iets dat je moet betalen aan anderen voor een geleverde dienst (bijvoorbeeld het faciliteren van een betaling). Die is bij IOTA gewoon 0. Dat betekent niet dat alles dan gratis is. In dezelfde redenatie: wie betaalt het eten dat nodig is om de telefoon vast te houden en op de knop te drukken?

En omdat ik de flauwste niet ben: de fee is niet persé nul. In de toekomst kan dit als een service aangeboden worden voor iemand of iets die dit wil uitbesteden, voor welke reden dan ook (bijvoorbeeld swarmnodes). Punt is dat je het zelf kúnt doen en niet bent overgeleverd aan een externe partij.

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • dj_tjerk
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:55
BasBedenkt schreef op maandag 14 mei 2018 @ 12:04:
Dat is niet eerlijk geredeneerd. Een fee is iets dat je moet betalen aan anderen voor een geleverde dienst (bijvoorbeeld het faciliteren van een betaling). Die is bij IOTA gewoon 0. Dat betekent niet dat alles dan gratis is. In dezelfde redenatie: wie betaalt het eten dat nodig is om de telefoon vast te houden en op de knop te drukken?
Eens, maar ik heb sterk het gevoel dat mensen nog wel eens denken dat "geen transaction fee == gratis transacties". Ik redeneerde dus uit die hoek. In zekere zin is de "transaction fee" bij IOTA namelijk de betaling aan een energiemaatschappij.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
Het grote voordeel van feeless is in mijn ogen dat je met de tangle kunt communiceren zonder dat je perse IOTA moet kopen/nodig hebt, wat bij bijv. ETH wel het geval is. Dit maakt het gebruik van een dapp een stuk makkelijker aangezien de gebruiker niet eerst ergens IOTA moet kopen en over zetten naar een smart contract voordat er mee kan worden gewerkt. De PoW kan bijvoorbeeld ook in de browser gedaan kan worden of als service van de dapp eigenaar op de node waar de dapp mee verbonden is. Natuurlijk, je betaalt een beetje electriciteit voor de PoW maar dit is niet te vergelijk met de PoW die nodig is voor de blockchain alternatieven, we hebben het hier over een paar seconden op 1 enkele CPU/GPU wat denk ik neer komt op veel minder dan een cent aan electriciteit, waar tegenover staat dat er dus geen enkele IOTA beschikbaar hoeft te zijn.

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Aan de 'discussie' te zien denk ik dat we kunnen concluderen dat een eigen thread voor IOTA meer dan wenselijk was/is ;)
D4V3 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 12:45:
Natuurlijk, je betaalt een beetje electriciteit voor de PoW maar dit is niet te vergelijk met de PoW die nodig is voor de blockchain alternatieven, we hebben het hier over een paar seconden op 1 enkele CPU/GPU wat denk ik neer komt op veel minder dan een cent aan electriciteit, waar tegenover staat dat er dus geen enkele IOTA beschikbaar hoeft te zijn.
Mijn pf bestaat bijna alleen nog maar uit IOTA maar met je laatste zin zet je mij wel aan het denken.. Waarom zou IOTA dan in waarde kunnen stijgen als men eigenlijk de coin zelf niet hoeft te gebruiken (aangezien men dus ook waarde '0' in kan voeren..)?

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
dj_tjerk schreef op maandag 14 mei 2018 @ 12:14:
[...]

Eens, maar ik heb sterk het gevoel dat mensen nog wel eens denken dat "geen transaction fee == gratis transacties". Ik redeneerde dus uit die hoek. In zekere zin is de "transaction fee" bij IOTA namelijk de betaling aan een energiemaatschappij.
Tenzij je het uitbesteed aan een node. Dan heb jij als gebruiker helemaal geen kosten. Kosten is denk ik een beter woord want voor de transactie zelf betaal je niets. De node operator moet uiteraard wel zijn energie rekening betalen.

Verder is dit nog even een interessant filmpje met betrekking tot de COO. Centralised is namelijk niet helemaal het juiste woord. Decentralised wil ik ook niet zeggen, maar Koen Maris (CTO Cybersecurity van ATOS) legt het hier haarfijn uit: YouTube: Dutch Iota Meetup Nr3 (3:21:40)

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • D4V3
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 19-03-2021
D-Ed schreef op maandag 14 mei 2018 @ 13:53:
Aan de 'discussie' te zien denk ik dat we kunnen concluderen dat een eigen thread voor IOTA meer dan wenselijk was/is ;)


[...]


Mijn pf bestaat bijna alleen nog maar uit IOTA maar met je laatste zin zet je mij wel aan het denken.. Waarom zou IOTA dan in waarde kunnen stijgen als men eigenlijk de coin zelf niet hoeft te gebruiken (aangezien men dus ook waarde '0' in kan voeren..)?
IOTA is een schaars goed, er komen geen tokens meer bij, hoe meer het gebruikt gaat worden hoe groter de vraag en dus hoe groter de prijs. Je kunt het netwerk inderdaad gebruiken met 0 value transactions en daar heb je inderdaad geen IOTA voor, dat betekent echter niet dat er verder geen waarde aan de token zit. Ik denk dat je de token nodig zult hebben voor financiele transacties over de tangle bij het gebruik maken van Smart contracts waar betalingen aan vast hangen. Daarnaast is IOTA gemaakt voor IoT waarbij de IOTA token als betaalmethode tussen apparaten gebruikt kan worden. Theoretisch zul je allicht een token op de tangle kunnen bouwen waarbij je IOTA als token omzeilt, ik denk dat hier echter wel weer nadelen aan vast hangen, bijv. het niet kunnen gebruiken van de Smart contracts.

Om nog even terug te komen op het Trinary vraagstuk: Ik heb het even voorgelegd aan de bedenker (Come-from-Beyond, Sergey Ivancheglo, oprichter NXT, Jinn, bedenker Qubic en co-founder IOTA), hij gaf dit als antwoord m.b.t. de efficiente van Ternary t.o.v. Binary:
Wait for 3rd of June where we may show that trinary is 50%+ more efficient
Dat klinkt in ieder geval een stuk interessanter als 'slechts' 6% en zeker de moeite waard om een dergelijke mogelijkheid te onderzoeken, mits het klopt natuurlijk. Ik ben zeer benieuwd, nog even afwachten dus :D

[Voor 4% gewijzigd door D4V3 op 14-05-2018 14:15]

op-voorraad.nl - Realtime voorraad updates voor de Playstation 5!


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
D4V3 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 14:13:
[...]


Om nog even terug te komen op het Trinary vraagstuk: Ik heb het even voorgelegd aan de bedenker (Come-from-Beyond, Sergey Ivancheglo, oprichter NXT, Jinn, bedenker Qubic en co-founder IOTA), hij gaf dit als antwoord m.b.t. de efficiente van Ternary t.o.v. Binary:


[...]


Dat klinkt in ieder geval een stuk interessanter als 'slechts' 6% en zeker de moeite waard om een dergelijke mogelijkheid te onderzoeken, mits het klopt natuurlijk. Ik ben zeer benieuwd, nog even afwachten dus :D
Dat is een behoorlijk statement om te maken .. overigens kan 6% al veel zijn, afhankelijk waar je het mee vergelijkt. Maar 50% efficienter? heel erg benieuwd hoe dat in elkaar steekt. Volgens mij weet hij ook niet of het IOTA team het dan bekend gaat maken, maar hopelijk wel. Tot die tijd is het koffiedik kijken.

[Voor 10% gewijzigd door trummel op 14-05-2018 15:29]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Voor de duidelijkheid, die zes procent heb ik niet bedacht, maar de wiki waar ze zelf naar verwijzen zegt dat. Dat je voor specifieke systemen meer kan bereiken geloof ik direct. Datzelfde kan bijvoorbeeld ook met een 33-bit processor ipv 32 bit. Dat het in zijn algemeenheid zo'n verschil maakt betwijfel ik. Ook omdat elke keer het antwoord op zulke vragen is dat je moet wachten op een volgende announcement.

Sowieso is zes procent niet veel, gezien je moet concurreren met geoptimaliseerde syntizers, veel verder ontwikkelde logic cells, dingen als body biasing, compilers voor de daadwerkelijke code, etc.

