Voor Nederland geldt dat vrijwel elk belastingverdrag deze bepalingen kent. In sommige gevallen zijn er separate akkoorden, zoals bijvoorbeeld met Indonesië of Marokko. Dat laatste is trouwens nog een kwestie van aandacht geweest de afgelopen jaren. Maar goed, je moet dus niet in b&b zoeken van registratie, maar van fiscaliteit.
Elk belastingverdrag van Nederland met andere landen kent niet enkel de basisbepalingen voor akkoord ten aanzien van Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK), er worden in de meeste gevallen bepalingen afgesproken voor specificatie van verschillende voorzieningen. Bijvoorbeeld sociale voorzieningen versus volksverzekeringen en respectievelijke equivalenten daarvan.
Als ik het mij goed herinner is er een uitspraak geweest in 1989 door de Hoge Raad, waarbij besloten is dat uitkeringen krachtens de WAO en AAW niet zijn aan te merken als pensioen krachtens de wettelijke sociale verzekering voor de toepassing van basisartikelen Nederlandse belastingverdragen.
Die basisbepalingen hebben hun oorsprong in het OESO-belastingmodelverdrag van 1977, een resultaat van tien jaar subtiele lobby en enig oneigenlijk gebruik door het Rijk van een Europese Instelling - Zembla is vorig nog met een documentaire over die hete aardappel gekomen.
In de praktische zin komt dit neer op de kwestie van heffingsrecht. Het maakt niets uit of er sprake is van een belastingverdrag, of niet. Het Rijk houdt zich dit recht voor in deze context. Daarom dus ook dat de Overheid periodieke toetsingen doet. Enfin, tegenwoordig door commerciële partijen laat doen.
AOW is een publiekrechtelijke periodieke uitkering, zoals dat heet. Ze worden weliswaar toegekend ter zake van een vroegere dienstbetrekking maar vallen (die uitspraak uit '89) onder de bepalingen van het restartikel. Dus opnieuw, kent het desbetreffende belastingverdrag (met het land waar de familie van de TS afkomstig uit is, gewerkt heeft, gewoond heeft) dan komt het ook weer op hetzelfde uit.
Indien het sociale zekerheidsartikel toepassing mist en het desbetreffende belastingverdrag geen restartikel kent, dan blijft de nationale wetgeving in stand. Dus weer terug bij het heffingsrecht. Gewerkt in Nederland, opgebouwd in Nederland maar is er geen verdrag of bepaling? Dan stelt het Rijk haar heffingsrecht als hoogste recht.
Eerste vraag hier is dus wat dat
andere land is waar @
Tommertje naar verwijst. De volgende vraag is of er een belastingverdrag mee is. Er wordt vaak gedacht dat aanwezigheid van automatische melding overlijden relevant is voor vragen over delen van die informatie. De Nederlandse Overheid voorziet hoe dan ook in heffingsrecht. En zoals ik al zei, dat wordt in steeds sneller toenemende mate uitbesteed aan partijen die beloning halen uit toepassing daarvan.
[
Voor 7% gewijzigd door
Virtuozzo op 17-10-2017 20:52
]
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.