Jawz0r schreef op vrijdag 12 januari 2018 @ 13:01:
Ben ik weer! Ik zal even iets verder op de punten van rens-br ingaan.
"Wat wordt er nu gebruikt?"
We maken nu (zover ik weet, immer) gebruik van een enkele router (
ASUS RT-AC68U) met een hoop repeaters hier en daar. Niet optimaal zou ik zeggen, alhoewel het hele huis dus in principe genoeg signaal dekking heeft.
"Wat voor internetverbinding is er?"
We hebben glasvezel van Ziggo. Ik heb nog geen mogelijkheid gehad mijn device aan de hoofdrouter vast te maken om de maximale snelheid te meten, maar draadloos kom ik via 5GHz tegen de 100mbit down / 100mbit up aan.
"Wat voor problemen zijn er?"
Problemen zijn vooral een wegvallende verbinding. Compleet signaal weg, dus niet alleen de internetverbinding zelf. Heb zelf ook mijn verbinding met de router gepingd via de command prompt. De resultaten leken te wijzen op een regelmatige lagspike met over het algemeen toch redelijke response. (Over het algemeen 1ms, maar af en toe oplopend tot 15ms of soms wel 95ms.)
Ik hoop jullie iets meer informatie te hebben gegeven. Sorry als ik niet direct reageer, ben zelf ook druk!
EDIT: Alle 16 kamers (verspreid over 4 verdiepingen met elke 4 kamers) zijn momenteel van 16 verschillende eigenaren. Niet erg handig overleggen dus. Binnenkort wordt echter de complete boel zeer waarschijnlijk overgenomen door een grote verhuurinstantie. Misschien dat ik dan al meer kans heb als ik over het trekken van kabels begin, aangezien het hele pand dan dus wel eigendom is van een enkele instantie.
Met 16 eigenaars een verbinding delen zonder beheer is een risico waar men helaas vaak niet bij stil staat. Bedoel je echter 16 eigenaars of 16 huurders? Neem aan dat jullie huren?
Consumenten aansluitingen met wat repeaters kan technisch best prima werken en is lekker goedkoop.
Men is zich dan meestal niet bewust van de nadelen. De snelheid is slechts een van de factoren.
- Contract etc op naam van een student die meestal voor beperkte tijd bewoner is, geen continuiteit.
- Verdelling van bandbreedte op piekmomenten (puur praktisch), is vaak een knutselopstelling zonder beheer.
- Beveiliging en kennis op vlak van networking, Vlans etc? Vaak zo lek als een mandje.. Je hoeft maar een keer een handige huurder hebben die zich verveelt terwijl iedereen op hetzelfde netwerk zit.
Mag dit trouwens volgens de voorwaarden van het abonnement van ziggo doorverhuurd worden? Zullen ze wss niet controleren.
Als je 16 wisselende users hebt op een aansluiting moet je ook gewoon in bepaalde mate kunnen loggen en policies hebben. Als ineens een idioot kinderporna op gaat zoeken komt de politie invallen bij jullie omdat de verbinding op jullie naam staat. Dan is het wel fijn een beheerd netwerk met logs waarmee je aan kan tonen dat jij het als beheerder niet was.. Binnenkort komt daar GDPR nog bij.
Lijkt overdreven, maar ik ben echt al bij non-profit organisatie's geweest waar ze onderdak boden met wifi en zulke zaken mee hebben gemaakt.
Neem aan dat er op de kosten van de aansluiting ook wel een bepaalde verdeelsleutel zal zitten? Dan is de contractant dus aan het doorverhuren en zakelijk bezig. Los van de voorwaarden van de ISP is hij/zij hierdoor (waarschijnlijk onbewust) grotendeels verantwoordelijk als iemand de lijn misbruikt. Is er geen overkoepelend orgaan of cooperatie die verantwoordelijk is voor het gebouw, een verhuurder?
Eigenaar van een studentengebouw zou dit eigenlijk moeten proffesioneel moeten regelen met beheer erop. En dan verrekenen in de huur zodat ze studentenkamers inclusief 'redelijk managed' internet aanbieden met toch tenminste iets van beveiliging.. Daarnaast eventueel de optie dat studenten een individueel abonement nemen met eigen modem als ze het niet willen huren.
Wil je niet bang maken maar ken wel een aantal voorbeelden waar het gebeurd is, bijvoorbeeld opvangcentra die via een basic consumenten lijn wifi aanboden aan 30 bewoners zonder beheer of firewall. Bij de winkel om de hoek een goedkope AP gekocht en opgehangen op advies van een neefje van een van de directieleden. Managed oplossing was onnodig veel te duur en het kon zo veel goedkoper volgens hem, werkte thuis ook prima.. Firewall was ook niet nodig want dat gebruikte hij thuis ook niet.. Noemde ons nog net geen oplichters omdat we dat wel aanbevolen.
Signaal en dekking zal best gewerkt hebben. Tot een van de bewoners dus kinderporno opzocht en de politie binnen viel. Toon dan zonder beheer met een consumentenlijn (waarvoor iemand dan persoonlijk verantwoordelijk is), zonder beheer/logging mac adressen/verschillende vlans etc. Zonder firewall met loging en beperkingen maar eens aan dat je onschuldig bent. Dit voorbeeld is uiteindelijk na veel gedoe goed afgelopen, neefje hoeft nooit meer te adviseren..
Je sprak ervan dat er misschien een eigenaar zou komen voor het geheel, ideal zou zijn dat die het dan gewoon een ICT bedrijf inschakeld om de hele boel te vervangen, monitoren en te beheren. Verhuurder gewoon verantwoordelijk zijn voor het geheel en zich indekken door het uit te besteden.
Eigenaar zal ook langer eigenaar blijven dan de studenten en kan gewoon een contract voor het hele pand afsluiten. Kan het dan wss toch over 5 jaar afschrijven, delen door 16 kamers en als opnemen in het huurpakket.
Meraki is leuk materiaal, Ubiqity kan voor een dergelijke omgeving ook perfect als alternatief gebruikt worden. Heb je al volledig managed met servicecontract voor een tientje per maand, kan je praktisch elke kamer al managed wifi geven...
Abit nf7-s, Amd xp 2800+ Barton, 1024mb DDR400 Dualchannel (2*512), 200gb 7200rpm 8 mb cache + 2* 120gb 7200rpm 8 mb cache