Maar goed, onder de streep als ze ternair willen gaan zullen ze om te beginnen ternaire logische gates moeten hebben. En er is nog nooit ook maar een realistische optie daarvoor gepubliceerd.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • dj_tjerk
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:55
trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 13:53:
Tenzij je het uitbesteed aan een node. Dan heb jij als gebruiker helemaal geen kosten. Kosten is denk ik een beter woord want voor de transactie zelf betaal je niets. De node operator moet uiteraard wel zijn energie rekening betalen.
En die nodes gaan gratis dat werk doen? Er is al genoeg gedoe bij andere coins dat er geen beloning is voor het netwerkverkeer van nodes, laat staan dat ze ook nog eens gratis PoW moeten doen...
trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 13:53:
Verder is dit nog even een interessant filmpje met betrekking tot de COO. Centralised is namelijk niet helemaal het juiste woord. Decentralised wil ik ook niet zeggen, maar Koen Maris (CTO Cybersecurity van ATOS) legt het hier haarfijn uit: YouTube: Dutch Iota Meetup Nr3 (3:21:40)
Ik weet wat de COO doet, maar ook de macht die daarmee bij de IOTA foundation ligt (censuur). Er wordt in mijn ogen wat makkelijk gedaan over "de COO is vanzelf niet meer nodig", en dat het netwerk dan veilig blijft. Ik ben benieuwd of ze dat bewezen gaan krijgen, maar dat geldt wel voor mee hippe muntjes met een "we got the best technology" houding. Dus totdat er niet meer een centrale autoriteit is die beslist wat er wel en niet opgenomen wordt in de tangle, acht ik het gecentraliseerd.
Zelf had ik de ontwikkelvolgorde liever andersom gezien (zoals bij Ethereum of Bitcoin bijvoorbeeld), en het gedecentraliseerd en veilig zijn voorop stellen, en dan pas schaalbaarheid ontwikkelen. Anders is er heel weinig toegevoegde waarde aan een tangle/block chain i.m.o., en voelt het meer als money grab/latest fad... Ik hoop dat het de IOTA foundation snel gaat lukken zichzelf feitelijk buiten spel te zetten door de touwtjes uit handen te geven, en niet dat ze maar blijven doorgaan met allerlei samenwerkingen/ideetjes die ze op termijn ervan overtuigen om de controle maar bij zichzelf te houden (vanwege andere prioriteiten, of externe druk, of omdat ze anders geld mislopen).

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Bold81
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 20-01 07:26
dj_tjerk schreef op maandag 14 mei 2018 @ 15:51:
En die nodes gaan gratis dat werk doen? Er is al genoeg gedoe bij andere coins dat er geen beloning is voor het netwerkverkeer van nodes, laat staan dat ze ook nog eens gratis PoW moeten doen...
Even ter info: Er zijn heel veel users binnen de community die "belangeloos" nodes hosten en PoW doen. Ik weet niet hoe dat bij andere coins is maar je staat er versteld van hoeveel users hun/haar steentje willen bijdragen aan het netwerk. Verder heb je ook een initiatief van een community dev: carriota field. Dit is een ge-incentivised network load balancer waar je dus als node-houder iets mee kunt verdienen.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
dj_tjerk schreef op maandag 14 mei 2018 @ 15:51:
[...]

En die nodes gaan gratis dat werk doen? Er is al genoeg gedoe bij andere coins dat er geen beloning is voor het netwerkverkeer van nodes, laat staan dat ze ook nog eens gratis PoW moeten doen...
Daarom is industrie adoptie zo belangrijk. Stel je bent een winkel/webshop en je wilt instant betalingen via je mobiel laten lopen i.p.v. via een kassa, of zonder fee's per transactie i.p.v. iDeal/Mastercard etc. Dan kan je beter een node hebben draaien die X per maand kost waarbij je niet afhankelijk bent van het aantal transacties. Of zoals Fujitsu en DXC Technologies nodes nodig hebben om hun robots transacties te laten doen. In feite kan iedereen gebruik maken van deze nodes, maar die keuze ligt bij de node operator. Zo zou dit ook een employee benefit kunnen worden o.i.d..

Daarnaast heeft RomanSemko vanuit de community field nodes opgezet waarbij mensen nodes kunnen 'tippen'. Dan ben je niet verplicht, maar is het wel mogelijk om te doneren. Dit heeft al behoorlijk wat geld opgeleverd. Zo wordt er constant meer ontwikkeld. Draai jij een permanode of zoals Dave aangaf via Smart contracts dan kan de eigenaar van die node zelf bijvoorbeeld kosten in rekening brengen. Er zijn talloze manieren om hier mee om te gaan. En iedereen mag zelf invullen hoe of wat.

Overigens draaien er nu zo'n 2000+ nodes vanuit de community gratis om te gebruiken.

Ik snap je punt hoor, maar je kan beter redeneren vanuit een gedachte dat het niet verplicht is dan dat het wel verplicht is. Er gaat een punt komen dat mining gewoon teveel energie kost en het slecht is voor de aarde en dat soort dingetjes.
[...]

Ik weet wat de COO doet, maar ook de macht die daarmee bij de IOTA foundation ligt (censuur). Er wordt in mijn ogen wat makkelijk gedaan over "de COO is vanzelf niet meer nodig", en dat het netwerk dan veilig blijft. Ik ben benieuwd of ze dat bewezen gaan krijgen, maar dat geldt wel voor mee hippe muntjes met een "we got the best technology" houding. Dus totdat er niet meer een centrale autoriteit is die beslist wat er wel en niet opgenomen wordt in de tangle, acht ik het gecentraliseerd.
Zelf had ik de ontwikkelvolgorde liever andersom gezien (zoals bij Ethereum of Bitcoin bijvoorbeeld), en het gedecentraliseerd en veilig zijn voorop stellen, en dan pas schaalbaarheid ontwikkelen. Anders is er heel weinig toegevoegde waarde aan een tangle/block chain i.m.o., en voelt het meer als money grab/latest fad... Ik hoop dat het de IOTA foundation snel gaat lukken zichzelf feitelijk buiten spel te zetten door de touwtjes uit handen te geven, en niet dat ze maar blijven doorgaan met allerlei samenwerkingen/ideetjes die ze op termijn ervan overtuigen om de controle maar bij zichzelf te houden (vanwege andere prioriteiten, of externe druk, of omdat ze anders geld mislopen).
Dit is een foutieve gedachte. Althans, van wat publiekelijk bekend is. Het enige wat de COO doet is Milestones uitschrijven. Het neemt niets op, en kan niets verder bepalen. Vandaar ook dat ik even het stukje van Koen Maris erbij hebt gepakt. Het helpt wat beter te begrijpen wat de COO nu exact doet.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • dj_tjerk
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 15:55
Bold81 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 16:23:
Even ter info: Er zijn heel veel users binnen de community die "belangeloos" nodes hosten en PoW doen. Ik weet niet hoe dat bij andere coins is maar je staat er versteld van hoeveel users hun/haar steentje willen bijdragen aan het netwerk. Verder heb je ook een initiatief van een community dev: carriota field. Dit is een ge-incentivised network load balancer waar je dus als node-houder iets mee kunt verdienen.
Natuurlijk, ik host zelf ook nodes van verschillende muntjes. Maar als het netwerk groeit, en zeker als de benodigde performance voor een node groeit, is het gewoon niet meer te doen. Iedereen wil zijn steentje bijdragen, maar als het teveel moeite kost en niet kostendekkend is, dan houdt het op. Dus ondanks dat het in de beginstadia allemaal geen probleem is (community is nog hecht, iedereen weet wat er bij komt kijken), wordt het later met hogere abstractieniveaus (en verwachtingen) moeilijk om dat systeem in stand te houden. Misschien dat het internet daarvan het beste voorbeeld is.
trummel schreef op maandag 14 mei 2018 @ 16:36:
Dit is een foutieve gedachte. Althans, van wat publiekelijk bekend is. Het enige wat de COO doet is Milestones uitschrijven. Het neemt niets op, en kan niets verder bepalen. Vandaar ook dat ik even het stukje van Koen Maris erbij hebt gepakt. Het helpt wat beter te begrijpen wat de COO nu exact doet.
Ja, verhaaltje geluisterd. Met het uitschrijven van milestones beslist de COO welke transacties daarin thuishoren, en daarmee dus hoe de valide (in hun ogen, en daarmee die van iedereen die luistert) tangle eruit ziet. Transacties die de COO om wat voor reden dan ook niet wil opnemen (geldig of niet geldige transacties) zitten daar dus niet in. Dat was ook mijn punt met de censuur. Ik zeg niet dat ze het doen, maar wel dat ze het kunnen (en ook de enige zijn, en dus gecentraliseerd). Als alles koek en ei is tussen de mensen in de community acht ik de kans erg klein, maar als je een BCH vs. BTC (in de maanden/jaren voor de split) verhaal krijgt acht ik het niet onwaarschijnlijk dat ze bijvoorbeeld de funds van Roger Ver effectief bevriezen als wraak. Het idee van een block chain was juist om dat soort gecentraliseerde/eenzijdige beslissingen te voorkomen. In een wereld van miners heb je in ieder geval nog verschillende miner pools (en heel misschien jezelf als individuele miner), die je (geldige) transactie opnemen ook al wil een andere pool dat niet (mits ze er genoeg betaald voor krijgen met de transaction fee).

