Vraag


  • vedder
  • Registratie: december 2003
  • Laatst online: 04-10 23:13
Ik probeer zojuist mijn PC op te starten en krijg de volgende melding:

"Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected device and press a key"

Ik heb hier niet heel veel ervaring mee, maar het lijkt er op dat hij de bootsector niet kan vinden en/of deze corrupt is?

Ik draai normaal gesproken Windows 10 (al geruime tijd geleden geupgrade van Windows 7, waar ik nog wel de installatie cd heb liggen ergens denk ik).

Het is hier ietwat chaos omdat ik net vader ben geworden, maar gisterenavond heb ik de PC nog gebruikt en werkte alles prima. Ik meen mij te herinneren dat hij een Windows update ging uitvoeren toen ik de pc afsloot.

...

Relevante software en hardware die ik gebruik:

Windows 10, ASRock moederbord met UEFI. Primare disk drive is een Samsung 840 Evo SSD.
...

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb:

De SSD waar Windows op staat wordt herkent in UEFI en is primair boot device. Ook bij afkoppelen andere HDDs en DVD drive gaat hij op zijn bek.

...

Aangezien de SSD in UEFI te zien is ga ik er vanuit dat die niet kapot is, correct? Maar hoe krijg ik mijn PC weer zover dat hij de Windows installatie die daar op staat gaat booten?

doob

Beste antwoord (via vedder op 14-04-2018 22:05)


  • thieske1
  • Registratie: februari 2011
  • Laatst online: 12:49
vedder schreef op zaterdag 14 april 2018 @ 12:44:
Ik krijg nu een disk read error...
Is het normaal dat ssd's zo snel overlijden? Zo lang heb ik deze nog niet en met een harde schijf heb ik dat in de afgelopen 20 jaar nog nooit gehad.
Tja er kan altijd een rotte tussen zitten. Meestal kan je wel uitlezen wat de status is van je SSD. weet dat Samsung een eigen tool ervoor heet.

Alle reacties


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Giesber
  • Registratie: juni 2005
  • Laatst online: 12:48
Proficiat met het vaderschap :) .

Start de PC in UEFI native boot of BIOS compatible boot? En als het UEFI native boot is: staat er op die SSD ook een EFI system partition?

Ik zal wat achtergrond geven waarom ik de vraag stel: ik heb enige tijd geleden dezelfde fout gehad, en ik had ooit geupgrade van Windows 7 naar Windows 10. Geupgrade in de zin van: SSD erin en Windows 10 installeren op de nieuwe SSD (dus eigenlijk een nieuwe installatie).

Wat ik toen niet wist: als je met UEFI wil opstarten in UEFI mode (er is ook nog BIOS mode: de oude manier, die gewoon een boot device kiest en dan de bootsector daarvan leest en uitvoert), dan zoekt het systeem naar de EFI system partition, en daarop staat de bootloader die effectief het systeem gaat booten.

Wat doet bijvoorbeeld Linux default: als je een installatie doet, zal Linux op de schijf waarop je het installeert een EFI system partition aanmaken en een bootloader erop zetten. Dat is ruwweg in de richting dat een MBR werkt.

Wat doet bijvoorbeeld Windows default: als je een installatie doet, kijkt Windows of er al ergens op een schijf een EFI system partition is, en is er die, dan moet er geen nieuwe worden aangemaakt (want zo'n partitie is wel wat groter dan een MBR, denk aan 100MB of zo).

Voor beide is iets te zeggen, maar wat ik dus aan de hand had was dat ik op een gegeven moment mijn Windows 7 HDD uit de PC had gehaald, waardoor mij EFI system partition met daarop de bootloader dus ook weg was.

Moest je SSD dus geen EFI system partition hebben, dan kan de PC al zeker niet opstarten als je de andere schijven afkoppelt. Mogelijk is de schijf met de EFI system partition stuk, of heeft de Windows update iets met die partitie of de bootloader erop uitgespookt.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Renault
  • Registratie: januari 2014
  • Laatst online: 00:47
In jouw geval zou ik het Windows 10 installatiemedium in de PC doen (dat kan je evt. ook opnieuw aanmaken of lenen, een willekeurige Windows 10 installatie disk of -USB is voldoende) en daarvan opstarten.
Bij keuzes kies je voor "herstel" en daarna voor "opstartherstel".
Laat de PC zijn werk doen (dat duurt even) en start desgevraagd opnieuw op.
Grote kans dat het weer werkt.

[Voor 17% gewijzigd door Renault op 13-04-2018 16:27]


  • vedder
  • Registratie: december 2003
  • Laatst online: 04-10 23:13
Giesber, bedankt voor de reply. Mijn upgrade was destijds via Windows Update, de gratis upgrade naar Windows 10. En dat heeft altijd goed gewerkt. Behalve dat grote Windows updates soms de fastboot optie weer standaard aan en dat lijkt vaak mis te gaan op mijn PC. Mogelijk zijn dit verschillende symptomen voor hetzelfde probleem.

