@
tvwes
De HRU die ik heb (oude model van voor 2006) heeft geen druksensoren. De qualityflow heb ik nog niet gezien of gehoord. De geluidsproductie wordt weergegeven in dB en geeft mij genoeg referentie om het systeem mee te ontwerpen.
Geluidsisolatie is er ook gewoon voor dunnere buizen. Er zijn grofweg twee varianten voor Spiro. De eerste is een solide kanaal met een soort wol (demper) erin. De normale luchtweg is gewoon vrij. De tweede is een flexibele geperforeerde binnenbuis met daar omheen een soort wol. Sonodec (fabrikant Dec international) is hier een goed voorbeeld van. Voordeel van flexibele dempers is dat je direct de eerste bocht kan maken.
Ander voordeel van Spiro is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Parallelle buizen zijn relatief lastig, zeker als je later nog boxen tegenkomt. Ook is de drukval van een enkele leiding ipv twee parallel, zelfs met gelijke gezamenlijk oppervlaktes, altijd lager dan een parallelle leiding.
Geluidsdemping werkt volgens het principe massa-veer-massa. De PE buis met de holle ruimtes in de ribben zal beter dempen naar de buitenwereld. Wat betreft overspraak verwacht ik weinig tot geen verschil.
Levensduur van PE buis heb ik nooit bij stil gestaan. De rookgasafvoer van een HR-ketel heeft het zwaar te verduren. Het condens wat daar neerslaat heeft een PH 2 tot 4, waar 7 normaal water is. Wat je daar ook plaatst, na 15 tot 20 jaar is het per definiet weggerot. 7 jaar is dan wel kort ja.
Ik zoek het uit omdat ik zelf balansventilatie in ons huis uit '73 wil inbouwen. Doel hiervan is om later kunststof kozijnen te plaatsen zonder roosters. Daarnaast is het voor mij een soort hobby/ontspanning om complexe zaken die me interesseren uit te zoeken.
Zo ver ik het zie zijn er een paar belangrijke parameters in het ontwerp:
Weinig
geluidsdruk(verhoogd akoestisch comfort volgens belgische norm: NBN S01-400-1:2008)
- Badkamer / WC <30 dB
- Keuken <30 dB
- Woonkamer <27 dB
- Slaapkamer <25 dB
Geluid bij ventilatie kan van diverse bronnen komen:
- De ventilator
- Overspraak van kamers
- De kleppen
- De ventielen
- De buizen zelf
Voor 4 en 5 is het geproduceerde geluid is een functie van de snelheid van de luchtstroom. Daarom is het beter om snelheden laag te houden. bijna overal raden ze aan om onder de 2 m/s te blijven bij eindkanalen.
De geluidsproductie van de HRU per capaciteit staat in de handleiding gegeven. Dit geluid kan je verder dempen met een demper. De kleppen eventueel ook, al verwacht ik dat deze nauwelijks geluid maken.
Overspraak kan je tevens dempen met dempers bij het plenum, al verwacht ik dat in ons huis niet nodig te hebben, de muren en vloeren houden toch al niets tegen.
Dit was dan nog een korte samenvatting van geluid. Wil je meer over frequentiebereiken, kaatsingsgeluid en/of grenswaarden weten kan ik deze aanraden:
Link. Let wel op, hij gaat vrij snel vrij diep.
Het tweede belangrijke punt bij ventilatie is het
energieverbruik. Dit is een functie van de druk die de kanalen geven icm het volume wat geventileerd moet worden. Per persoon moet er 25 m
3/hr verlucht worden. Vraaggestuurd ventileren helpt enorm om zo min mogelijk lucht te verplaatsen. Hoe minder hoe beter, zolang het VOC (vluchtige organische compounds/stoffen) en C02 gehalte maar niet de grens overschrijd. De definitie van frisse lucht is lucht met een laag VOC en C02 gehalte, niet koude lucht. Spuien met het raam werkt daarom erg goed, maar is vaak een greep achteraf ipv op het moment dat je aanwezig bent.
De drukval (Pa) van je kanalen kan je met diverse Excel rekentools berekenen. Van flexibele kanalen zijn de waardes per meter gegeven. Let wel op, scherpe bochten geven verhoogde drukval. In de installatiehandleiding van de Itho HRU staat een plaatje met de drukval (Pa, de capaciteit m3/hr en het vermogen. De stippellijnen geven het vermogen per capaciteit weer, de lichtgrijze lijn de drukval tov de capaciteit. Een erg lage drukval kan dus een heel hoge capaciteit opleveren met erg weinig elektrisch vermogen.
Het laatste bij balansventilatie is de
gezondheid (bacteria en schimmels). Om het simpel te houden kan ik deze aanraden:
Link
Het komt erop neer dat Qualityflow (categorie D4) relatief goed uit de verf komt doordat er weinig toevoerkanalen zijn, wat de reinigbaarheid ten goede komt. Daarbij wordt er niet toegevoerd waar personen direct en veel aanwezig zijn (zolder-overloop). Zorg wel dat de filters elke 6 maanden worden vervangen, dit kan geen kwaad. Ook elke 4 jaar de WTW schoonmaken is geen overbodige luxe. Samenvattend, ga bewust met de ventilatie om en het valt grotendeels mee.
De installatiekosten & installatie gemak
Deze praktijkhandleiding heeft mij in het begin heel erg geholpen:
https://www.cstc.be/homep...ds%20woningen.pdf&lang=nl