Hoe dan ook is het goed om te horen dat ze hard aan het werk zijn om de COO eruit te werken, maar totdat het ze lukt blijf ik licht kritisch ;) Enkel omdat je iets wil betekent niet dat het (zonder meer) kan.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
@dj_tjerk wat je zegt klopt inderdaad, echter kan het netwerk wel op enig moment besluiten om de COO niet meer te volgen. Dat gaan mensen niet doen, maar het kan wel. Daarnaast moet de IOTA Foundation legal wise alle acties kunnen verantwoorden omdat ze nu eenmaal een Duitse non-profit organisatie zijn. Voor de rest ben ik het helemaal met je eens. We moeten zeker kritisch zijn en blijven, maar tevens ook de ruimte geven voor ontwikkeling. Dit punt heb ik ook niet voor niets onder nadelen vernoemd in de OP.

Bas kwam met een mooie metafoor. Zie het een beetje als een mal bij het metselen van een stenen boog. Je hebt ondersteuning nodig totdat de boog hard en rond is. In het begin is het fragiel, maar daarna kan je het zoveel belasten als je wilt.

In potentie is het een super gaaf project. Net zoals meerdere projecten in crypto space. Ontwikkeling kost tijd, en die ruimte moet wel gegeven worden.

[Voor 9% gewijzigd door trummel op 14-05-2018 19:04]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Ik heb even wat officiele links en wat interessante (oudere) video's/podcasts toegevoegd aan de OP. Verder een unicum in Crypto land.

United Nations For Project Services (UNOPS) Heeft een officieel partnership aangekondigd met IOTA: https://www.unops.org/new...and-efficiency-to-un-work

Uit het artikel:
IOTA’s distributed ledger can provide a greater level of efficiency in the management and tracking of UN documents, supply chains and transactional payments in real-time, with access available to both UNOPS and its partners.

Wat achtergrond info:

The United Nations Office for Project Services (UNOPS) is an operational arm of the United Nations, dedicated to implementing projects for the United Nations System, international financial institutions, governments and other partners around the world.

Bron: [wikipedia] (https://en.m.wikipedia.or...fice_for_Project_Services)

[Voor 50% gewijzigd door trummel op 22-05-2018 20:36]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Richard Soley gaat de Supervisory board versterken.

De Supervisory board bestaat nu uit:

Johann Jungwirth - Chief Digital Officer van Volkswagen
Rolf Werner - Head of Central Europe van Fujitsu
Richard Soley - Chief Executive Officer van OMG, Executive Director van Cloud Standards Customer Council en Executive Director van Industrial Internet Consortium

Interessante video van Richard Soley en de rol van IIC in IOT: YouTube: Richard Soley Discusses the IIC's Role in IoT and IIoT at IoT So...

[Voor 18% gewijzigd door trummel op 27-05-2018 18:08]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Bold81
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 20-01 07:26
trummel schreef op dinsdag 22 mei 2018 @ 20:30:
Ik heb even wat officiele links en wat interessante (oudere) video's/podcasts toegevoegd aan de OP. Verder een unicum in Crypto land.

United Nations For Project Services (UNOPS) Heeft een officieel partnership aangekondigd met IOTA: https://www.unops.org/new...and-efficiency-to-un-work

Uit het artikel:
IOTA’s distributed ledger can provide a greater level of efficiency in the management and tracking of UN documents, supply chains and transactional payments in real-time, with access available to both UNOPS and its partners.

Wat achtergrond info:

The United Nations Office for Project Services (UNOPS) is an operational arm of the United Nations, dedicated to implementing projects for the United Nations System, international financial institutions, governments and other partners around the world.

Bron: [wikipedia] (https://en.m.wikipedia.or...fice_for_Project_Services)
Andrew Greve, de online community liaison van de IOTA foundation, heeft vandaag in de dutch IOTA discord channel het volgende nog over de samenwerking met UNOPS gezegd:
Hi #dutch. Sorry for English -- but following the recent news about IOTA and UNOPS, Julie asked me to pass along this info to our friends in the Netherlands. I hope some of you might find it a good opportunity. Cheers!

Tech do-gooder sought!
The IOTA Foundation is working together with the Peace Innovation Foundation to create innovative new tech solutions in support of United Nations peacekeeping efforts (https://www.linkedin.com/...alliances-axel-weber-1/). To help move this work forward, the Peace Innovation Foundation is in search of two to three Netherlands-based volunteers who are: 1) knowledgeable about DLT and IoT; 2) passionate about contributing to world peace; and 3) excellent communicators in both Dutch and English. Initial commitment of at least 3 hours per week, on a pro bono basis. Could develop into a broader role in the future. Are you the right person? If so, get in touch with Axel Weber at: volunteers@peace-innovation.org
https://imgur.com/mZWLCHG

Dus mocht je je aangesproken voelen, reageer via volunteers@peace-innovation.org! (tav Axel Weber) :)

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • PuckStar
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 18-03 11:16
Vandaag is de nieuwe Trinity Mobile Beta wallet uitgekomen!
Desktop versie volgt spoedig.
Zie ook dit artikel.

[My Home Automations]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
PuckStar schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 23:03:
Vandaag is de nieuwe Trinity Mobile Beta wallet uitgekomen!
Desktop versie volgt spoedig.
Zie ook dit artikel.
De weg omhoog lijkt wel ingezet zo _/-\o_ Hopelijk gaan ze dit vasthouden en zal 3 juni ook weer een boost opleveren.. (in de waarde van IOTA maar vooral in de beeldvorming bij mensen die er nog niet zo mee bezig zijn ;) )

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
PuckStar schreef op dinsdag 29 mei 2018 @ 23:03:
Vandaag is de nieuwe Trinity Mobile Beta wallet uitgekomen!
Desktop versie volgt spoedig.
Zie ook dit artikel.
Nu al een aantal weken mee mogen spelen. Werkt echt heel smooth. Nu die officieel uit is heb ik dit als nadeel verwijderd. Voor wie er ook mee aan de slag wil: https://trinity.iota.org

Verder nog heel erg interessant nieuws!!

De Noorse Bank kondigt ook een samenwerking aan met IOTA: https://blog.iota.org/dnb...-opportunity-20c41461e3f5

https://e24.no/boers-og-f...eten-gaa-fra-oss/24346662

Ik snap er soms geen f*ck van waarom IOTA nog zo weinig waard is t.o.v. andere coins. Hopelijk gaan we na zondag dan eindelijk een mooie stijging zien. (Dan doel ik t.o.v. de Tron's van deze wereld.)

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Trinity werkt heerlijk idd.

Dat nieuws van de Noorse bank is ook ff ‘tussen neus en lippen door’ gebracht. Met een beetje geluk omdat ze verwachten dat zondag echt de dag wordt waar het echte nieuws naar buiten komt..

Overigens is IOTA de laatste zeven dagen de coin met het hoogste percentage groei qua marketcap van de top 30.. Liever nu met kleine stapjes omhoog en daar blijven dan te snel pieken en dalen.

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
D-Ed schreef op donderdag 31 mei 2018 @ 20:43:
Trinity werkt heerlijk idd.

Dat nieuws van de Noorse bank is ook ff ‘tussen neus en lippen door’ gebracht. Met een beetje geluk omdat ze verwachten dat zondag echt de dag wordt waar het echte nieuws naar buiten komt..

Overigens is IOTA de laatste zeven dagen de coin met het hoogste percentage groei qua marketcap van de top 30.. Liever nu met kleine stapjes omhoog en daar blijven dan te snel pieken en dalen.
Ja, hoogste percentage .. maar ben ook erg benieuwd of die nou echt een keer gaat vliegen.

(Mijn rendement van nu is al wat ik in geen 10 jaar bij de bank zou krijgen, maar dan nog ;))

Kan overigens al super blij worden van het feit dat de technologie zoveel mogelijkheden gaat bieden voor de toekomst. En door de initiele investering maak je ieder stapje mee :)

[Voor 47% gewijzigd door trummel op 31-05-2018 20:50]


  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
trummel schreef op donderdag 31 mei 2018 @ 20:48:
[...]


