Sorry hoor, maar wat een ontzettende BAGGER expert. Een beetje mensen bang maken.
Allereerst een 1,5 jaar oude accu zit nog in de garantie. De accu is vervangen na 6 jaar (dat is kort, meestal doe je er iets langer mee) en dan na 1,5 jaar alweer klachten. Dan is het waarschijnlijker dat de dynamo een probleem is of lekstroom.
Lees je iets verder dan meet de spanningsmeter na een half uur laden pas 12.5, dat is wat laag. Een volle accu zit op 12.8.
Pas in een latere reactie komt het weer en de dynamo aan bod. Maar goed, ook bij de ANWB
kleunen ze wel eens mis.
Mijn poging (ik ben geen expert):
Spanningspieken in een auto zijn DOODNORMAAL. Kijk naar je koplampen bij het starten, die branden half zo sterk als je de auto start. Stop je met starten, dan zal een accu die net 100A heeft geleverd niet onmiddelijk stoppen. Dan kun je zo enkele volts meer zien. Auto electronica zal dan ook altijd geschikt zijn voor 10-15V en vaak nog wel extremer. Als je enkele miljoenen auto's levert wil je niet dat de electronica frituurt bij de eerste de beste piek. Dus er kunnen best wat auto's/modellen zijn die iets gevoeler zijn, maar auto electronica is de stevigste electronica die je als consument tegenkomt.
(Daarna komt space/military grade spul)
Daarna over starthulp, dan heb je een paar scenario's:
- Kapotte accu, slechte starter
- Kapotte accu
- Lege accu, slechte starter
- Matige accu
- Lege accu
De eerste krijg je zelfs met een zware starthulp amper aan. De starthulp laad zowel de kapotte accu en moet de auto starten, dat lukt echt niet altijd. Enige optie is dan auto met draaiende motor en goede accu en start kabels. De dynamo van de lopende auto levert dan de laadstroom, de accu de startstroom (grofweg).
Heb je een lege accu, dan zal de starthulp energie in de accu stoppen (laden) en tijdens het starten zal die ook een beetje gaan meehelpen. Bij een slechte starter heb je nog steeds een flinke hulp nodig.
Start de auto echter snel, dan valt dat mee. Dit is het principe waarop de lichte batterij hulpjes zijn gebaseerd. Die geef je 5-10 minuten om de accu wat energie te geven en helpen een klein beetje mee.
Bij een matige accu helpt het soms ook om de batterij te 'activeren'. Start je koud dan valt de startmotor stil, laat je de lampen een paar minuten aan kun je ineens wel starten. Dat kan zo'n simpel starthulpje dus ook doen.
Diesel auto's gloeien nog voor, dus daarvoor heb je meer 'oemph' nodig, maar hebben ook een zwaardere accu die kan helpen.
Dus welke starthulp 'voldoet' hangt direct af van welk scenario je nog wilt kunnen.
Bij een garage zullen ze wel een bakbeest hebben, zodat ze alles en iedereen gestart krijgen en tijd hebben om aan de auto te pielen terwijl ze proberen te starten.
Voor de hobbyist/onderweg zijn startkabels en een lopende auto net zo handig.
Start de auto prima en heeft de accu wat hulp nodig... dan voldoet zo'n chinees ding waarschijnlijk. Hoe groter je hulp, des te leger/slechter kan je accu zijn.
Overigens wel een waarschuwing over Lithium Polymer accu packs. Als je het ding aansluit op je interne socket is het prima en is de stroom begrenst door een zekering. Zal in de orde van 20A zijn. Ook zal het pack dan vooral als hulp bedoeld zijn en zelf begrensd zijn.
Sluit je een Lithium Polymer pack direct aan op de accu en de kwaliteit is Chinees dan loop je wel een risico. Zonder begrenzing kan het accu pack overbelast raken (en dan kan die zelfs ontploffen) of de auto slopen.
Ook kan een hele zware hulp accu problemen geven. Stel je startmotor is geblokkeerd en je accu is vol, dan gaat er bv. 100A lopen. Nu hang je er een starthulp aan die 400A kan leveren.... Dan moet je maar hopen dat je startrelay het overleeft. Maar ook je spanningspieken worden 4x zo hoog. En ja, dan frituur je wel de auto.
Maar het is waarschijnlijk voordeliger om gewoon te zorgen voor een goede accu, start kabels voor het geval dat en eventueel een druppellader voor lang stilstaande auto's