NMe schreef op zondag 19 november 2017 @ 01:43:
[...]
Als jij een nieuwe auto gaat kopen, word jij dan vrolijk als er al 1000km op de teller staat? Waarom zou dat met een videokaart anders zijn?
Een product retourneren onder de WKA is kan om je de kans te geven dat product te testen zoals je dat in de winkel zou doen. Aangezien je een videokaart in de winkel meestal überhaupt niet echt kan testen is het sowieso nogal discutabel of je die überhaupt in zou mogen bouwen, maar er echt een week van gebruikmaken, dat is gewoon niet waar de WKA (of garantie) voor bedoeld is.
Daar heb je helemaal gelijk in dat de WKOA hier niet voor bedoeld is.
Wat kan een webshop als tegenbewijs leveren? Een geopende verpakking, eventueel verwijderde verzegelingen op de videokaart zelf (sticker als "remove before use" op de fans), eventueel zichtbare plekken van inbouwen.
Maar is dat niet net het "brede" van de wet?
"Een product testen net zoals je in de winkel mag doen" is een nogal brede formulering.
In het voordeel van de koper, nadeel van de webshop en de volgende koper.
Andere omschrijving is ook "testen of het product aan de verwachtingen voldoet".
Een videokaart, heeft voor zover ik weet, niet zoiets als een HDD met "power on hours".
Wellicht bestaat er wel een kleine lokale winkel waar je een videokaart in je eigen PC mag inbouwen en even mag testen. Dat de winkel waar je het product gekocht hebt, dat niet toestaat bij een fysieke aanschaf, lijkt mij een ander verhaal.
Nu is er wel een verschil tussen even "testen" en een paar weken ingebouwd laten zitten.
Ik ben het er mee eens, hier is de WKOA niet voor bedoeld, maar doordat de formulering nogal breed is, heb ik dit zelf ook wel eens met meerdere producten gedaan en geen problemen mee gehad.