Ja, hoogste percentage .. maar ben ook erg benieuwd of die nou echt een keer gaat vliegen.

(Mijn rendement van nu is al wat ik in geen 10 jaar bij de bank zou krijgen, maar dan nog ;))

Kan overigens al super blij worden van het feit dat de technologie zoveel mogelijkheden gaat bieden voor de toekomst. En door de initiele investering maak je ieder stapje mee :)
Idd, mijn rendement al een tijd geleden veilig gesteld, nu mag het weer een flink stuk omhoog wat mij betreft. Idd onbegrijpelijk dat het niet sneller gaat maar, geduld is een schone zaak 8)

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Nordic Semiconductor en NTNU hebben een product ontwikkeld dat op IOTA's tangle werkt. Het is een multi-purpose sensor dev kit o.b.v. bluetooth low energy: https://blog.iota.org/nor...ta-marketplace-f9bc7efee3

Nordic Thingy:52
Norges teknisk-naturvitenskapelige universite

Het product is vooral bedoeld voor developers en studenten.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Vanuit de IOTA Discord community zetten @trummel en ik (samen met een aantal andere) NL members een leuke giveaway/contest op. Check de eerste aanzet aub even in de slowchat en haak aan (er zit nu al zo’n 60 MIOTA in de pot ;) )

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Top actie!

@D-Ed schreef op zaterdag 9 juni 2018 @ 12:39

Okay, hier dan De grote IOTA Discord/Tweakers community contest!

Zoals aangegeven hebben wij met een aantal NL community members op Discord deze actie spontaan opgezet, er zit dus géén commercieel/reclame initiatief achter! Op moment van schrijven zit er 113,5 MIOTA in de pot.

Omdat dit een hoger bedrag is dan wij in eerste instantie dachten bij elkaar te krijgen willen we drie winnaars selecteren. Prijsverdeling: 60-30-10 % onder de goede antwoorden op de vragen. Diegene die vraag A goed beantwoord én de juiste voorspelling doet bij vraag B (of het dichtste bij de waarde zit) krijgt 60%, de 2e 30% en de 3e ontvangt 10%.

Hoe doe je mee?

1. Gebruik de Trinity wallet en stuur de twee antwoorden + je Tweakers username naar het IOTA adres: [afbeelding]
(Scan de QR in Trinity en gebruik hiervoor een 0-value transactie met in de omschrijving de twee antwoorden)
2. Beantwoord deze twee vragen via Trinity: A. Hoeveel Ti is er beschikbaar gesteld in het IOTA ecosystem fund? B. Wat is de USD waarde van 1 MIOTA per 13-06-2018 21.00 uur (NL tijd) op Coinmarketcap.com (Waarde per 09-06-2018 12.15 uur = USD 1,70)
3. Inzenden van je antwoord kan tot aankomende dinsdag 12-06-2018 22.00 uur

Actievoorwaarden:
De winnaars worden gekozen op 13-06-2018 in de avond.
Alleen inzendingen die via Trinity binnenkomen maken kans te winnen.
Een communitymember van Discord stuurt een 0-value transactie naar het IOTA adres van de actie. Hier komt een Transaction Hash uit die we gebruiken als 'seed' voor de random number generator van Python. Alle inzendingen krijgen een oplopend nummer op basis van binnenkomen, het nummer wat overeen komt met het door de random number generator gekozen nummer is de winnaar.

Aangezien deze transactie zichtbaar is in de tangle kan iedereen met python dit resultaat valideren, zo zorgen wij er voor dat er eerlijk en zonder manipulatie een winnaar gekozen wordt. Mocht het gekozen nummer geen valide inzending zijn dan wordt de random.randint functie nogmaals aangeroepen totdat er wel een winnaar gevonden is. Eventuele dubbele inzenders worden uitgesloten van deelname.

Hopelijk zijn jullie enthousiast over deze actie. We gebruiken de Trinity en de tangle voor de complete actie en jullie zien meteen dat je ook 0 value TX kunt doen, awesome :)

Voor diegene die meedoen, have fun!

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • SteeringWheel
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 13:26
Nieuwe IRI versie 1.5 met een verbeterd tipselectie algoritme laat de Tangle er een stuk beter uitzien! Lijkt nu een stuk meer 'directed'.
Voor:

Na:


Meer info: https://blog.iota.org/new...in-iri-1-5-0-61294c1df6f1

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting.


  • Bold81
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 20-01 07:26
Naast dat het er "gezond" uitziet is het aantal CTPS ook mooi constant! Op het moment van schrijven zit het tussen de 15 en 20 ctps.

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Sinds 2018 is deze thread niet meer van een update voorzien, voor de geïnteresseerden.. IOTA heeft sinds die tijd niet stil gestaan en met nu zo’n 120 personen die aan dit project werken een grote organisatie opgetuigd. Even bijlezen is wel handig voor de mensen die IOTA al wat langer kennen of voor de mensen die er kennis mee willen maken.

Ik ga proberen hier weer wat vaker wat nieuws te plaatsen d:)b



https://blog.iota.org/iota-chrysalis-a-new-dawn/

Acties:
  • +3Henk 'm!
  • Pinned

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
D-Ed schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:55:
Sinds 2018 is deze thread niet meer van een update voorzien, voor de geïnteresseerden.. IOTA heeft sinds die tijd niet stil gestaan en met nu zo’n 120 personen die aan dit project werken een grote organisatie opgetuigd. Even bijlezen is wel handig voor de mensen die IOTA al wat langer kennen of voor de mensen die er kennis mee willen maken.

Ik ga proberen hier weer wat vaker wat nieuws te plaatsen d:)b


[Afbeelding]
https://blog.iota.org/iota-chrysalis-a-new-dawn/
Hee wat leuk dat je hier nog bent D-eD. Ik volg het nog wel, denk dat ze zonder David en CfB een goede weg zijn ingeslagen. Mochten er mensen zich geroepen voelen om de opening post aan te passen, laat gerust weten.

Meeste interessante nieuws van de afgelopen week is denk ik de 11 Miljoen die de Duitse overheid fund voor het Smart City project met de ETO Gruppe.

[Voor 12% gewijzigd door trummel op 09-02-2021 12:04]


  • mr.leopoldus
  • Registratie: September 2016
  • Laatst online: 10-03 08:55
Voorspel minstens 10-15 bucks deze run, deze coin gaat moonen omdat de technologie backbone wordt voor IOT. OMG is standaardisatie orgaan waarvan de voorzitter nauw betrokken is bij IOTA, Richard Soley. Dus only a matter of time voordat dit minstens in deze bullmarket door het plafond knalt. Ook voor langere termijn is dit zeker geen onverstandige investering omdat er zulke goede fundamentals zijn.

IOTA heeft vrijwel geen competitie door de aard van haar achitectuur. Ze lossen het trilemma op, hebben dat op papier al wiskundig bewezen, en daarmee is de rest eigenlijk min of meer obsolete.

[Voor 101% gewijzigd door mr.leopoldus op 09-02-2021 11:54]


  • _NooT_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 24-03 18:38
mr.leopoldus schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:51:
Voorspel minstens 10-15 bucks deze run, deze coin gaat moonen omdat de technologie backbone wordt voor IOT. OMG is standaardisatie orgaan waarvan de voorzitter nauw betrokken is bij IOTA, Richard Soley. Dus only a matter of time voordat dit minstens in deze bullmarket door het plafond knalt. Ook voor langere termijn is dit zeker geen onverstandige investering omdat er zulke goede fundamentals zijn.

IOTA heeft vrijwel geen competitie door de aard van haar achitectuur. Ze lossen het trilemma op, hebben dat op papier al wiskundig bewezen, en daarmee is de rest eigenlijk min of meer obsolete.
Grappig om te zien dat dit topic weer tot leven geroepen is.
Echt precies ook gisteren dat ik voor het eerst tegenkwam en warempel, een 2 jaar oud topic wordt een uur later weer leven in geblazen.

Gisteren probeerde ik als experiment een quick buck te verdienen door mee te liften op het succes van een aantal coins in de afgelopen dagen. Wat resulteerde in een kleine fail.

Dus, terug naar plan a: inschatten waar de grootste potentie en doorbraken momenteel liggen en even wat fatsoenlijk research doen. Uiteindelijk wil ik ook investeren in iets wat echt een meerwaarde heeft en niet alleen een speculatieve waarde.