Renault, een Windows 10 intallatiemedium heb ik dus niet, maar wel Windows 7, zou dat ook gewoon moeten werken?

OK terwijl ik dit schreef lijkt het probleem zich automagisch te hebben verholpen. Althans daar lijkt het op, het probleem kan nog terugkeren. Ik had bij het schrijven van de vorige post the PC nog een keer opgestart (voor de 5e keer sinds het probleem begon), met nog niet alle hardware eraan om in UEFI op te zoeken wat voor een SSD erin zat. Na de UEFI weer uit te gaan kreeg ik opeens de loading bolletjes van Windows 10 te zien. De update is nu afgemaakt en ik zit weer in Windows! Snel wat backups gemaakt. Toen weer uitgezet, alle hardware er weer aan en nu startte hij weer goed op.

Voor nu ga ik er even vanuit dat het probleem verholpen is. Maar het lijkt me toch symptomen voor een wellicht groter probleem wat nog terug zou kunnen keren.

doob


  • vedder
  • Registratie: december 2003
  • Laatst online: 04-10 23:13
Uiteraard vandaag weer exact hetzelfde probleem. Nog niet in Windows kunnen komen...

doob


  • job
  • Registratie: februari 2002
  • Laatst online: 08:05
vedder schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 17:24:
Renault, een Windows 10 intallatiemedium heb ik dus niet, maar wel Windows 7, zou dat ook gewoon moeten werken?
Die kan je gewoon zelf maken: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
Klik daar op hulpprogramma nu downloaden.

Je maakt daarmee een usb installer. usb installer in je pc, booten vanaf je usb-stick en kijk of een reparatie jouw probleem oplost.

Al lijkt het erop dat je ssd aan het overlijden is, dus wees niet verbaast als je dit probleem in de toekomst vaker zult krijgen.

[Voor 27% gewijzigd door job op 14-04-2018 12:30]


  • vedder
  • Registratie: december 2003
  • Laatst online: 04-10 23:13
Ik krijg nu een disk read error...
Is het normaal dat ssd's zo snel overlijden? Zo lang heb ik deze nog niet en met een harde schijf heb ik dat in de afgelopen 20 jaar nog nooit gehad.

doob


  • Cpt.Morgan
  • Registratie: februari 2001
  • Laatst online: 12:39
Normaal is het niet, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je SSD aan het overlijden was, wat ook de eerdere problemen met opstarten zou kunnen verklaren. Sommige moederborden hebben de mogelijkheid via UEFI de SMART waarden van je disk weer te gegeven of uit te lezen. Je zou daar eens naar kunnen kijken.

[Voor 33% gewijzigd door Cpt.Morgan op 14-04-2018 13:19]


Acties:
  • Beste antwoord
  • +1Henk 'm!

  • thieske1
  • Registratie: februari 2011
  • Laatst online: 12:49
vedder schreef op zaterdag 14 april 2018 @ 12:44:
Ik krijg nu een disk read error...
Is het normaal dat ssd's zo snel overlijden? Zo lang heb ik deze nog niet en met een harde schijf heb ik dat in de afgelopen 20 jaar nog nooit gehad.
Tja er kan altijd een rotte tussen zitten. Meestal kan je wel uitlezen wat de status is van je SSD. weet dat Samsung een eigen tool ervoor heet.

  • vedder
  • Registratie: december 2003
  • Laatst online: 04-10 23:13
Om andere oorzaken uit te sluiten heb ik zojuist de SSD met andere kabels en op ander moederbord slot aangesloten. Ik zit nu weer in Windows dus dat is enigszins positief! Ik ga kijken of ik vanuit Windows meer kan vinden. @thieske1 ik zal naar de tool kijken nu ik weer in windows zit!

@job , bedankt voor de tip. Eerst nog even een 8gb usb stick kopen dan maar!

Update: SMART en Samsung Magician zeggen nu in ieder geval dat er niets mis is. Firmware is wel oud, maar nu nog weinig zin om opnieuw op te starten! Eerst nog even verder kijken.

Update 2: Vele poepluiers, voedingen en kraambezoekers later heb ik eindelijk de SATA kabel vervangen + alle andere SATA apparaten weer aangesloten. Ik heb nu de SATA poort op het moederbord waar de SSD in zat niet gebruikt voor de zekerheid (voor het geval die kapot is en niet de kabel). Alles lijkt nu goed te werken weer. Hopelijk geen verrassingen morgen! :)

[Voor 43% gewijzigd door vedder op 14-04-2018 22:04]

doob

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee