ConsuWijzer heeft hier ook gelijk. Jij bent een koopovereenkomst aangegaan met de verkoper - in dit geval PlatteTV.nl. Daarmee heeft de verkoper een plicht naar jou als ook heb jij een bepaalde plicht naar de verkoper toe. Dat is een plicht die jij en Sony niet met elkaar hebben. In principe is Sony jou dus niets verplicht.
Om een beroep te doen op het conformiteitsbeginsel, zul je dus echt bij de verkoper moeten zijn. Dan blijft het echter wel de vraag of je succes gaat krijgen. Persoonlijk denk ik niet dat het je zal gaan lukken.
Sony zal zich wel ingedekt hebben in de voorwaarden met een exoneratiebeding. Zo'n uitsluiting van aansprakelijkheid bestaat eigenlijk altijd wanneer fabrikanten diensten aanbieden die aangepast of verwijderd kunnen worden, waardoor functionaliteit of verloren kan raken.
PlatteTV.nl zal zich vermoedelijk ook beroepen op dit exoneratiebeding van Sony dat je hebt geaccepteerd tijdens het instellen van de televisie. Als klant ben je akkoord gegaan met de voorwaarden voor gebruik van de diensten waardoor dit soort aanpassingen niet meer gezien kunnen worden als een non-conformiteit, waardoor ontbinden van de koopovereenkomst niet mogelijk is.
Als je dus succes wilt halen, zal het vermoedelijk voor de rechtbank moeten komen. En dan moet je weten waar je mee aan komt zetten, anders vermoed ik niet dat je enig kans maakt. En zelfs dan acht ik de kans zelf nog zeer klein, mede omdat jurisprudentie in zo'n zaak zou kunnen leiden tot ontbinding van enkele miljoenen koopovereenkomsten van mobiele telefoons tot computers die allemaal functionaliteit hebben verloren na updaten of omdat servers niet meer draaien. En daar zit een rechter vermoedelijk ook niet op te wachten.
In principe bepaalt Sony niet wat jij wel en niet mag zien. Sony stelt "slechts" beperkingen op de diensten aangeboden via Sony en dan heeft Sony dat goed recht om te doen. Dat doen Apple, Google, Microsoft etc.. allemaal en alleen bij bepaalde machtssituaties wordt er ingegrepen.
Ik heb zelf ook een Sony TV en kan me niet herinneren dat erbij de specificaties stond dat er bepaalde content wordt geblokkeerd.
Zoals hierboven al aangegeven, zal er wel een exoneratiebeding in de voorwaarden staan en om het toestel te kunnen gebruiken, heb jij die geaccepteerd en ben je dus ook akkoord gegaan. Dat hoeft dus niet bij de specificaties te staan.
Al zal er vast op de productpagina van het toestel iets van een exoneratiebeding of anders staan. Een snelle kijk op een willekeurige pagina van een Sony-televisie laat al zien dat ze er genoeg zijn, waaronder een waarbij vermeld staat dat een Netflix-abonnement vereist is voor de functionaliteit.