In eerste instantie dacht ik aan de automotive industrie, daar ik heb nog geen blockchain toepassing gezien die mijns inziens binnenkort gereed is voor de markt. MOBI acht ik een kanshebber, maar ik denk dat dat nog een eind te gaan heeft.
Weer wat verder gebrainstormt en toen kwam ik op iot uit.
Een enorme markt in opgroei, maar om de blockchain hierin toe te kunnen passen, moet de uitwisseling en verificatie van data en contracten echt rete snel gaan, moet dit met low-end hardware uit te voeren zijn en moet het ook nog eens makkelijk te implementeren zijn.
Enter: IOTA

Op papier klinkt het fantastisch en er lijken weinig tot geen serieuze alternatieven te zijn.
Maarrrr.... wat ik me probeer te achterhalen; hoe ver staat het met de ontwikkelingen?
Zijn er al echte real-world toepassingen en is het (binnen aanzienlijke tijd) gereed voor grootschalige toepassing.

Wat weten of verwachten jullie mbt IOTA?

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
_NooT_ schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 13:34:
[...]


Grappig om te zien dat dit topic weer tot leven geroepen is.
Echt precies ook gisteren dat ik voor het eerst tegenkwam en warempel, een 2 jaar oud topic wordt een uur later weer leven in geblazen.

Gisteren probeerde ik als experiment een quick buck te verdienen door mee te liften op het succes van een aantal coins in de afgelopen dagen. Wat resulteerde in een kleine fail.

Dus, terug naar plan a: inschatten waar de grootste potentie en doorbraken momenteel liggen en even wat fatsoenlijk research doen. Uiteindelijk wil ik ook investeren in iets wat echt een meerwaarde heeft en niet alleen een speculatieve waarde.

In eerste instantie dacht ik aan de automotive industrie, daar ik heb nog geen blockchain toepassing gezien die mijns inziens binnenkort gereed is voor de markt. MOBI acht ik een kanshebber, maar ik denk dat dat nog een eind te gaan heeft.
Weer wat verder gebrainstormt en toen kwam ik op iot uit.
Een enorme markt in opgroei, maar om de blockchain hierin toe te kunnen passen, moet de uitwisseling en verificatie van data en contracten echt rete snel gaan, moet dit met low-end hardware uit te voeren zijn en moet het ook nog eens makkelijk te implementeren zijn.
Enter: IOTA

Op papier klinkt het fantastisch en er lijken weinig tot geen serieuze alternatieven te zijn.
Maarrrr.... wat ik me probeer te achterhalen; hoe ver staat het met de ontwikkelingen?
Zijn er al echte real-world toepassingen en is het (binnen aanzienlijke tijd) gereed voor grootschalige toepassing.

Wat weten of verwachten jullie mbt IOTA?
Welkom! Ik ga zo een lange meeting in maar lees vooral ook deze site voor alle basics (en veel meer): https://iota-beginners-guide.com

Ook even de berichtjes van vandaag vandaag checken en je bent al op stoom. Kortweg. IOTA heeft er eigenlijk nog nooit zo goed voorgestaan vwb ontwikkeling en samenwerkingen met verschillende industriële partners. Binnenkort IOTA 1.5. De grootste update van het project sinds 2016. Als dat achter de rug is kunnen Exchanges en andere toekomstige partners makkelijker het protocol gebruiken.

Eind 2021 (maar ik verwacht ergens in 2022) de andere grote update waarmee IOTA ook decentraal is: https://coordicide.iota.org/

  • _NooT_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 24-03 18:38
D-Ed schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 13:46:
[...]


Welkom! Ik ga zo een lange meeting in maar lees vooral ook deze site voor alle basics (en veel meer): https://iota-beginners-guide.com

Ook even de berichtjes van vandaag vandaag checken en je bent al op stoom. Kortweg. IOTA heeft er eigenlijk nog nooit zo goed voorgestaan vwb ontwikkeling en samenwerkingen met verschillende industriële partners. Binnenkort IOTA 1.5. De grootste update van het project sinds 2016. Als dat achter de rug is kunnen Exchanges en andere toekomstige partners makkelijker het protocol gebruiken.

Eind 2021 (maar ik verwacht ergens in 2022) de andere grote update waarmee IOTA ook decentraal is: https://coordicide.iota.org/
Nice, mooi wat leesvoer voor vanavond.

  • HipHaan
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 24-03 15:09
Thanks voor de reminder! Was IOTA helemaal uit het oog verloren, terwijl het mijn eerste aankoop was in Q3 2017. Als ik de site en de basiscs zo doorlees, begrijp ik weer waarom het me destijds aantrok. Geweldige potentiële use-cases. Kortom, oude liefde vergaat niet en heb flink bijgekocht :)

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Voor de geïnteresseerden, hier een link naar de discord van IOTA: https://discord.com/invite/hXYqF2A7

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
HipHaan schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 20:59:
Thanks voor de reminder! Was IOTA helemaal uit het oog verloren, terwijl het mijn eerste aankoop was in Q3 2017. Als ik de site en de basiscs zo doorlees, begrijp ik weer waarom het me destijds aantrok. Geweldige potentiële use-cases. Kortom, oude liefde vergaat niet en heb flink bijgekocht :)
Ik ben ook in de zomer van 2017 ingestapt en als één van de eerste munten IOTA (via het forum hier). Veel avontuurtjes gehad in de 2017 Bullrun met andere projecten maar nooit volledig uit IOTA gestapt en nu alweer een tijdje met de winsten uit de trades all-in _/-\o_

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
trummel schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 21:04:
Voor de geïnteresseerden, hier een link naar de discord van IOTA: https://discord.com/invite/hXYqF2A7
Ik ga in de vakantie volgende week eens kijken if we de info in de startpost kunnen vernieuwen ;)

  • _NooT_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 24-03 18:38
Nou sind vannacht/vannochtend is IOTA flink in de lift.
Ik ben benieuwd of het doorzet. Mooie timing.

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
_NooT_ schreef op donderdag 11 februari 2021 @ 08:25:
Nou sind vannacht/vannochtend is IOTA flink in de lift.
Ik ben benieuwd of het doorzet. Mooie timing.
Dus je bent ingestapt? d:)b

Sentiment is zeer positief op dit moment in ieder geval, zeker goed moment geweest om deze oude thread weer te activeren 8)

  • _NooT_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 24-03 18:38
D-Ed schreef op donderdag 11 februari 2021 @ 12:08:
[...]


Dus je bent ingestapt? d:)b

Sentiment is zeer positief op dit moment in ieder geval, zeker goed moment geweest om deze oude thread weer te activeren 8)
Na het inlezen ben ik ingestapt.
Ik ben er van overtuigd dat de mensen weten waarr ze mee bezig zijn en dit kunnen realiseren.
De visie is top en de informatieverstrekking is werkelijk uitstekend.
Geen vage uitspraken, maar alles goed uitgedacht (en gruwelijk complex).

Een indrukwekkende roadmap met nog wel veel belangrijke milestones te gaan.
Gezien de ambitie en status van de ontwikkelingen had ik wel het idee dat succes nog een tijd uit kon blijven.

Na de lift van afgelopen nacht heb ik de rest mijn potje bnb getrade.
Wel een beetje risico na de sterke stijging, maar ik hou het in de gaten.
Op langere termijn geloof ik er heilig in, maar op de korte termijn ben ik er nog niet zeker van.

Het gaat om een bescheiden bedrag, dus ik lig er niet wakker van als het nu alsnog dropt.

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
_NooT_ schreef op donderdag 11 februari 2021 @ 12:53:
[...]


Na het inlezen ben ik ingestapt.
Ik ben er van overtuigd dat de mensen weten waarr ze mee bezig zijn en dit kunnen realiseren.
De visie is top en de informatieverstrekking is werkelijk uitstekend.
Geen vage uitspraken, maar alles goed uitgedacht (en gruwelijk complex).

Een indrukwekkende roadmap met nog wel veel belangrijke milestones te gaan.
Gezien de ambitie en status van de ontwikkelingen had ik wel het idee dat succes nog een tijd uit kon blijven.

Na de lift van afgelopen nacht heb ik de rest mijn potje bnb getrade.
Wel een beetje risico na de sterke stijging, maar ik hou het in de gaten.
Op langere termijn geloof ik er heilig in, maar op de korte termijn ben ik er nog niet zeker van.

Het gaat om een bescheiden bedrag, dus ik lig er niet wakker van als het nu alsnog dropt.
Mooi d:)b

Nog genoeg bagholders uit 2017/2018 die veeeel hoger instapte (en met geluk dmv DCA hun bedrag naar beneden hebben gekregen). Laten we hopen dat de weg omhoog nu echt is ingezet. Mag wat mij betreft ook met minder grote sprongen om eerlijk te zijn..

