Rannasha schreef op dinsdag 8 mei 2018 @ 14:10:
Citizen en national zijn in deze context synoniem. Je bent het als je de nationaliteit van dat land hebt. Als je een paspoort van het land hebt, dan ben je het sowieso, maar je kunt prima een nationaliteit van een land hebben zonder dat je een reisdocument van dat land hebt (case in point: mijn dochters zijn beiden Nederlands/Zwitsers, maar hebben enkel Nederlandse paspoorten).
Bij specifiek deze landen gaat dat op, maar dat geldt niet overal.
Het Nederlands mist enige nuance dat het Engels wel heeft. Een
citizen - staatsburger - ben je van een staat, een
national ben je van een natie. Bij een volledige natiestaat valt dat samen, in veel andere gevallen echter niet.
Simpel voorbeeld dicht bij huis: ik ben in het Verenigd Koninkrijk geborene en ben dus een
British Citizen Het verschil UK <->GB komt daar ook nog bij, maar dat laat ik voor het gemak even buiten beschouwing. Great Britain bestaat echter uit Scotland, Wales en England. Mijn
nationality is - op basis van m'n geboorteplaats - English. Net zoals in NL de Hollanders geneigd zijn om te denken dat NL=Holland beschouwen de Engelsen doorgaans dat UK=GB=England, maar zeker de Schotten denken daar anders over en zijn erg stellig in het feit dat ze misschien British Citizen zijn maar
Scottish national.
Je vindt in veel landen vergelijkbare situaties, waarbij de juridische status kan verschillen, zie BE waar er drie verschillende gemeenschappen zijn, maar allen nog steeds juridisch Belg geacht worden tenzij het gaat om overheidsfaciliteiten in een bepaalde taal in een bepaalde gemeente, of NL waar Friezen een eigen taal hebben en eigenlijk een aparte natie geacht zouden kunnen worden, maar daar is geen juridische basis voor. Rode draad is dat wat 'nationaliteit' exact inhoudt kan verschillen, maar staatsburgerschp is een universeel gegeven (tenzij je staatsloos bent, wat erg onwenselijk geacht wordt waardoor dat in tig regels nadrukkelijk genoemd wordt).
TLDR: hou
citizenship = staatsburgerschap en
nationality = nationaliteit uit elkaar.
Het originele document is niet ambigu. Ze willen weten of je ooit
citizen dus
staatsburger van een ander land geweest bent. Als je een verblijfsvergunning had voor een land was je per definitie geen staatsburger van dat land, aangezien een staatsburger geen aparte verblijfstitel behoeft. Jij had verblijfsvergunning in Belgie dus was je zeker geen Belg.
De Engelse term die van toepassing is op jouw verblijf in België is "resident". Een "resident" is woonachtig in een land, maar heeft niet noodzakelijkerwijs ook de nationaliteit.
Inderdaad.
Overigens hebben de Belgen weer een andere uitzondering op dit vlak: als je studeert en op kamers gaat word je niet geacht op die plek een eigen huishouden te hebben, maar sta je nog ingeschreven bij je ouders. Enerzijds verklaart dat de fel anti-studentenpolitiek in steden als Leuven, anderzijds betekent het dat je zelfs als internationale student nog geacht wordt in je thuisland te wonen. Zo heb ik twee jaar in Leuven gestudeerd, maar mocht ik me niet als inwoner inschrijven waardoor ik in NL ingeschreven bleef. Dat was voor de NL IND ook acceptabel zolang ik nooit meer dan 2 maanden aaneengesloten buiten NL was (want ik was op dat moment geen Nederlander). Maar goed, andere situatie, hier niet van toepassing.
[
Voor 3% gewijzigd door
dion_b op 09-05-2018 14:35
]