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Pfohh IOTA, DELL & INTEL samenwerking. Dit is toch wel een hele mooie stap richting adoptie.

https://blog.iota.org/tog...nstrate-project-alvarium/ en hier een whitepaper over dit onderdeel: https://builders.intel.co...idence-in-edge-clouds.pdf

IOTA 1.5 (Chrysalis) zal met enkele weken live gaan. Dat zal de basis leggen voor zaken zoals smart contracts en dan kan er eindelijk echt een weg ingezet worden zoals Ethereum heeft doorgemaakt. Dominik gaf aan dat rond Q2 / Q4 er weer veel vanuit Ecosystem Development Fund gespendeerd gaat worden zodat er een ecosysteem rondom smart contracts gaat ontstaan. Als die basis wordt gelegd en het ze lukt om coordicide uit te voeren (IOTA 2.0) dan heb je het ultieme decentrale stelsel. Decentraal, schaalbaar en zonder fee's.

Theoretisch hebben ze het rond, nu moet het nog ontwikkeld worden. Exciting times ahead, ben echt hyped voor wat gaat komen!

[Voor 8% gewijzigd door trummel op 11-02-2021 17:45]


  • Creadion
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 24-03 22:30
(jarig!)
Toevallig vandaag eens gekeken naar de waarde van mijn IOTA coins. Ik had niet verwacht dat ze ooit weer op gelijk niveau zouden komen als toen ik ze kocht, maar dat bleek vandaag toch echt zo te zijn. Toevallig, wat ik heb al maanden niet meer gekeken naar de waarde ervan.

Heb meteen maar wat bijgekocht, ben benieuwd wat die gaat doen de komende tijd :)

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Vwb ontwikkeling staat er genoeg in de korte en wat langere termijn planning, hopelijk blijven we dat terugzien in een groeiende prijs..

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Sissors schreef op zondag 13 mei 2018 @ 02:02:
Wat oude, kritische, posts:


[...]


[...]


Helaas heb ik momenteel alleen tablet met twijfelachtig touchscreen, dus hoop extra tikken en zoeken is lastig. Maar hoewel ik het idee achter iota interessant vind, ben ik heel sceptisch over de implementatie, het team en de use case.
Om mijn oude bericht in dit topic te quoten. Ik zie nu regelmatig langs komen hoe IOTA de "FUDsters" fout gaat bewijzen door nu wel wat werkends te leveren. Ik zie het liever andersom, de FUDsters laten zien dat ze gelijk hadden, want 90% van de zaken waar veel kritiek op was worden nu gewoon eruit gehaald.

Wat dat betreft is het dus goed, de grote vraag voor mij blijft wel: Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren? Want hoewel een David het wil framen als dat IOTA gewoon zijn tijd te ver vooruit was, is de realiteit dat er enorm is geblunderd, en dat jaren lang. Hoewel ik zeker geloof dat ze nu in een veel betere richting gaan, blijft de vraag staan. De twee grote antwoorden zijn natuurlijk CfB en David, maar alsnog ging het over een organisatie met ~100 mensen. Ik hoop dat ze intern iig een serieus onderzoek hebben gedaan wat er is mis gegaan, en hoe ze dat in de toekomst kunnen voorkomen. Mij zou het niet geheel verbazen dat dit op zijn minst één van de redenen is dat David ontslagen is door de Raad van Toezicht. Maar hopelijk hebben ook de andere verantwoordelijken toch een duidelijk bericht gehad dat ze (op zijn minst) hebben zitten slapen.

Nu is voor IOTA Chrysalis een groot ding, maar tov andere cryptos is het nog steeds achterlopen. Chrysalis is onder de streep voor 90% alle ideeën van CfB uit IOTA halen en naar iets fatsoenlijks overstappen gebaseerd op standaarden. Eg bundles gaan weg, ternary gaat weg, home-made crypto functies, adressen, etc, gaan eruit. Oftewel "A small step for crypto, a giant leap for IOTA" :P .

Met Coordicide zullen ze op vergelijkbare hoogte komen als andere cryptos, misschien zelfs wat er boven door een efficienter systeem. Tegelijk is wat mij betreft de TPS race een beetje zoals de megapixel race bij camera's: Aan de onderkant heb je echt systemen die te beperkend zijn (BTC, ETH 1.0, maar ook IOTA 1.0, etc). Maar tegelijk wordt er door teveel partijen imo teveel gegeild op het nummertje.

Met een werkende sharding oplossing zouden ze duidelijk vooraan staan, maar laten we wel wezen, dat is ver in de toekomst, laten we eerst maar eens wachten op Coordicide ;) . Persoonlijk heb ik wel vertrouwen dat die gaat werken, maar zou mij verbazen als die in 2021 op mainnet komt.

Echter wat mij betreft komt dan pas het echt moeilijke, waar de meeste andere cryptos falen: Adoptie. En natuurlijk, PoCs genoeg, zowel bij IOTA als de grotere crypto wereld. En IOTA biedt wat redelijk unieks binnen de crypto wereld. Maar overall hebben genoeg andere een decentraal systeem wat redelijk zijn werk doet en snel genoeg voor huidig gebruik. Daadwerkelijk on-chain productie use cases zijn heel beperkt.

  • _NooT_
  • Registratie: Juni 2018
  • Laatst online: 24-03 18:38
Sissors schreef op vrijdag 12 februari 2021 @ 10:56:
[...]

Echter wat mij betreft komt dan pas het echt moeilijke, waar de meeste andere cryptos falen: Adoptie. En natuurlijk, PoCs genoeg, zowel bij IOTA als de grotere crypto wereld. En IOTA biedt wat redelijk unieks binnen de crypto wereld. Maar overall hebben genoeg andere een decentraal systeem wat redelijk zijn werk doet en snel genoeg voor huidig gebruik. Daadwerkelijk on-chain productie use cases zijn heel beperkt.
Adoptie is natuurlijk het grote toverwoord.
Zoals je aangeeft zijn er momenteel weinig use cases in de praktijk.

Al begint nu wel te komen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik schat in dat we binnen een jaar wel meer echte toepassingen gaan zien.
In het geval van IOTA verwacht ik dat het nog 6-12 maanden langer duurt vanwege de complexiteit.

Een grootschalige adoptie zal nog jaren duren, maar de potentie en de mogelijkheden zijn enorm.
Spannende tijden.

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
_NooT_ schreef op vrijdag 12 februari 2021 @ 16:08:
[...]


Adoptie is natuurlijk het grote toverwoord.
Zoals je aangeeft zijn er momenteel weinig use cases in de praktijk.

Al begint nu wel te komen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik schat in dat we binnen een jaar wel meer echte toepassingen gaan zien.
In het geval van IOTA verwacht ik dat het nog 6-12 maanden langer duurt vanwege de complexiteit.

Een grootschalige adoptie zal nog jaren duren, maar de potentie en de mogelijkheden zijn enorm.
Spannende tijden.
En juist daar verwacht ik mooie verrassingen te gaan zien later dit jaar. Binnenkort een showcase samen met Dell en Intel, de geruchten waren er al ivm de patenten maar nu echt samen met die partijen. Hieruit kun je concluderen dat er veel anderen partijen ook letterlijk klaarstaan om de techniek te omarmen.

Bosch heeft al hardware (sensoren) die werken met het protocol. De komende drie tot zes maanden zijn cruciaal voor het vertrouwen in het project.

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 18:58
Die zou je ook kunnen programmeren om te werken met al het andere, zijn uiteindelijk processoren. Netzo als de STM32 software: Het is uiteraard goed voor IOTA dat een bedrijf (zowel Bosch en STM) software beschikbaar stelt, maar sommige lijken te denken dat ze iets fysieks in hun chips hebben gebakken, en dat is niet het geval.

En zo blijft het voor mij allemaal zo lastig op waarde te schatten. Want aan de ene kant heb je partnerships met grote namen die het serieus lijken te nemen, aan de andere kant als je kijkt naar de oudere samenwerkingen, is het resultaat vaak toch wat beperkt. Hund zijn recentere 'onthullingen' over TangleEE werden wel als FUD neergezet, maar gezien de minutes zit er toch wel wat in: https://www.eclipse.org/l...ee-wg/2021/Feb/index.html. Inclusief bijvoorbeeld:
- The Marketplace Project will be placed on pause.
Wat het derde marketplace project is die een stille dood lijkt te sterven.

Tegelijk blijkt nu weer dat Renault ook samenwerkt met IF: YouTube: How Blockchain can transform the Automotive Industry, conversation w...

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Sissors schreef op zaterdag 13 februari 2021 @ 10:07:
Die zou je ook kunnen programmeren om te werken met al het andere, zijn uiteindelijk processoren. Netzo als de STM32 software: Het is uiteraard goed voor IOTA dat een bedrijf (zowel Bosch en STM) software beschikbaar stelt, maar sommige lijken te denken dat ze iets fysieks in hun chips hebben gebakken, en dat is niet het geval.

En zo blijft het voor mij allemaal zo lastig op waarde te schatten. Want aan de ene kant heb je partnerships met grote namen die het serieus lijken te nemen, aan de andere kant als je kijkt naar de oudere samenwerkingen, is het resultaat vaak toch wat beperkt. Hund zijn recentere 'onthullingen' over TangleEE werden wel als FUD neergezet, maar gezien de minutes zit er toch wel wat in: https://www.eclipse.org/l...ee-wg/2021/Feb/index.html. Inclusief bijvoorbeeld:
[...]

Wat het derde marketplace project is die een stille dood lijkt te sterven.

Tegelijk blijkt nu weer dat Renault ook samenwerkt met IF: YouTube: How Blockchain can transform the Automotive Industry, conversation w...
Lastig idd om het kaf van het koren te scheiden .. Ik lees de laatste maanden weer met plezier mee in het ‘spec’ kanaal op Discord maar probeer verder niet al teveel in de hype mee te gaan. Komende maanden afwachten en kijken wat ze waar gaan maken. Volgens mij is Dom niet voor niets met dit Friday talks op YouTube begonnen 👍

  • trummel
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 20-08-2022
Sissors schreef op vrijdag 12 februari 2021 @ 10:56:
[...]

Om mijn oude bericht in dit topic te quoten. Ik zie nu regelmatig langs komen hoe IOTA de "FUDsters" fout gaat bewijzen door nu wel wat werkends te leveren. Ik zie het liever andersom, de FUDsters laten zien dat ze gelijk hadden, want 90% van de zaken waar veel kritiek op was worden nu gewoon eruit gehaald.

Wat dat betreft is het dus goed, de grote vraag voor mij blijft wel: Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren? Want hoewel een David het wil framen als dat IOTA gewoon zijn tijd te ver vooruit was, is de realiteit dat er enorm is geblunderd, en dat jaren lang. Hoewel ik zeker geloof dat ze nu in een veel betere richting gaan, blijft de vraag staan. De twee grote antwoorden zijn natuurlijk CfB en David, maar alsnog ging het over een organisatie met ~100 mensen. Ik hoop dat ze intern iig een serieus onderzoek hebben gedaan wat er is mis gegaan, en hoe ze dat in de toekomst kunnen voorkomen. Mij zou het niet geheel verbazen dat dit op zijn minst één van de redenen is dat David ontslagen is door de Raad van Toezicht. Maar hopelijk hebben ook de andere verantwoordelijken toch een duidelijk bericht gehad dat ze (op zijn minst) hebben zitten slapen.

Nu is voor IOTA Chrysalis een groot ding, maar tov andere cryptos is het nog steeds achterlopen. Chrysalis is onder de streep voor 90% alle ideeën van CfB uit IOTA halen en naar iets fatsoenlijks overstappen gebaseerd op standaarden. Eg bundles gaan weg, ternary gaat weg, home-made crypto functies, adressen, etc, gaan eruit. Oftewel "A small step for crypto, a giant leap for IOTA" :P .

Met Coordicide zullen ze op vergelijkbare hoogte komen als andere cryptos, misschien zelfs wat er boven door een efficienter systeem. Tegelijk is wat mij betreft de TPS race een beetje zoals de megapixel race bij camera's: Aan de onderkant heb je echt systemen die te beperkend zijn (BTC, ETH 1.0, maar ook IOTA 1.0, etc). Maar tegelijk wordt er door teveel partijen imo teveel gegeild op het nummertje.

Met een werkende sharding oplossing zouden ze duidelijk vooraan staan, maar laten we wel wezen, dat is ver in de toekomst, laten we eerst maar eens wachten op Coordicide ;) . Persoonlijk heb ik wel vertrouwen dat die gaat werken, maar zou mij verbazen als die in 2021 op mainnet komt.

Echter wat mij betreft komt dan pas het echt moeilijke, waar de meeste andere cryptos falen: Adoptie. En natuurlijk, PoCs genoeg, zowel bij IOTA als de grotere crypto wereld. En IOTA biedt wat redelijk unieks binnen de crypto wereld. Maar overall hebben genoeg andere een decentraal systeem wat redelijk zijn werk doet en snel genoeg voor huidig gebruik. Daadwerkelijk on-chain productie use cases zijn heel beperkt.
Sissors schreef op vrijdag 12 februari 2021 @ 10:56:
[...]

Om mijn oude bericht in dit topic te quoten. Ik zie nu regelmatig langs komen hoe IOTA de "FUDsters" fout gaat bewijzen door nu wel wat werkends te leveren. Ik zie het liever andersom, de FUDsters laten zien dat ze gelijk hadden, want 90% van de zaken waar veel kritiek op was worden nu gewoon eruit gehaald.

Wat dat betreft is het dus goed, de grote vraag voor mij blijft wel: Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren? Want hoewel een David het wil framen als dat IOTA gewoon zijn tijd te ver vooruit was, is de realiteit dat er enorm is geblunderd, en dat jaren lang. Hoewel ik zeker geloof dat ze nu in een veel betere richting gaan, blijft de vraag staan. De twee grote antwoorden zijn natuurlijk CfB en David, maar alsnog ging het over een organisatie met ~100 mensen. Ik hoop dat ze intern iig een serieus onderzoek hebben gedaan wat er is mis gegaan, en hoe ze dat in de toekomst kunnen voorkomen. Mij zou het niet geheel verbazen dat dit op zijn minst één van de redenen is dat David ontslagen is door de Raad van Toezicht. Maar hopelijk hebben ook de andere verantwoordelijken toch een duidelijk bericht gehad dat ze (op zijn minst) hebben zitten slapen.

Nu is voor IOTA Chrysalis een groot ding, maar tov andere cryptos is het nog steeds achterlopen. Chrysalis is onder de streep voor 90% alle ideeën van CfB uit IOTA halen en naar iets fatsoenlijks overstappen gebaseerd op standaarden. Eg bundles gaan weg, ternary gaat weg, home-made crypto functies, adressen, etc, gaan eruit. Oftewel "A small step for crypto, a giant leap for IOTA" :P .

Met Coordicide zullen ze op vergelijkbare hoogte komen als andere cryptos, misschien zelfs wat er boven door een efficienter systeem. Tegelijk is wat mij betreft de TPS race een beetje zoals de megapixel race bij camera's: Aan de onderkant heb je echt systemen die te beperkend zijn (BTC, ETH 1.0, maar ook IOTA 1.0, etc). Maar tegelijk wordt er door teveel partijen imo teveel gegeild op het nummertje.

Met een werkende sharding oplossing zouden ze duidelijk vooraan staan, maar laten we wel wezen, dat is ver in de toekomst, laten we eerst maar eens wachten op Coordicide ;) . Persoonlijk heb ik wel vertrouwen dat die gaat werken, maar zou mij verbazen als die in 2021 op mainnet komt.

Echter wat mij betreft komt dan pas het echt moeilijke, waar de meeste andere cryptos falen: Adoptie. En natuurlijk, PoCs genoeg, zowel bij IOTA als de grotere crypto wereld. En IOTA biedt wat redelijk unieks binnen de crypto wereld. Maar overall hebben genoeg andere een decentraal systeem wat redelijk zijn werk doet en snel genoeg voor huidig gebruik. Daadwerkelijk on-chain productie use cases zijn heel beperkt.
Sissors schreef op vrijdag 12 februari 2021 @ 10:56:
[...]

Om mijn oude bericht in dit topic te quoten. Ik zie nu regelmatig langs komen hoe IOTA de "FUDsters" fout gaat bewijzen door nu wel wat werkends te leveren. Ik zie het liever andersom, de FUDsters laten zien dat ze gelijk hadden, want 90% van de zaken waar veel kritiek op was worden nu gewoon eruit gehaald.

Wat dat betreft is het dus goed, de grote vraag voor mij blijft wel: Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren? Want hoewel een David het wil framen als dat IOTA gewoon zijn tijd te ver vooruit was, is de realiteit dat er enorm is geblunderd, en dat jaren lang. Hoewel ik zeker geloof dat ze nu in een veel betere richting gaan, blijft de vraag staan. De twee grote antwoorden zijn natuurlijk CfB en David, maar alsnog ging het over een organisatie met ~100 mensen. Ik hoop dat ze intern iig een serieus onderzoek hebben gedaan wat er is mis gegaan, en hoe ze dat in de toekomst kunnen voorkomen. Mij zou het niet geheel verbazen dat dit op zijn minst één van de redenen is dat David ontslagen is door de Raad van Toezicht. Maar hopelijk hebben ook de andere verantwoordelijken toch een duidelijk bericht gehad dat ze (op zijn minst) hebben zitten slapen.

Nu is voor IOTA Chrysalis een groot ding, maar tov andere cryptos is het nog steeds achterlopen. Chrysalis is onder de streep voor 90% alle ideeën van CfB uit IOTA halen en naar iets fatsoenlijks overstappen gebaseerd op standaarden. Eg bundles gaan weg, ternary gaat weg, home-made crypto functies, adressen, etc, gaan eruit. Oftewel "A small step for crypto, a giant leap for IOTA" :P .

Met Coordicide zullen ze op vergelijkbare hoogte komen als andere cryptos, misschien zelfs wat er boven door een efficienter systeem. Tegelijk is wat mij betreft de TPS race een beetje zoals de megapixel race bij camera's: Aan de onderkant heb je echt systemen die te beperkend zijn (BTC, ETH 1.0, maar ook IOTA 1.0, etc). Maar tegelijk wordt er door teveel partijen imo teveel gegeild op het nummertje.

Met een werkende sharding oplossing zouden ze duidelijk vooraan staan, maar laten we wel wezen, dat is ver in de toekomst, laten we eerst maar eens wachten op Coordicide ;) . Persoonlijk heb ik wel vertrouwen dat die gaat werken, maar zou mij verbazen als die in 2021 op mainnet komt.

Echter wat mij betreft komt dan pas het echt moeilijke, waar de meeste andere cryptos falen: Adoptie. En natuurlijk, PoCs genoeg, zowel bij IOTA als de grotere crypto wereld. En IOTA biedt wat redelijk unieks binnen de crypto wereld. Maar overall hebben genoeg andere een decentraal systeem wat redelijk zijn werk doet en snel genoeg voor huidig gebruik. Daadwerkelijk on-chain productie use cases zijn heel beperkt.
Volgens mij sla je hier de spijker op zijn kop, veel mensen waaronder ook ikzelf, zijn daarin toch te goed gelovig geweest in het begin. Op zich niet gek, gezien het een nieuw vakgebied is, grote bedrijven met IOTA wilden samenwerken, maar nu een aantal jaar later blijkt het initiële plan toch niet goed uit te pakken. Goed dat ze de learnings hebben genomen en nu een nieuwe weg zijn ingeslagen.

Ik ben het overigens niet overal met je eens. Als Coordicide er is zijn 2 van de 3(4?)belangrijke thema’s opgelost: fee’s en decentralized. Qua scalibility komen ze een heel eind met de DAG en sharding, maar ook als sharding er niet is staan ze echt wel ver voor op de rest. De huidige fee’s en energy usage is ver buiten proportie. Het bitcoin netwerk verbruikt door miners nu meer energie dan landen als Argentinië of Nederland.

Ik geloof overigens ook niet dat coordicide dit jaar lukt, maar dat zou wel betekenen dat ze ergens in 2022 wel een strakke basis hebben staan. Ondertussen kunnen ze wel de SC community al opzetten a la Ethereum waarin het EDF een belangrijke rol gaat spelen.

Ik zie iota toch wel dichtbij komen om een antwoord te hebben op deze belangrijke thema’s en daadwerkelijk als eerste de adoptie van DLT’s in productie bij grote organisaties. Hopelijk komt er meer interesse in IOTA en de onderliggende technologie. Vanuit die interesse gaan we meer onderzoek zien en hopelijk komt het ideale decentrale systeem(hoeft geen iota te zijn) dan steeds dichterbij.

  • D-Ed
  • Registratie: Mei 2010
  • Niet online
Zeer belangrijke presentatie vandaag!

Dell & Intel hebben samen met IOTA een demonstratie gegeven aan een grote groep industriële spelers:

"IOTA and Dell Technologies Demonstrate First Data Confidence Fabric"



De video start vanaf het moment dat Steve Todd, (vice president data innovatie en strategie bij Dell) die duidelijk aangeeft dat Dell heeft gekozen voor de IOTA technologie. Het is een mooie video inclusief een aantal voorbeelden van hoe ze al samenwerken en data door de hele keten gevalideerd willen hebben/houden.


  • W0rk3holic
  • Registratie: April 2017
  • Laatst online: 22-03 15:04
D-Ed schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:55:
Sinds 2018 is deze thread niet meer van een update voorzien, voor de geïnteresseerden.. IOTA heeft sinds die tijd niet stil gestaan en met nu zo’n 120 personen die aan dit project werken een grote organisatie opgetuigd. Even bijlezen is wel handig voor de mensen die IOTA al wat langer kennen of voor de mensen die er kennis mee willen maken.

Ik ga proberen hier weer wat vaker wat nieuws te plaatsen d:)b


[Afbeelding]
https://blog.iota.org/iota-chrysalis-a-new-dawn/
+200 employees inmiddels :)

Interessante projecten:
https://blog.iota.org/iot...-challenges-69c4df8d7ad0/
https://blog.iota.org/tog...nstrate-project-alvarium/
https://blog.iota.org/iot...ins-the-gaia-x-community/
https://blog.iota.org/pha...e-commercial-procurement/
https://developer.zebra.c...rack-and-trace-ledger-api
https://blog.iota.org/st-iota-e61ebb43942e/
https://dlt.mobi/iota/

Geslaagd project laatst van de Gemeente Emmen:
https://blog.iota.org/bui...l-green-currency-on-iota/
https://invezz.com/nl/nie...ie-efficientie-nederland/

Laatste IOTA / OMG standardization update
https://blog.iota.org/standardization-update-january-2022/

As we speak kan IOTA gestaked worden voor een periode van 90 dagen (zijn nu ergens op de helft geloof ik), d.m.v. het staken krijg je Assembly en Shimmer tokens:
https://blog.iota.org/iota-staking-start/

Roadmap:
https://roadmap.iota.org/


Mocht iemand vragen hebben, be my guest. Lees sinds medio 2017 dagelijks over IOTA. Heel interessant om de progressie te volgen, i.m.o. zijn ze op de juiste weg is en zitten ze bijna in de 'volwassenheidsfase' gezien vanuit een productcyclus.

Ook leuk/informatief is om IOTA Weekly op Youtube te volgen, Chris Mueller post elke week een update over het nieuws van de week ervoor.

[Voor 5% gewijzigd door W0rk3holic op 16-02-2022 15:29]


  • Creadion
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 24-03 22:30
(jarig!)
W0rk3holic schreef op woensdag 16 februari 2022 @ 15:26:
[...]


+200 employees inmiddels :)

Interessante projecten:
https://blog.iota.org/iot...-challenges-69c4df8d7ad0/
https://blog.iota.org/tog...nstrate-project-alvarium/
https://blog.iota.org/iot...ins-the-gaia-x-community/
https://blog.iota.org/pha...e-commercial-procurement/
https://developer.zebra.c...rack-and-trace-ledger-api
https://blog.iota.org/st-iota-e61ebb43942e/
https://dlt.mobi/iota/

Geslaagd project laatst van de Gemeente Emmen:
https://blog.iota.org/bui...l-green-currency-on-iota/
https://invezz.com/nl/nie...ie-efficientie-nederland/

Laatste IOTA / OMG standardization update
https://blog.iota.org/standardization-update-january-2022/

As we speak kan IOTA gestaked worden voor een periode van 90 dagen (zijn nu ergens op de helft geloof ik), d.m.v. het staken krijg je Assembly en Shimmer tokens:
https://blog.iota.org/iota-staking-start/

Roadmap:
https://roadmap.iota.org/


Mocht iemand vragen hebben, be my guest. Lees sinds medio 2017 dagelijks over IOTA. Heel interessant om de progressie te volgen, i.m.o. zijn ze op de juiste weg is en zitten ze bijna in de 'volwassenheidsfase' gezien vanuit een productcyclus.

Ook leuk/informatief is om IOTA Weekly op Youtube te volgen, Chris Mueller post elke week een update over het nieuws van de week ervoor.
Dank voor je samenvatting! Leuk om zo te zien wat er allemaal gebeurt in IOTA land. Ik ga maar eens kijken hoe dat staken precies werkt, heb daarvoor net de Firefly wallet geinstalleerd. :)
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee